Tavaszi franciasaláta
0,0
1 csillag
Soha többet!
2 csillag
Vannak gondok.
3 csillag
Hát...
4 csillag
Másodszorra lett az igazi.
5 csillag
Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
Értékelés indításához kérjük lépj be!

Hozzávalók
Házi majonézes tartármártás
-
1 db tojás
-
1 kávéskanál mustár
-
1 kk fehérborecet
-
100 ml napraforgó olaj
-
só ízlés szerint
-
bors ízlés szerint
-
300 g tejföl
-
1 ek mustár
-
1 fél citromból nyert citromlé
-
1 ek cukor
Zöldségek
-
4 közepes db sárgarépa
-
3 közepes db pasztinák
-
2 közepes db burgonya
-
1 nagy db alma
-
1 közepes db piros kaliforniai paprika
-
2 közepes szár halványító zeller
-
150 g zöldborsó
- 2% Fehérje
- 10% Szénhidrát
- 10% Zsír
Házi majonézes tartármártás
-
9g tojás12 kcal
-
0g mustár0 kcal
-
0g fehérborecet0 kcal
-
17g napraforgó olaj147 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
50g tejföl99 kcal
-
2g mustár1 kcal
-
3g citromlé1 kcal
-
2g cukor6 kcal
Zöldségek
- 2% Fehérje
- 10% Szénhidrát
- 10% Zsír
Házi majonézes tartármártás
-
55g tojás69 kcal
-
0g mustár0 kcal
-
1g fehérborecet0 kcal
-
100g napraforgó olaj884 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
300g tejföl594 kcal
-
10g mustár6 kcal
-
20g citromlé4 kcal
-
10g cukor39 kcal
Zöldségek
- 2% Fehérje
- 10% Szénhidrát
- 10% Zsír
Házi majonézes tartármártás
-
2.8g tojás4 kcal
-
0g mustár0 kcal
-
0.1g fehérborecet0 kcal
-
5.2g napraforgó olaj46 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
15.5g tejföl31 kcal
-
0.5g mustár0 kcal
-
1g citromlé0 kcal
-
0.5g cukor2 kcal
Zöldségek
- 2% Fehérje
- 10% Szénhidrát
- 10% Zsír
- 78% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
β-karotin
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 5.5 g
Zsír
-
Összesen 27.7 g
-
Telített zsírsav 8 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 10 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 7 g
-
Koleszterin 60 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 397.7 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 6 mg
-
Kálcium 101 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 42 mg
-
Foszfor 150 mg
-
Nátrium 95 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 29.7 g
-
Cukor 14 mg
-
Élelmi rost 7 mg
Víz
-
Összesen 224.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 534 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 9 mg
-
C vitamin: 67 mg
-
D vitamin: 7 micro
-
K vitamin: 27 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 76 micro
-
Kolin: 52 mg
-
Retinol - A vitamin: 73 micro
-
α-karotin 1662 micro
-
β-karotin 4611 micro
-
β-crypt 160 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 848 micro
- 2% Fehérje
- 10% Szénhidrát
- 10% Zsír
- 78% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
β-karotin
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 32.8 g
Zsír
-
Összesen 166.1 g
-
Telített zsírsav 45 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 62 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 41 g
-
Koleszterin 357 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2386 g
-
Cink 6 mg
-
Szelén 37 mg
-
Kálcium 607 mg
-
Vas 8 mg
-
Magnézium 254 mg
-
Foszfor 901 mg
-
Nátrium 570 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 178.1 g
-
Cukor 85 mg
-
Élelmi rost 39 mg
Víz
-
Összesen 1348.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 3204 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 51 mg
-
C vitamin: 401 mg
-
D vitamin: 40 micro
-
K vitamin: 163 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 11 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 458 micro
-
Kolin: 311 mg
-
Retinol - A vitamin: 440 micro
-
α-karotin 9972 micro
-
β-karotin 27667 micro
-
β-crypt 960 micro
-
Likopin 3 micro
-
Lut-zea 5091 micro
- 2% Fehérje
- 10% Szénhidrát
- 10% Zsír
- 78% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
β-karotin
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 1.7 g
Zsír
-
Összesen 8.6 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 18 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 123.2 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 2 mg
-
Kálcium 31 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 13 mg
-
Foszfor 47 mg
-
Nátrium 29 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 9.2 g
-
Cukor 4 mg
-
Élelmi rost 2 mg
Víz
-
Összesen 69.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 165 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 21 mg
-
D vitamin: 2 micro
-
K vitamin: 8 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 24 micro
-
Kolin: 16 mg
-
Retinol - A vitamin: 23 micro
-
α-karotin 515 micro
-
β-karotin 1429 micro
-
β-crypt 50 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 263 micro
Elkészítés
Házi majonézes tartármártás
- Válasszuk szét a tojást. A fehérjére most nem lesz szükségünk, félretehetjük süteményekhez, habcsókhoz, vagy akár le is fagyaszthatjuk.
- A sárgáját keverjük el a sóval, borssal, mustárral és ecettel, majd folyamatos kevergetés mellett, lassan és odafigyeléssel, vékony sugárban csurgassuk hozzá a napraforgóolajat.
- Miután felvette az olajat (kb. egy-másfél dl), kóstoljuk meg, és ha kell, ízesítsük még sóval, ecettel vagy akár egy kevés cukorral. Mindenki kóstolt már majonézt, szóval nagyjából be lehet lőni, milyen ízvilágúnak kellene lennie. Az így készült majonéz hűtőben tárolva kb. 2 napig fogyasztható.
- Lazítsuk a tejföllel, majd keverjük hozzá a mustárt és a cukort. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint, végül facsarjuk hozzá egy fél citrom levét is.
- Az elkészült tartárt tálalásig hűtőben tároljuk.
Zöldségek
- A sárgarépákat, a pasztinákokat és a burgonyákat megtisztítjuk, és egyforma méretű apró kis kockákra vágjuk őket. (Nem baj, ha nem tökéletesek!)
- Forrásban lévő sós vízben félpuhára főzzük őket, azaz ressre. A répával és a pasztinákkal kezdjük. A burgonyát 5-6 perccel később adjuk a vízhez, mivel az előbb megpuhul. Végül borítsuk hozzá a fagyasztott zöldborsót is, de azt épphogy csak egy pár pillanatig főzzük.
- Szűrjük le és hagyjuk kihűlni a zöldségkockákat.
- Ezalatt a zellert, az almát és a paprikát megtisztítjuk és szintén egyforma méretű apró kis kockákra vágjuk.
- A saláta összeállításához egy nagy tálba tesszük a zöldség- és almakockákat. Ráhalmozzuk a tartármártást, és jó alaposan összekeverjük az egésszet.
- Tálalás előtt tegyük jó pár órára a hűtőbe, hogy kellően összeérjenek az ízek.
- Különböző sült húsokhoz, rántott halhoz, kaszinótojáshoz kiváló köret, de önmagában vagy szendvicsbe pakolva is nagyon klassz tud lenni.
Recept infó
- Előkészítés ideje: 25 perc
- Főzés ideje: 20 perc
A húsvéti asztal egyik nélkülözhetetlen zöldségkörete a franciasaláta. A legtöbben mirelit zöldségkeveréket vesznek, vagy készen vásárolják a salátát valamelyik szupermarket csemegepultjából. Mi viszont most egy saját készítésű, üde tavaszi verziót hozunk házi majonézes tartárral és friss, ropogós zöldségekkel. Higgyétek el, nem tart órákig összedobni, mégis sokkal egészségesebb és ízletesebb lesz a végeredmény. Sült húshoz, rántott halhoz, kaszinótojáshoz kiváló köret, de önmagában vagy szendvicsbe pakolva is nagyon klassz tud lenni.
Bevált ez a recept? Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!
1 csillag
Soha többet!
2 csillag
Vannak gondok.
3 csillag
Hát...
4 csillag
Másodszorra lett az igazi.
5 csillag
Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
Értékelés indításához kérjük lépj be!
Hozzászólások (0)
A hozzászólás íráshoz belépés szükséges!