Ünnepi lazac Wellington-módra
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Gerzsenyi Flóra
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
- 15% Fehérje
- 15% Szénhidrát
- 14% Zsír
-
100g lazac127 kcal
-
13g kapribogyó3 kcal
-
4g zsemlemorzsa15 kcal
-
13g krémsajt31 kcal
-
25g spenót4 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
25 kcal
-
0g citromhéj0 kcal
-
0g fokhagyma0 kcal
-
5g tojássárgája16 kcal
-
1g só0 kcal
-
69g leveles tészta255 kcal
-
5g mustár3 kcal
-
3g citromlé1 kcal
Összesen
480
kcal
- 15% Fehérje
- 15% Szénhidrát
- 14% Zsír
-
800g lazac1016 kcal
-
100g kapribogyó23 kcal
-
30g zsemlemorzsa119 kcal
-
100g krémsajt250 kcal
-
200g spenót33 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
50g parmezán sajt196 kcal
-
0g citromhéj0 kcal
-
1g fokhagyma1 kcal
-
40g tojássárgája129 kcal
-
4g só0 kcal
-
550g leveles tészta2041 kcal
-
40g mustár24 kcal
-
20g citromlé4 kcal
Összesen
3836
kcal
- 15% Fehérje
- 15% Szénhidrát
- 14% Zsír
-
41.3g lazac53 kcal
-
5.2g kapribogyó1 kcal
-
1.6g zsemlemorzsa6 kcal
-
5.2g krémsajt13 kcal
-
10.3g spenót2 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
2.6g parmezán sajt10 kcal
-
0g citromhéj0 kcal
-
0.1g fokhagyma0 kcal
-
2.1g tojássárgája7 kcal
-
0.2g só0 kcal
-
28.4g leveles tészta105 kcal
-
2.1g mustár1 kcal
-
1g citromlé0 kcal
Összesen
198
kcal
- 15% Fehérje
- 15% Szénhidrát
- 14% Zsír
- 57% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
Lut-zea
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 29.8 g
Zsír
-
Összesen 26.5 g
-
Telített zsírsav 10 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 105 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1433.1 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 39 mg
-
Kálcium 121 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 53 mg
-
Foszfor 346 mg
-
Nátrium 873 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 29.3 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 113.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 153 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 4 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 7 mg
-
D vitamin: 447 micro
-
K vitamin: 91 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 9 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 54 micro
-
Kolin: 143 mg
-
Retinol - A vitamin: 66 micro
-
α-karotin 2 micro
-
β-karotin 1034 micro
-
β-crypt 3 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 2256 micro
Összesen
480
kcal
- 15% Fehérje
- 15% Szénhidrát
- 14% Zsír
- 57% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
Lut-zea
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 238.3 g
Zsír
-
Összesen 212.2 g
-
Telített zsírsav 79 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 20 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 10 g
-
Koleszterin 836 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 11465.2 g
-
Cink 7 mg
-
Szelén 309 mg
-
Kálcium 966 mg
-
Vas 12 mg
-
Magnézium 420 mg
-
Foszfor 2767 mg
-
Nátrium 6980 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 234.3 g
-
Cukor 10 mg
-
Élelmi rost 15 mg
VÍZ
-
Összesen 910 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1220 micro
-
B6 vitamin: 5 mg
-
B12 Vitamin: 35 micro
-
E vitamin: 8 mg
-
C vitamin: 53 mg
-
D vitamin: 3577 micro
-
K vitamin: 727 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 68 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 435 micro
-
Kolin: 1141 mg
-
Retinol - A vitamin: 529 micro
-
α-karotin 16 micro
-
β-karotin 8273 micro
-
β-crypt 25 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 18051 micro
Összesen
3836
kcal
- 15% Fehérje
- 15% Szénhidrát
- 14% Zsír
- 57% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
Lut-zea
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 12.3 g
Zsír
-
Összesen 11 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 43 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 592.5 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 16 mg
-
Kálcium 50 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 22 mg
-
Foszfor 143 mg
-
Nátrium 361 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 12.1 g
-
Cukor 0 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 47 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 63 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 3 mg
-
D vitamin: 185 micro
-
K vitamin: 38 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 4 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 22 micro
-
Kolin: 59 mg
-
Retinol - A vitamin: 27 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 428 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 933 micro
Összesen
198
kcal
Hozzávalók
-
100 g kapribogyó
-
3 ek zsemlemorzsa
-
100 g krémsajt
-
200 g spenót
-
szerecsendió ízlés szerint
-
só ízlés szerint
-
bors ízlés szerint
-
citromhéj citromból nyert
-
1 g fokhagyma
-
2 db tojássárgája
-
2 csomag leveles tészta
-
4 ek mustár
-
1 fél citromból nyert citromlé
Elkészítés
- A lazacfiléket kevés citromlével átkenjük és sózzuk-borsozzuk, majd félretesszük.
- Egy serpenyőt szárazon felhevítünk és rádobjuk a spenótot. Félretesszük hűlni, majd jó alaposan kinyomkodjuk belőle a nedvességet. Egy nagy tálba tesszük. Fűszerezzük sóval, borssal, frissen reszelt szerecsendióval. Hozzáadjuk a krémsajtot, a zsemlemorzsát, a finomra vágott kapribogyót, a reszelt parmezánt, fokhagymát és citromhéjat.
- A két csomag leveles tésztát kinyújtjuk: egyik lesz az alja, a másik a teteje. Az alját megkenjük magos mustárral és a lazacot a tészta közepére helyezzük, majd vastagon megkenjük a spenótos-krémsajtos keverékkel. Körbekenjük a tésztát tojássárgájával, majd óvatosan ráhelyezzük és elsimítjuk a másik tésztalapot. A felesleget derelyeszaggatóval levágjuk, a széleit alaposan lenyomkodjuk villával.
- Az egészet lekenjük tojássárgájával és éles késsel, finoman beirdaljuk rombuszmintásra. Megszórjuk durva szemű szóval és a közepére egy pici lyukat vájunk (ezen távozik majd a gőz).
- 180°C-ra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt szép aranybarnára sütjük. Miután elkészült, hagyjuk picit hűlni.
- Sütés alatt akár elkészíthetjük a köreteket, mi párolt zöldbabot és tepsis burgonyát készítettünk hozzá.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 30 perc
- Elkészítettem: 2 alkalommal
- Receptkönyvben: 129
- Tegnapi nézettség: 11
- 7 napos nézettség: 105
- Össznézettség: 7529
- Feltöltés dátuma: 2022. december 06.
Receptkategóriák
-
- főkategória:
-
- kategória:
további kategória:
karácsony
kategória:
karácsonyi főételek
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- maradékból:
-
- mikor:
-
- alkalom:
Gerzsenyi Flóra
415 recept
A lazac Wellington másik neve, a „salmon en croute” franciául azt jelenti, hogy „lazac kéregben”. Alapvetően lazacos és spenótos töltelék kerül bele, amelyet leveles tésztával csomagolva szép aranybarnára sütünk. Kívül ropogós és vajas, a közepén pedig tökéletesen puha és szaftos. Akár hiszitek, akár nem, valójában nagyon egyszerű elkészíteni! Friss, nagy darab lazacfilével és finom krémsajtos-spenótos töltelékkel készül. Az egyszerűség érdekében előre elkészített levelestészta-lapokat használunk. Az összeállítása valójában nagyon gyors, és a sütés is mindössze 20 percet vesz igénybe. Előre lefagyaszthatjátok és tálalás előtt sütőben befejezhetitek! Halkedvelők imádni fogják! Igazán elegáns és lenyűgöző fogás azt ünnepekre.