Parmezán sajt

Parmezán sajt

Leírás

Parmezán – receptek, leírás, tippek

A parmezán az olasz konyha meghatározó alapanyaga. Eredetvédelemmel ellátott DOC-termék (DOC= Denominazione di Origine Controllata), melyet törvény által rögzített hagyományos módszerekkel állítanak elő, szintén törvény által szabályozott helyeken. A sajt csak akkor viselheti a parmigiano reggiano nevet, ha Parmából, Reggio Emiliából, Modenából, Mantovából vagy Bolognából származik.

A parmezánhoz felhasznált tejet pedig csak szabadon legelő, zöldtakarmányon tartott állatok adhatják. Érettsége alapján három fokozatot különböztetünk meg: fresco (18 hónapnál rövidebb ideig érlelődik), vecchio (közepesen öreg parmezán, melynek érési ideje 18-24 hónap), stravecchio (nagyon öreg sajt, 24-36 hónapos érési idővel).

Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:

Mi az a parmezán?

A parmezán (olaszul Parmigiano-Reggiano) egy híres olasz kemény sajt, amelyet főként Emilia-Romagna régióban, különösen Parma, Reggio Emilia, Modena, valamint Bologna és Mantova egyes részein készítenek. Ezt sajtot a világ egyik legjobb sajtjaként tartják számon, és védett eredetmegjelöléssel (DOP) rendelkezik. Ez azt jelenti, hogy csak a meghatározott területen és a hagyományos módszerek betartásával készült sajt viselheti a Parmigiano-Reggiano nevet.

Hogyan vásároljuk?

Specializált sajtszaküzletekben gyakrabban vehetünk hiteles Parmigiano-Reggiano sajtot. Szupermarketekben is található DOP minősítésű sajt, de mindig olvassuk el a címkét. Piacok vagy olasz delikátesz boltok kínálatában is fellelhetjük. Az igazi Parmigiano-Reggiano DOP (Denominazione di Origine Protetta) jelöléssel rendelkezik. Ez garantálja, hogy a sajt az eredeti előállítási régióból származik, és hagyományos módszerekkel készült. Hűtőben, légmentesen zárva érdemes tárolni, hogy ne száradjon ki. Szellős helyen tárolva is eláll, ha megfelelően van lefedve.

Mire jó a parmezán?

A parmezán magas fehérjetartalmú sajt, így hozzájárul az izomépítéshez és a szövetek regenerációjához. Kiemelkedően sok kalciumot tartalmaz, ami segíti a csontok és fogak egészségének megőrzését. B2- és B12-vitamint tartalmaz, amelyek támogatják az energiatermelést és az idegrendszert. A parmezán cink, magnézium és foszfor forrása, amelyek elengedhetetlenek a sejtműködéshez és a csontok fejlődéséhez.

A parmezán reszelve tésztaételek, rizottók, levesek és saláták ízesítésére kiváló. Tálalható sajttálon mézzel, dióval vagy balzsamecettel.

Mi készülhet a parmezánból?

Készülhet "gyere hozzám feleségül" csirke, sütőtökös tarte tatin, sajtkrémleves, raviolileves, kolbászos-babos egytálétel, fokhagymás spagetti - Aglio e olio és krémes cukkinis rizottó.

Még több parmezános receptért görgess lejjebb!

Mikor vegyem

Az év bármely időszakában tudunk venni sajtboltban, piacon vagy szupermarketben eredeti parmezánt.

hogyan tároljam

Hűtőben, légmentesen zárva érdemes tárolni, hogy ne száradjon ki. Szellős helyen tárolva is eláll, ha megfelelően van lefedve.

100g Parmezán sajt

fehérjetartalom

35.75 g

zsírtartalom

68022.934 g

szénhidráttartalom

3.22 g

víztartalom

30 g

gramm parmezán sajt?

Top ásványi anyagok

Kalcium

1184 mg

Nátrium

1175 mg

Foszfor

694 mg

Magnézium

44 mg

Top vitaminok

B6 vitamin

0.091 g

Kolin

15.4 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

0.453 mg

Riboflavin - B2 vitamin

0.332 mg


Tápanyagtartalom / 100 gramm

fehérje

35.75 g

Zsír

telített zsírsav

14.85 g

egyszeresen telített zsírsav

7.515 g

többszörösen telített zsírsav

0.569 g

koleszterin

68 g

ásványi anyagok

Kalcium

1184 mg

Vas

0.82 mg

Magnézium

44 mg

Foszfor

694 mg

Nátrium

1175 mg

Cink

2.75 mg

Réz

0.032 mg

Mangán

0.02 mg

Szelén

22.5 µg

szénhidrát

cukor

0.11 g

víz

30 g

vitaminok

Tiamin - B1 vitamin

0.039 mg

Riboflavin - B2 vitamin

0.332 mg

Niacin - B3 vitamin

0.271 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

0.453 mg

Folát

7 µg

Kolin

15.4 mg

Retinol

201 µg

Béta-karotin

66 µg

E vitamin

0.22 mg

D vitamin

19 µg

K vitamin

1.7 µg

B12 vitamin

1.2 µg

A vitamin

207 µg

B6 vitamin

0.091 g

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...