r
Nosalty Logó

Fonott vajas kalács

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Dávid
Fonott vajas kalács
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 9% Fehérje
  • 60% Szénhidrát
  • 13% Zsír

A kovász

A kalácshoz

A kenéshez

Összesen 533 kcal
  • 9% Fehérje
  • 60% Szénhidrát
  • 13% Zsír

A kovász

A kalácshoz

A kenéshez

Összesen 3196 kcal
  • 9% Fehérje
  • 60% Szénhidrát
  • 13% Zsír

A kovász

A kalácshoz

A kenéshez

Összesen 304 kcal
  • 9% Fehérje
  • 60% Szénhidrát
  • 13% Zsír
  • 18% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    12.4 g

Zsír

  • Összesen
    16.9 g
  • Telített zsírsav
    10 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    102 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    575.1 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    35 mg
  • Kálcium
    75 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    23 mg
  • Foszfor
    142 mg
  • Nátrium
    297 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    80.8 g
  • Cukor
    13 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    24 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    140 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    14 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    65 micro
  • Kolin:
    65 mg
  • Retinol - A vitamin:
    137 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    29 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    93 micro
Összesen 533 kcal
  • 9% Fehérje
  • 60% Szénhidrát
  • 13% Zsír
  • 18% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    74.5 g

Zsír

  • Összesen
    101.7 g
  • Telített zsírsav
    57 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    28 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    7 g
  • Koleszterin
    612 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3450.4 g
  • Cink
    7 mg
  • Szelén
    209 mg
  • Kálcium
    448 mg
  • Vas
    8 mg
  • Magnézium
    135 mg
  • Foszfor
    854 mg
  • Nátrium
    1783 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    485.1 g
  • Cukor
    77 mg
  • Élelmi rost
    16 mg

VÍZ

  • Összesen
    143.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    838 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    83 micro
  • K vitamin:
    9 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    10 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    389 micro
  • Kolin:
    388 mg
  • Retinol - A vitamin:
    823 micro
  • α-karotin
    8 micro
  • β-karotin
    176 micro
  • β-crypt
    11 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    558 micro
Összesen 3196 kcal
  • 9% Fehérje
  • 60% Szénhidrát
  • 13% Zsír
  • 18% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7.1 g

Zsír

  • Összesen
    9.7 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    58 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    328.9 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    20 mg
  • Kálcium
    43 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    13 mg
  • Foszfor
    81 mg
  • Nátrium
    170 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    46.2 g
  • Cukor
    7 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    13.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    80 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    8 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    37 micro
  • Kolin:
    37 mg
  • Retinol - A vitamin:
    78 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    17 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    53 micro
Összesen 304 kcal

Hozzávalók

A kovász

A kalácshoz

A kenéshez

Elkészítés

A kovász

  1. A langyos tejhez hozzáadunk egy teáskanál cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, egyszer megkavarjuk, hozzáadjuk a két evőkanál lisztet, újra megkavarjuk, majd hagyjuk 15 percig állni.

A kalácshoz

  1. Közben egy keverőtálba szitáljuk a lisztet, a sót és a cukrot, hozzáadjuk a tojást. Beleöntjük a kovászt, és elkezdjük összeállítani a tésztát. Amikor már kezd összeállni, akkor több részletben hozzáadjuk az olvasztott (de már nem meleg) vajat, és tovább dagasztjuk.
  2. Akkor jó a tészta, ha nem túl kemény, de már nem is ragad a kezünkhöz és az edény/deszka falához sem.
  3. Ekkor konyharuhával letakarjuk, és 30-40 percig kelesztjük.
  4. Ezután átgyúrjuk a tésztát, és annyi részre osztjuk, ahány fonásból szeretnénk elkészíteni a kalácsot - szerintem a hármas a legegyszerűbb. A porciózott adagokból kis cipókat formázunk, majd negyed óráig pihentetjük.
  5. Újra átgyúrjuk őket, és kígyókat formázunk az egyes tésztadarabokból.
  6. Megfonjuk a kalácsot, de ügyeljünk rá, hogy ne legyen se túl laza, se túl szoros, majd megkenjük a felvert tojássárgájával. Pihentessük ismét 20 percig.
  7. Végül újra átkenjük tojással a tésztát, és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 40 perc alatt megsütjük.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Sütés ideje: 40 perc
  • Receptkönyvben: 504
  • Tegnapi nézettség: 6
  • 7 napos nézettség: 51
  • Össznézettség: 71962
  • Feltöltés dátuma: 2015. március 26.

Receptkategóriák

további kategória: húsvét kategória: kalács receptek húsvétra

Receptjellemzők

Extra vajas fonott kalács, aminek elkészítése igényel némi gyakorlatot, de bátran próbálkozzunk meg vele, mert kit izgat, ha nem lesz elsőre tökéletes, finomnak biztos finom lesz.

Hozzávalók

A kovász

A kalácshoz

A kenéshez

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...