Mákos - diós bejgli
- 7% Fehérje
- 47% Szénhidrát
- 21% Zsír
A tésztához
-
19g tejföl37 kcal
-
3 kcal
-
7g tojás9 kcal
-
63g finomliszt228 kcal
-
31g vaj224 kcal
-
6g porcukor24 kcal
-
0g só0 kcal
-
7g tojás9 kcal
A mákos töltelékhez
-
25g mák131 kcal
-
25g porcukor97 kcal
-
21g citrom3 kcal
-
4g rum9 kcal
-
6g mazsola19 kcal
-
13g víz0 kcal
A diós töltelékhez
- 7% Fehérje
- 47% Szénhidrát
- 21% Zsír
A tésztához
-
150g tejföl297 kcal
-
20g friss élesztő21 kcal
-
55g tojás69 kcal
-
500g finomliszt1820 kcal
-
250g vaj1793 kcal
-
50g porcukor194 kcal
-
0g só0 kcal
-
55g tojás69 kcal
A mákos töltelékhez
-
200g mák1050 kcal
-
200g porcukor774 kcal
-
170g citrom26 kcal
-
30g rum69 kcal
-
50g mazsola150 kcal
-
100g víz0 kcal
A diós töltelékhez
- 7% Fehérje
- 47% Szénhidrát
- 21% Zsír
A tésztához
-
6.3g tejföl13 kcal
-
0.8g friss élesztő1 kcal
-
2.3g tojás3 kcal
-
21.1g finomliszt77 kcal
-
10.5g vaj76 kcal
-
2.1g porcukor8 kcal
-
0g só0 kcal
-
2.3g tojás3 kcal
A mákos töltelékhez
-
8.4g mák44 kcal
-
8.4g porcukor33 kcal
-
7.2g citrom1 kcal
-
1.3g rum3 kcal
-
2.1g mazsola6 kcal
-
4.2g víz0 kcal
A diós töltelékhez
- 7% Fehérje
- 47% Szénhidrát
- 21% Zsír
- 25% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 18.1 g
Zsír
-
Összesen 57.7 g
-
Telített zsírsav 21 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 12 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 21 g
-
Koleszterin 123 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1137.4 g
-
Cink 4 mg
-
Szelén 31 mg
-
Kálcium 448 mg
-
Vas 5 mg
-
Magnézium 151 mg
-
Foszfor 442 mg
-
Nátrium 52 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 127.9 g
-
Cukor 67 mg
-
Élelmi rost 9 mg
VÍZ
-
Összesen 69.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 257 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 7 mg
-
D vitamin: 10 micro
-
K vitamin: 4 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 92 micro
-
Kolin: 66 mg
-
Retinol - A vitamin: 252 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 57 micro
-
β-crypt 4 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 76 micro
- 7% Fehérje
- 47% Szénhidrát
- 21% Zsír
- 25% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 144.8 g
Zsír
-
Összesen 461.9 g
-
Telített zsírsav 167 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 100 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 164 g
-
Koleszterin 986 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 9098.9 g
-
Cink 30 mg
-
Szelén 252 mg
-
Kálcium 3585 mg
-
Vas 37 mg
-
Magnézium 1208 mg
-
Foszfor 3537 mg
-
Nátrium 419 mg
-
Réz 8 mg
-
Mangán 24 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 1023.5 g
-
Cukor 537 mg
-
Élelmi rost 75 mg
VÍZ
-
Összesen 553.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 2054 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 13 mg
-
C vitamin: 56 mg
-
D vitamin: 79 micro
-
K vitamin: 31 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 4 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 15 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 735 micro
-
Kolin: 532 mg
-
Retinol - A vitamin: 2014 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 459 micro
-
β-crypt 28 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 611 micro
- 7% Fehérje
- 47% Szénhidrát
- 21% Zsír
- 25% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 6.1 g
Zsír
-
Összesen 19.5 g
-
Telített zsírsav 7 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 7 g
-
Koleszterin 42 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 383.9 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 11 mg
-
Kálcium 151 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 51 mg
-
Foszfor 149 mg
-
Nátrium 18 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 43.2 g
-
Cukor 23 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 23.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 87 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 3 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 31 micro
-
Kolin: 22 mg
-
Retinol - A vitamin: 85 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 19 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 26 micro
Hozzávalók
A tésztához
-
150 ml tejföl
-
20 g friss élesztő
-
1 db tojás
-
500 g finomliszt
-
50 g porcukor
-
1 csipet só
A mákos töltelékhez
A diós töltelékhez
Elkészítés
A tésztához
- A tésztát előző este készítjük el. A lisztet deszkán elmorzsoljuk a vajjal, rászórjuk a porcukrot és a csipet sót. A tejfölt meglangyosítjuk, beletördeljük és elkeverjük benne az élesztőt és a tojást. Kicsit hagyjuk feljönni. Ráöntjük a lisztes keverékre és összegyúrjuk.
- 4 db cipót formálunk belőle (érdemes előtte lemérni és pontosan elnegyedelni), átlátszó fóliába csomagoljuk és másnapig betesszük a hűtőbe.
- Ha teszünk a töltelékbe mazsolát, akkor forró vízben megmossuk, és leöntjük a rummal.
- A diótöltelékhez felvágjuk a vaníliarudat, kikaparjuk a magocskákat, a porcukorral együtt elkeverjük a tejben és azt felforraljuk. Levesszük a tűzről, és elkeverjük benne a diót (ha híg, akkor kevés zsemlemorzsát szórhatunk bele).
- A máktöltelékhez 100 ml vízben elkeverjük a porcukrot, felforraljuk és elkeverjük benne a mákot. Levesszük a tűzről, és belereszeljük a citrom héját, majd belecsavarjuk a levét is. Hagyjuk kihűlni a töltelékeket!
- Az első tésztacipót lisztezett deszkán lazán átgyúrjuk, és kb. 5mm vastagra, téglalap alakúra kinyújtjuk.
- Az 1 tojást kettéválasztjuk, és a fehérjével vékonyan megkenjük a tésztalapot. Rákenjük óvatosan az egyik töltelék felét úgy, hogy a hosszabb oldalain hagyjunk szabadon kb. 1.5- 2 cm-t. Ekkor megszórhatjuk a lecsöpögtetett mazsola negyedével.
- Most a két rövidebb oldalon visszahajtunk kb. 2 cm-t (ezek lesznek az oldalai), és a hosszabbik oldalán kezdve lazán feltekerjük.
- Sütőpapíros tepsire fektetjük. Most jöhet a másik három tekercs.
- Tetejüket megkenjük tojássárgával, és langyos helyen hagyjuk, míg az megszikkad rajtuk. Majd megkenjük tojásfehérjével, és ugyanúgy rászikkasztjuk.
- Ezalatt a sütőt előmelegítjük.
- Mielőtt betesszük a sütőbe a szép kis bejglijeinket, sűrűn megszúrkáljuk villával, vagy egy hurkapálcikával.
- Betesszük a középső rácsra a sütőbe és gyönyörű aranybarnára sütjük. Az elején (15-20 perc) nem szabad kinyitni a sütő altaját!
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 40 perc
- Receptkönyvben: 1285
- Tegnapi nézettség: 2258
- 7 napos nézettség: 11512
- Össznézettség: 343081
- Feltöltés dátuma: 2011. október 24.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
A Karácsony szinte elmaradhatatlan főszereplője ez a sütemény. Én már egész fiatal lánykoromban kezdtem a próbálgatását. Emlékszem, egyszer Édesanyámmal (akkor kisebb konyhánk volt) valamiért több bejglit kellett készítenünk. Vendégek jöttek, vagy talán ott is maradtak nálunk pár napig, már nem tudom. Csak arra emlékszem, hogy mindenhol bejglik feküdtek tepsiken, nemcsak a konyhában, de a spájzban és már a szobában is akadt belőlük. És várták a sütőbe való bebocsáttatást......! És csak nőttek - nőttek mindenfelé....dagadtak és durrantak szét :-))))))) Valahogy nagyon nehezen lett vége annak a sütésnek és murisan néztek ki mondanom sem kell mire megsültek szegények, úgy elkeltek, hogy csak na! Azért a végén már mi is nevettünk az egészen. Finomak voltak, de tudjuk, a kinézet sem mindegy :-) Aztán persze felhagytunk azzal a recepttel, mert igazából máskor sem jött be. Utána szép lassan, már jómagam, elkezdtem a hajtóvadászatot a jó bejgli recept után. Szerintem nem kell mondani, hogy ki-ki hányféle recepttel találkozott és az alapján készítette már el. Teltek az évek, és szinte minden évben új recept szerint sütöttem, és hol ez, hol az nem stimmelt, mire elkészült. De a fő hiba mindig az volt, hogy csak megrepedt a végére!!!!! Mindig gyönyörűek, mikor betesszük a sütőbe, tudom a barátnőktől, kolléganőktől. És akárhogy is imádkozunk érte a sütő üvegén át nézve sülés közben, - na most talán nem reped meg....! - nézd, még mindig jól néz ki! stb... sokunknak lefagy az arcáról az öröm, mikor megtörténik.... Persze a drága férjek, gyerkőcök, rokonok vigasztalása, hogy pl. " - ez mind a jóságtól van, azért repedt meg! - " , aztán..."- húú, ilyen finom még nem is volt! - " , meg .. " - az íze számít, hisz olyan finom... "- ugye ismerjük? - enyhíti a szomorúságot, de azért ott van, hogy megint nem sikerült. Na, ezen recept alapján, ami Lajos Mari: Karácsonyi édességek c. könyvéből való, készítettem tavaly Karácsonykor életem legszebb bejglijét. Igaz, mint ahogy a képen is látszik, egy picit ez is megrepedt oldalt ;-)) de ezt elnéztem neki! Könnyű volt vele dolgozni, gyorsan is ment, az előző esti kis összegyúrás nem volt nagy ügy, és idő sem. Ééééés, nagyon finom volt, mellesleg!!!!! :-))))))) Így hát, akinek nincs bevált receptje, annak ajánlom kipróbálni...