Lazac

A lazac egy közkedvelt, de a drágább árkategóriába tartozó hal, mely számos módon elkészíthető, és akár nyersen is fogyasztható. Összetéveszthetetlen rózsaszínes-narancsos színe mellett magas Ómega-3 zsírsavtartalmáról is ismerhetjük. A lazachús rengeteg receptben megállja a helyét, legyen szó egy klasszikusabb ünnepi halvacsoráról vagy akár exotikusabbnak számító sushiról.
A lazac sült, tepsis vagy grillezett halas ételek, sushik, de tejszínes tésztafélék fő hozzávalójaként is csodás választás. A nyugati és távol-keleti konyha is előszeretettel használja számos formában, emiatt akár kísérletezőbb kedvűeknek is ajánlott.
Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:
A lazac hidegvízi, döntően óceánban élő hal, húsa jellegzetes rózsaszínes-narancsos színű, magas Ómega 3 zsírsav-tartalma valamint B- és E-vitamin-tartalma miatt kimondottan egészséges, fehérjedús alapanyagnak számít. A lazacok életük kezdetén édesvízi folyókban és patakokban születnek, majd a tengerbe vándorolva élik életük további részét. Az óriási keresletnek köszönhetően manapság sajnos már tömegesen szaporítják őket.
Lazacot többnyire fagyasztott formában és tálcás kiszerelésben találunk a nagyobb élelmiszerboltok hűtőpultjában, de van, ahol frissen is beszerezhetjük. Ilyenkor figyeljünk rá, hogy a halhús színe legyen élénk rózsaszínes, ruganyos, semmiképp se nyálkás vagy túl erős, szúrós szagú. Nyers fogyasztás esetén mindig a hőkezelt változatot vegyük!
A lazac sokoldalú halfajta, amelyet a világ különböző konyháiban használnak. Számos módon elkészíthető, beleértve a sütést, grillezést, füstölést és a nyers fogyasztást is (például sushiban), de párolva és főzve (pl. lazaclevesben) is fogyasztják.
Serpenyőben és sütőben is süthetjük, ilyenkor néhány csepp olívaolajon és/vagy vajon, bőrével lefelé helyezzük az edénybe, és jellemzően sóval, borssal, rozmaringgal, esetleg kaporral ízesítjük, tálaláskor friss citromot is facsarhatunk rá.
A lazacot süthetjük vajban, grillezhetjük zöldségekkel, tejszínes raguba is tehetjük, ázsiai, szójaszószos receptekben is felhasználhatjuk, de finn lazacleves, pácolt svéd gravlax, japán nigiri és sushi is válhat belőle. Salátába is mehet, sőt, ki is ránthatjuk!
Még több lazacos receptért görgess lejjebb!
Bármikor elérhető: a nagyobb élelmiszerboltokban, hipermarketekben frissen, a jégről, de szeletelve, gyorsfagyasztott variációban is megvásárolható. Füstölve, vékonyra szeletelve, vákuumcsomagolva is közkedvelt termék.
A friss lazacot egy napig tárolhatjuk a hűtőszekrényben, zárható tárolóban, a füstölt lazac sokáig eláll. A fagyasztottat 3 hónapon belül használjuk fel.
fehérjetartalom
20.5 g
zsírtartalom
46002.969 g
szénhidráttartalom
0 g
víztartalom
75.52 g
Foszfor
261 mg
Nátrium
75 mg
Magnézium
27 mg
Kalcium
7 mg
B6 vitamin
0.611 g
Kolin
94.6 mg
Niacin - B3 vitamin
7.995 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
1.03 mg
fehérje
20.5 g
Zsír
telített zsírsav
0.81 g
egyszeresen telített zsírsav
1.348 g
többszörösen telített zsírsav
0.811 g
koleszterin
46 g
ásványi anyagok
Kalcium
7 mg
Vas
0.38 mg
Magnézium
27 mg
Foszfor
261 mg
Nátrium
75 mg
Cink
0.39 mg
Réz
0.063 mg
Mangán
0.011 mg
Szelén
31.4 µg
szénhidrát
víz
75.52 g
vitaminok
Tiamin - B1 vitamin
0.08 mg
Riboflavin - B2 vitamin
0.105 mg
Niacin - B3 vitamin
7.995 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
1.03 mg
Folát
4 µg
Kolin
94.6 mg
Retinol
35 µg
E vitamin
0.4 mg
D vitamin
435 µg
K vitamin
0.4 µg
B12 vitamin
4.15 µg
A vitamin
35 µg
B6 vitamin
0.611 g
Már egy kicsit kezdtünk fellélegezni, hogy március végére tényleg tavaszi időjárást élvezhetünk, azonban sok meglepetést tartogat még az előrejelzés. A húsvéti időjárás is már sejthető, reméljük, akkor hózápor már nem lesz.
NosaltyCikksorozatunkban minden hónap elején összegyűjtjük a kedvenceinket regisztrált felhasználóink fogásai közül. Áprilisban egy csomó új, frissen előbújt alapanyag, könnyed és zamatos fogás, no meg persze pár húsvéti klasszikus kerül terítékre. Csatlakozzatok ti is a Nosalty gasztroközösségéhez, töltsétek fel receptjeiteket, és inspiráljátok egymást az év minden napján!
NosaltyA táplálkozási szakértő által javasolt étrend: „A fogyáshoz úgy kell enni, mint a gyerekek"! Hogy mit is jelent ez? Nézzük!
Németh OrsiLevesünk citromtól lesz friss és karalábéval fő, főételünk céklától piros és tunkolható, míg desszertünk a legszebb gyermekkori napokra emlékeztet.
Vannak ételek, melyeket a gyerekek legtöbbje imád - néhány kivétellel, de ők, mint tudjuk, csak a szabályt erősítik. A gombóclevesek, a rántott csirke, bármi, ami nutellás vagy csokis, de a borsóleves is nagy kedvenc legtöbbjüknél. Ezen a héten nekik kedvezünk!
Mind feledkeztünk már meg kamrafiókban hagyott fokhagymáról, ami a legtöbb esetben (ha épp nem penészedik be teljesen) ilyenkor sem hagyja el magát, hanem csírázni kezd. Lássuk, mi ezzel a teendő!
A frankfurti virsliről elnevezett levest sokféleképpen készítik, nekünk ez az egyik kedvenc verziónk.
Van, aki ecetesen szereti, mások több paprikával, van, aki teljesen kihagyja belőle, és sokan szeretik egy kis paprikával vagy paradicsommal feldobni. Nekünk ez a kedvenc verziónk a ...
A lengyel cukrászat nagy kedvenc süteménye, a karpatka két réteg égetett tésztából és egy nagy adag, lágy vaníliakrémből áll. A torta hullámos felszínét porcukorral behintve kapjuk ...
Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!