Étkezési keményítő

Az étkezési keményítő egy sokoldalúan felhasználható alapanyag, amelyet leggyakrabban sűrítőanyagként alkalmaznak különféle ételekben. Legismertebb formája a kukoricakeményítő, de létezik burgonya-, rizs- és búzakeményítő is. Semleges ízének és kiváló sűrítőképességének köszönhetően széles körben használják levesek, szószok, pékáruk és édességek készítéséhez.
A étkezési keményítő egyik fő tulajdonsága, hogy hő hatására megduzzad és sűrűbb állagot biztosít az ételeknek. Ezen kívül hozzájárul a sütőipari termékek könnyedebb, légiesebb szerkezetéhez. Nemcsak a konyhában, hanem az élelmiszeriparban is gyakran alkalmazzák, például pudingok, instant ételek és különböző mártások előállításánál.
Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és felhasználási tippek:
Az étkezési keményítő egy természetes szénhidrát, amelyet növényekből nyernek ki, leggyakrabban kukoricából vagy burgonyából. Fehér, finom por állagú, vízben oldhatatlan, de hő hatására sűrű gélt képez, amely kiválóan alkalmas sűrítésre. Mivel semleges ízű, nem változtatja meg az ételek eredeti ízvilágát.
Egészségügyi szempontból az étkezési keményítő könnyen emészthető, gluténmentes változatai pedig a gluténérzékenyek számára is biztonságosan fogyaszthatók. Bár önmagában nem tartalmaz sok tápanyagot, kiváló energiaforrás, és hasznos kiegészítője lehet a kiegyensúlyozott étrendnek.
Étkezési keményítőt bármelyik élelmiszerboltban, bioboltban vagy szupermarketben megtalálhatunk. Vásárláskor érdemes figyelni arra, hogy az adott termék tiszta, adalékanyagoktól mentes legyen. A csomagoláson érdemes ellenőrizni, hogy milyen növényből készült, mert egyes receptekhez a kukoricakeményítő, míg másokhoz a burgonyakeményítő lehet a legmegfelelőbb.
Az étkezési keményítőt elsősorban sűrítésre alkalmazzuk. Használat előtt mindig hideg folyadékban keverjük el, így elkerülhetjük a csomósodást. Miután elegyítettük vízzel, tejjel vagy más folyadékkal, fokozatosan adagoljuk a forró ételhez, miközben folyamatosan keverjük, így biztosíthatjuk az egyenletes állagot.
A keményítő remek alapanyag pékárukhoz is, hiszen segít a sütemények könnyedebb textúrájának kialakításában. Gyakran használják pudingok, mártások és öntetek készítéséhez is, de panírozáskor is bevethető, mivel ropogósabb állagot adhat a rántott ételeknek.
Az étkezési keményítő felhasználási lehetőségei igen széleskörűek. Levesek és főzelékek sűrítésére tökéletes választás, de használhatjuk krémlevesekhez és mártásokhoz is. Süteményeknél segíti a könnyedebb textúra elérését, így például piskóták, torták vagy kekszek esetében is beválik. Pudingok és krémek készítésénél is elengedhetetlen, hiszen biztosítja a megfelelő állagot.
Ha például házi vaníliapudingot szeretnénk készíteni, a tej, tojássárgája és cukor mellé egy kevés keményítő is kell a sűrű állag eléréséhez. De akár házi panírhoz vagy tempurához is hozzáadhatjuk, hogy még ropogósabb bevonatot kapjunk.
Még több étkezési keményítős recept és felhasználási ötlet érdekében görgess lejjebb!
Az étkezési keményítő egész évben elérhető az üzletekben, így bármikor beszerezhetjük.
Száraz, hűvös helyen, jól záródó csomagolásban tároljuk, hogy elkerüljük a nedvesség bejutását, amely csomósodást okozhat. Megfelelő tárolás esetén hosszú ideig megőrzi minőségét és felhasználhatóságát.
fehérjetartalom
0.26 g
zsírtartalom
0.05 g
szénhidráttartalom
91.27 g
víztartalom
8.32 g
Foszfor
13 mg
Nátrium
9 mg
Magnézium
3 mg
Kalcium
2 mg
Kolin
0.4 mg
fehérje
0.26 g
Zsír
telített zsírsav
0.009 g
egyszeresen telített zsírsav
0.016 g
többszörösen telített zsírsav
0.025 g
ásványi anyagok
Kalcium
2 mg
Vas
0.47 mg
Magnézium
3 mg
Foszfor
13 mg
Nátrium
9 mg
Cink
0.06 mg
Réz
0.05 mg
Mangán
0.053 mg
Szelén
2.8 µg
szénhidrát
rost
0.9 g
víz
8.32 g
vitaminok
Kolin
0.4 mg
Bár jöhetne a rántott hús-krumpli kombó, most egy kicsit csavarunk a vasárnapunkon.
NosaltyNe edd meg ezt a napraforgómagot, mert szalmonellával fertőzött lehet – komoly egészségügyi kockázatot jelent!
NosaltyÚjabb hét, ezért újabb kvízzel jelentkezünk! Most, hogy már nemcsak a naptár szerint írunk tavaszt, hanem az időjárás is egyre inkább tavaszias arcát mutatja, itt az ideje, hogy felsorakozzanak az évszak zöldségei!
NosaltyManapság igen nagy körültekintéssel kell vásárolni, ha szeretnénk a legegészségesebben étkezni. Arra sincs mindig idő, hogy a címkét bogarásszuk, milyen adalékanyagok vannak az adott termékben. Íme, 4 olyan élelmiszer, aminél rá se kell nézni az összetevők listájára ahogy, hogy tudd, jobb, ha nem rakod a kosaradba.
A Jammertal Borbirtok Cassiopeia Merlot-ját választották a világ legjobbjának a Concours Mondail de Bruxelles szakértői.
Újabb hét, ezért újabb kvízzel jelentkezünk! Most, hogy már nemcsak a naptár szerint írunk tavaszt, hanem az időjárás is egyre inkább tavaszias arcát mutatja, itt az ideje, hogy felsorakozzanak az évszak zöldségei!
Ez a besameles rakott brokkoli darált hússal egy igazi családi kedvenc, amely tökéletes választás a hétköznapi vacsorákhoz. A roppanós brokkoli, a szaftos darált hús és a krémes ...
A kedvenc német netes receptes oldalamon találtam ezt a receptet, amit egy osztrák hölgy tett fel. Olyan igazi, téli, laktató tésztaétel. Hogy miért vadász a címe? Mert így ...
Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!