Hagyományos isler
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Gerzsenyi Flóra
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
- 5% Fehérje
- 56% Szénhidrát
- 26% Zsír
Az islerhez
-
30g finomliszt109 kcal
-
20g vaj143 kcal
-
10g porcukor39 kcal
-
4 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
4g tojássárgája13 kcal
-
5g dió33 kcal
-
20g málnalekvár56 kcal
-
40g étcsokoládé218 kcal
-
4 kcal
-
0g só0 kcal
Összesen
619
kcal
- 5% Fehérje
- 56% Szénhidrát
- 26% Zsír
Az islerhez
-
300g finomliszt1092 kcal
-
200g vaj1434 kcal
-
100g porcukor387 kcal
-
10g vaníliás cukor39 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
40g tojássárgája129 kcal
-
50g dió327 kcal
-
200g málnalekvár556 kcal
-
400g étcsokoládé2184 kcal
-
35 kcal
-
0g só0 kcal
Összesen
6183
kcal
- 5% Fehérje
- 56% Szénhidrát
- 26% Zsír
Az islerhez
-
23g finomliszt84 kcal
-
15.3g vaj110 kcal
-
7.7g porcukor30 kcal
-
0.8g vaníliás cukor3 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
3.1g tojássárgája10 kcal
-
3.8g dió25 kcal
-
15.3g málnalekvár43 kcal
-
30.7g étcsokoládé167 kcal
-
0.3g napraforgó olaj3 kcal
-
0g só0 kcal
Összesen
475
kcal
- 5% Fehérje
- 56% Szénhidrát
- 26% Zsír
- 12% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 6.7 g
Zsír
-
Összesen 33.8 g
-
Telített zsírsav 18 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 10 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 4 g
-
Koleszterin 90 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 318.6 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 15 mg
-
Kálcium 46 mg
-
Vas 4 mg
-
Magnézium 74 mg
-
Foszfor 156 mg
-
Nátrium 21 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 73 g
-
Cukor 40 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 15.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 153 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 9 micro
-
K vitamin: 5 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 21 micro
-
Kolin: 44 mg
-
Retinol - A vitamin: 149 micro
-
α-karotin 4 micro
-
β-karotin 46 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 62 micro
Összesen
619
kcal
- 5% Fehérje
- 56% Szénhidrát
- 26% Zsír
- 12% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 66.9 g
Zsír
-
Összesen 337.6 g
-
Telített zsírsav 183 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 96 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 38 g
-
Koleszterin 896 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3186.5 g
-
Cink 13 mg
-
Szelén 145 mg
-
Kálcium 459 mg
-
Vas 39 mg
-
Magnézium 743 mg
-
Foszfor 1563 mg
-
Nátrium 209 mg
-
Réz 6 mg
-
Mangán 10 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 729.7 g
-
Cukor 401 mg
-
Élelmi rost 42 mg
VÍZ
-
Összesen 155.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1529 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 10 mg
-
C vitamin: 18 mg
-
D vitamin: 87 micro
-
K vitamin: 49 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 7 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 213 micro
-
Kolin: 437 mg
-
Retinol - A vitamin: 1490 micro
-
α-karotin 43 micro
-
β-karotin 461 micro
-
β-crypt 17 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 620 micro
Összesen
6183
kcal
- 5% Fehérje
- 56% Szénhidrát
- 26% Zsír
- 12% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 5.1 g
Zsír
-
Összesen 25.9 g
-
Telített zsírsav 14 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 7 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 69 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 244.4 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 11 mg
-
Kálcium 35 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 57 mg
-
Foszfor 120 mg
-
Nátrium 16 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 56 g
-
Cukor 31 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 12 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 117 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 7 micro
-
K vitamin: 4 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 16 micro
-
Kolin: 34 mg
-
Retinol - A vitamin: 114 micro
-
α-karotin 3 micro
-
β-karotin 35 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 48 micro
Összesen
475
kcal
Hozzávalók
Az islerhez
-
300 g finomliszt
-
200 g vaj
-
100 g porcukor
-
1 csomag vaníliás cukor
-
1 kk fahéj
-
2 db tojássárgája
-
400 g étcsokoládé
-
1 teáskanál napraforgó olaj
-
1 csipet só
Elkészítés
Az islerhez
- A tésztához egy keverőtálban összekeverjük a lisztet, a darált diót, a sót és a porcukrot. Kockázzuk bele a hideg vajat (vagy le is reszelhetjük). Gyors mozdulatokkal dolgozzuk össze, majd formázzunk belőle egy lapos cipót, és csomagoljuk be folpackba. Hűtőben pihentessük 30-40 percet (de akár egy egész éjszakát is hagyhatjuk).
- A sütőt előmelegítjük 180 fokra. Addig a tésztát kivesszük a hűtőből, és hagyjuk kicsit állni szobahőmérsékleten.
- Lisztezett gyúródeszkán 2-3 mm vékonyra kinyújtjuk, majd 8-10 centis kör alakú formával kiszúrjuk. Kb. 30-40 darab jön ki.
- A linzerköröket tegyük sütőpapíros tepsire, és 12-15 perc alatt világos színűre sütjük. Világos színűnek kell maradnia, így lesz szép a végeredmény. Mialatt kihűl, még úgyis „tovább sül", úgyhogy nem lesz semmiképp sem nyers.
- Miután teljesen kihűltek, az aljakra nyomunk egy púpozott evőkanál lekvárt (habzsákból a leggyorsabb és legegyszerűbb). Majd egy sima koronggal illesszük össze a lekváros aljakkal.
- Tegyük őket a hűtőbe állni, addig elkészítjük a csokoládémázat. A csokoládét, vízgőz felett olvasszuk fel, és csorgassunk bele egy kevés étolajat, ezzel tudjuk picit hígítani.
- Helyezzük a korongokat rácsra és az egészet pedig egy sütőpapíros tepsire (ezen gyűjtsük majd a feleslegesen lecsorgó csokoládét, amit újra tudunk használni). Öntsük nyakon őket egyesével az olvasztott csokoládéval, majd spatulával egyengessük el és húzzuk le róluk a felesleget. Tegyünk a közepükre 1-1 szem diót, vagy húzzunk rá csokival csíkokat.
- Tegyük hűtőbe egy éjszakára, hogy megdermedjen rajta a csokoládé, és kellően összepuhuljon.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 15 perc
- Receptkönyvben: 497
- Tegnapi nézettség: 439
- 7 napos nézettség: 2902
- Össznézettség: 214992
- Feltöltés dátuma: 2021. november 29.
Receptkategóriák
-
- főkategória:
-
- kategória:
további kategória:
karácsony
kategória:
karácsonyi sütemények
további kategória:
karácsony
kategória:
karácsonyi gasztroajándék
további kategória:
húsvét
kategória:
húsvéti sütemény receptek
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- maradékból:
-
- vegetáriánus:
-
-
alkalom:
- valentin-nap ,
- vasárnapi ebéd ,
- anyák napja ,
- halloween ,
- születésnap ,
- farsang ,
- szüret ,
- hanuka ,
- buli receptek
-
alkalom:
Gerzsenyi Flóra
415 recept
Nem telhet el ünnep isler nélkül, ez a két dolog annyira egybetartozik, mint az omlós aprósütemény két oldala. Készítsük valamilyen piros lekvárral, ez a klasszikus isler egyik ismertetőjele. A darált dióval gazdagított linzertészta, a lekvár és a roppanós csoki hármasa örök kombináció, ami szebbé tesz minden karácsonyt, születésnapot vagy esküvőt.