Hagyományos zserbó Vicikó konyhájából
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Vicikó
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
- 5% Fehérje
- 53% Szénhidrát
- 21% Zsír
A tésztához
-
42g finomliszt152 kcal
-
21g vaj149 kcal
-
2g élesztő2 kcal
-
8g tej5 kcal
-
0g cukor1 kcal
-
7g tojássárgája21 kcal
-
0g só0 kcal
A töltelékhez
A tetejére
Összesen
862
kcal
- 5% Fehérje
- 53% Szénhidrát
- 21% Zsír
A tésztához
-
500g finomliszt1820 kcal
-
250g vaj1793 kcal
-
20g élesztő21 kcal
-
100g tej56 kcal
-
3g cukor10 kcal
-
80g tojássárgája258 kcal
-
0g só0 kcal
A töltelékhez
-
800g sárgabaracklekvár2224 kcal
-
350g dió2289 kcal
-
250g porcukor968 kcal
-
20g vaníliás cukor77 kcal
A tetejére
Összesen
10342
kcal
- 5% Fehérje
- 53% Szénhidrát
- 21% Zsír
A tésztához
-
19.2g finomliszt70 kcal
-
9.6g vaj69 kcal
-
0.8g élesztő1 kcal
-
3.8g tej2 kcal
-
0.1g cukor0 kcal
-
3.1g tojássárgája10 kcal
-
0g só0 kcal
A töltelékhez
-
30.7g sárgabaracklekvár85 kcal
-
13.4g dió88 kcal
-
9.6g porcukor37 kcal
-
0.8g vaníliás cukor3 kcal
A tetejére
-
1.9g cukrozatlan kakaópor4 kcal
-
1.3g porcukor5 kcal
-
2.3g víz0 kcal
-
3.1g vaj22 kcal
-
0.5g citromlé0 kcal
Összesen
396
kcal
- 5% Fehérje
- 53% Szénhidrát
- 21% Zsír
- 20% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 11.5 g
Zsír
-
Összesen 44.3 g
-
Telített zsírsav 17 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 10 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 15 g
-
Koleszterin 131 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 450.2 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 22 mg
-
Kálcium 79 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 80 mg
-
Foszfor 227 mg
-
Nátrium 35 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 110.7 g
-
Cukor 59 mg
-
Élelmi rost 5 mg
VÍZ
-
Összesen 41.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 214 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 7 mg
-
D vitamin: 15 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 72 micro
-
Kolin: 84 mg
-
Retinol - A vitamin: 209 micro
-
α-karotin 3 micro
-
β-karotin 53 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 85 micro
Összesen
862
kcal
- 5% Fehérje
- 53% Szénhidrát
- 21% Zsír
- 20% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 137.9 g
Zsír
-
Összesen 531.8 g
-
Telített zsírsav 202 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 121 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 181 g
-
Koleszterin 1578 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 5401.9 g
-
Cink 22 mg
-
Szelén 261 mg
-
Kálcium 948 mg
-
Vas 30 mg
-
Magnézium 964 mg
-
Foszfor 2729 mg
-
Nátrium 420 mg
-
Réz 9 mg
-
Mangán 18 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 1328.3 g
-
Cukor 711 mg
-
Élelmi rost 66 mg
VÍZ
-
Összesen 499.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 2566 micro
-
B6 vitamin: 3 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 13 mg
-
C vitamin: 80 mg
-
D vitamin: 174 micro
-
K vitamin: 36 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 14 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 863 micro
-
Kolin: 1002 mg
-
Retinol - A vitamin: 2511 micro
-
α-karotin 30 micro
-
β-karotin 634 micro
-
β-crypt 27 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1018 micro
Összesen
10342
kcal
- 5% Fehérje
- 53% Szénhidrát
- 21% Zsír
- 20% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 5.3 g
Zsír
-
Összesen 20.4 g
-
Telített zsírsav 8 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 5 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 7 g
-
Koleszterin 60 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 207 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 10 mg
-
Kálcium 36 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 37 mg
-
Foszfor 105 mg
-
Nátrium 16 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 50.9 g
-
Cukor 27 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 19.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 98 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 3 mg
-
D vitamin: 7 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 33 micro
-
Kolin: 38 mg
-
Retinol - A vitamin: 96 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 24 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 39 micro
Összesen
396
kcal
-
Nosalty kipróbálta
Hozzávalók
A tésztához
-
500 g finomliszt
-
250 g vaj
-
20 g élesztő
-
100 ml tej
-
0.5 teáskanál cukor
-
4 db tojássárgája
-
1 csipet só
A töltelékhez
-
800 g sárgabaracklekvár
-
350 g dió
-
250 g porcukor
-
2 ek vaníliás cukor
A tetejére
-
5 ek cukrozatlan kakaópor
-
5 ek porcukor
-
7.5 ek víz
-
80 g vaj
-
1.5 ek citromlé
Elkészítés
A tésztához
- A tészta elkészítéséhez az élesztőhöz adjuk az1 mk cukrot, ésa meleg tejben felfuttatjuk.
- A lisztbe szórunk 1 csipet sót, kissé elvegyítjük, majd a puha vajat elmorzsoljuk benne.
- Hozzátesszük a tojások sárgáit, afelfutott élesztőt, és alaposan összegyúrjuk.
- Lemérjük, és 4 db egyenlő részre osztjuk. Egyesével kis gombócokat formálunk belőlük, tálba tesszük, letakarjuk, és meleg helyen1 órát kelesztjük.
- Ezalatt elkészítjük a tölteléket.
- A tésztagolyókból egyet lisztezett felületen kinyújtunk a tepsi méretére: 35 x 25 cm.Igyekezzünk pontosan, sarkosan nyújtani, és sütőpapírral borított tepsibe fektetjük az első lapot.
- Megkenjük az első adag lekvárral, meghintjük az első adag cukros dióval,és folytatjuk ugyanígy még kétszer (tészta, lekvár, cukros dió).
- A tetejére jön a 4. tésztalap, ezzel fedjük be. Egy villával több helyen egészen atepsiig beleszúrunk.
- Előmelegített sütőbe tesszük, és kb. 35 perc alatt aranybarnára sütjük.
- Ha megsült, kivesszük a sütőből, pár percet hagyjuk hűlni, majd megfordítva egy tiszta, "illatmentes" deszkára ( nem műanyag, üveg, stb. ) borítjuk, levesszük a sütőpapírt, és így hagyjuk teljesen kihűlni.
A töltelékhez
- A diót megdaráljuk, hozzáadjuk a porcukrot, vaníliás cukrot, keverjük össze, és osszuk el egyenlően 3 részre.
- A lekvárt is is osszuk el 3 részre.
A tetejére
- A csokihoz összekeverjük a hozzávalókat a citromlé kivételével,forró vízgőz felett összemelegítjük, hozzáadjuk a frissen facsart citromlevet, elkeverjük, és a sütire simítjuk a csokit.
- Hagyjuk alaposan kihűlni, majd forró vízbe mártott, letörölt, éles, vékony pengéjű késsel szépen felszeleteljük.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Tepsi mérete: 35x25
- Sütés ideje: 35 perc
- Elkészítettem: 15 alkalommal
- Receptkönyvben: 2092
- Tegnapi nézettség: 198
- 7 napos nézettség: 2060
- Össznézettség: 1463004
- Feltöltés dátuma: 2013. január 11.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
Vicikó
251 recept
Nagymamám egyik kitűnő receptje. Szerintünk tökéletes. :-)