Ünnepi bejgli
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Kristyán Fanni
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
- 8% Fehérje
- 44% Szénhidrát
- 22% Zsír
Mákos töltelék
Diós töltelék
-
33g dió218 kcal
-
1g narancshéj0 kcal
-
0 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
21g víz0 kcal
-
17g cukor65 kcal
Bejglitészta
-
100g finomliszt364 kcal
-
13g porcukor52 kcal
-
3g élesztő3 kcal
-
0g só0 kcal
-
37g vaj263 kcal
-
7g tojássárgája21 kcal
-
8g tej5 kcal
-
8g tojássárgája27 kcal
-
10g tojásfehérje5 kcal
Összesen
1241
kcal
- 8% Fehérje
- 44% Szénhidrát
- 22% Zsír
Mákos töltelék
Diós töltelék
-
400g dió2616 kcal
-
6g narancshéj6 kcal
-
0 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
250g víz0 kcal
-
200g cukor774 kcal
Bejglitészta
-
1200g finomliszt4368 kcal
-
160g porcukor619 kcal
-
36g élesztő38 kcal
-
0g só0 kcal
-
440g vaj3155 kcal
-
80g tojássárgája258 kcal
-
100g tej56 kcal
-
100g tojássárgája322 kcal
-
120g tojásfehérje62 kcal
Összesen
14889
kcal
- 8% Fehérje
- 44% Szénhidrát
- 22% Zsír
Mákos töltelék
-
9g mák47 kcal
-
0.2g citromhéj0 kcal
-
0.1g vanília kivonat0 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
6.4g víz0 kcal
-
5.1g cukor20 kcal
Diós töltelék
-
10.2g dió67 kcal
-
0.2g narancshéj0 kcal
-
0.1g vanília kivonat0 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
6.4g víz0 kcal
-
5.1g cukor20 kcal
Bejglitészta
-
30.7g finomliszt112 kcal
-
4.1g porcukor16 kcal
-
0.9g élesztő1 kcal
-
0g só0 kcal
-
11.3g vaj81 kcal
-
2g tojássárgája7 kcal
-
2.6g tej1 kcal
-
2.6g tojássárgája8 kcal
-
3.1g tojásfehérje2 kcal
Összesen
382
kcal
- 8% Fehérje
- 44% Szénhidrát
- 22% Zsír
- 26% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
-
Nátrium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 25 g
Zsír
-
Összesen 68.8 g
-
Telített zsírsav 24 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 15 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 26 g
-
Koleszterin 242 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1356.9 g
-
Cink 5 mg
-
Szelén 51 mg
-
Kálcium 509 mg
-
Vas 6 mg
-
Magnézium 180 mg
-
Foszfor 556 mg
-
Nátrium 45 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 4 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 137.5 g
-
Cukor 49 mg
-
Élelmi rost 11 mg
VÍZ
-
Összesen 82 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 308 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 33 micro
-
K vitamin: 4 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 130 micro
-
Kolin: 157 mg
-
Retinol - A vitamin: 302 micro
-
α-karotin 6 micro
-
β-karotin 75 micro
-
β-crypt 5 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 185 micro
Összesen
1241
kcal
- 8% Fehérje
- 44% Szénhidrát
- 22% Zsír
- 26% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
-
Nátrium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 299.4 g
Zsír
-
Összesen 825.6 g
-
Telített zsírsav 283 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 182 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 314 g
-
Koleszterin 2899 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 16283.1 g
-
Cink 57 mg
-
Szelén 609 mg
-
Kálcium 6110 mg
-
Vas 66 mg
-
Magnézium 2163 mg
-
Foszfor 6674 mg
-
Nátrium 544 mg
-
Réz 14 mg
-
Mangán 46 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 1649.5 g
-
Cukor 589 mg
-
Élelmi rost 132 mg
VÍZ
-
Összesen 984.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 3701 micro
-
B6 vitamin: 4 mg
-
B12 Vitamin: 4 micro
-
E vitamin: 25 mg
-
C vitamin: 25 mg
-
D vitamin: 392 micro
-
K vitamin: 46 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 7 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 4 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 27 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 1557 micro
-
Kolin: 1885 mg
-
Retinol - A vitamin: 3620 micro
-
α-karotin 68 micro
-
β-karotin 902 micro
-
β-crypt 62 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 2222 micro
Összesen
14889
kcal
- 8% Fehérje
- 44% Szénhidrát
- 22% Zsír
- 26% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
-
Nátrium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 7.7 g
Zsír
-
Összesen 21.1 g
-
Telített zsírsav 7 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 5 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 8 g
-
Koleszterin 74 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 416.9 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 16 mg
-
Kálcium 156 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 55 mg
-
Foszfor 171 mg
-
Nátrium 14 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 42.2 g
-
Cukor 15 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 25.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 95 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 10 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 40 micro
-
Kolin: 48 mg
-
Retinol - A vitamin: 93 micro
-
α-karotin 2 micro
-
β-karotin 23 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 57 micro
Összesen
382
kcal
Hozzávalók
Mákos töltelék
-
1 citromból nyert citromhéj
-
1 teáskanál vanília kivonat
-
1 teáskanál fahéj
-
2.5 dl víz
-
200 g cukor
Diós töltelék
-
1 narancsból nyert narancshéj
-
1 teáskanál vanília kivonat
-
1 teáskanál fahéj
-
2.5 dl víz
-
200 g cukor
Bejglitészta
-
1.2 kg finomliszt
-
160 g porcukor
-
36 g élesztő
-
só ízlés szerint
-
4 db tojássárgája
-
1 dl tej
Elkészítés
Mákos töltelék
- A mákot a citromhéjjal és a fűszerekkel összekeverjük egy tálban. Ha szeretnénk, cseppenthetünk hozzá egy kevés citromlevet is.
- Egy kisebb edényben forraljuk fel a vizet, majd adjuk hozzá a cukrot, és főzzük pár perc alatt szirupossá. A sziruppal forrázzuk le a mákos keveréket, és keverjük el jól. Ha úgy érezzük, nem elég sűrű a töltelékünk, adhatunk hozzá mézet, de saját ízlésünk szerint akár lekvárt is.
- Félretéve hagyjuk hűlni a tölteléket, majd fóliával takarjuk le, és rakjuk be a hűtőbe pár órára.
Diós töltelék
- A darált diót a fűszerekkel keverjük össze, majd forrázzuk le a cukorsziruppal úgy, mint a mákos keveréket. Szintén adhatunk hozzá egy kevés narancslevet, ha szeretnénk intenzívebbé tenni az ízeket.
- Tegyük félre hűlni, majd takarjuk le fóliával a tetejét, és helyezzük szintén a hűtőbe a mákos töltelék mellé.
Bejglitészta
- Egy nagyobb keverőtálba öntsük bele a lisztet, a porcukrot, az élesztőt és a sót, majd keverjük el. Az élesztőt nem szükséges külön felfuttatni, elég egyszerűen hozzáadni a liszthez.
- A vajat vágjuk kisebb kockákra, adjuk hozzá a lisztes keverékhez, és jól dolgozzuk össze, amíg a tészta morzsaszerű nem lesz.
- Hozzáadhatjuk a tojássárgájákat, majd gyúrás közben annyi tejet, amennyit a tészta kellemesen felvesz.
- A tészta összedolgozása ne tartson túl sokáig, minél kevesebb idő alatt gyúrjuk össze, annál jobb. Ne kapkodjunk vele túlságosan se, mindenképp legyen szép, egynemű. Ha elkészültünk, fedjük le, és tegyük a hűtőbe 30 percre, hogy jól összeálljon, és ne keljen meg a kezünk melegétől.
- Miután a tésztát kivettük a hűtőből, osszuk szét 6 egyenlő adagra. Én külön kimértem mindegyiket 360-375 gramm közé, majd egyenként téglalap alakúra nyújtottam őket, körülbelül 20-25 centi szélesre és hosszúra. A tésztát és a sodródeszkát nyújtás előtt semmiképp se lisztezzük, hiszen felesleges. Amíg a többi tésztát nem nyújtjuk ki, nyugodtan pihenhetnek tovább a hűtőben.
- A töltelékeket szintén elosztjuk 3 felé, így lesz 3 diós és 3 mákos bejglink. Szépen egyenletesen oszlassuk el őket a kinyújtott tésztán, de minden szélén hagyjunk kb. 1 centis sávot. Feltekerés előtt hajtsuk be a két oldalsó szélét, hogy a töltelék ne tudjon kifolyni, majd óvatosan tekerjük fel.
- A feltekert bejgliket kenjük át a tojássárgájával, majd pihentessük 5-10 percet, amíg a sárgája rádermed, és ismételjük meg a folyamatot. Amikor a második tojássárgája is rádermedt a tésztára, jöhet a tojásfehérje, majd ismét pár perc száradási idő.
- Ezután a bejglit fogpiszkáló segítségével szurkáljuk meg, és letakarva hagyjuk pihenni még 30-40 percet.
- 180°-os előmelegített sütőben 25-30 perc alatt szép barnára sütjük a bejgliket. A sütőből kivéve hagyjuk kihűlni, majd felszeleteljük.
- Hűvös helyen befóliázva akár hetekig is eláll. Kellemes ünnepi falatozást kívánunk!
- Sütés ideje: 30 perc
- Elkészítettem: 5 alkalommal
- Receptkönyvben: 210
- Tegnapi nézettség: 148
- 7 napos nézettség: 888
- Össznézettség: 53083
- Feltöltés dátuma: 2022. december 12.
Receptkategóriák
-
- főkategória:
-
- kategória:
további kategória:
karácsony
kategória:
karácsonyi sütemények
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- mikor:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
Kristyán Fanni
103 recept
Az örök karácsonyi kérdés: házi legyen a bejgli vagy bolti? Aki kipróbálja ezt a receptet, hamar rájön majd, hogy a bejgli igenis otthon készítve a legfinomabb. Az elkészítésbe szigorúan csak az vágjon bele, aki vállalja, hogy ezentúl minden évben követeli majd a közönség!