r
Nosalty Logó

Fonott vajas kalács

5,0

1 ÉRTÉKELÉS5 HOZZÁSZÓLÁS

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!
Dávid
Fonott vajas kalács
adag
Idő
perc
Költség
megfizethető
Nehézség
közepes

Hozzávalók

A kovász

A kalácshoz

A kenéshez

533
Kalória
12.4g
Fehérje
80.8g
Szénhidrátok
16.9g
Zsír
24g
Víz
102g
Koleszterin
2.7g
Rost
12.8g
Cukor
  • 9% Fehérje
  • 60% Szénhidrát
  • 13% Zsír

A kovász

A kalácshoz

A kenéshez

Összesen 533 kcal
  • 9% Fehérje
  • 60% Szénhidrát
  • 13% Zsír

A kovász

A kalácshoz

A kenéshez

Összesen 3196 kcal
  • 9% Fehérje
  • 60% Szénhidrát
  • 13% Zsír

A kovász

A kalácshoz

A kenéshez

Összesen 304 kcal
  • 9% Fehérje
  • 60% Szénhidrát
  • 13% Zsír
  • 18% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    12.4 g

Zsír

  • Összesen
    16.9 g
  • Telített zsírsav
    10 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    102 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    575.1 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    35 mg
  • Kálcium
    75 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    23 mg
  • Foszfor
    142 mg
  • Nátrium
    297 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    80.8 g
  • Cukor
    13 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

Víz

  • Összesen
    24 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    140 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    14 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    65 micro
  • Kolin:
    65 mg
  • Retinol - A vitamin:
    137 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    29 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    93 micro
Összesen 533 kcal
  • 9% Fehérje
  • 60% Szénhidrát
  • 13% Zsír
  • 18% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    74.5 g

Zsír

  • Összesen
    101.7 g
  • Telített zsírsav
    57 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    28 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    7 g
  • Koleszterin
    612 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3450.4 g
  • Cink
    7 mg
  • Szelén
    209 mg
  • Kálcium
    448 mg
  • Vas
    8 mg
  • Magnézium
    135 mg
  • Foszfor
    854 mg
  • Nátrium
    1783 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    485.1 g
  • Cukor
    77 mg
  • Élelmi rost
    16 mg

Víz

  • Összesen
    143.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    838 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    83 micro
  • K vitamin:
    9 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    10 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    389 micro
  • Kolin:
    388 mg
  • Retinol - A vitamin:
    823 micro
  • α-karotin
    8 micro
  • β-karotin
    176 micro
  • β-crypt
    11 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    558 micro
Összesen 3196 kcal
  • 9% Fehérje
  • 60% Szénhidrát
  • 13% Zsír
  • 18% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7.1 g

Zsír

  • Összesen
    9.7 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    58 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    328.9 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    20 mg
  • Kálcium
    43 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    13 mg
  • Foszfor
    81 mg
  • Nátrium
    170 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    46.2 g
  • Cukor
    7 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    13.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    80 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    8 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    37 micro
  • Kolin:
    37 mg
  • Retinol - A vitamin:
    78 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    17 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    53 micro
Összesen 304 kcal

Elkészítés

A kovász

  1. A langyos tejhez hozzáadunk egy teáskanál cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, egyszer megkavarjuk, hozzáadjuk a két evőkanál lisztet, újra megkavarjuk, majd hagyjuk 15 percig állni.

A kalácshoz

  1. Közben egy keverőtálba szitáljuk a lisztet, a sót és a cukrot, hozzáadjuk a tojást. Beleöntjük a kovászt, és elkezdjük összeállítani a tésztát. Amikor már kezd összeállni, akkor több részletben hozzáadjuk az olvasztott (de már nem meleg) vajat, és tovább dagasztjuk.
  2. Akkor jó a tészta, ha nem túl kemény, de már nem is ragad a kezünkhöz és az edény/deszka falához sem.
  3. Ekkor konyharuhával letakarjuk, és 30-40 percig kelesztjük.
  4. Ezután átgyúrjuk a tésztát, és annyi részre osztjuk, ahány fonásból szeretnénk elkészíteni a kalácsot - szerintem a hármas a legegyszerűbb. A porciózott adagokból kis cipókat formázunk, majd negyed óráig pihentetjük.
  5. Újra átgyúrjuk őket, és kígyókat formázunk az egyes tésztadarabokból.
  6. Megfonjuk a kalácsot, de ügyeljünk rá, hogy ne legyen se túl laza, se túl szoros, majd megkenjük a felvert tojássárgájával. Pihentessük ismét 20 percig.
  7. Végül újra átkenjük tojással a tésztát, és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 40 perc alatt megsütjük.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 20 perc
  • Sütés ideje: 40 perc
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés

Extra vajas fonott kalács, aminek elkészítése igényel némi gyakorlatot, de bátran próbálkozzunk meg vele, mert kit izgat, ha nem lesz elsőre tökéletes, finomnak biztos finom lesz.

Elmentem a receptkönyvembe

Elmentem a receptkönyvembe

Receptkönyvbe mentéshez kérjük lépj be!
Kinyomtatom
Jegyzetet írok

Jegyzet

Jegyzetíráshoz kérjük lépj be!
Elküldöm e-mailben
Megcsináltam

Bevált ez a recept? Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!

Hozzászólások (0)

További receptek

Vegán csokis babka

Ha egy isteni foszlós kalácsra vágyunk, méghozzá jó csokisan, akkor itt a tuti recept! Tej- és tojásmentes, így az érzékenyek is bátran fogyaszthatják!

Hankusz Sára

Diós-mákos bejgliszelet

A repedésmentes bejgli igenis létezik, az eltérés csupán annyi, hogy nem felcsavarva, hanem tepsiben rétegezve kell megsütnünk a karácsony kötelező ékét. A plusz jutalom, hogy nem kell ...

Lakos Benedek

Sárgabaracklekváros bukta

A legpuhább bukta otthon sül! Ennek garantáltan nem lesz fullasztó a tésztája és a belseje sem hitlerszalonnát rejt: foszlós kelt tészta ölel ehelyett lágy, ízes sárgabaracklekvárt. A ...

Lakos Benedek

Címlapról ajánljuk

Betilthatja a magyar kormány ezt az élelmiszert

Az Agrárminisztérium még 2024 nyarán bocsájtotta társadalmi vitára a terveit a műhús előállításának és forgalomba hozatalának tilalmáról. Úgy néz ki, az ezzel kapcsolatos aggályok megállják a helyüket, és betiltás lesz a vége a történetnek hazánkban.

Top Receptek

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!