Mazsola

A mazsola a legfeljebb egymagvú, de leginkább magtalan szőlőfajták aszalt, illetve Napon megaszalódott bogyója. Nedvességtartalma a friss gyümölcshöz képest körülbelül negyedannyi. Mazsolát házilag is készíthetünk.
A mazsola már az ókorban is kedvelt élelmiszer volt, mivel jól tárolható, illetve szállítható. Tápanyag-, vitamin- és ásványianyag-tartalmát tekintve megegyezik a szőlővel, az aszalás során ezek mind megmaradnak, sőt, koncentrálódnak. Általában süteményekhez, de különféle sültekhez is használjuk.
Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:
A mazsola szárított szőlő. A szőlőskertekben sokszor leszaggatják a szőlőfürt körüli leveleket, hogy még jobban érje a napfény a gyümölcsöt, illetve megtörik a fürt nyelét, hogy ezáltal megakadályozzák a nedvesség áramlását, így aszalják a szőlőszemeket. A szőlő szárítása történhet tehát a napfény segítségével is, organikusan, de gépi vagy kemencés szárítással és kén-dioxidos kezeléssel is. Sőt, otthon, házilag is aszalhatunk szőlőt. A szárításnak köszönhetően a mazsola íze édesebb lesz, és hosszabb ideig eltartható.
Az év során bármikor hozzájuthatunk a legtöbb boltban, bioboltban, és többféle fajtát is választhatunk: fehér, sárga, arany, barna, magos, magtalan is létezik. A nagyobb szemű, sárgás és magtalan verziót Sultana vagy Thompson néven is megtalálhatjuk. Igyekezzünk olyat venni, amelyet nem kezeltek gázzal a tartóssága fokozása érdekében, vagy vegyünk bio terméket!
A mazsola fontos tápanyaga a vas, ezért vashiányosoknak, de vegánoknak és növényi étrendet követőknek is ajánlott a fogyasztása. A vas támogatja a megfelelő véráramlást, ami segíti a szív- és érrendszer működését. A vas felszívódásához találkoznia kell a C-vitaminnal is, ami a mazsolában szintén megtalálható!
Csak úgy, mint a szőlő, a mazsola is fontos antioxidánsforrás, magas benne a polifenolok mennyisége, melyek segítenek a szervezetben lévő szabad gyökök elleni küzdelemben, csökkentve a gyulladást – ez pedig a mazsola egyik legnagyobb előnye. Összetevői fokozzák a kognitív funkciókat, és védhetnek a kognitív betegségek, például az Alzheimer-kór és a demencia ellen is. A benne levő rostok segítenek az emésztésben, hozzájárulva a bélflóra egészségéhez.
A szőlő és a mazsola közti fő különbség, hogy a szőlő sokkal több vizet tartalmaz, mint a mazsola. Víztartalom nélkül a tápanyagok sokkal koncentráltabbá válnak, emiatt a a cukor is koncentráltabb benne, ezért fontos azzal is tisztában lenni, hogy nem ajánlott mértéktelenül fogyasztanunk.
Mehet csodálatos gyümölcskenyérbe, házi túrós táskába, adventi kalácsba, eredeti bajor császármorzsába, gyors kuszkuszba, pácolt csirkecombfiléhez vele sült héjas burgonyával és sült almával, eredeti somlói galuskába, spenótos csicseri Dahl-ba, sült müzliszeletbe, kókuszos házi granolába.
Még több mazsolás receptért görgess lejjebb!
Az év során bármikor megvásárolhatjuk. Igyekezzünk olyat venni, amelyet nem kezeltek gázzal a tartóssága fokozása érdekében.
Saját csomagolásában, vagy jól záródó edényben, száraz, hűvös, napfénytől védett helyen tároljuk.
fehérjetartalom
3.3 g
zsírtartalom
0.171 g
szénhidráttartalom
79.32 g
víztartalom
15.46 g
Foszfor
98 mg
Kalcium
62 mg
Magnézium
36 mg
Nátrium
26 mg
B6 vitamin
0.174 g
Kolin
11.1 mg
C vitamin
2.3 mg
Niacin - B3 vitamin
0.766 mg
fehérje
3.3 g
Zsír
telített zsírsav
0.094 g
egyszeresen telített zsírsav
0.024 g
többszörösen telített zsírsav
0.053 g
ásványi anyagok
Kalcium
62 mg
Vas
1.79 mg
Magnézium
36 mg
Foszfor
98 mg
Nátrium
26 mg
Cink
0.36 mg
Réz
0.272 mg
Mangán
0.281 mg
Szelén
0.6 µg
szénhidrát
rost
4.5 g
cukor
65.18 g
víz
15.46 g
vitaminok
Tiamin - B1 vitamin
0.106 mg
Riboflavin - B2 vitamin
0.125 mg
Niacin - B3 vitamin
0.766 mg
Folát
5 µg
Kolin
11.1 mg
E vitamin
0.12 mg
K vitamin
3.5 µg
C vitamin
2.3 mg
B6 vitamin
0.174 g
Nosztalgikus-otthonosra vettük a mai menü formáját, készül emiatt klasszikus almaleves, lecsós szelet vegyes körettel és császármorzsa.
NosaltyHa valaha is elgondolkodtál azon, hogy milyen lehet a Vatikán hivatalos fagylaltja, akkor jó hírünk van: megkóstoltuk a Halleluja névre keresztelt különlegességet, és egyértelműen állíthatjuk, hogy megér minden falatot!
NosaltySokan gondolják, hogy ha késő este esznek, az egyenes út a pluszkilókhoz. Nem is csoda, hiszen ezt halljuk mindenhonnan. De vajon tényleg így van? A szakértők szerint a valóság sokkal bonyolultabb.
NosaltyManapság igen nagy körültekintéssel kell vásárolni, ha szeretnénk a legegészségesebben étkezni. Arra sincs mindig idő, hogy a címkét bogarásszuk, milyen adalékanyagok vannak az adott termékben. Íme, 4 olyan élelmiszer, aminél rá se kell nézni az összetevők listájára ahogy, hogy tudd, jobb, ha nem rakod a kosaradba.
Újabb hét, ezért újabb kvízzel jelentkezünk! Most, hogy már nemcsak a naptár szerint írunk tavaszt, hanem az időjárás is egyre inkább tavaszias arcát mutatja, itt az ideje, hogy felsorakozzanak az évszak zöldségei!
Bár jöhetne a rántott hús-krumpli kombó, most egy kicsit csavarunk a vasárnapunkon.
A TV-ben láttam ezt a receptet. Annyira gyors és egyszerű, szinte elronthatatlan.
Nem ragad, nem szakad, ez a mi palacsinta alapreceptünk!
A frankfurti virsliről elnevezett levest sokféleképpen készítik, nekünk ez az egyik kedvenc verziónk.
Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!