Élesztő

Élesztő

Leírás

Élesztő – receptek, leírás, tippek

Az élesztő élő mikroorganizmus, mely folyadékkal érintkezve aktiválódik, és gázokká alakítja a hozzáadott cukrot és a lisztben lévő természetes cukrokat is. A kelesztés alatt a keletkező gázok hatására emelkedik fel a tészta.

Ahhoz, hogy az élesztő kívánt hatását kifejtse, optimális körülményeket kell biztosítani: a folyadék ne legyen túl meleg (ez esetben az élesztőgombák elpusztulnak), se túl hideg (ekkor lelassul a kelesztés folyamata). Az optimális hőmérséklet 36 ºC. Kétféle formában vehetünk élesztőt: frissen és szárítottan.

Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:

Mi az az élesztő?

Az élesztőgomba egy egysejtű gomba, ami kulcsszerepet játszik számos biológiai és ipari folyamatban. Különösen jelentős az élelmiszeriparban és az erjesztési technológiákban. Az élesztő legismertebb fajtája a Saccharomyces cerevisiae, amelyet leggyakrabban sütéshez, sör- és borkészítéshez, valamint etanol előállításához használnak.

Hogyan vásároljuk?

Élesztőt bármely szuper- és hipermarketben tudunk venni a hűtőpultból, friss élesztő formájában, csomagoltan. Porított formáját a száraz alapanyagok között találjuk meg. Vásárláskor ellenőrizzük a lejárati dátumot, és a friss élesztőt minél előbb használjuk fel. A szárított élesztőt szobahőmérsékleten tároljuk, míg a friss élesztőt a hűtőben.

Mire jó az élesztő?

Az élesztő vitaminokban (főleg B-vitaminokban) és fehérjékben gazdag, az élesztőkivonatot például étrend-kiegészítőként is használják. A sütőélesztő felel a kenyerek és péksütemények keléséért, mivel a fermentáció során szén-dioxidot termel, amely a tésztát megemeli. A sörgyártásban is felhasználják, hiszen az élesztő cukrokat alakít alkohollá és szén-dioxiddá. Emellett a borászatban is fontos szerepe van, mert a szőlőcukrot fermentálja alkohollá.

Mi készülhet az élesztőből?

Készülhet diós bejgligolyó, almás pite, ahogy nagymamám készíti, házi medvehagymás lángos, sajtos pogácsa egyszerűen, medvehagymás pogácsa, bomboloni tökmagos pudinggal, egyszerű kakaós csiga, gyros tál görög salátával és fetás mártogatóssal, ünnepi bejgli és színházi sajtos perec.

Még több élesztős receptért görgess lejjebb!

Mikor vegyem

Az év bármely időszakában tudunk élesztőt venni szuper- és hipermarketekben.

hogyan tároljam

A friss élesztőt hűtőben, a szárított élesztőt szobahőmérsékleten tároljuk.

100g Élesztő

fehérjetartalom

8.4 g

zsírtartalom

1.294 g

szénhidráttartalom

18.1 g

víztartalom

69 g

gramm Élesztő?

Top ásványi anyagok

Foszfor

336 mg

Magnézium

40 mg

Nátrium

30 mg

Kalcium

19 mg

Top vitaminok

B6 vitamin

0.43 g

Kolin

32 mg

Niacin - B3 vitamin

12.3 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

4.9 mg


Tápanyagtartalom / 100 gramm

fehérje

8.4 g

Zsír

telített zsírsav

0.243 g

egyszeresen telített zsírsav

1.047 g

többszörösen telített zsírsav

0.004 g

ásványi anyagok

Kalcium

19 mg

Vas

3.25 mg

Magnézium

40 mg

Foszfor

336 mg

Nátrium

30 mg

Cink

9.97 mg

Réz

0.148 mg

Mangán

0.2 mg

Szelén

8.1 µg

szénhidrát

rost

8.1 g

víz

69 g

vitaminok

Tiamin - B1 vitamin

1.88 mg

Riboflavin - B2 vitamin

1.13 mg

Niacin - B3 vitamin

12.3 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

4.9 mg

Folát

785 µg

Kolin

32 mg

B12 vitamin

0.01 µg

C vitamin

0.1 mg

B6 vitamin

0.43 g

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...