Sűrített paradicsom

A sűrített paradicsom az egyik legnépszerűbb alapanyag, amelyet világszerte használnak a konyhákban. A sűrítés során a paradicsom levét eltávolítják, így egy intenzív ízű, sűrű állagú püré jön létre, amely gazdagítja az ételek ízét. Ez a praktikus alapanyag különösen jól illik szószokhoz, levesekhez, pörköltekhez és ragukhoz. Mindig érdemes tartani belőle otthon, mert számos étel megmentője lehet.
A sűrített paradicsom színe mélyvörös, íze intenzív, mivel a benne lévő természetes cukrok és savak koncentrált formában vannak jelen. Az alacsony kalóriatartalom és a magas antioxidáns-tartalom miatt egészséges választás is.
Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:
A sűrített paradicsom friss, érett paradicsomból készül, amelyet először meghámoznak, majd megfőznek és sűrítenek. Az így nyert paszta szinte minden konyhában alapvető hozzávaló. Az ipari eljárások során gyakran hozzáadnak egy kis sót vagy citromsavat az eltarthatóság növelése érdekében.
A termék koncentráltsága szerint megkülönböztethetünk enyhén vagy erősen sűrített paradicsomot. A boltban legtöbbször tubusos vagy konzerves változatban találkozunk vele.
A sűrített paradicsom szinte minden élelmiszerboltban elérhető. Vásárláskor figyeljünk az összetevőkre: a legjobb termékek kizárólag paradicsomot és esetleg sót tartalmaznak. Kerüljük azokat, amelyekben mesterséges adalékanyagok vagy tartósítószerek vannak.
A tubusos kiszerelés praktikusabb, mert a fel nem használt mennyiséget könnyen tárolhatjuk. A konzerves változat nagyobb adagokat kínál, és jól jöhet nagyobb mennyiségek főzésénél. Bio változatban is kapható, amely vegyszermentes paradicsomból készül.
A sűrített paradicsom nemcsak ízben gazdag, hanem tápanyagokban is. Gazdag a likopin nevű antioxidánsban, amely segít a sejtek védelmében, és hozzájárulhat a szív- és érrendszer egészségéhez. Tartalmaz továbbá A-vitamint, C-vitamint és kis mennyiségben vasat, kalciumot és káliumot is.
A sűrített paradicsom kiemelkedően jó ízfokozó, amely természetes módon emeli ki az ételek zamatát. Különösen jól illik olyan ételekhez, amelyek hosszú főzési időt igényelnek, mert az ízei szépen beleépülnek az ételbe.
A sűrített paradicsom szinte végtelen lehetőséget kínál a konyhában:
Még több sűrített paradicsomos receptért görgess lejjebb!
A sűrített paradicsom egész évben elérhető, mivel tartós élelmiszerként nem szezonális termék.
Felbontás nélkül a sűrített paradicsom hosszú ideig eltartható hűvös, száraz helyen. Felbontás után hűtőben tárolandó, és néhány napon belül érdemes felhasználni.
fehérjetartalom
4.32 g
zsírtartalom
0.327 g
szénhidráttartalom
18.91 g
víztartalom
73.5 g
Foszfor
83 mg
Nátrium
59 mg
Magnézium
42 mg
Kalcium
36 mg
B6 vitamin
0.216 g
Kolin
38.5 mg
Likopin
28764 µg
C vitamin
21.9 mg
fehérje
4.32 g
Zsír
telített zsírsav
0.1 g
egyszeresen telített zsírsav
0.067 g
többszörösen telített zsírsav
0.16 g
ásványi anyagok
Kalcium
36 mg
Vas
2.98 mg
Magnézium
42 mg
Foszfor
83 mg
Nátrium
59 mg
Cink
0.63 mg
Réz
0.365 mg
Mangán
0.302 mg
Szelén
5.3 µg
szénhidrát
rost
4.1 g
cukor
12.18 g
víz
73.5 g
vitaminok
Tiamin - B1 vitamin
0.06 mg
Riboflavin - B2 vitamin
0.153 mg
Niacin - B3 vitamin
3.076 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
0.142 mg
Folát
12 µg
Kolin
38.5 mg
Alfa-karotin
29 µg
Béta-karotin
901 µg
Likopin
28764 µg
E vitamin
4.3 mg
K vitamin
11.4 µg
A vitamin
76 µg
C vitamin
21.9 mg
B6 vitamin
0.216 g
Nem aprózzuk el a mai menüt! Gyermekkori mumus, köménymagleves a rajtnál, ezúttal mesteri finoman, roppanós kenyérkockákkal elkészítve, amit egy gazdag, húsos rakott brokkoli követ. A főétel után a pihe-puha tepsis palacsintának is maradjon hely!
Nosalty2025-ben viszonylag későn érkezik a húsvét, hiszen április 18-án kezdődik: ekkorra talán már igazi tavaszi időjárásunk lesz, mely még több locsolót csalogat vendégségbe. Mindent egy helyre gyűjtöttünk nektek az idei böjti napokról, a húsvéti ünnepről és receptekről: mikor mit együnk, mit főzzünk és süssünk, illetve mikor vásároljunk?
NosaltyA monília komoly károkat okozhat a kajszi- és meggyfákon, de megfelelő időzítéssel és gondos permetezéssel hatékonyan megelőzhető. Most van itt az ideje a védekezésnek, hogy a nyár elején egészséges, bő termést szüretelhessünk!
NosaltyÚjabb hét, ezért újabb kvízzel jelentkezünk! Most, hogy már nemcsak a naptár szerint írunk tavaszt, hanem az időjárás is egyre inkább tavaszias arcát mutatja, itt az ideje, hogy felsorakozzanak az évszak zöldségei!
Nemrég írtunk meg mi is, hogy a Dunántúl legendás csárdája bezár, és nem is kívánják semmilyen formában átadni az üzemeltetését másnak. Most viszont, úgy néz ki, mégis van remény arra, hogy újranyisson.
Nosztalgikus-otthonosra vettük a mai menü formáját, készül emiatt klasszikus almaleves, lecsós szelet vegyes körettel és császármorzsa.
A puha, foszlós tészta gazdagon megkenve sonkás-tormás töltelékkel igazán különleges sós, húsvéti csemege. A torma és a paprika pikáns íze remekül harmonizál a sonkával, a ...
A TV-ben láttam ezt a receptet. Annyira gyors és egyszerű, szinte elronthatatlan.
Nálunk minden karácsonykor benne van valamelyik napi menüben ez az étel. Krumplipürével szoktam tálalni, mert a kislányom és a párom ezt szeretik hozzá a legjobban.
Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!