Igazi strandos lángos
- 7% Fehérje
- 18% Szénhidrát
- 40% Zsír
-
75g kenyérliszt bl80271 kcal
-
25g tej14 kcal
-
38g víz0 kcal
-
7 kcal
-
2g só0 kcal
-
1g porcukor2 kcal
-
2g fokhagyma3 kcal
-
50g tejföl99 kcal
-
50g sajt176 kcal
-
425g napraforgó olaj939 kcal
- 7% Fehérje
- 18% Szénhidrát
- 40% Zsír
-
300g kenyérliszt bl801083 kcal
-
100g tej56 kcal
-
150g víz0 kcal
-
25g friss élesztő26 kcal
-
6g só0 kcal
-
2g porcukor8 kcal
-
9g fokhagyma12 kcal
-
200g tejföl396 kcal
-
200g sajt704 kcal
-
1700g napraforgó olaj3757 kcal
- 7% Fehérje
- 18% Szénhidrát
- 40% Zsír
-
11.1g kenyérliszt bl8040 kcal
-
3.7g tej2 kcal
-
5.6g víz0 kcal
-
0.9g friss élesztő1 kcal
-
0.2g só0 kcal
-
0.1g porcukor0 kcal
-
0.3g fokhagyma0 kcal
-
7.4g tejföl15 kcal
-
7.4g sajt26 kcal
-
63.2g napraforgó olaj140 kcal
- 7% Fehérje
- 18% Szénhidrát
- 40% Zsír
- 34% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
E vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 23.5 g
Zsír
-
Összesen 131.9 g
-
Telített zsírsav 28 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 56 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 40 g
-
Koleszterin 91 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1701.6 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 40 mg
-
Kálcium 422 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 39 mg
-
Foszfor 315 mg
-
Nátrium 882 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 60.3 g
-
Cukor 4 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 112.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 220 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 44 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 11 micro
-
K vitamin: 8 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 86 micro
-
Kolin: 28 mg
-
Retinol - A vitamin: 217 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 28 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 62 micro
- 7% Fehérje
- 18% Szénhidrát
- 40% Zsír
- 34% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
E vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 94 g
Zsír
-
Összesen 527.6 g
-
Telített zsírsav 111 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 225 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 160 g
-
Koleszterin 364 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 6806.4 g
-
Cink 11 mg
-
Szelén 159 mg
-
Kálcium 1686 mg
-
Vas 5 mg
-
Magnézium 157 mg
-
Foszfor 1259 mg
-
Nátrium 3526 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 241.2 g
-
Cukor 15 mg
-
Élelmi rost 9 mg
VÍZ
-
Összesen 449 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 878 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 3 micro
-
E vitamin: 177 mg
-
C vitamin: 4 mg
-
D vitamin: 42 micro
-
K vitamin: 32 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 6 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 343 micro
-
Kolin: 110 mg
-
Retinol - A vitamin: 868 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 111 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 246 micro
- 7% Fehérje
- 18% Szénhidrát
- 40% Zsír
- 34% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
E vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 3.5 g
Zsír
-
Összesen 19.6 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 8 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 6 g
-
Koleszterin 14 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 252.8 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 6 mg
-
Kálcium 63 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 6 mg
-
Foszfor 47 mg
-
Nátrium 131 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 9 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 0 mg
VÍZ
-
Összesen 16.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 33 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 7 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 2 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 13 micro
-
Kolin: 4 mg
-
Retinol - A vitamin: 32 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 4 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 9 micro
-
Nosalty kipróbálta
-
Legnézettebb receptje
Legnézettebb receptje
Legnézettebb receptje
Legnézettebb receptje
Legnézettebb receptje
Legnézettebb receptje
Legnézettebb receptje
Legnézettebb receptje
Legnézettebb receptje
Legnézettebb receptje
Legnézettebb receptje
Legnézettebb receptje
Legnézettebb receptje
Legnézettebb receptje
Legnézettebb receptje
Legnézettebb receptje
Legnézettebb receptje
Hozzávalók
-
30 dkg kenyérliszt bl80
-
1 dl tej
-
1.5 dl víz
-
1 teáskanál só
-
1 teáskanál porcukor
-
3 gerezd fokhagyma
-
2 dl tejföl
-
20 dkg sajt
-
20 dl napraforgó olaj
Elkészítés
- Egy pohárban megmikrózzuk a tejet, a mikró teljesítményétől függően 5-10 másodpercig. Langyosnak kell lennie. Ezután beleszórjuk a cukrot, és belemorzsoljuk az élesztőt. Lefedjük, kb. 10 perc alatt felfut.
- Közben egy mély tálba szitáljuk a lisztet, megsózzuk, a közepébe mélyedést készítünk, és beleöntjük az élesztős tejet. Annyi langyos vizet öntünk hozzá, hogy egy eléggé lágy tésztát kapjunk, de ne folyjon azért. (Ezt nehéz eltalálni, én úgy szoktam "belőni" a megfelelő állagot, hogy leszedem ugye a masszát a kezemről, megvizezem a kezemet tisztán, finoman a tészta tetejéhez érintem, és ha nem ragad így rá, akkor jó az állag. Ha nem vagyok benne biztos, mert ez is előfordul, inkább lágyabban hagyom, mert olajos kézzel úgyis szét lehet húzgálni, ahhoz nem fog ragadni.)
- Az eredeti receptben kelesszük duplájára, kb. egy óra alatt, de nekem háromszorosára is megnő. (Mikor összegyúrom, csak a tál alján van viszonylag kevés tészta, de mire megkel, majdnem kifut a tálból.)
- Egy mély tálban kb. 10 centi olajat hevítünk nagyon forróra. Kb. 5-6 centis darabokat veszünk le a masszából, olajos kézzel jól széthúzgáljuk, és kisütjük a forró olajban kb. 2-4 perc alatt. Ebből a mennyiségből nekem 8 darab szokott lenni.
- Fokhagymás olajat szoktam rátenni, amit 2-3 gerezd fokhagymából, 1 dl olajból és 1 dl vízből készítek. A tejföl és reszelt sajt sem maradhat el a tetejéről nálunk.
- Sütés ideje: 4 perc
- Elkészítettem: 5 alkalommal
- Receptkönyvben: 2766
- Tegnapi nézettség: 725
- 7 napos nézettség: 3713
- Össznézettség: 3837067
- Feltöltés dátuma: 2014. augusztus 10.
Ajánló
Nagyon fontos a tej hőmérséklete. Nem lehet sem meleg, sem hideg, tényleg langyosnak kell lennie, akkor fut fel nagyon szépen az élesztő, és pumpálja fel a tésztát. A víz, amit hozzáadunk, szintén langyos legyen. A másik dolog, ami nagyon fontos, hogy lennie kell alatta nagyon sok olajnak, hogy úszkáljon benne a lángos. Ezt 2-3 centi olajjal nem fogjuk elérni, hiszen eleve akkorára nő meg a lángos, nem fog tudni felfújódni kevés olajban. 10 centi minimum legyen alatta.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Kinek nem fut össze a nyál a szájában, amikor nyáron a strandon megérzi a lángos illatát? És ki ne próbálta már otthon is elkészíteni ezt a "retro" finomságot? Én ugyebár nem vagyok cukor és finomlisztpárti, de azért vannak olyan kivételek, amik engem is elcsábítanak, és a hozzávalóit nem lehet mással helyettesíteni, ha ugyanolyat akarunk, mint az igazi. És az a recept 99%-os. De tényleg! A sztori már nyár elején elkezdődött, mikor elmentünk strandra a férjjel, és bizony nekiálltam otthon is böngészni a tökéletes receptet az interneten. Egy hűtős verziót választottam... Nem akarom nagyon ragozni, mikor kisült, konkrétan fejbe lehetett volna vágni vele valakit, annyira kemény volt. Ez pár hétre elszomorított, de mikor egy hónapja felállítottuk a kerti medencénket, vettünk hintaágyat, kerti bútorokat, akkor megint elkapott az érzés, hogy mennyire jó lenne a "vízpart" mellett lángosozni. Pont akkoriban látogattam meg a drága nagynénémet, Editkét, egy kis frizurakészítéssel egybekötött pletyit tartottunk, amikor is megkérdeztem, hogy ő szokott-e lángost csinálni, és olyan-e neki, mint az igazi. Egy elég régi Frank Júlia szakácskönyvben található a recept, ami nagyon egyszerű, és mindig sikerül. Ezúton is köszönöm az alapreceptet. Én annyit változtattam rajta, hogy nem finomlisztet tettem bele, hanem BL80-as kenyérlisztet. Azt hiszem, nem tettem rosszul, mert tényleg tökéletes a lángos. Az az 1 %, amiben nem az, az a mérete, de ez csak azért, mert nincs akkora sütőedényem. Azért nem minik, hanem kb.15 centi átmérőjűek, a hagyományos 20 helyett. Egy-két tanácsot még adok a recept melletti ajánlatnál, ami nélkül nem fog sikerülni, és amit tényleg nagyon el kell találni, betartani.