Fonott vajas kalács
5,0
1 csillag
Soha többet!
2 csillag
Vannak gondok.
3 csillag
Hát...
4 csillag
Másodszorra lett az igazi.
5 csillag
Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
Értékelés indításához kérjük lépj be!

adag
Idő
perc
Költség
megfizethető
Nehézség
közepes
Hozzávalók
A kovász
-
2.5 dl tej
-
2 evőkanál finomliszt
-
25 g élesztő
-
1 teáskanál cukor
A kalácshoz
-
500 g finomliszt
-
1 db tojás
-
60 g cukor
-
100 g vaj
-
1 kávéskanál só
A kenéshez
-
1 db tojássárgája
533
Kalória
12.4g
Fehérje
80.8g
Szénhidrátok
16.9g
Zsír
24g
Víz
102g
Koleszterin
2.7g
Rost
12.8g
Cukor
- 9% Fehérje
- 60% Szénhidrát
- 13% Zsír
A kovász
-
42g tej23 kcal
-
5g finomliszt18 kcal
-
4g élesztő4 kcal
-
1g cukor3 kcal
A kalácshoz
-
83g finomliszt303 kcal
-
9g tojás12 kcal
-
10g cukor39 kcal
-
17g vaj120 kcal
-
1g só0 kcal
A kenéshez
-
3g tojássárgája11 kcal
Összesen
533
kcal
- 9% Fehérje
- 60% Szénhidrát
- 13% Zsír
A kovász
-
250g tej140 kcal
-
30g finomliszt109 kcal
-
25g élesztő26 kcal
-
5g cukor19 kcal
A kalácshoz
-
500g finomliszt1820 kcal
-
55g tojás69 kcal
-
60g cukor232 kcal
-
100g vaj717 kcal
-
4g só0 kcal
A kenéshez
-
20g tojássárgája64 kcal
Összesen
3196
kcal
- 9% Fehérje
- 60% Szénhidrát
- 13% Zsír
A kovász
-
23.8g tej13 kcal
-
2.9g finomliszt10 kcal
-
2.4g élesztő3 kcal
-
0.5g cukor2 kcal
A kalácshoz
-
47.7g finomliszt173 kcal
-
5.2g tojás7 kcal
-
5.7g cukor22 kcal
-
9.5g vaj68 kcal
-
0.4g só0 kcal
A kenéshez
-
1.9g tojássárgája6 kcal
Összesen
304
kcal
- 9% Fehérje
- 60% Szénhidrát
- 13% Zsír
- 18% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 12.4 g
Zsír
-
Összesen 16.9 g
-
Telített zsírsav 10 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 5 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 102 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 575.1 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 35 mg
-
Kálcium 75 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 23 mg
-
Foszfor 142 mg
-
Nátrium 297 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 80.8 g
-
Cukor 13 mg
-
Élelmi rost 3 mg
Víz
-
Összesen 24 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 140 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 14 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 65 micro
-
Kolin: 65 mg
-
Retinol - A vitamin: 137 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 29 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 93 micro
Összesen
533
kcal
- 9% Fehérje
- 60% Szénhidrát
- 13% Zsír
- 18% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 74.5 g
Zsír
-
Összesen 101.7 g
-
Telített zsírsav 57 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 28 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 7 g
-
Koleszterin 612 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3450.4 g
-
Cink 7 mg
-
Szelén 209 mg
-
Kálcium 448 mg
-
Vas 8 mg
-
Magnézium 135 mg
-
Foszfor 854 mg
-
Nátrium 1783 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 4 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 485.1 g
-
Cukor 77 mg
-
Élelmi rost 16 mg
Víz
-
Összesen 143.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 838 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 83 micro
-
K vitamin: 9 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 10 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 389 micro
-
Kolin: 388 mg
-
Retinol - A vitamin: 823 micro
-
α-karotin 8 micro
-
β-karotin 176 micro
-
β-crypt 11 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 558 micro
Összesen
3196
kcal
- 9% Fehérje
- 60% Szénhidrát
- 13% Zsír
- 18% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 7.1 g
Zsír
-
Összesen 9.7 g
-
Telített zsírsav 5 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 58 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 328.9 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 20 mg
-
Kálcium 43 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 13 mg
-
Foszfor 81 mg
-
Nátrium 170 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 46.2 g
-
Cukor 7 mg
-
Élelmi rost 2 mg
Víz
-
Összesen 13.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 80 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 8 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 37 micro
-
Kolin: 37 mg
-
Retinol - A vitamin: 78 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 17 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 53 micro
Összesen
304
kcal
Elkészítés
A kovász
- A langyos tejhez hozzáadunk egy teáskanál cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, egyszer megkavarjuk, hozzáadjuk a két evőkanál lisztet, újra megkavarjuk, majd hagyjuk 15 percig állni.
A kalácshoz
- Közben egy keverőtálba szitáljuk a lisztet, a sót és a cukrot, hozzáadjuk a tojást. Beleöntjük a kovászt, és elkezdjük összeállítani a tésztát. Amikor már kezd összeállni, akkor több részletben hozzáadjuk az olvasztott (de már nem meleg) vajat, és tovább dagasztjuk.
- Akkor jó a tészta, ha nem túl kemény, de már nem is ragad a kezünkhöz és az edény/deszka falához sem.
- Ekkor konyharuhával letakarjuk, és 30-40 percig kelesztjük.
- Ezután átgyúrjuk a tésztát, és annyi részre osztjuk, ahány fonásból szeretnénk elkészíteni a kalácsot - szerintem a hármas a legegyszerűbb. A porciózott adagokból kis cipókat formázunk, majd negyed óráig pihentetjük.
- Újra átgyúrjuk őket, és kígyókat formázunk az egyes tésztadarabokból.
- Megfonjuk a kalácsot, de ügyeljünk rá, hogy ne legyen se túl laza, se túl szoros, majd megkenjük a felvert tojássárgájával. Pihentessük ismét 20 percig.
- Végül újra átkenjük tojással a tésztát, és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 40 perc alatt megsütjük.
Recept infó
- Előkészítés ideje: 20 perc
- Sütés ideje: 40 perc
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
Extra vajas fonott kalács, aminek elkészítése igényel némi gyakorlatot, de bátran próbálkozzunk meg vele, mert kit izgat, ha nem lesz elsőre tökéletes, finomnak biztos finom lesz.
Elmentem a receptkönyvembe
Receptkönyvbe mentéshez kérjük lépj be!
Kinyomtatom
Jegyzetet írok
Jegyzetíráshoz kérjük lépj be!
Megcsináltam
Bevált ez a recept? Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!
1 csillag
Soha többet!
2 csillag
Vannak gondok.
3 csillag
Hát...
4 csillag
Másodszorra lett az igazi.
5 csillag
Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
Értékelés indításához kérjük lépj be!
Hozzászólások (0)
A hozzászólás íráshoz belépés szükséges!