Egyszerű, ám ellenállhatatlan paradicsomszószos tészta
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojásmentes
Rosanics Petra
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
- 5% Fehérje
- 20% Szénhidrát
- 5% Zsír
paradicsomszósz
-
2g olívaolaj21 kcal
-
8g kolbász34 kcal
-
17g vöröshagyma6 kcal
-
1g fokhagyma1 kcal
-
0 kcal
-
16g sárgarépa6 kcal
-
3g bazsalikom1 kcal
-
3 kcal
-
40g paradicsom7 kcal
-
17 kcal
-
25g száraz vörösbor21 kcal
-
8 kcal
-
1g cukor2 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
10g habtejszín29 kcal
tálalás
-
50g spagetti tészta186 kcal
-
20 kcal
-
0g bazsalikom0 kcal
Összesen
362
kcal
- 5% Fehérje
- 20% Szénhidrát
- 5% Zsír
paradicsomszósz
-
24g olívaolaj212 kcal
-
75g kolbász339 kcal
-
170g vöröshagyma62 kcal
-
9g fokhagyma12 kcal
-
5 kcal
-
160g sárgarépa58 kcal
-
30g bazsalikom7 kcal
-
26 kcal
-
400g paradicsom72 kcal
-
168 kcal
-
250g száraz vörösbor205 kcal
-
20g parmezán sajt78 kcal
-
5g cukor19 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
100g habtejszín292 kcal
tálalás
-
500g spagetti tészta1855 kcal
-
50g parmezán sajt196 kcal
-
0g bazsalikom0 kcal
Összesen
3606
kcal
- 5% Fehérje
- 20% Szénhidrát
- 5% Zsír
paradicsomszósz
-
0.9g olívaolaj8 kcal
-
2.9g kolbász13 kcal
-
6.6g vöröshagyma2 kcal
-
0.4g fokhagyma0 kcal
-
1.6g halványító zeller0 kcal
-
6.2g sárgarépa2 kcal
-
1.2g bazsalikom0 kcal
-
1.2g sűrített paradicsom1 kcal
-
15.6g paradicsom3 kcal
-
27.3g passzírozott paradicsom7 kcal
-
9.7g száraz vörösbor8 kcal
-
0.8g parmezán sajt3 kcal
-
0.2g cukor1 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
3.9g habtejszín11 kcal
tálalás
-
19.5g spagetti tészta72 kcal
-
1.9g parmezán sajt8 kcal
-
0g bazsalikom0 kcal
Összesen
139
kcal
- 5% Fehérje
- 20% Szénhidrát
- 5% Zsír
- 70% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Likopin
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 12.7 g
Zsír
-
Összesen 11.4 g
-
Telített zsírsav 5 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 16 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 982.1 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 34 mg
-
Kálcium 132 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 52 mg
-
Foszfor 194 mg
-
Nátrium 565 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 48.1 g
-
Cukor 7 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 172.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 205 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 14 mg
-
D vitamin: 4 micro
-
K vitamin: 23 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 5 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 141 micro
-
Kolin: 24 mg
-
Retinol - A vitamin: 41 micro
-
α-karotin 536 micro
-
β-karotin 1684 micro
-
β-crypt 3 micro
-
Likopin 11676 micro
-
Lut-zea 292 micro
Összesen
362
kcal
- 5% Fehérje
- 20% Szénhidrát
- 5% Zsír
- 70% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Likopin
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 127.1 g
Zsír
-
Összesen 113.8 g
-
Telített zsírsav 47 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 33 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 8 g
-
Koleszterin 159 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 9821.1 g
-
Cink 13 mg
-
Szelén 340 mg
-
Kálcium 1317 mg
-
Vas 28 mg
-
Magnézium 523 mg
-
Foszfor 1936 mg
-
Nátrium 5654 mg
-
Réz 3 mg
-
Mangán 7 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 480.7 g
-
Cukor 75 mg
-
Élelmi rost 40 mg
VÍZ
-
Összesen 1721.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 2046 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 20 mg
-
C vitamin: 140 mg
-
D vitamin: 36 micro
-
K vitamin: 228 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 5 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 3 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 48 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 1411 micro
-
Kolin: 241 mg
-
Retinol - A vitamin: 415 micro
-
α-karotin 5365 micro
-
β-karotin 16842 micro
-
β-crypt 35 micro
-
Likopin 116763 micro
-
Lut-zea 2918 micro
Összesen
3606
kcal
- 5% Fehérje
- 20% Szénhidrát
- 5% Zsír
- 70% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Likopin
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 5 g
Zsír
-
Összesen 4.4 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 6 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 382.9 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 13 mg
-
Kálcium 51 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 20 mg
-
Foszfor 75 mg
-
Nátrium 220 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 18.7 g
-
Cukor 3 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 67.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 80 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 5 mg
-
D vitamin: 1 micro
-
K vitamin: 9 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 55 micro
-
Kolin: 9 mg
-
Retinol - A vitamin: 16 micro
-
α-karotin 209 micro
-
β-karotin 657 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 4552 micro
-
Lut-zea 114 micro
Összesen
139
kcal
-
Nosalty kipróbálta
Hozzávalók
paradicsomszósz
-
3 ek olívaolaj
-
75 g kolbász
-
1 nagy fej vöröshagyma
-
3 gerezd fokhagyma
-
1 közepes szár halványító zeller
-
2 db sárgarépa
-
0.5 csokor bazsalikom
-
2 ek sűrített paradicsom
-
40 dkg paradicsom
-
2.5 dl száraz vörösbor
-
20 g parmezán sajt
-
só ízlés szerint
-
bors ízlés szerint
-
1 dl habtejszín
tálalás
-
50 g parmezán sajt
-
bazsalikom ízlés szerint
Elkészítés
paradicsomszósz
- Az olajat felhevítjük (épp ezért érdemes sütéshez ajánlott ún. cucina olívaolajat használni), majd jól megpirítjuk rajta a felkarikázott kolbászt. Erre jöhet is rá a nyolcadolt vöröshagyma, a felezett fokhagymagerezdek, valamint a nagyobb darabokra vágott szárzeller és répák.
- Az egészet elkeverjük, és nagy lángon jól megpirítgatjuk. Amikor úgy érezzük, ezzel megvagyunk, jöhet rá a frissen aprított bazsalikom és a sűrített paradicsom. Picit ezeket is megfuttatjuk.
- Végül, ha az ízes alappal megvagyunk, jöhet a volumennövelés: hozzáadjuk az aprított (ez lehet konzerv vagy friss is) és a passzírozott paradicsomot. Rálöttyintünk egy jó adag száraz vörösbort, ügyelve a minőségre - csak olyannal főzzünk, amit szívesen is fogyasztunk!
- Ízfokozóként beledobunk egy darabka parmezánt is - erre a célra kimondottan tökéletes a parmezán megmaradó, reszelésre sokszor nem alkalmas "héja". Ügyeljünk rá, nehogy viaszos bevonatú legyen, hanem teljesen ehető - így akár bele is turmixolhatjuk majd.
- A bor és a paradicsomok ízétől függően ezen a ponton érdemes lehet minimális cukorral édesíteni. Eztán sózzuk-borsozzuk, adunk neki egy alapos elkeverés, majd lefedve, alacsony lángon főzzük. Minél tovább, annál jobban összeérnek az ízek, de egy másfél-két órát mindenképpen adjunk a szószunknak. Közben elég néhányszor átkeverni, nehogy odakapjon.
- A készre főzött szószt aztán a tűzről lehúzva botmixerrel tetszés szerinti mértékben pürésítjük, én mostanában teljesen le szoktam pürésíteni, egészen mennyei úgy. A turmixozás előtt, ha gondoljuk, vegyük ki a parmezáncsücsköt, a kolbászt viszont mindenképp turmixoljuk bele a szószba!
- Utolsó lépésként adjunk hozzá egy deci jó minőségű habtejszínt, ami csodás színt és egy kis plusz selymességet fog adni a szószunknak.
tálalás
- Öntsük a szószunkat frissen főtt tésztára, keverjük el jó tocsogósra, majd frissen reszelt parmezánnal és aprított bazsalikommal megszórva tálaljuk.
- Elkészítettem: 10 alkalommal
- Receptkönyvben: 234
- Tegnapi nézettség: 61
- 7 napos nézettség: 405
- Össznézettség: 45027
- Feltöltés dátuma: 2020. április 23.
Ajánló
Ha maradna a szószból, fagyasszuk le, akár kisebb adagokban, később szuperül fel lehet használni különféle mártásokhoz és húsételekhez.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- mikor:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Rosanics Petra
351 recept
A házi paradicsomszósz tipikusan az a dolog, amire ha egyszer ráérez az ember, többet sose fogja a bolti verziót választani. E recept esetében a titok a lepirított zöldségekben és a füstölt kolbászban rejlik, a végeredmény pedig magában kanalazva, tésztával kínálva, húsokkal párosítva és pizzára kenve egyaránt megállja a helyét. A főzési idő senkit ne rettentsen el, nem kell ott álldogálni mellette, csak fedjük le - legalábbis ha nem akarunk konyhát festeni utána. Buon appetito!