Sushi kezdőknek
- 8% Fehérje
- 20% Szénhidrát
- 1% Zsír
-
63g lazac79 kcal
-
50g sushi rizs179 kcal
-
68g víz0 kcal
-
5g mirin7 kcal
-
0 kcal
-
20g nori lap7 kcal
- 8% Fehérje
- 20% Szénhidrát
- 1% Zsír
-
250g lazac318 kcal
-
200g sushi rizs716 kcal
-
270g víz0 kcal
-
20g mirin27 kcal
-
0 kcal
-
78g nori lap27 kcal
- 8% Fehérje
- 20% Szénhidrát
- 1% Zsír
-
30.6g lazac39 kcal
-
24.4g sushi rizs88 kcal
-
33g víz0 kcal
-
2.4g mirin3 kcal
-
0 kcal
-
9.5g nori lap3 kcal
- 8% Fehérje
- 20% Szénhidrát
- 1% Zsír
- 70% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
-
Kálcium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 17.2 g
Zsír
-
Összesen 3.1 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 29 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 365.3 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 27 mg
-
Kálcium 22 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 30 mg
-
Foszfor 222 mg
-
Nátrium 60 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 40.8 g
-
Cukor 0 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 141.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 73 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 3 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 8 mg
-
D vitamin: 272 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 7 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 146 micro
-
Kolin: 61 mg
-
Retinol - A vitamin: 22 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 609 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 0 micro
- 8% Fehérje
- 20% Szénhidrát
- 1% Zsír
- 70% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
-
Kálcium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 68.9 g
Zsír
-
Összesen 12.3 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 115 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1461.3 g
-
Cink 4 mg
-
Szelén 110 mg
-
Kálcium 87 mg
-
Vas 11 mg
-
Magnézium 119 mg
-
Foszfor 889 mg
-
Nátrium 238 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 163.3 g
-
Cukor 0 mg
-
Élelmi rost 6 mg
VÍZ
-
Összesen 567.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 290 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 10 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 30 mg
-
D vitamin: 1088 micro
-
K vitamin: 4 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 29 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 586 micro
-
Kolin: 245 mg
-
Retinol - A vitamin: 88 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 2434 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 0 micro
- 8% Fehérje
- 20% Szénhidrát
- 1% Zsír
- 70% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
-
Kálcium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 8.4 g
Zsír
-
Összesen 1.5 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 14 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 178.6 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 13 mg
-
Kálcium 11 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 15 mg
-
Foszfor 109 mg
-
Nátrium 29 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 20 g
-
Cukor 0 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 69.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 35 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 4 mg
-
D vitamin: 133 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 4 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 72 micro
-
Kolin: 30 mg
-
Retinol - A vitamin: 11 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 298 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 0 micro
Hozzávalók
-
200 g sushi rizs
-
2.7 dl víz
-
0.5 kávéskanál wasabi konzerv
-
3 db nori lap
Elkészítés
- A sushi pontos elkészítéséről itt találsz képes leírást és segítséget.
- Mossuk át a rizst, amíg a leve már nem fehér. Tradícionálisan: minimum hétszer kell átmosni kevergetve, óvatosan dörgölve, hogy leváljon róla minden keményítő, majd háromszor keverés nélkül leöblíteni.
- Tegyük fel főni a vízzel. Kis lángon, fedő alatt, épp annyira, hogy csak kicsit forrjon, de ne zubogjon. Ha a levét elfőtte, vegyük le a gázról, tartsuk továbbra is lefedve, úgy, hogy a fedő alá egy konyharuhát teszünk. Hagyjuk így állni30 percig, de ha lehet még tovább, hogy tovább puhuljon. Akkor kész, ha már nem gőzölög, amikor leemeljük róla a fedőt - vagyis kihűlt.
- Azmirint kicsit langyosítsuk fel, ha nincs, akkor a rizsecetet vagy szakét keverjük el a cukorral és sóval, ez lesz a sushi-zu.
- Borítsuk a rizst egy olyan lapostálba vagy edénybe, amibenszét tud terülni, majdapránként rácsorgatva,óvatosan, egy faspatulával forgassuk össze a cukros keverékkel, eközben hűl is. Hakész, tegyük félre egy órára száradni.Ne fedjük le!
- Ha jól dolgoztunk, egy olyan rizst kell kapnunk, ami ragad, és ha bevizezzük a kezünket, akkor jól formálható.
- Összeállítás:
- A norilapot (18 x 21cm), a rövidebb oladala mentén kettéhajtva, vágjukfélbe.Nyílt lánggal kicsit megkapathatjuk, hogy még ropogósabb legyen. Óvatosan...
- Tegyük sushitekerő gyékénytekercsre (makisu), afényesebbik oldalával lefelé fordítva (ez lesz a külseje) ésfedjük be rizzsel úgy, hogy a norilap egyik hosszanti oldalán egy 1 cm-es csíkothagyjunk szabadon. Itt fog majd összetapadni a tekercs, amikor feltekerjük. Mielőtta rizshez nyúlunk, mindig vizezzük be a kezünket, különben össze-vissza ragad majd. De ezt ismódjával tegyük, mert atúlságosan vizes kéz miatt a nori elázhatés nyúlós, szottyos lesz.
- A rizs közepén a hüvelyujjunkkal húzzunk egy vékony csík wasabit. Vigyázat! Nagyon erős.
- Erre középen egy csíkban fektessük a fél centi széles, kisebb csíkokra vágott halat. A lazacot, ha frissen vettük és nem fagyasztva, előtte fagyasszuk le és csak miután újra kiengedett használjuk fel!
- Fogjuk össze a bambuszlapot, tekerjük fel, majd néhány erős mozdulattal húzzuk szorosabbra a bambusztekercs fogását. Ezt párszor ismételjük meg, amíg a tekercs jól össze nem tapadt, és formát nem nyert.
- Tekerjük ki, a közepénélvágjuk ketté. A két felet tegyük egymás mellé,és vágjuk 3 egyenlő részre. Ez adja ahagyományos hatos maki csomagot.
- Tálaláshoz tegyünk szóajszószt egy lapos tányérkába,mellette egy csepp wasabival.Tradicionálisanezt aztánelkeverik a szójaszószban, és ebbe mártják a sushit.
- Receptkönyvben: 478
- Tegnapi nézettség: 88
- 7 napos nézettség: 657
- Össznézettség: 470997
- Feltöltés dátuma: 2009. december 09.
Ajánló
A leírásban szereplő halfagyasztást mindeképpen végezzük el, főleg ha olyan helyről vettük a halat, ahol nem vagyunk biztosak abban, hogy bevizsgálták-e. A nyers halat - bármennyire gyalázatos is - sok esetben jobb előtte lefagyasztani és csak miután kiengedett, felhasználni és elfogyasztani. Ha a hal húsa élősködővel fertőzött - ami természetesen nem látható -, az csak ezzel vagy főzéssel pusztul el - néha még azzal sem... Szóval, ne kísérletezzünk. Ugyanígy járjunk el bármilyen nyers hallal, amit a sushiba szeretnénk tenni. Rövid kitérő a budapesti Sushi éttermekre: Nehéz jót találni. A legismertebb talán a Wasabi: elég hitvány minőség, ráadásul ehhez képest drága. Planet Sushi: olyan étteremlánc, mint a Wasabi, de a minőség talán hangyányival jobb. Sushi Sei: Jó. Tokyo Sushi: hülyének nézik az embert, nagyon sok külföldi panaszkodik, hogy túlszámlázzák öket. Szerintem minket is. Csak elvetemülteknek. Sushi An: nem ismerem - hozzászólásokat várok, ha valaki már volt ott I Love Sushi: Mintha suhshit árulnának McDonald´s-ban. Fuji: so-so...a vélemények megoszlanak - viszonylag jónak tartják. Takebayashi: mint minden ételkiszállításra hajlandó cégnél, itt is ráment ez a minőség rovására, egyébként nem rossz. Ès akkor jöjjön az igazi: Okuyama no sushi Aprócska hely egy alagsorban, semmi pompa, mintha egy iskolai menza alagsorában ülnél - mint amilyennek egy sushi bárnak lennie kell. Óriási tévedés azt gondolni, hogy a nagy éttermekben kapjuk majd a legjobb sushit. Ezt a japánok is tudják - például, a volt főnököm Magyarországon. Az igazi sushi bárok kis helységek, 3-5 asztallal és pulttal. Fantasztikusak. Aki először próbálja a sushit, feltétlenül oda menjen. Cím: 1036 Budapest, Kolosy tér 5-6. Tel: +36 1 250 8256 Fax: +36 1 250 8256 Nyitva: K-V: 13:00-22:00
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- konyhatechnológia:
-
- Speciális étrendek:
Azt hiszem, ez az az étel, amitől valaki vagy viszolyog, vagy imádja. Típusai függnek az elkészítés módjától. És itt rögtön hozzáteszem, semmi ördöngösség nincs benne. Azok, akik hajlandóak nekiállni, és figyelmesen követik a receptet, nem fognak csalódni. Emellett több más fajta leírását is megtaláljátok a blogomban, képekkel kiegészítve, következő lépés a sushi haladóknak. A receptet még jóuram maga tanulta kinn Japánban, amikor ott élt hosszú évekig. Mint minden japán dolognál, itt is fontos a tradíció, ezt illik követni, hiszen attól lesz a sushi valóban sushi, hogy odafigyelünk a részletekre is. Alapvetően sem különösebb szakértelmet nem igényel, sem túl sok időt. A rizs főzési idejétől eltekintve, csak pár perc egy tekercs elkészítése, és már lehet is enni. (Ne kísérletezzünk másfajta rizzsel.) Persze a sushi rizs főzése külön tudomány. Önmagában is igen ragadós, így főzéskor törekedjünk rá, hogy ne legyen mancsos... Az alapanyagok ugyan sajnos kicsit borsosak, de talán egyszer kíváncsiságból érdemes beruházni. Azok, akik nem szeretik a nyers halat, próbálják ki füstölt lazaccal, és tegyenek hozzá egy csík krémsajtot. Ez ugyan egyáltalán nem tradicionális, de talán azok is szeretni fogják, akik eddig nem merték kipróbálni. Készülhet azonban avokádóval, uborkával, japán omlettel is. Èlettani hatása: erősen savasít! Fogyasztása csak lúgosító étellel együtt javasolt. Erről bővebb tudnivalókat itt olvashatsz.