Élesztő
Leírás
Élesztő – receptek, leírás, tippek
Az élesztő élő mikroorganizmus, mely folyadékkal érintkezve aktiválódik, és gázokká alakítja a hozzáadott cukrot és a lisztben lévő természetes cukrokat is. A kelesztés alatt a keletkező gázok hatására emelkedik fel a tészta.
Ahhoz, hogy az élesztő kívánt hatását kifejtse, optimális körülményeket kell biztosítani: a folyadék ne legyen túl meleg (ez esetben az élesztőgombák elpusztulnak), se túl hideg (ekkor lelassul a kelesztés folyamata). Az optimális hőmérséklet 36 ºC. Kétféle formában vehetünk élesztőt: frissen és szárítottan.
Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:
Mi az az élesztő?
Az élesztőgomba egy egysejtű gomba, ami kulcsszerepet játszik számos biológiai és ipari folyamatban. Különösen jelentős az élelmiszeriparban és az erjesztési technológiákban. Az élesztő legismertebb fajtája a Saccharomyces cerevisiae, amelyet leggyakrabban sütéshez, sör- és borkészítéshez, valamint etanol előállításához használnak.
Hogyan vásároljuk?
Élesztőt bármely szuper- és hipermarketben tudunk venni a hűtőpultból, friss élesztő formájában, csomagoltan. Porított formáját a száraz alapanyagok között találjuk meg. Vásárláskor ellenőrizzük a lejárati dátumot, és a friss élesztőt minél előbb használjuk fel. A szárított élesztőt szobahőmérsékleten tároljuk, míg a friss élesztőt a hűtőben.
Mire jó az élesztő?
Az élesztő vitaminokban (főleg B-vitaminokban) és fehérjékben gazdag, az élesztőkivonatot például étrend-kiegészítőként is használják. A sütőélesztő felel a kenyerek és péksütemények keléséért, mivel a fermentáció során szén-dioxidot termel, amely a tésztát megemeli. A sörgyártásban is felhasználják, hiszen az élesztő cukrokat alakít alkohollá és szén-dioxiddá. Emellett a borászatban is fontos szerepe van, mert a szőlőcukrot fermentálja alkohollá.
Mi készülhet az élesztőből?
Készülhet diós bejgligolyó, almás pite, ahogy nagymamám készíti, házi medvehagymás lángos, sajtos pogácsa egyszerűen, medvehagymás pogácsa, bomboloni tökmagos pudinggal, egyszerű kakaós csiga, gyros tál görög salátával és fetás mártogatóssal, ünnepi bejgli és színházi sajtos perec.
Még több élesztős receptért görgess lejjebb!
Mikor vegyem
Az év bármely időszakában tudunk élesztőt venni szuper- és hipermarketekben.
hogyan tároljam
A friss élesztőt hűtőben, a szárított élesztőt szobahőmérsékleten tároljuk.
100g Élesztő
fehérjetartalom
8.4 g
zsírtartalom
1.294 g
szénhidráttartalom
18.1 g
víztartalom
69 g
Top ásványi anyagok
Foszfor
336 mg
Magnézium
40 mg
Nátrium
30 mg
Kalcium
19 mg
Top vitaminok
B6 vitamin
0.43 g
Kolin
32 mg
Niacin - B3 vitamin
12.3 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
4.9 mg
Tápanyagtartalom / 100 gramm
fehérje
8.4 g
Zsír
telített zsírsav
0.243 g
egyszeresen telített zsírsav
1.047 g
többszörösen telített zsírsav
0.004 g
ásványi anyagok
Kalcium
19 mg
Vas
3.25 mg
Magnézium
40 mg
Foszfor
336 mg
Nátrium
30 mg
Cink
9.97 mg
Réz
0.148 mg
Mangán
0.2 mg
Szelén
8.1 µg
szénhidrát
rost
8.1 g
víz
69 g
vitaminok
Tiamin - B1 vitamin
1.88 mg
Riboflavin - B2 vitamin
1.13 mg
Niacin - B3 vitamin
12.3 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
4.9 mg
Folát
785 µg
Kolin
32 mg
B12 vitamin
0.01 µg
C vitamin
0.1 mg
B6 vitamin
0.43 g