Sajt

A sajt népszerű tejtermék, fontos kálcium- és fehérjeforrás. Leggyakrabban tehén- és kecsketejből készítik. Számtalan fajtája létezik: friss sajtok (pl. mascarpone), érlelt, lágy sajtok (pl. camembert, brie), érlelt, félkemény sajtok (pl. edámi, gouda), érlelt, kemény sajtok (pl. parmezán, cheddar, ementáli), érlelt, gyúrt sajtok (pl. parenyica), érlelt, belsőpenészes sajtok (pl. gorgonzola, márványsajt- pl. roquefort), érlelt, sós-vizes sajtok (pl. feta), ömlesztett sajtok, krémsajtok.
A sajtnak több ezer fajtája létezik, amelyeket a tej típusa, a készítési folyamat és az érlelési idő különböztet meg. A sajtok ízvilága rendkívül változatos, az enyhe, tejes ízektől a karakteresen sós és erjedt aromákig terjed.
Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:
A sajt egy rendkívül sokoldalú alapanyag, amely számos konyhában és ételben központi szerepet játszik. Rengeteg fajtája van, és nagyon sokféleképpen felhasználhatjuk. A legismertebb típusok közé tartoznak a friss sajtok, lágy sajtok, kemény és kékpenészes sajtok, valamint füstölt sajtok.
Sajtot piacon, delikátboltban, speciális sajtboltban, és persze szuper- és hipermarketekben is tudunk venni. A sajt típusát attól függően válasszuk meg, hogy mihez szeretnénk felhasználni. Vásárláskor mindig ellenőrizzük a lejárati dátumot, valamint érdeklődjünk a származási helyéről. Általában hűtőben, légmentesen zárva tároljuk.
A sajt gazdag kalciumban, fehérjében, valamint B12-vitaminban. Mérsékelt fogyasztás mellett hozzájárulhat az egészséges étrendhez, de magas zsírtartalma miatt érdemes mértéket tartani.
A sajtot magában vagy salátákban (feta, parmezánforgács), illetve szendvicsek, tapasok és antipastitálak részeként is fogyaszthatjuk. A sajtot felhasználhatjuk szószok elkészítéséhez, de tehetjük reszelve vagy darabokban pizzára, tésztára, quiche-re, rakott ételre, illetve tölthetünk vele húst és zöldséget is. Sajtot még desszertek elkészítésekor is használhatunk, például a sajttortához.
Sajtból készülhet lazacos rakott tészta, retró sajtos tallér, sajtos perec omlósan, őzgerincformában sült baconös-sajtos csirke, krumplis focaccia, cukkinilasagne sonkával, pikáns paprikakrémes penne, grillezett halloumis szendvics, egyedényes sajtos tészta, pizzakrémes-szezámos-sajtos csavart hamis hájasból, házi medvehagymás lángos, egyszerű sajttekercs, gőzölt omlettes burger, sajtos pogácsa egyszerűen, Italian Chopped Sandwich, sonkás-sajtos croissant-felfújt, karácsonyi kínálótál, virslis-sajtos falat, sajttal besütött brokkoli, hajdinás-lednekes, padlizsános ragu és rakott sütőtök.
Még több sajtos receptért görgess lejjebb!
Bármikor tudunk venni sajtot piacon, szuper- és hipermarketben, illetve delikátboltban.
Általában hűtőben, légmentesen zárva tároljuk a sajtokat.
fehérjetartalom
23.78 g
zsírtartalom
123026.758 g
szénhidráttartalom
0.57 g
víztartalom
45.45 g
Kalcium
650 mg
Nátrium
534 mg
Foszfor
360 mg
Magnézium
24 mg
B6 vitamin
0.053 g
Kolin
15.4 mg
A vitamin
315 µg
Retinol
313 µg
fehérje
23.78 g
Zsír
telített zsírsav
16.691 g
egyszeresen telített zsírsav
9.338 g
többszörösen telített zsírsav
0.729 g
koleszterin
123 g
ásványi anyagok
Kalcium
650 mg
Vas
0.43 mg
Magnézium
24 mg
Foszfor
360 mg
Nátrium
534 mg
Cink
2.6 mg
Réz
0.022 mg
Mangán
0.011 mg
Szelén
14.5 µg
szénhidrát
cukor
0.57 g
víz
45.45 g
vitaminok
Tiamin - B1 vitamin
0.014 mg
Riboflavin - B2 vitamin
0.24 mg
Niacin - B3 vitamin
0.06 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
0.21 mg
Folát
18 µg
Kolin
15.4 mg
Retinol
313 µg
Béta-karotin
29 µg
E vitamin
0.24 mg
D vitamin
21 µg
K vitamin
2.4 µg
B12 vitamin
1.5 µg
A vitamin
315 µg
B6 vitamin
0.053 g
Nosztalgikus-otthonosra vettük a mai menü formáját, készül emiatt klasszikus almaleves, lecsós szelet vegyes körettel és császármorzsa.
NosaltyHa valaha is elgondolkodtál azon, hogy milyen lehet a Vatikán hivatalos fagylaltja, akkor jó hírünk van: megkóstoltuk a Halleluja névre keresztelt különlegességet, és egyértelműen állíthatjuk, hogy megér minden falatot!
NosaltySokan gondolják, hogy ha késő este esznek, az egyenes út a pluszkilókhoz. Nem is csoda, hiszen ezt halljuk mindenhonnan. De vajon tényleg így van? A szakértők szerint a valóság sokkal bonyolultabb.
NosaltyManapság igen nagy körültekintéssel kell vásárolni, ha szeretnénk a legegészségesebben étkezni. Arra sincs mindig idő, hogy a címkét bogarásszuk, milyen adalékanyagok vannak az adott termékben. Íme, 4 olyan élelmiszer, aminél rá se kell nézni az összetevők listájára ahogy, hogy tudd, jobb, ha nem rakod a kosaradba.
Újabb hét, ezért újabb kvízzel jelentkezünk! Most, hogy már nemcsak a naptár szerint írunk tavaszt, hanem az időjárás is egyre inkább tavaszias arcát mutatja, itt az ideje, hogy felsorakozzanak az évszak zöldségei!
Bár jöhetne a rántott hús-krumpli kombó, most egy kicsit csavarunk a vasárnapunkon.
A TV-ben láttam ezt a receptet. Annyira gyors és egyszerű, szinte elronthatatlan.
Nem ragad, nem szakad, ez a mi palacsinta alapreceptünk!
A frankfurti virsliről elnevezett levest sokféleképpen készítik, nekünk ez az egyik kedvenc verziónk.
Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!