Diós linzerkoszorú
- 5% Fehérje
- 56% Szénhidrát
- 23% Zsír
A linzerhez
-
30g finomliszt109 kcal
-
20g vaj143 kcal
-
10g porcukor39 kcal
-
5g dió33 kcal
-
4 kcal
-
0g só0 kcal
-
2g tojássárgája6 kcal
-
1g citromhéj0 kcal
-
56 kcal
- 5% Fehérje
- 56% Szénhidrát
- 23% Zsír
A linzerhez
-
300g finomliszt1092 kcal
-
200g vaj1434 kcal
-
100g porcukor387 kcal
-
50g dió327 kcal
-
10g vaníliás cukor39 kcal
-
0g só0 kcal
-
20g tojássárgája64 kcal
-
6g citromhéj3 kcal
-
200g sárgabaracklekvár556 kcal
- 5% Fehérje
- 56% Szénhidrát
- 23% Zsír
A linzerhez
-
33.9g finomliszt123 kcal
-
22.6g vaj162 kcal
-
11.3g porcukor44 kcal
-
5.6g dió37 kcal
-
1.1g vaníliás cukor4 kcal
-
0g só0 kcal
-
2.3g tojássárgája7 kcal
-
0.7g citromhéj0 kcal
-
22.6g sárgabaracklekvár63 kcal
- 5% Fehérje
- 56% Szénhidrát
- 23% Zsír
- 17% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
-
Nátrium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 4.4 g
Zsír
-
Összesen 20.3 g
-
Telített zsírsav 11 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 5 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 65 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 128 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 12 mg
-
Kálcium 22 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 16 mg
-
Foszfor 66 mg
-
Nátrium 10 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 48.5 g
-
Cukor 21 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 14.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 144 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 3 mg
-
D vitamin: 4 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 18 micro
-
Kolin: 27 mg
-
Retinol - A vitamin: 142 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 34 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 28 micro
- 5% Fehérje
- 56% Szénhidrát
- 23% Zsír
- 17% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
-
Nátrium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 44.3 g
Zsír
-
Összesen 203.2 g
-
Telített zsírsav 106 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 54 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 32 g
-
Koleszterin 647 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1280.1 g
-
Cink 4 mg
-
Szelén 122 mg
-
Kálcium 217 mg
-
Vas 7 mg
-
Magnézium 159 mg
-
Foszfor 662 mg
-
Nátrium 104 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 4 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 485.3 g
-
Cukor 209 mg
-
Élelmi rost 14 mg
VÍZ
-
Összesen 146.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1445 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 6 mg
-
C vitamin: 26 mg
-
D vitamin: 44 micro
-
K vitamin: 16 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 4 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 185 micro
-
Kolin: 273 mg
-
Retinol - A vitamin: 1416 micro
-
α-karotin 8 micro
-
β-karotin 340 micro
-
β-crypt 9 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 278 micro
- 5% Fehérje
- 56% Szénhidrát
- 23% Zsír
- 17% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
-
Nátrium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 5 g
Zsír
-
Összesen 22.9 g
-
Telített zsírsav 12 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 6 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 4 g
-
Koleszterin 73 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 144.5 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 14 mg
-
Kálcium 24 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 18 mg
-
Foszfor 75 mg
-
Nátrium 12 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 54.8 g
-
Cukor 24 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 16.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 163 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 3 mg
-
D vitamin: 5 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 21 micro
-
Kolin: 31 mg
-
Retinol - A vitamin: 160 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 38 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 31 micro
Hozzávalók
A linzerhez
-
300 g finomliszt
-
200 g vaj
-
1 csomag vaníliás cukor
-
1 csipet só
-
1 db tojássárgája
-
1 citromból nyert citromhéj
Elkészítés
A linzerhez
- A tésztához egy keverőtálban összekeverjük a lisztet, a darált diót, sót és a porcukrot. Kockázzuk bele a hideg vajat (vagy le is reszelhetjük), és morzsoljuk össze. Mehet hozzá a tojássárgája, vaníliás cukor és citromhéj is, ezekkel együtt gyors mozdulatokkal dolgozzuk össze, majd formázzunk belőle egy lapos cipót, és csomagoljuk be folpackba. Hűtőben pihentessük 30-40 percet (de akár egy egész éjszakát is hagyhatjuk).
- A sütőt előmelegítjük 180 fokra. Addig a tésztát kivesszük a hűtőből, és hagyjuk kicsit állni szobahőmérsékleten.
- Lisztezett gyúródeszkán 2-3 mm vékonyra kinyújtjuk, majd 8-10 centis kör vagy virág alakú formával kiszúrjuk. Kb. 30-40 darab jön ki. Ne feledjük a virágok tetejét, azoknak habcsővel szúrjuk ki a közepüket. Sütés előtt megszórjuk durvára darált dióval.
- A linzervirágokat tegyük sütőpapíros tepsire, és 12-15 perc alatt világos színűre sütjük. Világos színűnek kell maradnia, így lesz szép a végeredmény. Mialatt kihűl, még úgyis „tovább sül", úgyhogy nem lesz semmiképp sem nyers.
- Miután teljesen kihűltek, az aljakra nyomunk egy púpozott teáskanál lekvárt (habzsákból a leggyorsabb és legegyszerűbb). A tetejüket porcukrozzuk le, majd illesszük össze a lekváros aljakkal. Akkor lesz igazán jó ha egy napot áll, így kellően összepuhul.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 12 perc
- Elkészítettem: 100 alkalommal
- Receptkönyvben: 114
- Tegnapi nézettség: 27
- 7 napos nézettség: 204
- Össznézettség: 17488
- Feltöltés dátuma: 2021. november 29.
Receptkategóriák
-
- főkategória:
-
- kategória:
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- maradékból:
-
- vegetáriánus:
-
-
alkalom:
- valentin-nap ,
- márton-nap ,
- vasárnapi ebéd ,
- anyák napja ,
- halloween ,
- születésnap ,
- farsang ,
- szüret ,
- hanuka ,
- buli receptek
-
alkalom:
Az omlós tészta megfizethető, gyors az elkészítése és nagyon egyszerű. Roppantmód sokoldalú, változatosan megtölthető, felhasználható, a végeredmény pedig egy istenei teasütemény, amit biztosan mindenki szeret valamilyen formában. A recept alapja egy omlós tészta, aminél nagyon fontosak az arányok, jelen esetben 3 : 2 : 1. Miszerint, egy adagba 3 rész liszt, 2 rész zsiradék (ami lehet vaj, zsír vagy margarin) és 1 rész cukor kerül. Továbbá szükséges hozzá egy tojássárgája, amitől szebb lesz a massza színe. Jobb lesz az íze és az állaga is (300 g liszt \ 1 tojássárgája). A fehérjét ne tegyük bele, mert sütés után megkeményedik a tészta. (Viszont tegyük el habcsókhoz, vagy más süteményhez.) Ízlés szerint reszelhetünk hozzá citromot vagy más citrusokat. Adhatunk hozzá vaníliás cukrot vagy aromát. Gazdagíthatjuk még darált dióval, mandulával, kakaóporral, fahéjjal vagy egyéb fűszerekkel.