Leveles tészta

A leveles tészta egy olyan tésztaféle, mely ugyan házilag is készülhet, de legtöbbször mélyhűtött, illetve készre nyújtott és sütőpapírral feltekert, hűtött változatban használjuk. Ezt csak tölteni kell, és már süthető is. Készíthetünk belőle húsos, zöldséges, halas lepényeket, falatokat, felhasználhatjuk ételek „beborítására”, dekorációs célokra is ideális, kiválóan alkalmas édes és sós sütemények készítésére egyaránt.
A leveles tészta általában egy félkész termék, melyet hűtött és mélyhűtött változatban is megvásárolhatjuk. Összetevői közé tartozik általában a citromlésűrítmény, liszt, növényi zsírok, olajok, etilalkohol, só és ivóvíz. A leveles tésztát magas hőfokon (kb. 220 fokon) kell sütni. A töltelékkel nem borított részeket érdemes felvert tojással megkenni, így azok nem fognak megégni.
Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:
A leveles tészta egy rendkívül sokoldalú alapanyag, amit különféle édes és sós ételekhez használnak. Francia eredetű technikával készül, és a fő jellegzetessége réteges, levegős szerkezete. A boltokban előre csomagolt termékként találkozhatunk vele.
A leveles tészta vásárlásánál mindenképp érdemes jó minőségű terméket választani, hiszen annál ízletesebb lesz a végeredmény, bármilyen sós vagy édes ételhez használjuk fel. A vajjal készült verziók mellett valamivel olcsóbb, margarin felhasználásával készített termékek is elérhetők. Válasszunk olyat, aminek összetevői között minél kevesebb adalékanyag áll. A fagyasztott leveles tészta hosszabb ideig eltartható, mint hűtős változata, amit viszont rögtön fel tudunk használni, ha sietve kell ételt készíteni. A lejárati dátumra mindig figyeljünk.
A leveles tésztát sokféleképpen fel lehet használni, például édes péksüteményekhez, ilyen többek közt a croissant, a pain au chocolat, az almás rétes, az édes táskák töltelékkel (lekvár, vaníliakrém). A sós péksütemények egy része is leveles tésztából készül: pogácsák, sós rudak, virslis falatkák, quiche, sós piték. A leveles tészta remek választás húsos vagy zöldséges pástétomok és falatkák készítéséhez is. Lehet házilag is készíteni, de a bolti változat is népszerű, mivel időigényes és fáradságos a saját kezű elkészítése. A bolti tészták minősége változó lehet, de ha jó minőségűt választunk, sokféle recepthez kitűnően használható.
A leveles tészta kalóriatartalma változó, de körülbelül 350-450 kalória között mozog az értéke, hiszen függ a hozzávalók arányától. Zsíros tésztájú készítmény, vajjal vagy margarinnal állítják elő.
A legjobb, ha mi magunk készítünk leveles tésztát, aminek lusta változata is van. Desszertnek készülhet almás galette leveles tésztából, fahéjas pálmalevél házi leveles tésztából, narancslekváros karácsonyfa leveles tésztából és krémes házi leveles tésztából. Sós ételek között a spárga leveles tésztában baconnel, a leveles tésztakosárkák tonhalkrémmel töltve – vol au vent, a hot dog leveles tésztában és a spárga és halszeletek leveles tésztában is gyors és egyszerű. A péksütemények jelentőse része, úgy mint az egyszerű kakaós csiga és a túrós táska házilag is leveles tésztával vagy leveles tésztából készül, azt pedig mindenki maga döntse el, hogy saját készítésű vagy bolti változatot használ.
Még több leveles tésztás receptért görgess lejjebb!
Leveles tésztát hűtött vagy mélyhűtött változatban is bármikor tudunk venni a boltokban.
Hűtőben 2 és 8 fok között. Mélyhűtőben több hónapig is eláll. ;
fehérjetartalom
6 g
zsírtartalom
11 g
szénhidráttartalom
35 g
víztartalom
0 g
Nátrium
200 mg
fehérje
6 g
Zsír
telített zsírsav
11 g
ásványi anyagok
Nátrium
200 mg
szénhidrát
rost
1 g
cukor
1 g
vitaminok
Nosztalgikus-otthonosra vettük a mai menü formáját, készül emiatt klasszikus almaleves, lecsós szelet vegyes körettel és császármorzsa.
NosaltyHa valaha is elgondolkodtál azon, hogy milyen lehet a Vatikán hivatalos fagylaltja, akkor jó hírünk van: megkóstoltuk a Halleluja névre keresztelt különlegességet, és egyértelműen állíthatjuk, hogy megér minden falatot!
NosaltySokan gondolják, hogy ha késő este esznek, az egyenes út a pluszkilókhoz. Nem is csoda, hiszen ezt halljuk mindenhonnan. De vajon tényleg így van? A szakértők szerint a valóság sokkal bonyolultabb.
NosaltyÚjabb hét, ezért újabb kvízzel jelentkezünk! Most, hogy már nemcsak a naptár szerint írunk tavaszt, hanem az időjárás is egyre inkább tavaszias arcát mutatja, itt az ideje, hogy felsorakozzanak az évszak zöldségei!
Nosztalgikus-otthonosra vettük a mai menü formáját, készül emiatt klasszikus almaleves, lecsós szelet vegyes körettel és császármorzsa.
Manapság igen nagy körültekintéssel kell vásárolni, ha szeretnénk a legegészségesebben étkezni. Arra sincs mindig idő, hogy a címkét bogarásszuk, milyen adalékanyagok vannak az adott termékben. Íme, 4 olyan élelmiszer, aminél rá se kell nézni az összetevők listájára ahogy, hogy tudd, jobb, ha nem rakod a kosaradba.
Nálunk minden karácsonykor benne van valamelyik napi menüben ez az étel. Krumplipürével szoktam tálalni, mert a kislányom és a párom ezt szeretik hozzá a legjobban.
Gyerekkoromban utáltam a rakott krumplit! Ki nem állhattam, hiszen olyan száraz, és valahogy egyáltalán nem csúszik. Mármint az átlagos rakott krumpli. Persze, kötelező volt mindig ...
Lányom ballagására készült ez a finom, gazdag leves. Vendégeimet nézve, és a tálalóedényt üresen látva... nem is kellett megkérdeznem, mennyire találták finomnak. Ezután jöhetett a ...
Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!