r
Nosalty Logó

Római Spaghetti alla Carbonara

cukormentes laktózmentes glutént tartalmaz tejmentes tojást tartalmaz
Simon Gábor
Római Spaghetti alla Carbonara
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 16% Fehérje
  • 30% Szénhidrát
  • 27% Zsír
Összesen 977 kcal
  • 16% Fehérje
  • 30% Szénhidrát
  • 27% Zsír
Összesen 3911 kcal
  • 16% Fehérje
  • 30% Szénhidrát
  • 27% Zsír
Összesen 392 kcal
  • 16% Fehérje
  • 30% Szénhidrát
  • 27% Zsír
  • 27% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    35.4 g

Zsír

  • Összesen
    61.1 g
  • Telített zsírsav
    25 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    26 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    6 g
  • Koleszterin
    283 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1971.7 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    77 mg
  • Kálcium
    527 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    73 mg
  • Foszfor
    657 mg
  • Nátrium
    630 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    67 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    59.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    79 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    40 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    9 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    231 micro
  • Kolin:
    155 mg
  • Retinol - A vitamin:
    79 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    259 micro
Összesen 977 kcal
  • 16% Fehérje
  • 30% Szénhidrát
  • 27% Zsír
  • 27% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    141.7 g

Zsír

  • Összesen
    244.5 g
  • Telített zsírsav
    101 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    103 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    26 g
  • Koleszterin
    1132 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    7886.6 g
  • Cink
    13 mg
  • Szelén
    310 mg
  • Kálcium
    2107 mg
  • Vas
    16 mg
  • Magnézium
    290 mg
  • Foszfor
    2628 mg
  • Nátrium
    2518 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    268.1 g
  • Cukor
    10 mg
  • Élelmi rost
    11 mg

VÍZ

  • Összesen
    237.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    317 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    4 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    159 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    4 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    3 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    37 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    923 micro
  • Kolin:
    622 mg
  • Retinol - A vitamin:
    317 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    17 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1037 micro
Összesen 3911 kcal
  • 16% Fehérje
  • 30% Szénhidrát
  • 27% Zsír
  • 27% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    14.2 g

Zsír

  • Összesen
    24.5 g
  • Telített zsírsav
    10 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    10 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    113 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    788.7 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    31 mg
  • Kálcium
    211 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    29 mg
  • Foszfor
    263 mg
  • Nátrium
    252 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    26.8 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    23.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    32 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    16 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    92 micro
  • Kolin:
    62 mg
  • Retinol - A vitamin:
    32 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    104 micro
Összesen 392 kcal
  • Nosalty kipróbálta

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Tegyünk fel vizet főni, literenként egy csapott evőkanál sót tegyünk bele. Miután felforrt mehet bele a spagettone tészta (spagettinél vastagabb tészta), és főzzük a csomagolás szerint al dentére.
  2. Hideg serpenyőbe tegyük bele az apró kockákr, vagy ízlés szerint csíkokra vágott guancialét, és szépen lassan kezdjük el zsírjára pirítani, amíg szép piros lesz. Borsozzuk meg ízlés szerint. Amikor megfőtt a tészta, forgassuk bele a szalonnába egy kevés főzővíz kíséretében. Kavarjuk át szépen a tésztát, majd zárjuk el alatta a tüzet.
  3. A tojásokat verjük fel, tegyük bele a lereszelt pecorino sajtot egy kevés főzővízzel együtt. Így biztosan nem fog a tojás összekapni. Mikor már nem túl forró a tészta, de még jó meleg, öntsük bele a tojást, és azonnal kezdjük el keverni a tésztát. Szépen be fog sűrűsödni krémes állagra. Ha túl lágynak találjuk, óvatosan melegíthetjük még folyamatos kavarás mellett, vagy szórhatunk még hozzá pecorinót.
  4. Ha elértük a kellő állagot, nyomban tálaljuk. Fekete borssal és pecorinoval szórjuk meg a tetejét, és azonnal fogyasszuk el! Jó étvágyat hozzá!
  • Elkészítettem: 1 alkalommal
  • Receptkönyvben: 201
  • Tegnapi nézettség: 11
  • 7 napos nézettség: 55
  • Össznézettség: 20370
  • Feltöltés dátuma: 2020. augusztus 08.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Római Spaghetti alla Carbonara
Simon Gábor 62 recept

A Spaghetti alla Carbonara születése a XX. század közepére tehető, hazája pedig Lazio régiója. Nagy valószínűséggel a II. világháború befejező szakaszához, az olaszországi hadjárat során lezajló eseményekhez kötődik, létrejöttében pedig nagy szerepet játszhatott az amerikai katonai tápanyag is: a tojás és a bacon (illetve bármilyen szalonna) összekeverve a helyi száraztésztával és sajttal hatalmas sikert aratott mindkét oldalon.  Egy másik elmélet szerint a név a "carbonaro" szóból ered, ami annyit jelent, hogy faszénégető, vagyis feltehetően a helyi faszénégetők eledele volt, a benne lévő borspehely pedig nem mást, mint a szenet szimbolizálja. Minden "eredeti" receptnek is megannyi verziója van, ez alól a carbonara sem kivétel. Mi most egy római stílusút mutatunk be, ami csupán 5 összetevőből áll: spagetti, guanciale, Pecorino Romano, fekete bors, tojás.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...