Eredeti olasz pizza
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojásmentes
Guxj
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
280 °C
- 12% Fehérje
- 30% Szénhidrát
- 13% Zsír
tészta
-
125g finomliszt455 kcal
-
75g víz0 kcal
-
3 kcal
-
6g olívaolaj53 kcal
-
1g só0 kcal
feltét
-
41 kcal
-
63g sajt220 kcal
-
50g szalámi247 kcal
-
1g cukor5 kcal
-
0g bazsalikom0 kcal
-
0g só0 kcal
Összesen
1024
kcal
- 12% Fehérje
- 30% Szénhidrát
- 13% Zsír
tészta
-
1000g finomliszt3640 kcal
-
600g víz0 kcal
-
25g friss élesztő26 kcal
-
48g olívaolaj424 kcal
-
9g só0 kcal
feltét
-
400g sűrített paradicsom328 kcal
-
500g sajt1760 kcal
-
400g szalámi1972 kcal
-
10g cukor39 kcal
-
0g bazsalikom0 kcal
-
0g só0 kcal
Összesen
8189
kcal
- 12% Fehérje
- 30% Szénhidrát
- 13% Zsír
tészta
-
33.4g finomliszt122 kcal
-
20.1g víz0 kcal
-
0.8g friss élesztő1 kcal
-
1.6g olívaolaj14 kcal
-
0.3g só0 kcal
feltét
-
13.4g sűrített paradicsom11 kcal
-
16.7g sajt59 kcal
-
13.4g szalámi66 kcal
-
0.3g cukor1 kcal
-
0g bazsalikom0 kcal
-
0g só0 kcal
Összesen
274
kcal
- 12% Fehérje
- 30% Szénhidrát
- 13% Zsír
- 44% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Likopin
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 42.2 g
Zsír
-
Összesen 46.6 g
-
Telített zsírsav 21 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 10 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 77 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2641.8 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 54 mg
-
Kálcium 446 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 66 mg
-
Foszfor 412 mg
-
Nátrium 1656 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 107 g
-
Cukor 8 mg
-
Élelmi rost 6 mg
VÍZ
-
Összesen 157.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 235 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 11 mg
-
D vitamin: 13 micro
-
K vitamin: 11 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 4 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 74 micro
-
Kolin: 43 mg
-
Retinol - A vitamin: 196 micro
-
α-karotin 15 micro
-
β-karotin 469 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 14382 micro
-
Lut-zea 23 micro
Összesen
1024
kcal
- 12% Fehérje
- 30% Szénhidrát
- 13% Zsír
- 44% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Likopin
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 337.6 g
Zsír
-
Összesen 373.2 g
-
Telített zsírsav 164 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 83 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 13 g
-
Koleszterin 615 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 21134.4 g
-
Cink 25 mg
-
Szelén 435 mg
-
Kálcium 3569 mg
-
Vas 27 mg
-
Magnézium 524 mg
-
Foszfor 3296 mg
-
Nátrium 13247 mg
-
Réz 3 mg
-
Mangán 8 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 856.1 g
-
Cukor 64 mg
-
Élelmi rost 45 mg
VÍZ
-
Összesen 1257.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1879 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 8 micro
-
E vitamin: 26 mg
-
C vitamin: 88 mg
-
D vitamin: 105 micro
-
K vitamin: 89 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 28 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 594 micro
-
Kolin: 343 mg
-
Retinol - A vitamin: 1565 micro
-
α-karotin 116 micro
-
β-karotin 3749 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 115056 micro
-
Lut-zea 180 micro
Összesen
8189
kcal
- 12% Fehérje
- 30% Szénhidrát
- 13% Zsír
- 44% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Likopin
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 11.3 g
Zsír
-
Összesen 12.5 g
-
Telített zsírsav 5 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 21 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 706.4 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 15 mg
-
Kálcium 119 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 18 mg
-
Foszfor 110 mg
-
Nátrium 443 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 28.6 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 42 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 63 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 3 mg
-
D vitamin: 4 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 20 micro
-
Kolin: 11 mg
-
Retinol - A vitamin: 52 micro
-
α-karotin 4 micro
-
β-karotin 125 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 3845 micro
-
Lut-zea 6 micro
Összesen
274
kcal
Hozzávalók
tészta
-
1 kg finomliszt ("00"-s liszt a legjobb, ez a lehető legfinomabbra őrölt lisztféle, ami már-már por állagú)
-
600 ml víz
-
25 g friss élesztő
-
1.5 teáskanál só
feltét
-
0.4 kg sűrített paradicsom
-
0.5 kg sajt
-
40 dkg szalámi
-
2 teáskanál cukor
-
bazsalikom ízlés szerint
-
só ízlés szerint
Elkészítés
tészta
- Az élesztőt keverjük el annyi vízzel, amennyi kétszeresen ellepi. A víz ne legyen hideg, sem forró, hanem kézmeleg, azaz a langyosabbnál melegebb. Amennyi vizet itt elhasználunk, az a receptben említett 600 ml-ből vonódik le.
- A lisztet szitáljuk át, majd halmozzuk egy deszkára, vagy egy jó nagy tálba. A liszt közepébe készítsünk mélyedést, öntsük bele az élesztős vizet és a többi hozzávalót is. A tészta először ragacsos lesz, majd fokozatosan nyeri el az igazi pizzatészta állagát.
- Kb. 10-15 perc izzasztó gyúrás szükséges ahhoz, hogy a tészta egynemű legyen és rugalmas. Robotgépben dagasztófejjel is gyúrható, úgy lényegesen lerövidül a folyamat.:)
- A tésztát tegyük egy műanyag tálba (a fém túl hideg), és körbe-körbe kenjük be olívaolajjal a felületét. Ne hagyjunk ki egy centit sem.
- A beolajozott tésztát takarjuk le egy tiszta konyharuhával, és meleg helyen minimum 4-5 órán keresztül pihentessük. Ez az idő több lehet, kevesebb viszont nem.
- Ha letelt az idő, és alaposan megnőtt a tésztánk, nyomkodjuk ki belőle a levegőt, határozottan gyúrjuk át.
- Melegítsük elő a sütőt a legmagasabb fokozatra. (Nálam 280 fok.)
- Itt az idő, hogy eldöntsük, milyen vastagságú pizzát szeretnénk. Attól függően, hogy pizza alta (nápolyi stílusú) vagy pizza bassa (római stílusú) tésztára vágyunk, osszuk el 4 vagy 5 egyenlő részre.
- Nyújtsuk ki a gombócokat kerekre. Ezt a legegyszerűbben ököllel lehet megtenni, mégpedig úgy, hogy tegyük a kissé kilapított tészta közepére az öklünket, és laza húzogatásokkal egyik ökölről a másikra téve formáljuk a tésztát a levegőben. Így elkerülhető, hogy egyenletlen legyen, kiszakadjon, vagy vastag csomók keletkezzenek.
- Ha van pizzaformánk, akkor abban, ha nincs, akkor egy sütőlemezen készítsük: olívaolajjal vékonyan kenjük be a sütőtál alját, majd egy kis szűrővel szórjunk rá egyenletesen lisztet. Erre tegyük a kinyújtott pizzalapot.
- Tegyük a forró sütőbe a pizzát egy percre, majd vegyük ki. Várjunk 5 percet, és ezután mehet rá a szósz és a feltétek.
feltét
- Én 100%-os paradicsomsűrítményt használok, de természetesen friss paradicsomból is el lehet készíteni a szószt. A sűrítményt öntsük lábasba, adjunk hozzá néhány friss bazsalikomlevelet, sót és cukrot, majd lassú tűzön kezdjük el forralni.
- Fakanállal folyamatosan ellenőrizzük a sűrűséget, ha már nem folyik, hanem nagy cseppekben potyog, vagy tejföl állagú lett, elkészültünk. Ekkor nyomjunk bele néhány fokhagymagerezdet, és keverjük el.
- Egyenletesen kenjük a tésztára a szószt, a mennyiség ízléstől függ, ezért pontos számokat nem írok. Akkor jó, ha mindenhol befedte a tésztát a paradicsom, a szélekre is jusson!
- A szószra halmozzuk a sajtokat. (Nálam 70% mozarella, 30% félkemény svájci sajt.) A sajt tetejére tegyük a szalámiszeleteket.
- Ha elkészültünk a feltétek pakolásával, tegyük a pizzát a sütőbe, és maximális hőfokon süssük készre. A hőfokban azért nincs maximum, mert minél jobban közelíteni szeretnénk a kemencéhez. Ezt egyszerű villanysütővel nem fogjuk elérni, de törekedjünk a legjobbra. :) Az eredmény csodálatosan finom pizza lesz!
- Sütés hőfoka: 280 °C
- Sütés ideje: 5 perc
- Elkészítettem: 25 alkalommal
- Receptkönyvben: 607
- Tegnapi nézettség: 86
- 7 napos nézettség: 690
- Össznézettség: 280403
- Feltöltés dátuma: 2017. március 23.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- mikor:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Guxj
39 recept
Az eredeti jelző a tésztára értendő. Ez nem egy gyors verzió! Fárasztó és hosszú időbe telik, de az igazi olasz pizza bizony így készül. Hidd el, megéri! ;) A feltét természetesen szabadon variálható, én most egy olasz szalámisat mutatok be. Ebből a mennyiségből 4-5 darab 30 cm-es pizza készülhet attól függően, hogy mennyire szeretnénk vastagra a tésztát. (Ha nem áll rendelkezésedre nullanullás liszt, bármilyen finom fehérliszt megteszi.)