r
Nosalty Logó

Igazi strandos lángos

4,8

18 ÉRTÉKELÉS21 HOZZÁSZÓLÁS

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!
NS
Igazi strandos lángos
adag
Idő
perc
Költség
megfizethető
Nehézség
közepes

Hozzávalók

1511
Kalória
23.5g
Fehérje
60.3g
Szénhidrátok
131.9g
Zsír
112.2g
Víz
91g
Koleszterin
2.3g
Rost
3.7g
Cukor
  • 7% Fehérje
  • 18% Szénhidrát
  • 40% Zsír
Összesen 1511 kcal
  • 7% Fehérje
  • 18% Szénhidrát
  • 40% Zsír
Összesen 6042 kcal
  • 7% Fehérje
  • 18% Szénhidrát
  • 40% Zsír
Összesen 224 kcal
  • 7% Fehérje
  • 18% Szénhidrát
  • 40% Zsír
  • 34% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • E vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    23.5 g

Zsír

  • Összesen
    131.9 g
  • Telített zsírsav
    28 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    56 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    40 g
  • Koleszterin
    91 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1701.6 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    40 mg
  • Kálcium
    422 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    39 mg
  • Foszfor
    315 mg
  • Nátrium
    882 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    60.3 g
  • Cukor
    4 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    112.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    220 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    44 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    11 micro
  • K vitamin:
    8 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    86 micro
  • Kolin:
    28 mg
  • Retinol - A vitamin:
    217 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    28 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    62 micro
Összesen 1511 kcal
  • 7% Fehérje
  • 18% Szénhidrát
  • 40% Zsír
  • 34% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • E vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    94 g

Zsír

  • Összesen
    527.6 g
  • Telített zsírsav
    111 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    225 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    160 g
  • Koleszterin
    364 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    6806.4 g
  • Cink
    11 mg
  • Szelén
    159 mg
  • Kálcium
    1686 mg
  • Vas
    5 mg
  • Magnézium
    157 mg
  • Foszfor
    1259 mg
  • Nátrium
    3526 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    241.2 g
  • Cukor
    15 mg
  • Élelmi rost
    9 mg

Víz

  • Összesen
    449 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    878 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    3 micro
  • E vitamin:
    177 mg
  • C vitamin:
    4 mg
  • D vitamin:
    42 micro
  • K vitamin:
    32 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    6 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    343 micro
  • Kolin:
    110 mg
  • Retinol - A vitamin:
    868 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    111 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    246 micro
Összesen 6042 kcal
  • 7% Fehérje
  • 18% Szénhidrát
  • 40% Zsír
  • 34% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • E vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    3.5 g

Zsír

  • Összesen
    19.6 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    8 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    6 g
  • Koleszterin
    14 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    252.8 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    6 mg
  • Kálcium
    63 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    6 mg
  • Foszfor
    47 mg
  • Nátrium
    131 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    9 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

Víz

  • Összesen
    16.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    33 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    7 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    2 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    13 micro
  • Kolin:
    4 mg
  • Retinol - A vitamin:
    32 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    4 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    9 micro
Összesen 224 kcal

Elkészítés

  1. Egy pohárban megmikrózzuk a tejet, a mikró teljesítményétől függően 5-10 másodpercig. Langyosnak kell lennie. Ezután beleszórjuk a cukrot, és belemorzsoljuk az élesztőt. Lefedjük, kb. 10 perc alatt felfut.
  2. Közben egy mély tálba szitáljuk a lisztet, megsózzuk, a közepébe mélyedést készítünk, és beleöntjük az élesztős tejet. Annyi langyos vizet öntünk hozzá, hogy egy eléggé lágy tésztát kapjunk, de ne folyjon azért. (Ezt nehéz eltalálni, én úgy szoktam "belőni" a megfelelő állagot, hogy leszedem ugye a masszát a kezemről, megvizezem a kezemet tisztán, finoman a tészta tetejéhez érintem, és ha nem ragad így rá, akkor jó az állag. Ha nem vagyok benne biztos, mert ez is előfordul, inkább lágyabban hagyom, mert olajos kézzel úgyis szét lehet húzgálni, ahhoz nem fog ragadni.)
  3. Az eredeti receptben kelesszük duplájára, kb. egy óra alatt, de nekem háromszorosára is megnő. (Mikor összegyúrom, csak a tál alján van viszonylag kevés tészta, de mire megkel, majdnem kifut a tálból.)
  4. Egy mély tálban kb. 10 centi olajat hevítünk nagyon forróra. Kb. 5-6 centis darabokat veszünk le a masszából, olajos kézzel jól széthúzgáljuk, és kisütjük a forró olajban kb. 2-4 perc alatt. Ebből a mennyiségből nekem 8 darab szokott lenni.
  5. Fokhagymás olajat szoktam rátenni, amit 2-3 gerezd fokhagymából, 1 dl olajból és 1 dl vízből készítek. A tejföl és reszelt sajt sem maradhat el a tetejéről nálunk.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 15 perc
  • Sütés ideje: 4 perc

Kinek nem fut össze a nyál a szájában, amikor nyáron a strandon megérzi a lángos illatát? És ki ne próbálta már otthon is elkészíteni ezt a "retro" finomságot? Én ugyebár nem vagyok cukor és finomlisztpárti, de azért vannak olyan kivételek, amik engem is elcsábítanak, és a hozzávalóit nem lehet mással helyettesíteni, ha ugyanolyat akarunk, mint az igazi. És az a recept 99%-os. De tényleg! A sztori már nyár elején elkezdődött, mikor elmentünk strandra a férjjel, és bizony nekiálltam otthon is böngészni a tökéletes receptet az interneten. Egy hűtős verziót választottam... Nem akarom nagyon ragozni, mikor kisült, konkrétan fejbe lehetett volna vágni vele valakit, annyira kemény volt. Ez pár hétre elszomorított, de mikor egy hónapja felállítottuk a kerti medencénket, vettünk hintaágyat, kerti bútorokat, akkor megint elkapott az érzés, hogy mennyire jó lenne a "vízpart" mellett lángosozni. Pont akkoriban látogattam meg a drága nagynénémet, Editkét, egy kis frizurakészítéssel egybekötött pletyit tartottunk, amikor is megkérdeztem, hogy ő szokott-e lángost csinálni, és olyan-e neki, mint az igazi. Egy elég régi Frank Júlia szakácskönyvben található a recept, ami nagyon egyszerű, és mindig sikerül. Ezúton is köszönöm az alapreceptet. Én annyit változtattam rajta, hogy nem finomlisztet tettem bele, hanem BL80-as kenyérlisztet. Azt hiszem, nem tettem rosszul, mert tényleg tökéletes a lángos. Az az 1 %, amiben nem az, az a mérete, de ez csak azért, mert nincs akkora sütőedényem. Azért nem minik, hanem kb.15 centi átmérőjűek, a hagyományos 20 helyett. Egy-két tanácsot még adok a recept melletti ajánlatnál, ami nélkül nem fog sikerülni, és amit tényleg nagyon el kell találni, betartani.

Elmentem a receptkönyvembe

Elmentem a receptkönyvembe

Receptkönyvbe mentéshez kérjük lépj be!
Kinyomtatom
Jegyzetet írok

Jegyzet

Jegyzetíráshoz kérjük lépj be!
Elküldöm e-mailben
Megcsináltam

Bevált ez a recept? Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!

Hozzászólások (0)

További receptek

Ropogós tócsnigofri

A tócsnit több módszerrel is ropogósra süthetjük: serpenyőben, tepsiben, de akár gofrisütőben is készülhet. Így extrán roppanós lesz a külseje, plusz izgalmas formát is kap. ...

Lakos Benedek

Címlapról ajánljuk

Top Receptek

Húsvéti vendégváró őzgerinc

Mostanában nincsenek túl jó napjaim. Arra gondoltam, hogy legalább összeállítom a húsvéti menüt, hátha ez feldob egy kicsit. Egyébként is épp itt is az ideje a tervezgetésnek, hisz ...

Zsidótojás

A zsidótojás egy hagyományos kóser étel, ami feltételezhetően Lengyelországból érkezett hazánkba, ezért lengyel tojás néven is ismert. Hagyományosan libazsírral készült, ami mellé ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!