Halványító zeller
![Halványító zeller](https://image-api.nosalty.hu/nosalty/images/ingredients/rH/7f/GettyImages-611186762.jpg?p=lqip-16%3A9&s=d06f242bfcab39a8fc9103ef44f52375)
A halványító zeller friss, üde ízével és ropogós textúrájával nemcsak a saláták sztárja, hanem sokoldalú alapanyag a konyhában. Alacsony kalóriatartalmú, mégis tele van értékes vitaminokkal, így ideális választás az egészségtudatos táplálkozásban.
A halványító zeller más néven szárzeller vagy angol zeller használata a néhány utóbbi évben terjedt el Magyarországon. Hazánkban nem termesztik, így importáruként érkezik. A gumója nem használható fel, csak a szárrész. A friss, zsenge hajtásokat mindig frissen fogyasszuk, ezeket salátákba, koktélokhoz, mártogatósnak használhatjuk, az ételhez inkább frissen adjuk hozzá. Az erősebb szárakat, csak úgy, mint a rebarbaránál, érdemes leszálazni, és meg is párolhatjuk őket. Igen intenzív íze miatt nem szükséges fűszerezni. Alacsony energiatartalma miatt kiváló diétákhoz is, rendkívül gazdag ballasztanyagokban. Minél erőteljesebb zöld színű a vásárolt példány, annál intenzívebb ízre számítsunk.
Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:
A halványító zeller vagy más néven szárzeller egy olyan zöldség, amely hosszú, halványzöld szárával és enyhén édeskés, diósan friss ízével nyűgözi le a fogyasztókat. A szárak ropogósak, a levelek pedig levesek és ízesítők alapanyagaként is felhasználhatók. A zeller vitaminokban, különösen K-vitaminban és antioxidánsokban gazdag.
Friss zellert vásároljunk, amelynek szára szilárd, élénk zöld, és levelei nem fonnyadtak. Ha hosszabb ideig szeretnénk tárolni, válasszunk kisebb, szoros szárú példányokat. A bio változatok különösen aromásak és intenzívebb ízűek lehetnek.
Vásárláskor ügyeljünk, hogy a szárrész ne legyen puha, a levelek ne legyenek sárgultak. Ha foltos a szárrész, estleg már puha, akkor már nem friss. A zellert hűtőszekrényben tároljuk, műanyag zacskóba csomagolva, hogy ne száradjon ki. A szárakat felhasználás előtt folyó víz alatt mossuk meg, és vágjuk le a fás részeket.
A zeller nyersen salátákban, mártogatósok mellett vagy smoothiekban is fogyasztható. Főzve remek levesek és raguk alapanyaga, de párolva vagy sütve köretként is tálalhatjuk. Karcsúsító diétákban különösen népszerű, mivel alacsony kalóriatartalma mellett telítettségérzést ad.
Készíthetünk zellereres leveseket vagy egy frissítő zellersalátát, de dióval és almával is remek előétel. A zeller szárát párolhatjuk citromos vajjal, hogy egyszerű, mégis ínycsiklandó köretet kapjunk. A különbözős hüvelyesből, például babból készült raguk kiváló alapja. Az energetizáló zöld juice alapja is, ahogyan a zöld rizottó is kifogástalan vele.
Még több halványító zelleres receptért görgess lejjebb!
Hipermarketekben szinte egész évben kapható a halványító zeller. A fő szezonja októbertől márciusig tart.
Hűtőszekrény zöldséges rekeszében két hétig is eláll nedves konyharuhába vagy papírba csomagolva.
fehérjetartalom
0.69 g
zsírtartalom
0.153 g
szénhidráttartalom
2.97 g
víztartalom
95.43 g
Nátrium
80 mg
Kalcium
40 mg
Foszfor
24 mg
Magnézium
11 mg
B6 vitamin
0.074 g
Kolin
6.1 mg
C vitamin
3.1 mg
Niacin - B3 vitamin
0.32 mg
fehérje
0.69 g
Zsír
telített zsírsav
0.042 g
egyszeresen telített zsírsav
0.032 g
többszörösen telített zsírsav
0.079 g
ásványi anyagok
Kalcium
40 mg
Vas
0.2 mg
Magnézium
11 mg
Foszfor
24 mg
Nátrium
80 mg
Cink
0.13 mg
Réz
0.035 mg
Mangán
0.103 mg
Szelén
0.4 µg
szénhidrát
rost
1.6 g
cukor
1.34 g
víz
95.43 g
vitaminok
Tiamin - B1 vitamin
0.021 mg
Riboflavin - B2 vitamin
0.057 mg
Niacin - B3 vitamin
0.32 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
0.246 mg
Folát
36 µg
Kolin
6.1 mg
Béta-karotin
270 µg
Lutein+zeaxantin
283 µg
E vitamin
0.27 mg
K vitamin
29.3 µg
A vitamin
22 µg
C vitamin
3.1 mg
B6 vitamin
0.074 g
Finom kávé, rengeteg történelmi emlék és műtárgy: a még nemrégiben is nagy népszerűségnek örvendő, 140 éves kávéház és étterem egy ideje üresen áll, most pedig új bérlőjét keresi.
NosaltyTudom, nem a legegyszerűbb és nem is a leggyorsabb konyhai feladat a házi tortellini elkészítése. Azonban, aki szeretne magának egy olyan kulináris élményt, amit sokáig nem fog még feledni, olvasson tovább!
Lakos BenedekHa igazán ropogós bacont szeretnél, nem mindegy, hogyan készíted el- Egy egyszerű trükkel még ízletesebb és tökéletesen pirult lehet. Napi Tippünkben eláruljuk, hogyan érd el a tökéletes állagot.
NosaltyA görögök már régóta ismerik ezt a trükköt. A különleges krém nemcsak finomabbá teszi a reggeli italodat, de a fogyásban is segítségedre lehet.
A 9 az 1-ben háztartási gép rengeteg mindenre nyújt megoldást.
Ha nem csak a palackok után szeretnél pénzt kapni, akkor add le a kupakokat is!
A frankfurti virsliről elnevezett levest sokféleképpen készítik, nekünk ez az egyik kedvenc verziónk.
Ízlés szerint csoki- vagy gyümölcsdarabkákat tehetünk a muffintésztába.
Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...
Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!