r
Nosalty Logó

Hajtogatott tepertős pogácsa Anditól

4,5

6 ÉRTÉKELÉS46 HOZZÁSZÓLÁS

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!
Andi80_
Hajtogatott tepertős pogácsa Anditól
adag
Idő
perc
Költség
olcsó
Nehézség
közepes

Hozzávalók

600
Kalória
15.3g
Fehérje
67.2g
Szénhidrátok
29g
Zsír
19g
Víz
51.2g
Koleszterin
2.6g
Rost
2.9g
Cukor
  • 12% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 22% Zsír
Összesen 600 kcal
  • 12% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 22% Zsír
Összesen 7218 kcal
  • 12% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 22% Zsír
Összesen 342 kcal
  • 12% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 22% Zsír
  • 15% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    15.3 g

Zsír

  • Összesen
    29 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    51 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    931.2 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    32 mg
  • Kálcium
    71 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    21 mg
  • Foszfor
    126 mg
  • Nátrium
    678 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    67.2 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

Víz

  • Összesen
    19 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    87 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    11 micro
  • K vitamin:
    8 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    61 micro
  • Kolin:
    50 mg
  • Retinol - A vitamin:
    83 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    54 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    72 micro
Összesen 600 kcal
  • 12% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 22% Zsír
  • 15% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    184.1 g

Zsír

  • Összesen
    348.3 g
  • Telített zsírsav
    28 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    47 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    31 g
  • Koleszterin
    614 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    11173.9 g
  • Cink
    14 mg
  • Szelén
    380 mg
  • Kálcium
    855 mg
  • Vas
    15 mg
  • Magnézium
    253 mg
  • Foszfor
    1506 mg
  • Nátrium
    8142 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    7 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    806.5 g
  • Cukor
    34 mg
  • Élelmi rost
    31 mg

Víz

  • Összesen
    228.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1049 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    11 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    127 micro
  • K vitamin:
    98 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    19 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    735 micro
  • Kolin:
    603 mg
  • Retinol - A vitamin:
    994 micro
  • α-karotin
    15 micro
  • β-karotin
    648 micro
  • β-crypt
    18 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    866 micro
Összesen 7218 kcal
  • 12% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 22% Zsír
  • 15% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    8.7 g

Zsír

  • Összesen
    16.5 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    29 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    530.6 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    18 mg
  • Kálcium
    41 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    12 mg
  • Foszfor
    72 mg
  • Nátrium
    387 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    38.3 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    10.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    50 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    6 micro
  • K vitamin:
    5 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    35 micro
  • Kolin:
    29 mg
  • Retinol - A vitamin:
    47 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    31 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    41 micro
Összesen 342 kcal

Elkészítés

  1. A lisztben elmorzsoljuk a margarint, beletesszük a tojások sárgáját, a sót.A tejben a cukorral felfuttatjuk az élesztőt, majd a liszthez adjuk.Alaposan kidagasztjuk, meleg, sötét helyen kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.
  2. Lisztezett felületen kb.1 cm vastagra elnyújtjuk.Egy kanál domború oldalával szépen elsimítjuk rajta a darált tepertőt. Megszórjuk a sóval, borssal.
  3. A tésztát képzeletben 3 vízszintes sávra osztjuk.A felső sávot a közepére, lefelé hajtjuk, az alsó sávot alulról felfelé haladva ráhajtjuk.Az így kapott sáv mindkét végét, balról és jobbról is középre hajtjuk.
  4. Konyharuhával letakarva 20 percet pihentetjük, elnyújtjuk, majd megint hajtogatjuk.Megint 20 perc pihi, nyújtás, hajtogatás.
  5. Elnyújtjuk kb. másfél ujjnyi vastagra, egy éles késsel berácsozzuk, egy lisztbe mártott, közepes méretű pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk.
  6. A pogácsákat a két tenyerünk között kicsit megsodorjuk, így szépmagas tornyok lesznek.
  7. Sütőpapírral bélelt tepsibe pakoljuk egymástól kicsit távolabb, lekenjük egy egész, felvert tojással.
  8. Kb. 20 percet még kelesztjük.
  9. Előmelegített sütőben 25 perc alatt 180 fokon hőlégkeveréssel megsütjük.
  10. Ha kivettük a sütőből,azonnal lekenjük tejjel,és konyharuhával letakarva 10 percet pihentetjük.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 30 perc
  • Sütés ideje: 25 perc
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Tepsi mérete: 28x38

A hajtogatott tepertős pogácsa szerintem tipikusan az a sós finomság, amit az ember szívesen fogyaszt, de elkészíteni kicsit fél, főleg első hallásra. Én is így voltam vele. Aztán megkértem Anyukámat, mondja el pontosan, hogy is kell csinálni, miből mennyi kell bele, bár lánykoromban sokszor láttam, hogy is készíti. Elég sokáig tart a hajtogatás, pihentetés, de megéri. Ez egy szép nagy adag, 40 db pogácsa lett belőle. Nagyon finom, a teteje picit ropogós, a belseje puha, szinte foszlós és szép réteges. A tészta összeállításakor nekem az 1 kg liszthez az 5 dl tej kevésnek bizonyult, a két evőkanálnyi pont elég volt, de ez gondolom liszt függő és a tojások mérete is befolyásoló tényező. Anyukám azt tanácsolta, hogy ne hagyjak nagy helyet a pogácsák között a tepsiben, mert akkor nem szétterülni, hanem felfelé fognak nőni. Bevallom, nem hallgattam rá, nem szerettem volna kocka alakú pogácsákat, ezért lett 4-5 db ferde torony is, de azt hiszem a 40 pogácsából ez nem rossz arány. Persze ez az ízén igazán cseppet sem változtatott. :-)

Elmentem a receptkönyvembe

Elmentem a receptkönyvembe

Receptkönyvbe mentéshez kérjük lépj be!
Kinyomtatom
Jegyzetet írok

Jegyzet

Jegyzetíráshoz kérjük lépj be!
Elküldöm e-mailben
Megcsináltam

Bevált ez a recept? Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!

Hozzászólások (0)

További receptek

Címlapról ajánljuk

Top Receptek

Kárpátok-krémes

A lengyel cukrászat nagy kedvenc süteménye, a karpatka két réteg égetett tésztából és egy nagy adag, lágy vaníliakrémből áll. A torta hullámos felszínét porcukorral behintve kapjuk ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!