r
Nosalty Logó

Egyszerű, ám ellenállhatatlan paradicsomszószos tészta

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojásmentes
Rosanics Petra
Egyszerű, ám ellenállhatatlan paradicsomszószos tészta
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 5% Fehérje
  • 20% Szénhidrát
  • 5% Zsír

paradicsomszósz

tálalás

Összesen 362 kcal
  • 5% Fehérje
  • 20% Szénhidrát
  • 5% Zsír

paradicsomszósz

tálalás

Összesen 3606 kcal
  • 5% Fehérje
  • 20% Szénhidrát
  • 5% Zsír

paradicsomszósz

tálalás

Összesen 139 kcal
  • 5% Fehérje
  • 20% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 70% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Likopin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    12.7 g

Zsír

  • Összesen
    11.4 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    16 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    982.1 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    34 mg
  • Kálcium
    132 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    52 mg
  • Foszfor
    194 mg
  • Nátrium
    565 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    48.1 g
  • Cukor
    7 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

VÍZ

  • Összesen
    172.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    205 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    14 mg
  • D vitamin:
    4 micro
  • K vitamin:
    23 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    5 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    141 micro
  • Kolin:
    24 mg
  • Retinol - A vitamin:
    41 micro
  • α-karotin
    536 micro
  • β-karotin
    1684 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    11676 micro
  • Lut-zea
    292 micro
Összesen 362 kcal
  • 5% Fehérje
  • 20% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 70% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Likopin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    127.1 g

Zsír

  • Összesen
    113.8 g
  • Telített zsírsav
    47 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    33 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    8 g
  • Koleszterin
    159 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    9821.1 g
  • Cink
    13 mg
  • Szelén
    340 mg
  • Kálcium
    1317 mg
  • Vas
    28 mg
  • Magnézium
    523 mg
  • Foszfor
    1936 mg
  • Nátrium
    5654 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    7 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    480.7 g
  • Cukor
    75 mg
  • Élelmi rost
    40 mg

VÍZ

  • Összesen
    1721.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2046 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    20 mg
  • C vitamin:
    140 mg
  • D vitamin:
    36 micro
  • K vitamin:
    228 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    5 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    3 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    48 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    1411 micro
  • Kolin:
    241 mg
  • Retinol - A vitamin:
    415 micro
  • α-karotin
    5365 micro
  • β-karotin
    16842 micro
  • β-crypt
    35 micro
  • Likopin
    116763 micro
  • Lut-zea
    2918 micro
Összesen 3606 kcal
  • 5% Fehérje
  • 20% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 70% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Likopin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    5 g

Zsír

  • Összesen
    4.4 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    6 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    382.9 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    13 mg
  • Kálcium
    51 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    20 mg
  • Foszfor
    75 mg
  • Nátrium
    220 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    18.7 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    67.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    80 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    5 mg
  • D vitamin:
    1 micro
  • K vitamin:
    9 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    55 micro
  • Kolin:
    9 mg
  • Retinol - A vitamin:
    16 micro
  • α-karotin
    209 micro
  • β-karotin
    657 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    4552 micro
  • Lut-zea
    114 micro
Összesen 139 kcal
  • Nosalty kipróbálta

Hozzávalók

paradicsomszósz

tálalás

Elkészítés

paradicsomszósz

  1. Az olajat felhevítjük (épp ezért érdemes sütéshez ajánlott ún. cucina olívaolajat használni), majd jól megpirítjuk rajta a felkarikázott kolbászt. Erre jöhet is rá a nyolcadolt vöröshagyma, a felezett fokhagymagerezdek, valamint a nagyobb darabokra vágott szárzeller és répák.
  2. Az egészet elkeverjük, és nagy lángon jól megpirítgatjuk. Amikor úgy érezzük, ezzel megvagyunk, jöhet rá a frissen aprított bazsalikom és a sűrített paradicsom. Picit ezeket is megfuttatjuk.
  3. Végül, ha az ízes alappal megvagyunk, jöhet a volumennövelés: hozzáadjuk az aprított (ez lehet konzerv vagy friss is) és a passzírozott paradicsomot. Rálöttyintünk egy jó adag száraz vörösbort, ügyelve a minőségre - csak olyannal főzzünk, amit szívesen is fogyasztunk!
  4. Ízfokozóként beledobunk egy darabka parmezánt is - erre a célra kimondottan tökéletes a parmezán megmaradó, reszelésre sokszor nem alkalmas "héja". Ügyeljünk rá, nehogy viaszos bevonatú legyen, hanem teljesen ehető - így akár bele is turmixolhatjuk majd.
  5. A bor és a paradicsomok ízétől függően ezen a ponton érdemes lehet minimális cukorral édesíteni. Eztán sózzuk-borsozzuk, adunk neki egy alapos elkeverés, majd lefedve, alacsony lángon főzzük. Minél tovább, annál jobban összeérnek az ízek, de egy másfél-két órát mindenképpen adjunk a szószunknak. Közben elég néhányszor átkeverni, nehogy odakapjon.
  6. A készre főzött szószt aztán a tűzről lehúzva botmixerrel tetszés szerinti mértékben pürésítjük, én mostanában teljesen le szoktam pürésíteni, egészen mennyei úgy. A turmixozás előtt, ha gondoljuk, vegyük ki a parmezáncsücsköt, a kolbászt viszont mindenképp turmixoljuk bele a szószba!
  7. Utolsó lépésként adjunk hozzá egy deci jó minőségű habtejszínt, ami csodás színt és egy kis plusz selymességet fog adni a szószunknak.

tálalás

  1. Öntsük a szószunkat frissen főtt tésztára, keverjük el jó tocsogósra, majd frissen reszelt parmezánnal és aprított bazsalikommal megszórva tálaljuk.
  • Elkészítettem: 10 alkalommal
  • Receptkönyvben: 234
  • Tegnapi nézettség: 61
  • 7 napos nézettség: 405
  • Össznézettség: 45027
  • Feltöltés dátuma: 2020. április 23.

Ajánló

Ha maradna a szószból, fagyasszuk le, akár kisebb adagokban, később szuperül fel lehet használni különféle mártásokhoz és húsételekhez.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Egyszerű, ám ellenállhatatlan paradicsomszószos tészta
Rosanics Petra 351 recept

A házi paradicsomszósz tipikusan az a dolog, amire ha egyszer ráérez az ember, többet sose fogja a bolti verziót választani. E recept esetében a titok a lepirított zöldségekben és a füstölt kolbászban rejlik, a végeredmény pedig magában kanalazva, tésztával kínálva, húsokkal párosítva és pizzára kenve egyaránt megállja a helyét. A főzési idő senkit ne rettentsen el, nem kell ott álldogálni mellette, csak fedjük le - legalábbis ha nem akarunk konyhát festeni utána. Buon appetito!

Hozzávalók

paradicsomszósz

tálalás

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...