Spagetti tészta
Leírás
Spagetti tészta – receptek, leírás, tippek
A spagetti tészta a legnépszerűbb olasz tésztafajta, ma már sok más országban is gyártják. Zöldséges és húsos ételekhez is illik. Hosszúkás, vékony, kanyargós, hengeres alakú tészta, a gyerekek nagy kedvence.
A spagetti a magyar konyhákban legtöbbször paradicsomszósszal vagy tejszínes mártással kerül az asztalokra, sok sajttal, az olasz-amerikai fúziós konyha hozadéka pedig a nyugati filmekből is jól ismert húsgombócos, paradicsomos spagetti.
Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:
Mi az a spagetti tészta?
A spagetti sokféleképp felhasználható, népszerű és az egész nyugati kultúrában elterjedt tésztaféle. A spagetti az olasz spaghetto szó többesszámából származik, amely a „spago” kicsinyítőképzős alakja. Jelentése: „vékony húr”. Létezik egy vékonyabb változata, a spaghettini, melyet kevesebb ideig kell főzni, mint a rendes spagettit, a spaghettoni (vastag spagetti) főzési ideje pedig hosszabb
A spagetti tésztát a többi olasz tésztához hasonlóan - hivatalosan - forrásban lévő sós vízben főzzük „al dente”-re, ami azt jelenti, hogy a tészta belseje még fogkemény marad. Főzés után leszűrjük, jól lecsepegtetjük, és azonnal a mártáshoz adjuk. Az olasz tésztákat frissen főzve fogyasztjuk, ezért olajat legtöbbször felesleges hozzájuk önteni.
Hogyan vásároljuk?
Spagettit szinte bármelyik élelmiszerboltban vásárolhatunk, olasz, magyar és egyéb nemzetközi márkák egyaránt gyártják, és olcsóbb / drágább változatok közül is válogathatunk. Általában 500 grammos dobozban/zacskóban árulják, ez pedig körülbelül 4 kisebb adag tésztaételhez elegendő. Az autentikus olasz spagettitermékeket speciális delikátesz boltokban keressük.
Hogyan készül a spagetti tésztát?
Az olasz tészták legtöbbjéhez hasonlóan a spagetti is durumbúzából készül, tojásmentesen. A durumbúza ma már széles körben ismert, nemesített búzafaj, a belőle készült tészták pedig a búzalisztes tésztákhoz képest alacsonyabb GI-indexűek, azaz a vércukoremelő képességük kisebb: lassabban szívódnak fel, fogyasztásuk után nem emelkedik hirtelen a vércukorszint. Ez egyaránt fontos a cukorbetegeknek, a fogyókúrázóknak és minden tudatosan étkezőnek, hiszen gátolja az éhségrohamokat, tovább maradunk jóllakottak. A durumbúza emellett több értékes tápanyagot tartalmaz, több A-, B- és E-vitamint, sőt, élelmi rostban is gazdagabb, mint a kenyérbúza. A tojásallergiával vagy magas koleszterinnel küzdőknek is ajánlott a durumtészták fogyasztása.
Mi készülhet spagetti tésztából?
Lehet belőle gyors, zöld olívabogyós tészta, könnyed, citromos lemon pasta, esetleg pirított kínai tészta illatos-omlós csirkével vagy vegán "húsgolyós" spagetti. A cukkinivajas spagettit is csak ajánlani tudjuk, de a gyors cacio e pepe, az avokádókrémes spagetti, az egyszerű bazsalikomos-paradicsomos spagetti is említésre érdemes. Tálalhatjuk lazacsteak mellé spenótos-tejszínes mártással, lehet belőle szaftos spagettitorta, autentikus, római Spaghetti alla Carbonara, krémes sütőtökös spagetti, Spaghetti alla Puttanesca, no meg persze paradicsomos spagetti is húsgombóccal!
Még több spagetti tésztás receptért görgess lejjebb!
Mikor vegyem
Bármikor, szinte minden élelmiszerboltban.
hogyan tároljam
Száraz, hűvös helyen.
100g Spagetti tészta
fehérjetartalom
13.04 g
zsírtartalom
1.012 g
szénhidráttartalom
74.67 g
víztartalom
9.9 g
Top ásványi anyagok
Foszfor
189 mg
Magnézium
53 mg
Kalcium
21 mg
Nátrium
6 mg
Top vitaminok
B6 vitamin
0.142 g
Kolin
15.1 mg
Niacin - B3 vitamin
7.177 mg
Tiamin - B1 vitamin
0.891 mg
Tápanyagtartalom / 100 gramm
fehérje
13.04 g
Zsír
telített zsírsav
0.277 g
egyszeresen telített zsírsav
0.171 g
többszörösen telített zsírsav
0.564 g
ásványi anyagok
Kalcium
21 mg
Vas
3.3 mg
Magnézium
53 mg
Foszfor
189 mg
Nátrium
6 mg
Cink
1.41 mg
Réz
0.289 mg
Mangán
0.917 mg
Szelén
63.2 µg
szénhidrát
rost
3.2 g
cukor
2.67 g
víz
9.9 g
vitaminok
Tiamin - B1 vitamin
0.891 mg
Riboflavin - B2 vitamin
0.4 mg
Niacin - B3 vitamin
7.177 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
0.431 mg
Folát
237 µg
Folsav
219 µg
Kolin
15.1 mg
Lutein+zeaxantin
18 µg
E vitamin
0.11 mg
K vitamin
0.1 µg
B6 vitamin
0.142 g