r
Nosalty Logó

Lohikeitto, a finn lazacleves

0,0

0 ÉRTÉKELÉS

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!
Rosanics Petra
Lohikeitto, a finn lazacleves
adag
Idő
perc
Költség
megfizethető
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

234
Kalória
16.8g
Fehérje
10.3g
Szénhidrátok
11.4g
Zsír
382.6g
Víz
59.1g
Koleszterin
1.7g
Rost
2.4g
Cukor
  • 4% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 3% Zsír
Összesen 234 kcal
  • 4% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 3% Zsír
Összesen 1857 kcal
  • 4% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 3% Zsír
Összesen 50 kcal
  • 4% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 91% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • α-karotin

Fehérje

  • Összesen
    16.8 g

Zsír

  • Összesen
    11.4 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    59 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    441 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    24 mg
  • Kálcium
    46 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    38 mg
  • Foszfor
    237 mg
  • Nátrium
    94 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    10.3 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    382.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    330 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    3 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    12 mg
  • D vitamin:
    329 micro
  • K vitamin:
    10 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    7 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    22 micro
  • Kolin:
    81 mg
  • Retinol - A vitamin:
    94 micro
  • α-karotin
    928 micro
  • β-karotin
    2338 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    281 micro
Összesen 234 kcal
  • 4% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 91% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • α-karotin

Fehérje

  • Összesen
    134.6 g

Zsír

  • Összesen
    91 g
  • Telített zsírsav
    45 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    27 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    7 g
  • Koleszterin
    473 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3527.7 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    193 mg
  • Kálcium
    369 mg
  • Vas
    7 mg
  • Magnézium
    301 mg
  • Foszfor
    1898 mg
  • Nátrium
    754 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    82.5 g
  • Cukor
    20 mg
  • Élelmi rost
    14 mg

Víz

  • Összesen
    3061 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2643 micro
  • B6 vitamin:
    5 mg
  • B12 Vitamin:
    25 micro
  • E vitamin:
    7 mg
  • C vitamin:
    100 mg
  • D vitamin:
    2633 micro
  • K vitamin:
    82 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    53 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    174 micro
  • Kolin:
    650 mg
  • Retinol - A vitamin:
    752 micro
  • α-karotin
    7427 micro
  • β-karotin
    18704 micro
  • β-crypt
    9 micro
  • Likopin
    2 micro
  • Lut-zea
    2245 micro
Összesen 1857 kcal
  • 4% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 91% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • α-karotin

Fehérje

  • Összesen
    3.7 g

Zsír

  • Összesen
    2.5 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    13 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    96.5 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    5 mg
  • Kálcium
    10 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    8 mg
  • Foszfor
    52 mg
  • Nátrium
    21 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    2.3 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

Víz

  • Összesen
    83.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    72 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    72 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    5 micro
  • Kolin:
    18 mg
  • Retinol - A vitamin:
    21 micro
  • α-karotin
    203 micro
  • β-karotin
    512 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    61 micro
Összesen 50 kcal

Elkészítés

  1. A lazacfilé bőrét az ujjunkat alábújtatva ügyesen válasszuk le, majd biztos, ami biztos, nézzük át szálkaügyileg is. Ha kész, kockázzuk 2x2 centis darabokra, és tegyük hűtőbe felhasználásig.
  2. Egy nagy lábasban olvasszuk meg a vajat, majd pároljuk üvegesre rajta a karikázott póréhagymát. Sózzuk is meg, így gyorsabban puhul. Ha szeretjük karamellizálva, kicsit kapassuk oda, a leves ízének csak jót fog tenni!
  3. Adjuk hozzá a rusztikusan felkockázott répát és burgonyát, és picit pirítsuk le ezt is.
  4. Adjuk hozzá a babérlevelet, a bors- és szegfűborsszemeket, a reszelt fokhagymát, az aprított kaprot és a vodkát. Alaposan kavarjuk össze, főzzük pár percet, majd öntsük fel vízzel. Sózzuk meg, majd főzzük alacsony lángon a zöldségek puhulásáig.
  5. Amikor már minden puha, adjuk hozzá a kockázott lazacot, a tejszínt és egy fél citromlevét. Főznünk ekkor már szinte nem is kell, a lazac gyakorlatilag a forró levestől is átfő.
  6. Tálaljuk azon melegében.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 15 perc
  • Főzés ideje: 40 perc

A lazacleves az egyik legtipikusabb skandináv fogás, amelynek mindegyik északi országban megvan a saját verziója. A finnekét lohikeitto-nak hívják, és tejszínesen-kaprosan, zöldségekkel gazdagon készítik. Nálunk karácsonykor került asztalra ez a csodás halleves, amibe a nagy ünnepi hangulatban egy kevés vodka is került, ami jót tesz az ízeknek, és a lé állagának is.

Elmentem a receptkönyvembe

Elmentem a receptkönyvembe

Receptkönyvbe mentéshez kérjük lépj be!
Kinyomtatom
Jegyzetet írok

Jegyzet

Jegyzetíráshoz kérjük lépj be!
Elküldöm e-mailben
Megcsináltam

Bevált ez a recept? Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!

Hozzászólások (0)

További receptek

Címlapról ajánljuk

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!