r
Nosalty Logó

Ünnepi bejgli

4,0

1 ÉRTÉKELÉS1 HOZZÁSZÓLÁS

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!
Kristyán Fanni
Ünnepi bejgli
adag
Idő
perc
Költség
olcsó
Nehézség
közepes

Hozzávalók

Mákos töltelék

Diós töltelék

Bejglitészta

1241
Kalória
25g
Fehérje
137.5g
Szénhidrátok
68.8g
Zsír
82g
Víz
241.6g
Koleszterin
11g
Rost
49.1g
Cukor
  • 8% Fehérje
  • 44% Szénhidrát
  • 22% Zsír

Mákos töltelék

Diós töltelék

Bejglitészta

Összesen 1241 kcal
  • 8% Fehérje
  • 44% Szénhidrát
  • 22% Zsír

Mákos töltelék

Diós töltelék

Bejglitészta

Összesen 14889 kcal
  • 8% Fehérje
  • 44% Szénhidrát
  • 22% Zsír

Mákos töltelék

Diós töltelék

Bejglitészta

Összesen 382 kcal
  • 8% Fehérje
  • 44% Szénhidrát
  • 22% Zsír
  • 26% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    25 g

Zsír

  • Összesen
    68.8 g
  • Telített zsírsav
    24 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    15 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    26 g
  • Koleszterin
    242 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1356.9 g
  • Cink
    5 mg
  • Szelén
    51 mg
  • Kálcium
    509 mg
  • Vas
    6 mg
  • Magnézium
    180 mg
  • Foszfor
    556 mg
  • Nátrium
    45 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    137.5 g
  • Cukor
    49 mg
  • Élelmi rost
    11 mg

Víz

  • Összesen
    82 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    308 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    33 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    130 micro
  • Kolin:
    157 mg
  • Retinol - A vitamin:
    302 micro
  • α-karotin
    6 micro
  • β-karotin
    75 micro
  • β-crypt
    5 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    185 micro
Összesen 1241 kcal
  • 8% Fehérje
  • 44% Szénhidrát
  • 22% Zsír
  • 26% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    299.4 g

Zsír

  • Összesen
    825.6 g
  • Telített zsírsav
    283 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    182 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    314 g
  • Koleszterin
    2899 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    16283.1 g
  • Cink
    57 mg
  • Szelén
    609 mg
  • Kálcium
    6110 mg
  • Vas
    66 mg
  • Magnézium
    2163 mg
  • Foszfor
    6674 mg
  • Nátrium
    544 mg
  • Réz
    14 mg
  • Mangán
    46 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    1649.5 g
  • Cukor
    589 mg
  • Élelmi rost
    132 mg

Víz

  • Összesen
    984.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    3701 micro
  • B6 vitamin:
    4 mg
  • B12 Vitamin:
    4 micro
  • E vitamin:
    25 mg
  • C vitamin:
    25 mg
  • D vitamin:
    392 micro
  • K vitamin:
    46 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    7 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    4 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    27 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    1557 micro
  • Kolin:
    1885 mg
  • Retinol - A vitamin:
    3620 micro
  • α-karotin
    68 micro
  • β-karotin
    902 micro
  • β-crypt
    62 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    2222 micro
Összesen 14889 kcal
  • 8% Fehérje
  • 44% Szénhidrát
  • 22% Zsír
  • 26% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7.7 g

Zsír

  • Összesen
    21.1 g
  • Telített zsírsav
    7 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    8 g
  • Koleszterin
    74 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    416.9 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    16 mg
  • Kálcium
    156 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    55 mg
  • Foszfor
    171 mg
  • Nátrium
    14 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    42.2 g
  • Cukor
    15 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

Víz

  • Összesen
    25.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    95 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    10 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    40 micro
  • Kolin:
    48 mg
  • Retinol - A vitamin:
    93 micro
  • α-karotin
    2 micro
  • β-karotin
    23 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    57 micro
Összesen 382 kcal

Elkészítés

Mákos töltelék

  1. A mákot a citromhéjjal és a fűszerekkel összekeverjük egy tálban. Ha szeretnénk, cseppenthetünk hozzá egy kevés citromlevet is.
  2. Egy kisebb edényben forraljuk fel a vizet, majd adjuk hozzá a cukrot, és főzzük pár perc alatt szirupossá. A sziruppal forrázzuk le a mákos keveréket, és keverjük el jól. Ha úgy érezzük, nem elég sűrű a töltelékünk, adhatunk hozzá mézet, de saját ízlésünk szerint akár lekvárt is.
  3. Félretéve hagyjuk hűlni a tölteléket, majd fóliával takarjuk le, és rakjuk be a hűtőbe pár órára.

Diós töltelék

  1. A darált diót a fűszerekkel keverjük össze, majd forrázzuk le a cukorsziruppal úgy, mint a mákos keveréket. Szintén adhatunk hozzá egy kevés narancslevet, ha szeretnénk intenzívebbé tenni az ízeket.
  2. Tegyük félre hűlni, majd takarjuk le fóliával a tetejét, és helyezzük szintén a hűtőbe a mákos töltelék mellé.

Bejglitészta

  1. Egy nagyobb keverőtálba öntsük bele a lisztet, a porcukrot, az élesztőt és a sót, majd keverjük el. Az élesztőt nem szükséges külön felfuttatni, elég egyszerűen hozzáadni a liszthez.
  2. A vajat vágjuk kisebb kockákra, adjuk hozzá a lisztes keverékhez, és jól dolgozzuk össze, amíg a tészta morzsaszerű nem lesz.
  3. Hozzáadhatjuk a tojássárgájákat, majd gyúrás közben annyi tejet, amennyit a tészta kellemesen felvesz.
  4. A tészta összedolgozása ne tartson túl sokáig, minél kevesebb idő alatt gyúrjuk össze, annál jobb. Ne kapkodjunk vele túlságosan se, mindenképp legyen szép, egynemű. Ha elkészültünk, fedjük le, és tegyük a hűtőbe 30 percre, hogy jól összeálljon, és ne keljen meg a kezünk melegétől.
  5. Miután a tésztát kivettük a hűtőből, osszuk szét 6 egyenlő adagra. Én külön kimértem mindegyiket 360-375 gramm közé, majd egyenként téglalap alakúra nyújtottam őket, körülbelül 20-25 centi szélesre és hosszúra. A tésztát és a sodródeszkát nyújtás előtt semmiképp se lisztezzük, hiszen felesleges. Amíg a többi tésztát nem nyújtjuk ki, nyugodtan pihenhetnek tovább a hűtőben.
  6. A töltelékeket szintén elosztjuk 3 felé, így lesz 3 diós és 3 mákos bejglink. Szépen egyenletesen oszlassuk el őket a kinyújtott tésztán, de minden szélén hagyjunk kb. 1 centis sávot. Feltekerés előtt hajtsuk be a két oldalsó szélét, hogy a töltelék ne tudjon kifolyni, majd óvatosan tekerjük fel.
  7. A feltekert bejgliket kenjük át a tojássárgájával, majd pihentessük 5-10 percet, amíg a sárgája rádermed, és ismételjük meg a folyamatot. Amikor a második tojássárgája is rádermedt a tésztára, jöhet a tojásfehérje, majd ismét pár perc száradási idő.
  8. Ezután a bejglit fogpiszkáló segítségével szurkáljuk meg, és letakarva hagyjuk pihenni még 30-40 percet.
  9. 180°-os előmelegített sütőben 25-30 perc alatt szép barnára sütjük a bejgliket. A sütőből kivéve hagyjuk kihűlni, majd felszeleteljük.
  10. Hűvös helyen befóliázva akár hetekig is eláll. Kellemes ünnepi falatozást kívánunk!

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 120 perc
  • Sütés ideje: 30 perc

Az örök karácsonyi kérdés: házi legyen a bejgli vagy bolti? Aki kipróbálja ezt a receptet, hamar rájön majd, hogy a bejgli igenis otthon készítve a legfinomabb. Az elkészítésbe szigorúan csak az vágjon bele, aki vállalja, hogy ezentúl minden évben követeli majd a közönség!

Elmentem a receptkönyvembe

Elmentem a receptkönyvembe

Receptkönyvbe mentéshez kérjük lépj be!
Kinyomtatom
Jegyzetet írok

Jegyzet

Jegyzetíráshoz kérjük lépj be!
Elküldöm e-mailben
Megcsináltam

Bevált ez a recept? Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!

Hozzászólások (0)

További receptek

Diós-mákos bejgliszelet

A repedésmentes bejgli igenis létezik, az eltérés csupán annyi, hogy nem felcsavarva, hanem tepsiben rétegezve kell megsütnünk a karácsony kötelező ékét. A plusz jutalom, hogy nem kell ...

Lakos Benedek

Pan de muerto

Mexikói hagyomány szerint Halottak napjára édes kenyérkét szoktak készíteni, aminek tetejét keresztalakban, csontszerű mintával díszítik meg. Az eredetét és jelentését illetően ...

Rosanics Petra

Sárgabaracklekváros bukta

A legpuhább bukta otthon sül! Ennek garantáltan nem lesz fullasztó a tésztája és a belseje sem hitlerszalonnát rejt: foszlós kelt tészta ölel ehelyett lágy, ízes sárgabaracklekvárt. A ...

Lakos Benedek

Címlapról ajánljuk

Fillérekért adja a Lidl a húsvéti sütemények egyik fő hozzávalóját

Már igazán nem kell sokat várnunk arra, hogy teríthessük a húsvéti asztalt, és mindenféle finomsággal roskadásig pakoljuk. Ha csak szűk családi körben vagyunk, akkor sem, de ha még vendégek is érkeznek, akkor pláne nem maradhat el valamilyen sütemény, legyen az édes vagy sós, amihez a Lidl igen olcsón adja most az egyik fő alapanyagot.

Top Receptek

Zsidótojás

A zsidótojás egy hagyományos kóser étel, ami feltételezhetően Lengyelországból érkezett hazánkba, ezért lengyel tojás néven is ismert. Hagyományosan libazsírral készült, ami mellé ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!