Dió

A dió az egyik legértékesebb csonthéjas gyümölcsünk: a telítetlen zsírsavak mellett fehérjét, ásványi anyagokat, C-vitamint is bőséggel tartalmaz. Enyhén kesernyés ízű, nyersen és főzve is fogyasztjuk.
A dió a magyar konyhában főleg sütemények töltelékeként használatos, millió magyar édesség alapanyaga, de tehetjük salátákba, húsételek mellé is. Dióolajat, dióvajat, diókrémet, diópálinkát is készíthetünk belőle.
Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:
A dió a legismertebb csonthéjas gyümölcsünk. A dió vagy diófa (Juglans) a diófélék vagy diófafélék (Juglandaceae) családjába tartozó nemzetség. A szürkésbarna diófa igen jó minőségű, bútorfaként hasznosítják. A diófa termése a dió, ami egy csonthéjashoz hasonló, zárt kupacsú makk. A diótermés 65%-a zsírból, míg 15%-a fehérjéből áll. Szénhidráttartalma alacsony, többsége rostból tevődik össze. Gazdag többszörösen telítetlen Ómega zsírsavakban.
Bár a dió egész évben kapható, ősszel van a fő szezonja. Ilyenkor érik be és hullik le az éves termés, ami az ünnepi időszakra már ki is szárad, és készülhetnek belőle az ünnepi csemegék. Egész évben kapható őrölve, de egészben is, szezonjában pedig kimérve is. Ha tehetjük, piacon szerezzük be, hazai őstermelőktől. Ha megszagolva avasnak érezzük, ne vegyük meg!
A dió igazi értéke az Ómega-3 zsírsav - dobogós a növényi Ómega-3 zsírforrások között, mely elengedhetetlen szervezetünk számára, de annak önálló előállítására nem képes. A dió rengeteg szuper élettani hatással rendelkezik: parazitaölő, vértisztító, serkenti az emésztőszervek munkáját. A kutatások szerint napi 50 gramm elfogyasztása nagy mértékben csökkentheti a szívbetegségek kialakulásának esélyét és a vér koleszterinszintjét. Leveleiből készült főzetét régen fejtetű ellen és még hajszínezőként is használták. Magas energiatartalmának köszönhetően fáradtság ellen is bevethetjük, igaz, kalóriatartalma nem alacsony, 654 kcal / 100 g, de ettől az értéktől nem kell megijedni, ennek oka ugyanis a dió kiemelkedő zsírsavtartalma, amelynek ~70%-a a szervezetünk működését segítő többszörösen telítetlen zsírsav. Fontos kalcium-, magnézium-, szelén- és folsavforrás, más olajos magvakkal együtt a vegán étrend jellemző fehérje- és kalciumlelőhelye.
Tehetjük isteni csúsztatott palacsintába, lekváros berlinerbe, almás lepénybe, zserbógolyóba, diós pozsonyi kiflikbe, somlói galuskába, omlós huszárcsókba, bejglibe, tölthetjük pulykaroládba, kerülhet spenóttésztába, gombakrémleves vagy sült brie sajt tetejére, meggyes rácsos pitébe, quinoasalátába, diós linzerkoszorúba, klasszikus islerbe, marinált céklasalátába, aranygaluskába, diós habcsókba, szír paprikakrémbe, marlenkába, diótortába.
Még több diós receptért görgess lejjebb!
Pucolt formában egész éven át kapható, héjas dió pedig ősszel, télen szerezhető be.
Az avasodást megelőzendő, a pucolt diót zacskóba téve, hűtőszekrényben tároljuk, a héjas diót pedig textilzsákban, száraz, hűvös helyen. Héjasan tovább megőrzi minőségét.
fehérjetartalom
15.23 g
zsírtartalom
62.233 g
szénhidráttartalom
13.71 g
víztartalom
4.07 g
Foszfor
346 mg
Magnézium
158 mg
Kalcium
98 mg
Mangán
3.414 mg
B6 vitamin
0.537 g
Kolin
39.2 mg
C vitamin
1.3 mg
Niacin - B3 vitamin
1.125 mg
fehérje
15.23 g
Zsír
telített zsírsav
6.126 g
egyszeresen telített zsírsav
8.933 g
többszörösen telített zsírsav
47.174 g
ásványi anyagok
Kalcium
98 mg
Vas
2.91 mg
Magnézium
158 mg
Foszfor
346 mg
Nátrium
2 mg
Cink
3.09 mg
Réz
1.586 mg
Mangán
3.414 mg
Szelén
4.9 µg
szénhidrát
rost
6.7 g
cukor
2.61 g
víz
4.07 g
vitaminok
Tiamin - B1 vitamin
0.341 mg
Riboflavin - B2 vitamin
0.15 mg
Niacin - B3 vitamin
1.125 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
0.57 mg
Folát
98 µg
Kolin
39.2 mg
Béta-karotin
12 µg
Lutein+zeaxantin
9 µg
E vitamin
0.7 mg
K vitamin
2.7 µg
A vitamin
1 µg
C vitamin
1.3 mg
B6 vitamin
0.537 g
Már készülnek a termelők, áruházláncok és viszonteladók a húsvétra, és bár nem várható fennakadás a tojásellátásban, érdemes nem az utolsó napokra hagyni a bevásárlást. Megtudtuk azt is, mennyibe kerül majd átlagosan egy tojás.
NosaltySajnos a kisboltokat meglehetősen negatívan érinti az árrésstop.
NosaltyA korábban titkolt beszállítói árak az árrésstop bevezetése óta szép lassan látszanak kirajzolódni. Ez a jelenség az összes élelmiszeripari szereplőt igen kínosan érintheti.
NosaltyKözeleg a tavasz, majd eljön a nyár is, szóval a télre behurcolt kinti növények lassan újra kikerülhetnek. Ezúttal a nagy kedvenc, a muskátli kerül górcső alá: következzen pár tipp, ami abban segít, hogy a telet követően sok-sok virágot hozzon.
A Sparban vásárolva meglepődhetünk a termékek árait vizsgálva. Pozitív értelemben.
A leves medvehagymás, a főétel cukkinis-zöldspárgás, így nem lehet panasz a tavaszi alapanyagokra és ízekre. Jó, a desszertünk "csak" csokis, de nagyon-nagyon szaftos.
Mostanában nincsenek túl jó napjaim. Arra gondoltam, hogy legalább összeállítom a húsvéti menüt, hátha ez feldob egy kicsit. Egyébként is épp itt is az ideje a tervezgetésnek, hisz ...
A zsidótojás egy hagyományos kóser étel, ami feltételezhetően Lengyelországból érkezett hazánkba, ezért lengyel tojás néven is ismert. Hagyományosan libazsírral készült, ami mellé ...
Jó, hát tudom, hogy van már pár aranygaluska receptünk, de ilyen még nincs! :) Nem a tésztában van a pláne, gyanítom, a nagymamámat is Horváth Ilona tanította aranygaluskát készíteni, ...
Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!