r
Nosalty Logó

Sushi kezdőknek

0,0

0 ÉRTÉKELÉS39 HOZZÁSZÓLÁS

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!
Gasztrobloggerférj
Sushi kezdőknek
adag
Idő
perc
Költség
megfizethető
Nehézség
közepes

Hozzávalók

272
Kalória
17.2g
Fehérje
40.8g
Szénhidrátok
3.1g
Zsír
141.8g
Víz
28.8g
Koleszterin
1.5g
Rost
95.6mg
Cukor
  • 8% Fehérje
  • 20% Szénhidrát
  • 1% Zsír
Összesen 272 kcal
  • 8% Fehérje
  • 20% Szénhidrát
  • 1% Zsír
Összesen 1088 kcal
  • 8% Fehérje
  • 20% Szénhidrát
  • 1% Zsír
Összesen 133 kcal
  • 8% Fehérje
  • 20% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 70% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    17.2 g

Zsír

  • Összesen
    3.1 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    29 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    365.3 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    27 mg
  • Kálcium
    22 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    30 mg
  • Foszfor
    222 mg
  • Nátrium
    60 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    40.8 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    141.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    73 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    3 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    8 mg
  • D vitamin:
    272 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    7 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    146 micro
  • Kolin:
    61 mg
  • Retinol - A vitamin:
    22 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    609 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    0 micro
Összesen 272 kcal
  • 8% Fehérje
  • 20% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 70% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    68.9 g

Zsír

  • Összesen
    12.3 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    115 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1461.3 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    110 mg
  • Kálcium
    87 mg
  • Vas
    11 mg
  • Magnézium
    119 mg
  • Foszfor
    889 mg
  • Nátrium
    238 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    163.3 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    6 mg

Víz

  • Összesen
    567.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    290 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    10 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    30 mg
  • D vitamin:
    1088 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    29 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    586 micro
  • Kolin:
    245 mg
  • Retinol - A vitamin:
    88 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    2434 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    0 micro
Összesen 1088 kcal
  • 8% Fehérje
  • 20% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 70% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    8.4 g

Zsír

  • Összesen
    1.5 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    14 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    178.6 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    13 mg
  • Kálcium
    11 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    15 mg
  • Foszfor
    109 mg
  • Nátrium
    29 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    20 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    69.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    35 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    4 mg
  • D vitamin:
    133 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    72 micro
  • Kolin:
    30 mg
  • Retinol - A vitamin:
    11 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    298 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    0 micro
Összesen 133 kcal

Elkészítés

  1. A sushi pontos elkészítéséről itt találsz képes leírást és segítséget.
  2. Mossuk át a rizst, amíg a leve már nem fehér. Tradícionálisan: minimum hétszer kell átmosni kevergetve, óvatosan dörgölve, hogy leváljon róla minden keményítő, majd háromszor keverés nélkül leöblíteni.
  3. Tegyük fel főni a vízzel. Kis lángon, fedő alatt, épp annyira, hogy csak kicsit forrjon, de ne zubogjon. Ha a levét elfőtte, vegyük le a gázról, tartsuk továbbra is lefedve, úgy, hogy a fedő alá egy konyharuhát teszünk. Hagyjuk így állni30 percig, de ha lehet még tovább, hogy tovább puhuljon. Akkor kész, ha már nem gőzölög, amikor leemeljük róla a fedőt - vagyis kihűlt.
  4. Azmirint kicsit langyosítsuk fel, ha nincs, akkor a rizsecetet vagy szakét keverjük el a cukorral és sóval, ez lesz a sushi-zu.
  5. Borítsuk a rizst egy olyan lapostálba vagy edénybe, amibenszét tud terülni, majdapránként rácsorgatva,óvatosan, egy faspatulával forgassuk össze a cukros keverékkel, eközben hűl is. Hakész, tegyük félre egy órára száradni.Ne fedjük le!
  6. Ha jól dolgoztunk, egy olyan rizst kell kapnunk, ami ragad, és ha bevizezzük a kezünket, akkor jól formálható.
  7. Összeállítás:
  8. A norilapot (18 x 21cm), a rövidebb oladala mentén kettéhajtva, vágjukfélbe.Nyílt lánggal kicsit megkapathatjuk, hogy még ropogósabb legyen. Óvatosan...
  9. Tegyük sushitekerő gyékénytekercsre (makisu), afényesebbik oldalával lefelé fordítva (ez lesz a külseje) ésfedjük be rizzsel úgy, hogy a norilap egyik hosszanti oldalán egy 1 cm-es csíkothagyjunk szabadon. Itt fog majd összetapadni a tekercs, amikor feltekerjük. Mielőtta rizshez nyúlunk, mindig vizezzük be a kezünket, különben össze-vissza ragad majd. De ezt ismódjával tegyük, mert atúlságosan vizes kéz miatt a nori elázhatés nyúlós, szottyos lesz.
  10. A rizs közepén a hüvelyujjunkkal húzzunk egy vékony csík wasabit. Vigyázat! Nagyon erős.
  11. Erre középen egy csíkban fektessük a fél centi széles, kisebb csíkokra vágott halat. A lazacot, ha frissen vettük és nem fagyasztva, előtte fagyasszuk le és csak miután újra kiengedett használjuk fel!
  12. Fogjuk össze a bambuszlapot, tekerjük fel, majd néhány erős mozdulattal húzzuk szorosabbra a bambusztekercs fogását. Ezt párszor ismételjük meg, amíg a tekercs jól össze nem tapadt, és formát nem nyert.
  13. Tekerjük ki, a közepénélvágjuk ketté. A két felet tegyük egymás mellé,és vágjuk 3 egyenlő részre. Ez adja ahagyományos hatos maki csomagot.
  14. Tálaláshoz tegyünk szóajszószt egy lapos tányérkába,mellette egy csepp wasabival.Tradicionálisanezt aztánelkeverik a szójaszószban, és ebbe mártják a sushit.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 20 perc
  • Főzés ideje: 20 perc
  • Főzés módja: hidegkonyha

Azt hiszem, ez az az étel, amitől valaki vagy viszolyog, vagy imádja. Típusai függnek az elkészítés módjától. És itt rögtön hozzáteszem, semmi ördöngösség nincs benne. Azok, akik hajlandóak nekiállni, és figyelmesen követik a receptet, nem fognak csalódni. Emellett több más fajta leírását is megtaláljátok a blogomban, képekkel kiegészítve, következő lépés a sushi haladóknak. A receptet még jóuram maga tanulta kinn Japánban, amikor ott élt hosszú évekig. Mint minden japán dolognál, itt is fontos a tradíció, ezt illik követni, hiszen attól lesz a sushi valóban sushi, hogy odafigyelünk a részletekre is. Alapvetően sem különösebb szakértelmet nem igényel, sem túl sok időt. A rizs főzési idejétől eltekintve, csak pár perc egy tekercs elkészítése, és már lehet is enni. (Ne kísérletezzünk másfajta rizzsel.) Persze  a sushi rizs főzése külön tudomány. Önmagában is igen ragadós, így főzéskor törekedjünk rá, hogy ne legyen mancsos... Az alapanyagok ugyan sajnos kicsit borsosak, de talán egyszer kíváncsiságból érdemes beruházni. Azok, akik nem szeretik a nyers halat, próbálják ki füstölt lazaccal, és tegyenek hozzá egy csík krémsajtot. Ez ugyan egyáltalán nem tradicionális, de talán azok is szeretni fogják, akik eddig nem merték kipróbálni. Készülhet azonban avokádóval, uborkával, japán omlettel is.     Èlettani hatása: erősen savasít! Fogyasztása csak lúgosító étellel együtt javasolt. Erről bővebb tudnivalókat itt olvashatsz.

Elmentem a receptkönyvembe

Elmentem a receptkönyvembe

Receptkönyvbe mentéshez kérjük lépj be!
Kinyomtatom
Jegyzetet írok

Jegyzet

Jegyzetíráshoz kérjük lépj be!
Elküldöm e-mailben
Megcsináltam

Bevált ez a recept? Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!

Hozzászólások (0)

További receptek

Strandos hekk

A lángost, a hekket és a főtt kukoricát magában foglaló "szentháromság" tagjaként, a paprikás lisztbe forgatott és bő olajban kisütött hal az egyik legkeresettebb strandétel ...

Gerzsenyi Flóra

Címlapról ajánljuk

Top Receptek

Marhahúsos rakott brokkoli

Ez a besameles rakott brokkoli darált hússal egy igazi családi kedvenc, amely tökéletes választás a hétköznapi vacsorákhoz. A roppanós brokkoli, a szaftos darált hús és a krémes ...

Ropogós reszelt sajtgolyók

Nagyon egyszerűen és gyorsan elkészíthető ez a finom sajtgolyó, amelyet most tilsiti sajtból készítettem el, de próbáltam már trappista sajtból is, úgy is nagyon fincsi volt! Finom ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!