Klasszikus hagyományos bejgli
- 9% Fehérje
- 45% Szénhidrát
- 28% Zsír
Tészta
-
138g finomliszt501 kcal
-
38g teavaj269 kcal
-
25g sertészsír226 kcal
-
15g porcukor58 kcal
-
0g só0 kcal
-
3 kcal
-
10g tojássárgája32 kcal
-
25g tej14 kcal
Diós töltelék
-
75g dió491 kcal
-
25g cukor97 kcal
-
6g méz19 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
25g tej14 kcal
-
19 kcal
-
2g citromhéj1 kcal
-
10g citromlé2 kcal
Mákos töltelék
-
75g mák394 kcal
-
25g cukor97 kcal
-
6g méz19 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
25g tej14 kcal
-
19 kcal
-
2g narancshéj1 kcal
-
23g narancslé11 kcal
Megkenéshez
-
10g tojássárgája32 kcal
-
20g tojásfehérje10 kcal
- 9% Fehérje
- 45% Szénhidrát
- 28% Zsír
Tészta
-
550g finomliszt2002 kcal
-
150g teavaj1076 kcal
-
100g sertészsír902 kcal
-
60g porcukor232 kcal
-
0g só0 kcal
-
10g friss élesztő11 kcal
-
40g tojássárgája129 kcal
-
100g tej56 kcal
Diós töltelék
-
300g dió1962 kcal
-
100g cukor387 kcal
-
25g méz76 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
100g tej56 kcal
-
20g vaníliás cukor77 kcal
-
6g citromhéj3 kcal
-
40g citromlé9 kcal
Mákos töltelék
-
300g mák1575 kcal
-
100g cukor387 kcal
-
25g méz76 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
100g tej56 kcal
-
20g vaníliás cukor77 kcal
-
6g narancshéj6 kcal
-
90g narancslé42 kcal
Megkenéshez
-
40g tojássárgája129 kcal
-
80g tojásfehérje42 kcal
- 9% Fehérje
- 45% Szénhidrát
- 28% Zsír
Tészta
-
23.3g finomliszt85 kcal
-
6.4g teavaj46 kcal
-
4.2g sertészsír38 kcal
-
2.5g porcukor10 kcal
-
0g só0 kcal
-
0.4g friss élesztő0 kcal
-
1.7g tojássárgája5 kcal
-
4.2g tej2 kcal
Diós töltelék
-
12.7g dió83 kcal
-
4.2g cukor16 kcal
-
1.1g méz3 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
4.2g tej2 kcal
-
0.8g vaníliás cukor3 kcal
-
0.3g citromhéj0 kcal
-
1.7g citromlé0 kcal
Mákos töltelék
-
12.7g mák67 kcal
-
4.2g cukor16 kcal
-
1.1g méz3 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
4.2g tej2 kcal
-
0.8g vaníliás cukor3 kcal
-
0.3g narancshéj0 kcal
-
3.8g narancslé2 kcal
Megkenéshez
-
1.7g tojássárgája5 kcal
-
3.4g tojásfehérje2 kcal
- 9% Fehérje
- 45% Szénhidrát
- 28% Zsír
- 18% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 47.5 g
Zsír
-
Összesen 143.8 g
-
Telített zsírsav 40 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 34 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 62 g
-
Koleszterin 321 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3107 g
-
Cink 10 mg
-
Szelén 77 mg
-
Kálcium 1304 mg
-
Vas 12 mg
-
Magnézium 418 mg
-
Foszfor 1165 mg
-
Nátrium 111 mg
-
Réz 3 mg
-
Mangán 9 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 229.7 g
-
Cukor 95 mg
-
Élelmi rost 24 mg
VÍZ
-
Összesen 93.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 336 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 16 mg
-
D vitamin: 69 micro
-
K vitamin: 5 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 4 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 230 micro
-
Kolin: 237 mg
-
Retinol - A vitamin: 326 micro
-
α-karotin 9 micro
-
β-karotin 93 micro
-
β-crypt 41 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 278 micro
- 9% Fehérje
- 45% Szénhidrát
- 28% Zsír
- 18% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 190.1 g
Zsír
-
Összesen 575.2 g
-
Telített zsírsav 158 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 135 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 249 g
-
Koleszterin 1286 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 12428.1 g
-
Cink 40 mg
-
Szelén 307 mg
-
Kálcium 5214 mg
-
Vas 48 mg
-
Magnézium 1670 mg
-
Foszfor 4658 mg
-
Nátrium 445 mg
-
Réz 11 mg
-
Mangán 34 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 918.9 g
-
Cukor 381 mg
-
Élelmi rost 96 mg
VÍZ
-
Összesen 372.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1343 micro
-
B6 vitamin: 3 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 14 mg
-
C vitamin: 66 mg
-
D vitamin: 276 micro
-
K vitamin: 21 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 5 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 15 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 919 micro
-
Kolin: 949 mg
-
Retinol - A vitamin: 1303 micro
-
α-karotin 35 micro
-
β-karotin 370 micro
-
β-crypt 164 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1112 micro
- 9% Fehérje
- 45% Szénhidrát
- 28% Zsír
- 18% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 8 g
Zsír
-
Összesen 24.4 g
-
Telített zsírsav 7 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 6 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 11 g
-
Koleszterin 54 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 526.2 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 13 mg
-
Kálcium 221 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 71 mg
-
Foszfor 197 mg
-
Nátrium 19 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 38.9 g
-
Cukor 16 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 15.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 57 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 3 mg
-
D vitamin: 12 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 39 micro
-
Kolin: 40 mg
-
Retinol - A vitamin: 55 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 16 micro
-
β-crypt 7 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 47 micro
-
Legnézettebb receptje
Hozzávalók
Tészta
-
55 dkg finomliszt
-
15 dkg teavaj
-
6 dkg porcukor
-
1 csipet só
-
1 dkg friss élesztő
-
2 db tojássárgája
Diós töltelék
-
1 ek méz
-
1 dl tej
-
2 csomag vaníliás cukor
-
1 citromból nyert citromhéj
-
1 citromból nyert citromlé
Mákos töltelék
-
1 ek méz
-
4 kávéskanál fahéj
-
1 dl tej
-
2 csomag vaníliás cukor
-
1 narancsból nyert narancshéj
-
1 narancsból nyert narancslé
Megkenéshez
-
2 db tojássárgája
Elkészítés
Tészta
- Egy tálba kimérjük a lisztet, a vajat, a zsírt, a porcukrot, valamint a sót. Ebben a tálban morzsoljuk össze az összetevőket.
- Egy másik edénybe belemérjük az élesztőt, a tejet, és a tojások sárgáját, majd simára keverjük az összetevőket.
- A lisztes keverékhez öntsük hozzá a tejes keveréket, és gyúrjuk simára a tésztát.
- Nem kell túlgyúrni a tésztát, amint szép egynemű lesz, eldolgoztuk benne az összetevőket, fejezzük be a dagasztást. Ha készen vagyunk, a kezünkről és a tál faláról is szépen leválik a tészta.
- 4 egyenlő gombócot formázunk belőle, majd fóliával letakarva, 1 órára tegyük a hűtőbe pihenni őket. Míg a tészta pihen, elkészítjük a töltelékeket.
- Ha a töltelékek elkészültek, kihűltek, kivesszük a tésztát a hűtőből, s egymás után összeállítjuk a rudakat.
- Lehetőleg, a tészták vastagsága nyújtáskor egyenletes vastagságú legyen. (Én sütőpapíron szoktam nyújtani, melyet előre méretre nyírok - kb.: 24x35 cm-es téglalap -, s ezen a tésztát vékony téglalapokra nyújtom egymás után úgy, hogy a sütőpapírból maradjon ki egy kevés minden oldalon)
- A töltelékkel való megkenése egy kis ügyességet igényel, mert tapad, de a türelem meghozza gyümölcsét.
- A kinyújtott tésztára a diós/mákos töltelék felét rákanalazzuk, majd óvatosan, lehetőleg egyenletesen elkenjük rajta.
- Ezután a tészta két rövidebbik oldalát hajtsuk fel a töltelékre (1-másfél cm), s kissé nyomkodjuk rá a töltelék szintjének magasságába.
- Ugyanígy hajtsuk fel a hosszabbik oldal egyikét, majd innen tekerjük fel a bejglit a papírral, egyenletesen. Mind a négy résszel ugyanígy járunk el.
- Egy tepsit (én a sütő saját tepsijét használtam) kibélelünk sütőpapírral, s a feltekerések után (mindig a már elkészültet) óvatosan, szépen alányúlva áthelyezzük a tepsibe, a tepsi felénél kezdve, hogy ezután egyenlő távolságra tudjuk elhelyezni a további 3 rudat egymástól.
- Ha ezzel készen vagyunk, hosszában szurkáljuk meg villával a bejgliket, innen távozik sülés közben a gőz. (Nem kell az egész bejglit, mindenhol összevissza szurkálni.)
- Az utolsó mozzanat, ettől lesz szép márványos, fényes a teteje: Kenjük le (az oldalát is) vékonyan tojássárgájával a bejgliket, hagyjuk, hogy megszáradjon.
- Ha a tojássárgája megszáradt a bejgliken, most kenjük le őket vékonyan (oldalukat is) tojásfehérjével, s hagyjuk, hogy teljesen megszáradjanak.
- Amikor a tojásfehérjével lekentük a bejgliket, kapcsoljuk be a sütőt 200 fokra állítva, alsó-felső sütésre, mire megszáradnak a bejglik, a sütő felmelegszik.
- Ha megszáradtak a bejglik, ebben, az előmelegített sütőben 200 fokon, 15 percig sütjük, majd 15 perc után lejjebb vesszük 170 fokra, s további 10 - 15 percig sütjük. Így összesen 25 - 30 perc alatt készre sülnek (légkeverés nélkül) a bejglik - lehet látni a tetején, mikor van kész, a szép színe elárulja.
- Egy kis trükk: Ha kivettük őket a sütőből, óvatosan összetoljuk a bejgliket, és széles pengéjű késsel, vagy valamilyen lapos eszközzel egyenesre nyomjuk a végeiket, s az oldalaikat - így az esetleges pici repedés is eltüntethető, ha keletkezne rajta, de csakis forrón lehet javítani ezeken az apró szépséghibákon.
- Ha kihűltek a bejglik, szeleteljük, s kínálhatjuk is. Későbbiekben lefedve tároljuk.
Diós töltelék
- A diós és mákos tölteléket - a megfelelő hozzávalókkal - ugyanígy készítjük el, egymást követően.
- Egy tálba kimérjük a diót/mákot, mindkettőhöz a fahéjat, vaníliás cukrot, a citromhéjat + levét/a narancshéjat + levét, lazán összekeverjük.
- Egy lábasban a tejet felforraljuk a cukorral, mézzel, majd ezzel leforrázzuk a diós / mákos keveréket, és fakanállal teljesen egyneműre keverjük az így kapott tölteléket.
- Hagyjuk kihűlni teljesen. Ha kihűltek, kivesszük a tésztát a hűtőből, s egymás után összeállítjuk a rudakat.
Mákos töltelék
- A diós és mákos tölteléket - a megfelelő hozzávalókkal - ugyanúgy készítjük el, egymást követően. A diós tölteléknél található a leírás.
Megkenéshez
- Külön-külön, kis tálkában, kissé felverjük villával a fehérjét és sárgáját.
- Sütés hőfoka: 200 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Tepsi mérete: 36x38x5
- Sütés ideje: 30 perc
- Elkészítettem: 60 alkalommal
- Receptkönyvben: 1097
- Tegnapi nézettség: 9072
- 7 napos nézettség: 40662
- Össznézettség: 1160654
- Feltöltés dátuma: 2015. október 10.
Ajánló
Ízlés szerint tehetünk hozzá a töltelékhez nagyon apróra vágott kandírozott narancshéjat, mazsolát - én nem tettem bele, mert simán szeretjük!
Receptjellemzők
Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, "felfújt" bejgliket, amiben sok a tészta, kevés a töltelék.....épp fordítva mennyei, sok a töltelék, kevés a tészta.....nos, ez ilyen.....ebből 2 diós és 2 mákos lesz.....sajnos nem lehet fázisfotót feltenni, ezért választottam ezt, pedig jó lett volna, ha a szeletet is lehetett volna látni.....ez nem tenyérnyi - nem szeretjük, mint írtam -, hanem kis helyes :), körülbelül 7 cm széles, kerekded formájú......érdemes az ünnepek előtt kipróbálni......ezért is tettem fel most :)