Eredeti somlói galuska
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Gerzsenyi Flóra
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
170 °C
- 6% Fehérje
- 44% Szénhidrát
- 12% Zsír
Piskótás
-
83g tojás104 kcal
-
44g cukor169 kcal
-
44g finomliszt159 kcal
-
1g citromhéj0 kcal
-
1g narancshéj0 kcal
-
0 kcal
-
4g dió27 kcal
-
6 kcal
Vaníliakrém
-
83g tej47 kcal
-
13g tojássárgája43 kcal
-
16 kcal
-
0 kcal
-
3 kcal
-
17g cukor65 kcal
Szirup
-
17g víz0 kcal
-
8g rum19 kcal
-
17g cukor65 kcal
-
0g vanília0 kcal
-
1g narancshéj0 kcal
Csokoládéöntet
-
17g étcsokoládé91 kcal
-
13g víz0 kcal
-
13g cukor48 kcal
-
4g rum10 kcal
-
4 kcal
Ősszeállitás
Összesen
1339
kcal
- 6% Fehérje
- 44% Szénhidrát
- 12% Zsír
Piskótás
-
990g tojás1246 kcal
-
525g cukor2032 kcal
-
525g finomliszt1911 kcal
-
6g citromhéj3 kcal
-
6g narancshéj6 kcal
-
0 kcal
-
50g dió327 kcal
-
20g vaníliás cukor77 kcal
Vaníliakrém
-
1000g tej560 kcal
-
160g tojássárgája515 kcal
-
191 kcal
-
0 kcal
-
10g vaníliás cukor39 kcal
-
200g cukor774 kcal
Szirup
-
200g víz0 kcal
-
100g rum231 kcal
-
200g cukor774 kcal
-
0g vanília0 kcal
-
6g narancshéj6 kcal
Csokoládéöntet
-
200g étcsokoládé1092 kcal
-
150g víz0 kcal
-
150g cukor581 kcal
-
50g rum116 kcal
-
46 kcal
Ősszeállitás
-
400g mazsola1196 kcal
-
200g rum462 kcal
-
100g víz0 kcal
-
500g habtejszín1460 kcal
-
91 kcal
-
100g sárgabaracklekvár278 kcal
-
300g dió1962 kcal
-
21g porcukor81 kcal
Összesen
16057
kcal
- 6% Fehérje
- 44% Szénhidrát
- 12% Zsír
Piskótás
-
15.8g tojás20 kcal
-
8.4g cukor32 kcal
-
8.4g finomliszt30 kcal
-
0.1g citromhéj0 kcal
-
0.1g narancshéj0 kcal
-
0 kcal
-
0.8g dió5 kcal
-
0.3g vaníliás cukor1 kcal
Vaníliakrém
-
15.9g tej9 kcal
-
2.5g tojássárgája8 kcal
-
0.8g étkezési keményítő3 kcal
-
0 kcal
-
0.2g vaníliás cukor1 kcal
-
3.2g cukor12 kcal
Szirup
-
3.2g víz0 kcal
-
1.6g rum4 kcal
-
3.2g cukor12 kcal
-
0g vanília0 kcal
-
0.1g narancshéj0 kcal
Csokoládéöntet
-
3.2g étcsokoládé17 kcal
-
2.4g víz0 kcal
-
2.4g cukor9 kcal
-
0.8g rum2 kcal
-
0.3g cukrozatlan kakaópor1 kcal
Ősszeállitás
-
6.4g mazsola19 kcal
-
3.2g rum7 kcal
-
1.6g víz0 kcal
-
8g habtejszín23 kcal
-
0.6g cukrozatlan kakaópor1 kcal
-
1.6g sárgabaracklekvár4 kcal
-
4.8g dió31 kcal
-
0.3g porcukor1 kcal
Összesen
252
kcal
- 6% Fehérje
- 44% Szénhidrát
- 12% Zsír
- 38% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 26.6 g
Zsír
-
Összesen 50.4 g
-
Telített zsírsav 18 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 12 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 16 g
-
Koleszterin 462 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1113.5 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 48 mg
-
Kálcium 259 mg
-
Vas 6 mg
-
Magnézium 130 mg
-
Foszfor 477 mg
-
Nátrium 186 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 186.2 g
-
Cukor 133 mg
-
Élelmi rost 8 mg
VÍZ
-
Összesen 161.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 284 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 4 mg
-
D vitamin: 98 micro
-
K vitamin: 5 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 100 micro
-
Kolin: 351 mg
-
Retinol - A vitamin: 280 micro
-
α-karotin 6 micro
-
β-karotin 45 micro
-
β-crypt 11 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 529 micro
Összesen
1339
kcal
- 6% Fehérje
- 44% Szénhidrát
- 12% Zsír
- 38% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 318.7 g
Zsír
-
Összesen 605.2 g
-
Telített zsírsav 214 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 150 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 198 g
-
Koleszterin 5548 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 13362 g
-
Cink 41 mg
-
Szelén 582 mg
-
Kálcium 3111 mg
-
Vas 69 mg
-
Magnézium 1565 mg
-
Foszfor 5723 mg
-
Nátrium 2236 mg
-
Réz 13 mg
-
Mangán 22 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 2234 g
-
Cukor 1600 mg
-
Élelmi rost 95 mg
VÍZ
-
Összesen 1938.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 3409 micro
-
B6 vitamin: 5 mg
-
B12 Vitamin: 12 micro
-
E vitamin: 22 mg
-
C vitamin: 50 mg
-
D vitamin: 1178 micro
-
K vitamin: 60 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 3 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 7 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 17 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 1197 micro
-
Kolin: 4210 mg
-
Retinol - A vitamin: 3358 micro
-
α-karotin 75 micro
-
β-karotin 535 micro
-
β-crypt 136 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 6344 micro
Összesen
16057
kcal
- 6% Fehérje
- 44% Szénhidrát
- 12% Zsír
- 38% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 5.1 g
Zsír
-
Összesen 9.6 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 88 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 212.8 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 9 mg
-
Kálcium 50 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 25 mg
-
Foszfor 91 mg
-
Nátrium 36 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 35.6 g
-
Cukor 25 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 30.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 54 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 19 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 19 micro
-
Kolin: 67 mg
-
Retinol - A vitamin: 53 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 9 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 101 micro
Összesen
252
kcal
-
Nosalty kipróbálta
Hozzávalók
Piskótás
-
18 db tojás
-
1 citromból nyert citromhéj
-
1 narancsból nyert narancshéj
-
2 púpozott ek cukrozatlan kakaópor
-
2 csomag vaníliás cukor
Vaníliakrém
-
1 l tej
-
8 db tojássárgája
-
50 g étkezési keményítő
-
1 ek vanília kivonat
-
1 csomag vaníliás cukor
-
200 g cukor
Szirup
-
200 ml víz
-
100 ml rum
-
200 g cukor
-
1 db vanília
-
1 narancsból nyert narancshéj
Csokoládéöntet
-
200 g étcsokoládé
-
150 ml víz
-
150 g cukor
-
50 ml rum
-
2 evőkanál cukrozatlan kakaópor
Ősszeállitás
-
400 g mazsola
-
2 dl rum
-
1 dl víz
-
500 ml habtejszín
-
4 evőkanál cukrozatlan kakaópor
-
3 ek porcukor
Elkészítés
Piskótás
- Háromféle hagyományos piskótát készítünk.
- A tojásokat kettéválasztjuk, a sárgáját vaníliás cukorral és a cukor egyik felével fehéredésig keverjük. A fehérjét a cukor másik felével kemény habbá verjük. A tojássárgáját egy kevés habbal lazítjuk, majd az egészet hozzákeverjük a többi habhoz, és óvatosan, határozott mozdulatokkal elkeverjük.
- Háromfelé osztjuk a keveréket, egyforma keverőtálakba. Az egyikbe kerülni fog citromhéj, liszt és egy kevés sütőpor, a második adagba kakaópor és liszt. Végül a harmadikba tesszük a darált diót, a narancshéjat, a lisztet és a sütőport.
- Mindhárom piskótaalapot óvatosan elkeverjük a hozzávalókkal, majd pedig szinte egyforma, kivajazott, kilisztezett (sütőpapírral bélelt) tepsibe halmozzuk, és egyenletesen elkenjük. 170°-os sütőben 12-15 perc alatt készre sütjük. Félidőnél érdemes megfordítani a tepsiket, így egyenletesebben fognak megsülni.
- Miután megsültek, hagyjuk őket teljesen kihűlni, majd borítsuk ki őket a formából, sütőpapírra. Felhasználásig tegyük félre.
Vaníliakrém
- Egy lábasban elkezdjük melegíteni a tej 3/4-ét. A többit keverőtálba önjük, és csomómentesre keverjük a többi hozzávalóval.
- Miután a tej enyhén felforrt, apránként hozzáöntjük a tojásos keverékhez, így hőkiegyenlítést végezve a krémen.
- Majd az egészet visszaöntjük a lábasba, visszatesszük a tűzhelyre, és sűrű vaníliakrémet főzünk belőle.
- Folyamatosan kevergetjük, figyelve rá, hogy ne égjen le az alja (a cukor miatt), illetve hogy ne csomósodjon be.
- Pár perc után hirtelen besűrűsödik, de még kellően folyós marad. Ekkor tegyük át egy közepes keverőtálba, majd fedjük le fóliával, így nem bőrösödik meg a teteje. Hagyjuk hűlni.
Szirup
- Egy kis gyorsforralóban keverjük össze a hozzávalókat, és melegítsük közepesen magas hőmérsékleten. Forraljuk fel, és lassú tűzön főzzük körülbelül 10-15 percig, amíg a felére redukálódik.
Csokoládéöntet
- A csokoládéöntethez egy kis lábasban az étcsokoládét, a vizet, a cukrot, a kakaóport és egy kevés rumot összemelegítünk, és csomómentesre keverünk. Tálalásig langyosan tartjuk.
Ősszeállitás
- A mazsolákat áztassuk bele langyos víz és rum keverékébe. Legalább egy-két órát hagyjuk benne állni. A habtejszínt három evőkanál porcukorral verjük kemény habbá, töltsük habzsákba, és tálalásig tegyük hűtőbe.
- A desszert összeállításához szükségünk lesz egy magas falú tálra, amiben kényelmesen elfér a három egymásra rétegezett piskótalap. (Nem kell kibélelni semmivel.)
- Az első piskótaréteget (a világosat) jól átitatjuk a sziruppal, majd megkenjük a vaníliakrémmel, végül az egészet megszórjuk darált dióval és a rumba áztatott mazsolával. Erre jön a következő réteg piskóta, (a kakaós), ezzel ugyanúgy járunk el, mint az előzővel.
- Végül az utolsó réteget, (a diósat), is ráhelyezzük, amit lekenünk langyos baracklekvárral, és megszórjuk gazdagon kakaóporral. Az összeállított somlóit legalább 3-4 órára hűtőbe tesszük vagy akár egy egész éjszakára, hogy kellően összeérjenek, puhuljanak az ízek.
- Az elkészült desszertet fagyiskanállal vagy sima szedőkanállal szervírozzuk. A fagyiskanállal szép kis gombócokat tudunk formázni, ezért inkább ezt ajánljuk. A kitálalt desszertekre tejszínhabhalmokat nyomunk, és nyakon öntjük a langyos csokoládéöntettel. Megszórjuk darált és egész dióval, illetve mehet rá a maradék rumba áztatott mazsolából is.
- Minél tovább áll, annál jobban összeérnek az ízék, szóval azt is mondhatjuk, hogy ez a desszert napról napra jobb lesz.
- Sütés hőfoka: 170 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 18 perc
- Elkészítettem: 3 alkalommal
- Receptkönyvben: 169
- Tegnapi nézettség: 74
- 7 napos nézettség: 757
- Össznézettség: 23642
- Feltöltés dátuma: 2022. szeptember 26.
Receptkategóriák
-
- főkategória:
-
- kategória:
további kategória:
karácsony
kategória:
karácsonyi sütemények
további kategória:
húsvét
kategória:
húsvéti sütemény receptek
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- maradékból:
-
- vegetáriánus:
-
-
alkalom:
- valentin-nap ,
- márton-nap ,
- vasárnapi ebéd ,
- anyák napja ,
- születésnap ,
- farsang ,
- szüret ,
- hanuka ,
- buli receptek
-
alkalom:
Gerzsenyi Flóra
415 recept
Az ország egyik kedvenc desszertjét fogjuk most elkészíteni, ez pedig a somlói galuska, amiről valójában oly' keveset is tudunk. Az ehhez hasonló hagyományos édességeket illene pontosan elkészíteni, viszont nekünk nincsen eredeti, originál receptünk hozzá, ahogyan a legtöbb vendéglátóhelynek se, és ez sajnos sokszor meg is látszik rajta. Ez viszont lehetőséget ad nekünk arra, hogy egy kicsit a saját ízlésünkre formáljuk – most elkészítettük a saját verziónkat, és megmutatjuk nektek is. Ha érdekel titeket a sütemény eredete, lessétek meg a receptvideót, vagy olvassátok el a hozzá tartozó cikkünket!