Mák

Mák

Leírás

Mák – receptek, leírás, tippek

A mák olyan növény, amely a magyar konyhának jellegzetes alapanyagát, a mákszemet adja. Míg Európa legtöbb országában többnyire csak péksütemények tetejére szórják, mi, magyarok többféle ételben is használjuk, például mákos bejgli töltelékében, mákos réteshez vagy mákos tésztához.

A mák egy sokoldalú növény, amelyet számos célra használnak a konyhától a gyógyszeriparig. A pipacsfélék családjába tartozó, egynyári növény jellegzetes színes virágairól könnyen felismerhető. A mákszemeket gyakran használják ételek és sütemények ízesítésére vagy díszítésére.

Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:

Mi az a mák?

A mák egy sokszínűen felhasználható növény, amit nemcsak a gasztronómiában, hanem gyógyszer- és kozmetikai iparban is ismernek. A máknak többféle egészségügyi előnye van, azért kimondottan ajánlatos a hétköznapi étrendbe is becsempészni, és nem csak süteményekbe.

Hogyan vásároljuk?

Mákot szuper- és hipermarketekben, piacon, bioboltokban és online is tudunk vásárolni, mind egészben, mind darálva. Az étkezési darált mák a legnépszerűbb, ezt sütéshez és főzéshez is használhatjuk. A díszítő mákot nevéből adódóan inkább sütemények díszítésére használjuk. Mindkettő feketés, szürkés színű.

Mire jó a mák?

A mák jó kalcium- és vasforrás, támogatja a csontok és a vérképződés egészségét. Ómega-6 zsírsavakat is tartalmaz, amelyek jótékony hatással vannak a szív- és érrendszerre. Nagy mennyiségű fogyasztása kábító hatású lehet a nyers magvakban vagy tejnedvben található alkaloidok miatt. Terhes és szoptató nők számára érdemes kerülni a túlzott mákfogyasztást.

A mákszemeket gyakran használják ételek és sütemények ízesítésére vagy díszítésére. Magyarországon különösen népszerű például a mákos guba, a bejgli, vagy a mákos tészta. A mák gazdag jóféle olajokban, fehérjében és ásványi anyagokban, például kalciumban és vasban. A mákolaj is egyre népszerűbb, amelyet hidegen sajtolnak, és saláták vagy más ételek készítésére használják. A mák termésének tejnedve az ópium, amelyet hagyományosan fájdalomcsillapító és nyugtató hatású alkaloidok (pl. morfin, kodein) előállítására használnak. A mákolaj antioxidáns tulajdonságai miatt népszerű alapanyag a kozmetikai termékekben, például bőrápolókban és masszázsolajokban.

Mi készülhet a mákból?

Készülhet tökös-mákos kevert sütemény, legegyszerűbb mákos tészta, epres túrógombóc mákkal, morzsával, flódni scone, szemrevaló mákos gubás pohárkrém, tradicionális flódni és gőzölt mákos guba Gerzsenyi Flórától.

Még több mákos receptért görgess lejjebb!

Mikor vegyem

Mákot az év bármely időszakában tudunk venni.

hogyan tároljam

Az egész mákszemek vászonzacskóban, száraz, hűvös helyen sokáig eltarthatók. A darált mákot nejlonzacskóban tartsuk a hűtőszekrényben, különben megavasodik.

100g Mák

fehérjetartalom

17.99 g

zsírtartalom

39.068 g

szénhidráttartalom

28.13 g

víztartalom

5.95 g

gramm mák?

Top ásványi anyagok

Kalcium

1438 mg

Foszfor

870 mg

Magnézium

347 mg

Nátrium

26 mg

Top vitaminok

B6 vitamin

0.247 g

Kolin

8.8 mg

E vitamin

1.77 mg

C vitamin

1 mg


Tápanyagtartalom / 100 gramm

fehérje

17.99 g

Zsír

telített zsírsav

4.517 g

egyszeresen telített zsírsav

5.982 g

többszörösen telített zsírsav

28.569 g

ásványi anyagok

Kalcium

1438 mg

Vas

9.76 mg

Magnézium

347 mg

Foszfor

870 mg

Nátrium

26 mg

Cink

7.9 mg

Réz

1.627 mg

Mangán

6.707 mg

Szelén

13.5 µg

szénhidrát

rost

19.5 g

cukor

2.99 g

víz

5.95 g

vitaminok

Tiamin - B1 vitamin

0.854 mg

Riboflavin - B2 vitamin

0.1 mg

Niacin - B3 vitamin

0.896 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

0.324 mg

Folát

82 µg

Kolin

8.8 mg

E vitamin

1.77 mg

C vitamin

1 mg

B6 vitamin

0.247 g

1377 találat

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...