r
Nosalty Logó

Tradicionális flódni

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Lakos Benedek
Tradicionális flódni
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
  • 5% Fehérje
  • 34% Szénhidrát
  • 16% Zsír

A tésztához

Az almatöltelékhez

A diótöltelékhez

A máktöltelékhez

Az összeállításhoz

Összesen 916 kcal
  • 5% Fehérje
  • 34% Szénhidrát
  • 16% Zsír

A tésztához

Az almatöltelékhez

A diótöltelékhez

A máktöltelékhez

Az összeállításhoz

Összesen 11012 kcal
  • 5% Fehérje
  • 34% Szénhidrát
  • 16% Zsír

A tésztához

Az almatöltelékhez

A diótöltelékhez

A máktöltelékhez

Az összeállításhoz

Összesen 261 kcal
  • 5% Fehérje
  • 34% Szénhidrát
  • 16% Zsír
  • 45% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    16.2 g

Zsír

  • Összesen
    48.9 g
  • Telített zsírsav
    16 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    10 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    19 g
  • Koleszterin
    134 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    968.3 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    29 mg
  • Kálcium
    365 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    136 mg
  • Foszfor
    391 mg
  • Nátrium
    37 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    104 g
  • Cukor
    36 mg
  • Élelmi rost
    10 mg

VÍZ

  • Összesen
    135.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    215 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    13 mg
  • D vitamin:
    17 micro
  • K vitamin:
    5 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    81 micro
  • Kolin:
    89 mg
  • Retinol - A vitamin:
    208 micro
  • α-karotin
    2 micro
  • β-karotin
    77 micro
  • β-crypt
    29 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    154 micro
Összesen 916 kcal
  • 5% Fehérje
  • 34% Szénhidrát
  • 16% Zsír
  • 45% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    193.8 g

Zsír

  • Összesen
    586.3 g
  • Telített zsírsav
    197 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    126 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    230 g
  • Koleszterin
    1612 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    11619 g
  • Cink
    39 mg
  • Szelén
    347 mg
  • Kálcium
    4383 mg
  • Vas
    48 mg
  • Magnézium
    1626 mg
  • Foszfor
    4689 mg
  • Nátrium
    443 mg
  • Réz
    10 mg
  • Mangán
    33 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    1248.4 g
  • Cukor
    427 mg
  • Élelmi rost
    114 mg

VÍZ

  • Összesen
    1628.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2585 micro
  • B6 vitamin:
    4 mg
  • B12 Vitamin:
    3 micro
  • E vitamin:
    19 mg
  • C vitamin:
    157 mg
  • D vitamin:
    202 micro
  • K vitamin:
    54 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    5 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    3 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    17 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    968 micro
  • Kolin:
    1070 mg
  • Retinol - A vitamin:
    2491 micro
  • α-karotin
    29 micro
  • β-karotin
    928 micro
  • β-crypt
    346 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1844 micro
Összesen 11012 kcal
  • 5% Fehérje
  • 34% Szénhidrát
  • 16% Zsír
  • 45% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    4.6 g

Zsír

  • Összesen
    13.8 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    38 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    273.7 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    8 mg
  • Kálcium
    103 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    38 mg
  • Foszfor
    110 mg
  • Nátrium
    10 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    29.4 g
  • Cukor
    10 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    38.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    61 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    4 mg
  • D vitamin:
    5 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    23 micro
  • Kolin:
    25 mg
  • Retinol - A vitamin:
    59 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    22 micro
  • β-crypt
    8 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    43 micro
Összesen 261 kcal

Hozzávalók

A tésztához

Az almatöltelékhez

A diótöltelékhez

A máktöltelékhez

Az összeállításhoz

Elkészítés

A tésztához

  1. A lisztet elkeverjük a sóval és cukorral, majd belekockázzuk a hideg vajat. Gyors mozdulatokkal eldolgozzuk, míg olyan állagot nem kapunk, mint a nedves homok, nagyobb, lapos vajdarabokkal tarkítva. Ekkor belemorzsoljuk az élesztőt, majd hozzáadjuk a felvert tojásokat és a fehérbort. Egységes masszát gyúrunk, amit rövid ideig dagasztunk csak, míg össze nem áll. Ekkor frissentartó fóliába csomagoljuk és a töltelékek elkészítése alatt a hűtőben pihentetjük.

Az almatöltelékhez

  1. Az almákat megmossuk, meghámozzuk, negyedeljük, magházukat kivágjuk majd késsel vagy uborkagyalu segítségével szeleteljük.
  2. Egy serpenyőben felolvasztjuk a vajat, ráhelyezzük az almát, ízesítjük mézzel, fahéjjal, szegfűszeggel, majd felöntjük a fehérborral. Közepes lángon pároljuk nagyjából 10 percig, míg a gyümölcs át nem puhul. Levesszük a tűzről, majd egy szűrőben lecsepegtetjük a tölteléket.

A diótöltelékhez

  1. A bort felmelegítjük a gyömbérrel, mézzel, az egész narancs héjával és a fél levével, majd ráöntjük a darált dióra és eldolgozzuk.

A máktöltelékhez

  1. A fehérbort feltesszük főni a cukorral, mézzel, citromhéjjal, majd ha felforrt, beleöntjük a darált mákot és kenhető tölteléket főzünk belőle.

Az összeállításhoz

  1. A sütőnket előmelegítjük 170 fokra. Kivajazunk egy mélyebb, szögletes sütőformát vagy tepsit. A tésztánkat 5 egyenlő részre osztjuk (érdemes hozzá konyhai mérleget használni), a töltelékeket is egy helyre gyűjtjük.
  2. Lisztezett felületen vékonyra nyújtjuk az első gombócot, majd rámérjük a tepsit és körbevágjuk. Belehelyezzük az edénybe a tésztát, erre jöhet a máktöltelék. A következő tésztával hasonló módon járjunk el, majd következzen a diótöltelék. Még egy tészta, majd a szilvalekvár jöjjön, ismét tészta, végül pedig a párolt alma kerüljön a tepsibe. Az utolsó tésztát kicsit nagyobbra hagyjuk, a széleit betűrjük, hogy kellően fedje a töltelékeket. Megkenjük a tojássárgájával, majd megszurkáljuk egy villával.
  3. A flódnit a sütőbe tesszük, majd visszavesszük a hőfokot 160 fokra. Másfél óráig sütjük, míg a teteje szép aranybarna nem lesz. Hagyjuk teljesen kihűlni és csak akkor szeljük fel.
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Sütés ideje: 90 perc
  • Receptkönyvben: 64
  • Tegnapi nézettség: 44
  • 7 napos nézettség: 341
  • Össznézettség: 5240
  • Feltöltés dátuma: 2023. december 12.

Receptkategóriák

további kategória: karácsony kategória: karácsonyi sütemények

Receptjellemzők

Tradicionális flódni
Lakos Benedek 378 recept

A magyarországi zsidó konyha egyik legzseniálisabb süteménye kérdés nélkül a flódni: impozáns, többemeletes édesség ez, ami az ünnepi ízek legjavát egymás után magába pakolja. Elkészítéséhez kell némi türelem, azonban mindenképpen megéri fáradozni vele a nagy nap előtt.

Hozzávalók

A tésztához

Az almatöltelékhez

A diótöltelékhez

A máktöltelékhez

Az összeállításhoz

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...