r
Nosalty Logó

Tavaszi franciasaláta

0,0

0 ÉRTÉKELÉS0 HOZZÁSZÓLÁS

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!
Gerzsenyi Flóra
Tavaszi franciasaláta
adag
Idő
perc
Költség
megfizethető
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

Házi majonézes tartármártás

Zöldségek

376
Kalória
5.5g
Fehérje
29.7g
Szénhidrátok
27.7g
Zsír
224.8g
Víz
59.5g
Koleszterin
6.6g
Rost
14.2g
Cukor
  • 2% Fehérje
  • 10% Szénhidrát
  • 10% Zsír

Házi majonézes tartármártás

Zöldségek

Összesen 376 kcal
  • 2% Fehérje
  • 10% Szénhidrát
  • 10% Zsír

Házi majonézes tartármártás

Zöldségek

Összesen 2261 kcal
  • 2% Fehérje
  • 10% Szénhidrát
  • 10% Zsír

Házi majonézes tartármártás

Zöldségek

Összesen 118 kcal
  • 2% Fehérje
  • 10% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 78% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • E vitamin:
  • β-karotin
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    5.5 g

Zsír

  • Összesen
    27.7 g
  • Telített zsírsav
    8 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    10 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    7 g
  • Koleszterin
    60 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    397.7 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    6 mg
  • Kálcium
    101 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    42 mg
  • Foszfor
    150 mg
  • Nátrium
    95 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    29.7 g
  • Cukor
    14 mg
  • Élelmi rost
    7 mg

Víz

  • Összesen
    224.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    534 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    9 mg
  • C vitamin:
    67 mg
  • D vitamin:
    7 micro
  • K vitamin:
    27 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    76 micro
  • Kolin:
    52 mg
  • Retinol - A vitamin:
    73 micro
  • α-karotin
    1662 micro
  • β-karotin
    4611 micro
  • β-crypt
    160 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    848 micro
Összesen 376 kcal
  • 2% Fehérje
  • 10% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 78% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • E vitamin:
  • β-karotin
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    32.8 g

Zsír

  • Összesen
    166.1 g
  • Telített zsírsav
    45 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    62 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    41 g
  • Koleszterin
    357 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2386 g
  • Cink
    6 mg
  • Szelén
    37 mg
  • Kálcium
    607 mg
  • Vas
    8 mg
  • Magnézium
    254 mg
  • Foszfor
    901 mg
  • Nátrium
    570 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    178.1 g
  • Cukor
    85 mg
  • Élelmi rost
    39 mg

Víz

  • Összesen
    1348.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    3204 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    51 mg
  • C vitamin:
    401 mg
  • D vitamin:
    40 micro
  • K vitamin:
    163 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    11 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    458 micro
  • Kolin:
    311 mg
  • Retinol - A vitamin:
    440 micro
  • α-karotin
    9972 micro
  • β-karotin
    27667 micro
  • β-crypt
    960 micro
  • Likopin
    3 micro
  • Lut-zea
    5091 micro
Összesen 2261 kcal
  • 2% Fehérje
  • 10% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 78% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • E vitamin:
  • β-karotin
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    1.7 g

Zsír

  • Összesen
    8.6 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    18 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    123.2 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    2 mg
  • Kálcium
    31 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    13 mg
  • Foszfor
    47 mg
  • Nátrium
    29 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    9.2 g
  • Cukor
    4 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    69.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    165 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    21 mg
  • D vitamin:
    2 micro
  • K vitamin:
    8 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    24 micro
  • Kolin:
    16 mg
  • Retinol - A vitamin:
    23 micro
  • α-karotin
    515 micro
  • β-karotin
    1429 micro
  • β-crypt
    50 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    263 micro
Összesen 118 kcal

Elkészítés

Házi majonézes tartármártás

  1. Válasszuk szét a tojást. A fehérjére most nem lesz szükségünk, félretehetjük süteményekhez, habcsókhoz, vagy akár le is fagyaszthatjuk.
  2. A sárgáját keverjük el a sóval, borssal, mustárral és ecettel, majd folyamatos kevergetés mellett, lassan és odafigyeléssel, vékony sugárban csurgassuk hozzá a napraforgóolajat.
  3. Miután felvette az olajat (kb. egy-másfél dl), kóstoljuk meg, és ha kell, ízesítsük még sóval, ecettel vagy akár egy kevés cukorral. Mindenki kóstolt már majonézt, szóval nagyjából be lehet lőni, milyen ízvilágúnak kellene lennie. Az így készült majonéz hűtőben tárolva kb. 2 napig fogyasztható.
  4. Lazítsuk a tejföllel, majd keverjük hozzá a mustárt és a cukort. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint, végül facsarjuk hozzá egy fél citrom levét is.
  5. Az elkészült tartárt tálalásig hűtőben tároljuk.

Zöldségek

  1. A sárgarépákat, a pasztinákokat és a burgonyákat megtisztítjuk, és egyforma méretű apró kis kockákra vágjuk őket. (Nem baj, ha nem tökéletesek!)
  2. Forrásban lévő sós vízben félpuhára főzzük őket, azaz ressre. A répával és a pasztinákkal kezdjük. A burgonyát 5-6 perccel később adjuk a vízhez, mivel az előbb megpuhul. Végül borítsuk hozzá a fagyasztott zöldborsót is, de azt épphogy csak egy pár pillanatig főzzük.
  3. Szűrjük le és hagyjuk kihűlni a zöldségkockákat.
  4. Ezalatt a zellert, az almát és a paprikát megtisztítjuk és szintén egyforma méretű apró kis kockákra vágjuk.
  5. A saláta összeállításához egy nagy tálba tesszük a zöldség- és almakockákat. Ráhalmozzuk a tartármártást, és jó alaposan összekeverjük az egésszet.
  6. Tálalás előtt tegyük jó pár órára a hűtőbe, hogy kellően összeérjenek az ízek.
  7. Különböző sült húsokhoz, rántott halhoz, kaszinótojáshoz kiváló köret, de önmagában vagy szendvicsbe pakolva is nagyon klassz tud lenni.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 25 perc
  • Főzés ideje: 20 perc

A húsvéti asztal egyik nélkülözhetetlen zöldségkörete a franciasaláta. A legtöbben mirelit zöldségkeveréket vesznek, vagy készen vásárolják a salátát valamelyik szupermarket csemegepultjából. Mi viszont most egy saját készítésű, üde tavaszi verziót hozunk házi majonézes tartárral és friss, ropogós zöldségekkel. Higgyétek el, nem tart órákig összedobni, mégis sokkal egészségesebb és ízletesebb lesz a végeredmény. Sült húshoz, rántott halhoz, kaszinótojáshoz kiváló köret, de önmagában vagy szendvicsbe pakolva is nagyon klassz tud lenni.

Elmentem a receptkönyvembe

Elmentem a receptkönyvembe

Receptkönyvbe mentéshez kérjük lépj be!
Kinyomtatom
Jegyzetet írok

Jegyzet

Jegyzetíráshoz kérjük lépj be!
Elküldöm e-mailben
Megcsináltam

Bevált ez a recept? Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!

Hozzászólások (0)

További receptek

Címlapról ajánljuk

Top Receptek

Olasz citromos sütemény

Nagyon finom enyhén savanykás, hűsítő sütemény nemcsak forró nyári napokra. A képen csak egyszerűen porcukorral megszórva tálaltam, de simíthatunk rá citromlével és porcukorral ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!