Parmezán sajt

A parmezán az olasz konyha meghatározó alapanyaga. Eredetvédelemmel ellátott DOC-termék (DOC= Denominazione di Origine Controllata), melyet törvény által rögzített hagyományos módszerekkel állítanak elő, szintén törvény által szabályozott helyeken. A sajt csak akkor viselheti a parmigiano reggiano nevet, ha Parmából, Reggio Emiliából, Modenából, Mantovából vagy Bolognából származik.
A parmezánhoz felhasznált tejet pedig csak szabadon legelő, zöldtakarmányon tartott állatok adhatják. Érettsége alapján három fokozatot különböztetünk meg: fresco (18 hónapnál rövidebb ideig érlelődik), vecchio (közepesen öreg parmezán, melynek érési ideje 18-24 hónap), stravecchio (nagyon öreg sajt, 24-36 hónapos érési idővel).
Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:
A parmezán (olaszul Parmigiano-Reggiano) egy híres olasz kemény sajt, amelyet főként Emilia-Romagna régióban, különösen Parma, Reggio Emilia, Modena, valamint Bologna és Mantova egyes részein készítenek. Ezt sajtot a világ egyik legjobb sajtjaként tartják számon, és védett eredetmegjelöléssel (DOP) rendelkezik. Ez azt jelenti, hogy csak a meghatározott területen és a hagyományos módszerek betartásával készült sajt viselheti a Parmigiano-Reggiano nevet.
Specializált sajtszaküzletekben gyakrabban vehetünk hiteles Parmigiano-Reggiano sajtot. Szupermarketekben is található DOP minősítésű sajt, de mindig olvassuk el a címkét. Piacok vagy olasz delikátesz boltok kínálatában is fellelhetjük. Az igazi Parmigiano-Reggiano DOP (Denominazione di Origine Protetta) jelöléssel rendelkezik. Ez garantálja, hogy a sajt az eredeti előállítási régióból származik, és hagyományos módszerekkel készült. Hűtőben, légmentesen zárva érdemes tárolni, hogy ne száradjon ki. Szellős helyen tárolva is eláll, ha megfelelően van lefedve.
A parmezán magas fehérjetartalmú sajt, így hozzájárul az izomépítéshez és a szövetek regenerációjához. Kiemelkedően sok kalciumot tartalmaz, ami segíti a csontok és fogak egészségének megőrzését. B2- és B12-vitamint tartalmaz, amelyek támogatják az energiatermelést és az idegrendszert. A parmezán cink, magnézium és foszfor forrása, amelyek elengedhetetlenek a sejtműködéshez és a csontok fejlődéséhez.
A parmezán reszelve tésztaételek, rizottók, levesek és saláták ízesítésére kiváló. Tálalható sajttálon mézzel, dióval vagy balzsamecettel.
Készülhet "gyere hozzám feleségül" csirke, sütőtökös tarte tatin, sajtkrémleves, raviolileves, kolbászos-babos egytálétel, fokhagymás spagetti - Aglio e olio és krémes cukkinis rizottó.
Még több parmezános receptért görgess lejjebb!
Az év bármely időszakában tudunk venni sajtboltban, piacon vagy szupermarketben eredeti parmezánt.
Hűtőben, légmentesen zárva érdemes tárolni, hogy ne száradjon ki. Szellős helyen tárolva is eláll, ha megfelelően van lefedve.
fehérjetartalom
35.75 g
zsírtartalom
68022.934 g
szénhidráttartalom
3.22 g
víztartalom
30 g
Kalcium
1184 mg
Nátrium
1175 mg
Foszfor
694 mg
Magnézium
44 mg
B6 vitamin
0.091 g
Kolin
15.4 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
0.453 mg
Riboflavin - B2 vitamin
0.332 mg
fehérje
35.75 g
Zsír
telített zsírsav
14.85 g
egyszeresen telített zsírsav
7.515 g
többszörösen telített zsírsav
0.569 g
koleszterin
68 g
ásványi anyagok
Kalcium
1184 mg
Vas
0.82 mg
Magnézium
44 mg
Foszfor
694 mg
Nátrium
1175 mg
Cink
2.75 mg
Réz
0.032 mg
Mangán
0.02 mg
Szelén
22.5 µg
szénhidrát
cukor
0.11 g
víz
30 g
vitaminok
Tiamin - B1 vitamin
0.039 mg
Riboflavin - B2 vitamin
0.332 mg
Niacin - B3 vitamin
0.271 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
0.453 mg
Folát
7 µg
Kolin
15.4 mg
Retinol
201 µg
Béta-karotin
66 µg
E vitamin
0.22 mg
D vitamin
19 µg
K vitamin
1.7 µg
B12 vitamin
1.2 µg
A vitamin
207 µg
B6 vitamin
0.091 g
Nosztalgikus-otthonosra vettük a mai menü formáját, készül emiatt klasszikus almaleves, lecsós szelet vegyes körettel és császármorzsa.
NosaltyHa valaha is elgondolkodtál azon, hogy milyen lehet a Vatikán hivatalos fagylaltja, akkor jó hírünk van: megkóstoltuk a Halleluja névre keresztelt különlegességet, és egyértelműen állíthatjuk, hogy megér minden falatot!
NosaltySokan gondolják, hogy ha késő este esznek, az egyenes út a pluszkilókhoz. Nem is csoda, hiszen ezt halljuk mindenhonnan. De vajon tényleg így van? A szakértők szerint a valóság sokkal bonyolultabb.
NosaltyManapság igen nagy körültekintéssel kell vásárolni, ha szeretnénk a legegészségesebben étkezni. Arra sincs mindig idő, hogy a címkét bogarásszuk, milyen adalékanyagok vannak az adott termékben. Íme, 4 olyan élelmiszer, aminél rá se kell nézni az összetevők listájára ahogy, hogy tudd, jobb, ha nem rakod a kosaradba.
Újabb hét, ezért újabb kvízzel jelentkezünk! Most, hogy már nemcsak a naptár szerint írunk tavaszt, hanem az időjárás is egyre inkább tavaszias arcát mutatja, itt az ideje, hogy felsorakozzanak az évszak zöldségei!
Bár jöhetne a rántott hús-krumpli kombó, most egy kicsit csavarunk a vasárnapunkon.
A TV-ben láttam ezt a receptet. Annyira gyors és egyszerű, szinte elronthatatlan.
Nem ragad, nem szakad, ez a mi palacsinta alapreceptünk!
A frankfurti virsliről elnevezett levest sokféleképpen készítik, nekünk ez az egyik kedvenc verziónk.
Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!