r
Nosalty Logó

Eredeti somlói galuska

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Gerzsenyi Flóra
Eredeti somlói galuska
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
170 °C
  • 6% Fehérje
  • 44% Szénhidrát
  • 12% Zsír

Piskótás

Vaníliakrém

Szirup

Csokoládéöntet

Ősszeállitás

Összesen 1339 kcal
  • 6% Fehérje
  • 44% Szénhidrát
  • 12% Zsír

Piskótás

Vaníliakrém

Szirup

Csokoládéöntet

Ősszeállitás

Összesen 16057 kcal
  • 6% Fehérje
  • 44% Szénhidrát
  • 12% Zsír

Piskótás

Vaníliakrém

Szirup

Csokoládéöntet

Ősszeállitás

Összesen 252 kcal
  • 6% Fehérje
  • 44% Szénhidrát
  • 12% Zsír
  • 38% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    26.6 g

Zsír

  • Összesen
    50.4 g
  • Telített zsírsav
    18 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    12 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    16 g
  • Koleszterin
    462 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1113.5 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    48 mg
  • Kálcium
    259 mg
  • Vas
    6 mg
  • Magnézium
    130 mg
  • Foszfor
    477 mg
  • Nátrium
    186 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    186.2 g
  • Cukor
    133 mg
  • Élelmi rost
    8 mg

VÍZ

  • Összesen
    161.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    284 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    4 mg
  • D vitamin:
    98 micro
  • K vitamin:
    5 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    100 micro
  • Kolin:
    351 mg
  • Retinol - A vitamin:
    280 micro
  • α-karotin
    6 micro
  • β-karotin
    45 micro
  • β-crypt
    11 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    529 micro
Összesen 1339 kcal
  • 6% Fehérje
  • 44% Szénhidrát
  • 12% Zsír
  • 38% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    318.7 g

Zsír

  • Összesen
    605.2 g
  • Telített zsírsav
    214 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    150 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    198 g
  • Koleszterin
    5548 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    13362 g
  • Cink
    41 mg
  • Szelén
    582 mg
  • Kálcium
    3111 mg
  • Vas
    69 mg
  • Magnézium
    1565 mg
  • Foszfor
    5723 mg
  • Nátrium
    2236 mg
  • Réz
    13 mg
  • Mangán
    22 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    2234 g
  • Cukor
    1600 mg
  • Élelmi rost
    95 mg

VÍZ

  • Összesen
    1938.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    3409 micro
  • B6 vitamin:
    5 mg
  • B12 Vitamin:
    12 micro
  • E vitamin:
    22 mg
  • C vitamin:
    50 mg
  • D vitamin:
    1178 micro
  • K vitamin:
    60 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    3 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    7 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    17 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    1197 micro
  • Kolin:
    4210 mg
  • Retinol - A vitamin:
    3358 micro
  • α-karotin
    75 micro
  • β-karotin
    535 micro
  • β-crypt
    136 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    6344 micro
Összesen 16057 kcal
  • 6% Fehérje
  • 44% Szénhidrát
  • 12% Zsír
  • 38% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    5.1 g

Zsír

  • Összesen
    9.6 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    88 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    212.8 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    9 mg
  • Kálcium
    50 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    25 mg
  • Foszfor
    91 mg
  • Nátrium
    36 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    35.6 g
  • Cukor
    25 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    30.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    54 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    19 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    19 micro
  • Kolin:
    67 mg
  • Retinol - A vitamin:
    53 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    9 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    101 micro
Összesen 252 kcal

Hozzávalók

Piskótás

Vaníliakrém

Szirup

Csokoládéöntet

Ősszeállitás

Elkészítés

Piskótás

  1. Háromféle hagyományos piskótát készítünk.
  2. A tojásokat kettéválasztjuk, a sárgáját vaníliás cukorral és a cukor egyik felével fehéredésig keverjük. A fehérjét a cukor másik felével kemény habbá verjük. A tojássárgáját egy kevés habbal lazítjuk, majd az egészet hozzákeverjük a többi habhoz, és óvatosan, határozott mozdulatokkal elkeverjük.
  3. Háromfelé osztjuk a keveréket, egyforma keverőtálakba. Az egyikbe kerülni fog citromhéj, liszt és egy kevés sütőpor, a második adagba kakaópor és liszt. Végül a harmadikba tesszük a darált diót, a narancshéjat, a lisztet és a sütőport.
  4. Mindhárom piskótaalapot óvatosan elkeverjük a hozzávalókkal, majd pedig szinte egyforma, kivajazott, kilisztezett (sütőpapírral bélelt) tepsibe halmozzuk, és egyenletesen elkenjük. 170°-os sütőben 12-15 perc alatt készre sütjük. Félidőnél érdemes megfordítani a tepsiket, így egyenletesebben fognak megsülni.
  5. Miután megsültek, hagyjuk őket teljesen kihűlni, majd borítsuk ki őket a formából, sütőpapírra. Felhasználásig tegyük félre.

Vaníliakrém

  1. Egy lábasban elkezdjük melegíteni a tej 3/4-ét. A többit keverőtálba önjük, és csomómentesre keverjük a többi hozzávalóval.
  2. Miután a tej enyhén felforrt, apránként hozzáöntjük a tojásos keverékhez, így hőkiegyenlítést végezve a krémen.
  3. Majd az egészet visszaöntjük a lábasba, visszatesszük a tűzhelyre, és sűrű vaníliakrémet főzünk belőle.
  4. Folyamatosan kevergetjük, figyelve rá, hogy ne égjen le az alja (a cukor miatt), illetve hogy ne csomósodjon be.
  5. Pár perc után hirtelen besűrűsödik, de még kellően folyós marad. Ekkor tegyük át egy közepes keverőtálba, majd fedjük le fóliával, így nem bőrösödik meg a teteje. Hagyjuk hűlni.

Szirup

  1. Egy kis gyorsforralóban keverjük össze a hozzávalókat, és melegítsük közepesen magas hőmérsékleten. Forraljuk fel, és lassú tűzön főzzük körülbelül 10-15 percig, amíg a felére redukálódik.

Csokoládéöntet

  1. A csokoládéöntethez egy kis lábasban az étcsokoládét, a vizet, a cukrot, a kakaóport és egy kevés rumot összemelegítünk, és csomómentesre keverünk. Tálalásig langyosan tartjuk.

Ősszeállitás

  1. A mazsolákat áztassuk bele langyos víz és rum keverékébe. Legalább egy-két órát hagyjuk benne állni. A habtejszínt három evőkanál porcukorral verjük kemény habbá, töltsük habzsákba, és tálalásig tegyük hűtőbe.
  2. A desszert összeállításához szükségünk lesz egy magas falú tálra, amiben kényelmesen elfér a három egymásra rétegezett piskótalap. (Nem kell kibélelni semmivel.)
  3. Az első piskótaréteget (a világosat) jól átitatjuk a sziruppal, majd megkenjük a vaníliakrémmel, végül az egészet megszórjuk darált dióval és a rumba áztatott mazsolával. Erre jön a következő réteg piskóta, (a kakaós), ezzel ugyanúgy járunk el, mint az előzővel.
  4. Végül az utolsó réteget, (a diósat), is ráhelyezzük, amit lekenünk langyos baracklekvárral, és megszórjuk gazdagon kakaóporral. Az összeállított somlóit legalább 3-4 órára hűtőbe tesszük vagy akár egy egész éjszakára, hogy kellően összeérjenek, puhuljanak az ízek.
  5. Az elkészült desszertet fagyiskanállal vagy sima szedőkanállal szervírozzuk. A fagyiskanállal szép kis gombócokat tudunk formázni, ezért inkább ezt ajánljuk. A kitálalt desszertekre tejszínhabhalmokat nyomunk, és nyakon öntjük a langyos csokoládéöntettel. Megszórjuk darált és egész dióval, illetve mehet rá a maradék rumba áztatott mazsolából is.
  6. Minél tovább áll, annál jobban összeérnek az ízék, szóval azt is mondhatjuk, hogy ez a desszert napról napra jobb lesz.
  • Sütés hőfoka: 170 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Sütés ideje: 18 perc
  • Elkészítettem: 3 alkalommal
  • Receptkönyvben: 169
  • Tegnapi nézettség: 74
  • 7 napos nézettség: 757
  • Össznézettség: 23642
  • Feltöltés dátuma: 2022. szeptember 26.

Receptkategóriák

további kategória: karácsony kategória: karácsonyi sütemények
további kategória: húsvét kategória: húsvéti sütemény receptek
Eredeti somlói galuska
Gerzsenyi Flóra 415 recept

Az ország egyik kedvenc desszertjét fogjuk most elkészíteni, ez pedig a somlói galuska, amiről valójában oly' keveset is tudunk. Az ehhez hasonló hagyományos édességeket illene pontosan elkészíteni, viszont nekünk nincsen eredeti, originál receptünk hozzá, ahogyan a legtöbb vendéglátóhelynek se, és ez sajnos sokszor meg is látszik rajta. Ez viszont lehetőséget ad nekünk arra, hogy egy kicsit a saját ízlésünkre formáljuk – most elkészítettük a saját verziónkat, és megmutatjuk nektek is. Ha érdekel titeket a sütemény eredete, lessétek meg a receptvideót, vagy olvassátok el a hozzá tartozó cikkünket!

Hozzávalók

Piskótás

Vaníliakrém

Szirup

Csokoládéöntet

Ősszeállitás

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...