Alma

Az alma az egész világon ismert, és az egyik legnépszerűbb gyümölcs, amely jó alkalmazkodóképessége révén szinte minden égöv alatt megterem. Az almát már a rómaiak is fogyasztották, a mai választékbővülés azonban a XX. században alakult ki keresztezéssel és nemesítéssel: ma több mint 7000 fajtája létezik.
Az alma két fő kategóriába sorolható fajtája szerint: vannak a nyers fogyasztásra alkalmasak, és kimondottan a főzéshez használtak. Magyarországon a leggyakoribbak: Jonatán, Jonagold, Starking, Golden, Idared, Gala, Granny Smith. Az alma emellett egy igazi tápanyag- és rostforrás, nem véletlenül kaptunk sokan gyerekkorunkban reszelt almát - nagy szerepe van a szervezet regenerálódásában.
Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:
Az alma a rózsafélék családjába tartozó gyümölcs, melynek rokona a körte és a birs. A nyári almafajták júliusban kerülnek piacra. Iskolakezdéskor pedig rengeteg féle alma közül válogathatunk – mind színben és ízben. Az almák családjába 55 fajta alma tartozik, a legnagyobb almatermesztő ország pedig Kína. 2022-ben a világ almakitermelésének 49,4 százalékát Kína adta, Magyarország ebben a listában 34. volt 350 ezer tonnával. Az alma gyümölcshúsát viaszos héj öleli körbe, ami lehet édes és savanykásabb is.
Az alma szezonja hazánkban júliustól egészen október végéig tart, de egész évben megtalálható a boltok polcain, a piacon és a zöldségesnél. Mielőtt a szatyrunkban landolna, alaposan vegyük szemügyre, hogy ne sérült, kukacos vagy puha almát válasszunk. Egy pár napig eláll a konyhában is mosatlanul, de hosszabb időre érdemes hűvös helyet keresni neki. Főzve, párolva, sütve és kompótként is felhasználhatjuk.
Az alma az egyik leghétköznapibb gyümölcsünk, így néha bele sem gondolunk, mennyire értékes. Ásványi anyagai közül kiemelkedő a kálium, kálcium, foszfor és a vas, de megtaláljuk benne az A-vitamint, többféle B-vitamint és a C-vitamint is. Sokféle antioxidánssal büszkélkedhet, amik leginkább a héjában vagy közvetlen a héja alatt helyezkednek el, ezért érdemes bio almát vásárolnia annak, aki megteheti. Antioxidánsai védik az erek falát, csökkentik az asztma kockázatát, segítik a zsírok lebontását és a tüdő működését. Magas rosttartalma a koleszterinszintet tartja kordában, és még a szívet is védi. A tüdő-, a vastagbél- és a mellrák kockázatát is csökkenti, legalábbis előzetes kísérletek ezt mutatták ki.
Az almaecet gyulladáscsökkentő hatású, és védelmet nyújt az ízületeknek. Az alma leve antibiotikus hatású, régen a sebeket fertőtlenítették vele. Sütve, főzve és kompótként is elkésízthetjük ezt az igen sokoldalú gyümölcsöt. Az alma 100 grammja körülbelül 52 kcal-t tartalmaz, viszonylag magas a cukortartalma, ezért cukorbetegeknek mindenképp javasolt konzultálniuk kezelőorvoukkal almafogyasztás ügyben.
Az almából készülhet vaníliás duplaalma-leves és citrusos-almás sütőtökkrémleves is. A sütemények terén is jól működik az alma, úgy mint a vegán almás-körtés crumle-ban karamellszósszal, almavajas tekercs, almás pite pop tart. Reggelire jólesik az év minden időszakában egy őszi, almás zabkása. Ha vendégeket vársz, akkor a láthatalan almatorta osztatlan sikert fog aratni, egy rácsos almás pitéről már nem is beszélve. Az almás-kéksajtos kukoricasaláta ugyancsak nagyon jó vendégváró, amiért a gyerekek is rajongani fognak. Ha pedig ünnepi ebéd kell, akkor a kacsamáj pirítóson és párolt almán tálalva lesz a befutó. A legegyszerűbb, ha bedobod a sütőbe, és zabos-diós alma készül vaníliasodóval.
Még több almás receptért görgess lejjebb!
Az év minden szakaszában kapható valamely fajta, de mivel Magyarországon szezonja júliustól októberig tart, ekkor a legzamatosabb.
Hűtőben, hűvös, sötét kamrában hetekig, szobahőmérsékleten kb. 1 hétig marad friss, ropogós..
fehérjetartalom
0.26 g
zsírtartalom
0.086 g
szénhidráttartalom
13.81 g
víztartalom
85.56 g
Foszfor
11 mg
Kalcium
6 mg
Magnézium
5 mg
Nátrium
1 mg
B6 vitamin
0.041 g
C vitamin
4.6 mg
Kolin
3.4 mg
E vitamin
0.18 mg
fehérje
0.26 g
Zsír
telített zsírsav
0.028 g
egyszeresen telített zsírsav
0.007 g
többszörösen telített zsírsav
0.051 g
ásványi anyagok
Kalcium
6 mg
Vas
0.12 mg
Magnézium
5 mg
Foszfor
11 mg
Nátrium
1 mg
Cink
0.04 mg
Réz
0.027 mg
Mangán
0.035 mg
szénhidrát
rost
2.4 g
cukor
10.39 g
víz
85.56 g
vitaminok
Tiamin - B1 vitamin
0.017 mg
Riboflavin - B2 vitamin
0.026 mg
Niacin - B3 vitamin
0.091 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
0.061 mg
Folát
3 µg
Kolin
3.4 mg
Béta-karotin
27 µg
Béta-kriptoxantin
11 µg
Lutein+zeaxantin
29 µg
E vitamin
0.18 mg
K vitamin
2.2 µg
A vitamin
3 µg
C vitamin
4.6 mg
B6 vitamin
0.041 g
A chiamag számos jótékony hatással bírhat az egészségre nézve, ám ez nem jelenti azt, hogy korlátlan mennyiségben fogyasztható.
NosaltyA medvehagyma igazi tavaszi csemege, ami remekül feldobja a már megszokott ízeket, ezért érdemes belecsempészni néhány ételbe, legalább kísérletező jelleggel. Március vége és április eleje hagyományosan a medvehagymaszezon legmeghatározóbbja, szóval irány az erdő, ha magad szednéd!
NosaltyMár készülnek a termelők, áruházláncok és viszonteladók a húsvétra, és bár nem várható fennakadás a tojásellátásban, érdemes nem az utolsó napokra hagyni a bevásárlást. Megtudtuk azt is, mennyibe kerül majd átlagosan egy tojás.
NosaltyKözeleg a tavasz, majd eljön a nyár is, szóval a télre behurcolt kinti növények lassan újra kikerülhetnek. Ezúttal a nagy kedvenc, a muskátli kerül górcső alá: következzen pár tipp, ami abban segít, hogy a telet követően sok-sok virágot hozzon.
A Sparban vásárolva meglepődhetünk a termékek árait vizsgálva. Pozitív értelemben.
A leves medvehagymás, a főétel cukkinis-zöldspárgás, így nem lehet panasz a tavaszi alapanyagokra és ízekre. Jó, a desszertünk "csak" csokis, de nagyon-nagyon szaftos.
Mostanában nincsenek túl jó napjaim. Arra gondoltam, hogy legalább összeállítom a húsvéti menüt, hátha ez feldob egy kicsit. Egyébként is épp itt is az ideje a tervezgetésnek, hisz ...
A zsidótojás egy hagyományos kóser étel, ami feltételezhetően Lengyelországból érkezett hazánkba, ezért lengyel tojás néven is ismert. Hagyományosan libazsírral készült, ami mellé ...
Jó, hát tudom, hogy van már pár aranygaluska receptünk, de ilyen még nincs! :) Nem a tésztában van a pláne, gyanítom, a nagymamámat is Horváth Ilona tanította aranygaluskát készíteni, ...
Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!