Halványító zeller

A halványító zeller friss, üde ízével és ropogós textúrájával nemcsak a saláták sztárja, hanem sokoldalú alapanyag a konyhában. Alacsony kalóriatartalmú, mégis tele van értékes vitaminokkal, így ideális választás az egészségtudatos táplálkozásban.
A halványító zeller más néven szárzeller vagy angol zeller használata a néhány utóbbi évben terjedt el Magyarországon. Hazánkban nem termesztik, így importáruként érkezik. A gumója nem használható fel, csak a szárrész. A friss, zsenge hajtásokat mindig frissen fogyasszuk, ezeket salátákba, koktélokhoz, mártogatósnak használhatjuk, az ételhez inkább frissen adjuk hozzá. Az erősebb szárakat, csak úgy, mint a rebarbaránál, érdemes leszálazni, és meg is párolhatjuk őket. Igen intenzív íze miatt nem szükséges fűszerezni. Alacsony energiatartalma miatt kiváló diétákhoz is, rendkívül gazdag ballasztanyagokban. Minél erőteljesebb zöld színű a vásárolt példány, annál intenzívebb ízre számítsunk.
Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:
A halványító zeller vagy más néven szárzeller egy olyan zöldség, amely hosszú, halványzöld szárával és enyhén édeskés, diósan friss ízével nyűgözi le a fogyasztókat. A szárak ropogósak, a levelek pedig levesek és ízesítők alapanyagaként is felhasználhatók. A zeller vitaminokban, különösen K-vitaminban és antioxidánsokban gazdag.
Friss zellert vásároljunk, amelynek szára szilárd, élénk zöld, és levelei nem fonnyadtak. Ha hosszabb ideig szeretnénk tárolni, válasszunk kisebb, szoros szárú példányokat. A bio változatok különösen aromásak és intenzívebb ízűek lehetnek.
Vásárláskor ügyeljünk, hogy a szárrész ne legyen puha, a levelek ne legyenek sárgultak. Ha foltos a szárrész, estleg már puha, akkor már nem friss. A zellert hűtőszekrényben tároljuk, műanyag zacskóba csomagolva, hogy ne száradjon ki. A szárakat felhasználás előtt folyó víz alatt mossuk meg, és vágjuk le a fás részeket.
A zeller nyersen salátákban, mártogatósok mellett vagy smoothiekban is fogyasztható. Főzve remek levesek és raguk alapanyaga, de párolva vagy sütve köretként is tálalhatjuk. Karcsúsító diétákban különösen népszerű, mivel alacsony kalóriatartalma mellett telítettségérzést ad.
Készíthetünk zellereres leveseket vagy egy frissítő zellersalátát, de dióval és almával is remek előétel. A zeller szárát párolhatjuk citromos vajjal, hogy egyszerű, mégis ínycsiklandó köretet kapjunk. A különbözős hüvelyesből, például babból készült raguk kiváló alapja. Az energetizáló zöld juice alapja is, ahogyan a zöld rizottó is kifogástalan vele.
Még több halványító zelleres receptért görgess lejjebb!
Hipermarketekben szinte egész évben kapható a halványító zeller. A fő szezonja októbertől márciusig tart.
Hűtőszekrény zöldséges rekeszében két hétig is eláll nedves konyharuhába vagy papírba csomagolva.
fehérjetartalom
0.69 g
zsírtartalom
0.153 g
szénhidráttartalom
2.97 g
víztartalom
95.43 g
Nátrium
80 mg
Kalcium
40 mg
Foszfor
24 mg
Magnézium
11 mg
B6 vitamin
0.074 g
Kolin
6.1 mg
C vitamin
3.1 mg
Niacin - B3 vitamin
0.32 mg
fehérje
0.69 g
Zsír
telített zsírsav
0.042 g
egyszeresen telített zsírsav
0.032 g
többszörösen telített zsírsav
0.079 g
ásványi anyagok
Kalcium
40 mg
Vas
0.2 mg
Magnézium
11 mg
Foszfor
24 mg
Nátrium
80 mg
Cink
0.13 mg
Réz
0.035 mg
Mangán
0.103 mg
Szelén
0.4 µg
szénhidrát
rost
1.6 g
cukor
1.34 g
víz
95.43 g
vitaminok
Tiamin - B1 vitamin
0.021 mg
Riboflavin - B2 vitamin
0.057 mg
Niacin - B3 vitamin
0.32 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
0.246 mg
Folát
36 µg
Kolin
6.1 mg
Béta-karotin
270 µg
Lutein+zeaxantin
283 µg
E vitamin
0.27 mg
K vitamin
29.3 µg
A vitamin
22 µg
C vitamin
3.1 mg
B6 vitamin
0.074 g
Bár a százszorszép látványa igen kellemes, ennek ellenére nem biztos, hogy jó jel, ha tucatjával jelenik meg a kertben.
NosaltyMa krémlevessel kedveskedünk, hátha maradt még sárgarépa, amit nem rágott el a nyuszi húsvétkor, és egy könnyed citrusos tésztasalátát kínálunk főételnek, garnélával. A desszertnek is hagyjunk időt és helyet, mert narancsos palacsintára szavaztunk.
NosaltyHatalmas érvágás ennek az országnak, hiszen évente több millió tonna rizs fogy náluk.
NosaltyBár a százszorszép látványa igen kellemes, ennek ellenére nem biztos, hogy jó jel, ha tucatjával jelenik meg a kertben.
Az életkor csak egy szám. Ha a következő dolgokat meg tudod tenni, akkor pedig egészen biztos, hogy még hosszú élet vár rád – legalábbis a szakértők kutatási eredményei alapján!
A húsvéti sonkaszezon befejező felvonása a sonkás tészta főzés. Lehet bármikor készíteni, de húsvéti sonkából a legfinomabb és a legpraktikusabb is. Ilyenkor igazi hagyományos ...
A TV-ben láttam ezt a receptet. Annyira gyors és egyszerű, szinte elronthatatlan.
Ezt a receptet nagyjából magamtól találtam ki. Egyszer ettem vendégségben hasonlót, és annyira ízlett, hogy otthon kikísérleteztem. (Ahelyett, hogy elkértem volna a receptet:).)
Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!