r
Nosalty Logó

Mákos - diós bejgli

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Vicikó
Mákos - diós bejgli
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 7% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 21% Zsír

A tésztához

A mákos töltelékhez

A diós töltelékhez

Összesen 1091 kcal
  • 7% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 21% Zsír

A tésztához

A mákos töltelékhez

A diós töltelékhez

Összesen 8701 kcal
  • 7% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 21% Zsír

A tésztához

A mákos töltelékhez

A diós töltelékhez

Összesen 368 kcal
  • 7% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 21% Zsír
  • 25% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    18.1 g

Zsír

  • Összesen
    57.7 g
  • Telített zsírsav
    21 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    12 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    21 g
  • Koleszterin
    123 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1137.4 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    31 mg
  • Kálcium
    448 mg
  • Vas
    5 mg
  • Magnézium
    151 mg
  • Foszfor
    442 mg
  • Nátrium
    52 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    127.9 g
  • Cukor
    67 mg
  • Élelmi rost
    9 mg

VÍZ

  • Összesen
    69.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    257 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    7 mg
  • D vitamin:
    10 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    92 micro
  • Kolin:
    66 mg
  • Retinol - A vitamin:
    252 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    57 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    76 micro
Összesen 1091 kcal
  • 7% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 21% Zsír
  • 25% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    144.8 g

Zsír

  • Összesen
    461.9 g
  • Telített zsírsav
    167 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    100 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    164 g
  • Koleszterin
    986 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    9098.9 g
  • Cink
    30 mg
  • Szelén
    252 mg
  • Kálcium
    3585 mg
  • Vas
    37 mg
  • Magnézium
    1208 mg
  • Foszfor
    3537 mg
  • Nátrium
    419 mg
  • Réz
    8 mg
  • Mangán
    24 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    1023.5 g
  • Cukor
    537 mg
  • Élelmi rost
    75 mg

VÍZ

  • Összesen
    553.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2054 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    13 mg
  • C vitamin:
    56 mg
  • D vitamin:
    79 micro
  • K vitamin:
    31 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    4 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    15 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    735 micro
  • Kolin:
    532 mg
  • Retinol - A vitamin:
    2014 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    459 micro
  • β-crypt
    28 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    611 micro
Összesen 8701 kcal
  • 7% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 21% Zsír
  • 25% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.1 g

Zsír

  • Összesen
    19.5 g
  • Telített zsírsav
    7 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    7 g
  • Koleszterin
    42 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    383.9 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    11 mg
  • Kálcium
    151 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    51 mg
  • Foszfor
    149 mg
  • Nátrium
    18 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    43.2 g
  • Cukor
    23 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    23.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    87 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    3 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    31 micro
  • Kolin:
    22 mg
  • Retinol - A vitamin:
    85 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    19 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    26 micro
Összesen 368 kcal

Hozzávalók

A tésztához

A mákos töltelékhez

A diós töltelékhez

Elkészítés

A tésztához

  1. A tésztát előző este készítjük el. A lisztet deszkán elmorzsoljuk a vajjal, rászórjuk a porcukrot és a csipet sót. A tejfölt meglangyosítjuk, beletördeljük és elkeverjük benne az élesztőt és a tojást. Kicsit hagyjuk feljönni. Ráöntjük a lisztes keverékre és összegyúrjuk.
  2. 4 db cipót formálunk belőle (érdemes előtte lemérni és pontosan elnegyedelni), átlátszó fóliába csomagoljuk és másnapig betesszük a hűtőbe.
  3. Ha teszünk a töltelékbe mazsolát, akkor forró vízben megmossuk, és leöntjük a rummal.
  4. A diótöltelékhez felvágjuk a vaníliarudat, kikaparjuk a magocskákat, a porcukorral együtt elkeverjük a tejben és azt felforraljuk. Levesszük a tűzről, és elkeverjük benne a diót (ha híg, akkor kevés zsemlemorzsát szórhatunk bele).
  5. A máktöltelékhez 100 ml vízben elkeverjük a porcukrot, felforraljuk és elkeverjük benne a mákot. Levesszük a tűzről, és belereszeljük a citrom héját, majd belecsavarjuk a levét is. Hagyjuk kihűlni a töltelékeket!
  6. Az első tésztacipót lisztezett deszkán lazán átgyúrjuk, és kb. 5mm vastagra, téglalap alakúra kinyújtjuk.
  7. Az 1 tojást kettéválasztjuk, és a fehérjével vékonyan megkenjük a tésztalapot. Rákenjük óvatosan az egyik töltelék felét úgy, hogy a hosszabb oldalain hagyjunk szabadon kb. 1.5- 2 cm-t. Ekkor megszórhatjuk a lecsöpögtetett mazsola negyedével.
  8. Most a két rövidebb oldalon visszahajtunk kb. 2 cm-t (ezek lesznek az oldalai), és a hosszabbik oldalán kezdve lazán feltekerjük.
  9. Sütőpapíros tepsire fektetjük. Most jöhet a másik három tekercs.
  10. Tetejüket megkenjük tojássárgával, és langyos helyen hagyjuk, míg az megszikkad rajtuk. Majd megkenjük tojásfehérjével, és ugyanúgy rászikkasztjuk.
  11. Ezalatt a sütőt előmelegítjük.
  12. Mielőtt betesszük a sütőbe a szép kis bejglijeinket, sűrűn megszúrkáljuk villával, vagy egy hurkapálcikával.
  13. Betesszük a középső rácsra a sütőbe és gyönyörű aranybarnára sütjük. Az elején (15-20 perc) nem szabad kinyitni a sütő altaját!
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Sütés ideje: 40 perc
  • Receptkönyvben: 1285
  • Tegnapi nézettség: 2258
  • 7 napos nézettség: 11512
  • Össznézettség: 343081
  • Feltöltés dátuma: 2011. október 24.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Mákos - diós bejgli
Vicikó 251 recept

A Karácsony szinte elmaradhatatlan főszereplője ez a sütemény. Én már egész fiatal lánykoromban kezdtem a próbálgatását. Emlékszem, egyszer Édesanyámmal (akkor kisebb konyhánk volt) valamiért több bejglit kellett készítenünk. Vendégek jöttek, vagy talán ott is maradtak nálunk pár napig, már nem tudom. Csak arra emlékszem, hogy mindenhol bejglik feküdtek tepsiken, nemcsak a konyhában, de a spájzban és már a szobában is akadt belőlük. És várták a sütőbe való bebocsáttatást......! És csak  nőttek - nőttek mindenfelé....dagadtak és durrantak szét :-))))))) Valahogy nagyon nehezen lett vége annak a sütésnek és murisan néztek ki mondanom sem kell mire megsültek szegények, úgy elkeltek, hogy csak na! Azért a végén már mi is nevettünk az egészen. Finomak voltak, de tudjuk, a kinézet sem mindegy :-) Aztán persze felhagytunk azzal a recepttel, mert igazából máskor sem jött be. Utána szép lassan, már jómagam, elkezdtem a hajtóvadászatot a jó bejgli recept után. Szerintem nem kell mondani, hogy ki-ki hányféle recepttel találkozott és az alapján készítette már el. Teltek az évek, és szinte minden évben új recept szerint sütöttem, és hol ez, hol az nem stimmelt, mire elkészült. De a fő hiba mindig az volt, hogy csak megrepedt a végére!!!!! Mindig gyönyörűek, mikor betesszük a sütőbe, tudom a barátnőktől, kolléganőktől. És akárhogy is imádkozunk érte a sütő üvegén át  nézve sülés közben, - na most talán nem reped meg....! - nézd, még mindig jól néz ki! stb... sokunknak lefagy az arcáról az öröm, mikor megtörténik.... Persze a drága férjek, gyerkőcök, rokonok vigasztalása, hogy pl. " - ez mind a jóságtól van, azért repedt meg!  - " , aztán..."- húú, ilyen finom még nem is volt! - " , meg .. " - az íze számít, hisz olyan finom... "-  ugye ismerjük? - enyhíti a szomorúságot, de azért ott van, hogy megint nem sikerült. Na, ezen recept alapján, ami Lajos Mari: Karácsonyi édességek c. könyvéből való, készítettem tavaly Karácsonykor életem legszebb bejglijét. Igaz, mint ahogy a képen is látszik, egy picit ez is megrepedt oldalt ;-)) de ezt elnéztem neki! Könnyű volt vele dolgozni, gyorsan is ment, az előző esti kis összegyúrás nem volt nagy ügy, és idő sem. Ééééés, nagyon finom volt, mellesleg!!!!!  :-))))))) Így hát, akinek nincs bevált receptje, annak ajánlom kipróbálni...    

Hozzávalók

A tésztához

A mákos töltelékhez

A diós töltelékhez

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...