Lohikeitto, a finn lazacleves
cukormentes
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojásmentes
Rosanics Petra
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
- 4% Fehérje
- 2% Szénhidrát
- 3% Zsír
-
75g lazac95 kcal
-
5g vaj36 kcal
-
25g póréhagyma7 kcal
-
0g só0 kcal
-
30g sárgarépa11 kcal
-
38g burgonya22 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g szegfűbors0 kcal
-
1g fokhagyma2 kcal
-
1g kapor0 kcal
-
9g vodka22 kcal
-
250g víz0 kcal
-
13g habtejszín37 kcal
-
11g citrom2 kcal
Összesen
234
kcal
- 4% Fehérje
- 2% Szénhidrát
- 3% Zsír
-
600g lazac762 kcal
-
40g vaj287 kcal
-
200g póréhagyma54 kcal
-
0g só0 kcal
-
240g sárgarépa88 kcal
-
300g burgonya173 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g szegfűbors0 kcal
-
9g fokhagyma12 kcal
-
6g kapor3 kcal
-
75g vodka173 kcal
-
2000g víz0 kcal
-
100g habtejszín292 kcal
-
85g citrom13 kcal
Összesen
1857
kcal
- 4% Fehérje
- 2% Szénhidrát
- 3% Zsír
-
16.4g lazac21 kcal
-
1.1g vaj8 kcal
-
5.5g póréhagyma1 kcal
-
0g só0 kcal
-
6.6g sárgarépa2 kcal
-
8.2g burgonya5 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g szegfűbors0 kcal
-
0.2g fokhagyma0 kcal
-
0.2g kapor0 kcal
-
2.1g vodka5 kcal
-
54.7g víz0 kcal
-
2.7g habtejszín8 kcal
-
2.3g citrom0 kcal
Összesen
50
kcal
- 4% Fehérje
- 2% Szénhidrát
- 3% Zsír
- 91% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
α-karotin
Fehérje
-
Összesen 16.8 g
Zsír
-
Összesen 11.4 g
-
Telített zsírsav 6 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 59 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 441 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 24 mg
-
Kálcium 46 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 38 mg
-
Foszfor 237 mg
-
Nátrium 94 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 10.3 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 382.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 330 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 3 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 12 mg
-
D vitamin: 329 micro
-
K vitamin: 10 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 7 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 22 micro
-
Kolin: 81 mg
-
Retinol - A vitamin: 94 micro
-
α-karotin 928 micro
-
β-karotin 2338 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 281 micro
Összesen
234
kcal
- 4% Fehérje
- 2% Szénhidrát
- 3% Zsír
- 91% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
α-karotin
Fehérje
-
Összesen 134.6 g
Zsír
-
Összesen 91 g
-
Telített zsírsav 45 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 27 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 7 g
-
Koleszterin 473 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3527.7 g
-
Cink 4 mg
-
Szelén 193 mg
-
Kálcium 369 mg
-
Vas 7 mg
-
Magnézium 301 mg
-
Foszfor 1898 mg
-
Nátrium 754 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 82.5 g
-
Cukor 20 mg
-
Élelmi rost 14 mg
VÍZ
-
Összesen 3061 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 2643 micro
-
B6 vitamin: 5 mg
-
B12 Vitamin: 25 micro
-
E vitamin: 7 mg
-
C vitamin: 100 mg
-
D vitamin: 2633 micro
-
K vitamin: 82 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 53 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 174 micro
-
Kolin: 650 mg
-
Retinol - A vitamin: 752 micro
-
α-karotin 7427 micro
-
β-karotin 18704 micro
-
β-crypt 9 micro
-
Likopin 2 micro
-
Lut-zea 2245 micro
Összesen
1857
kcal
- 4% Fehérje
- 2% Szénhidrát
- 3% Zsír
- 91% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
α-karotin
Fehérje
-
Összesen 3.7 g
Zsír
-
Összesen 2.5 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 13 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 96.5 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 5 mg
-
Kálcium 10 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 8 mg
-
Foszfor 52 mg
-
Nátrium 21 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 2.3 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 0 mg
VÍZ
-
Összesen 83.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 72 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 3 mg
-
D vitamin: 72 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 5 micro
-
Kolin: 18 mg
-
Retinol - A vitamin: 21 micro
-
α-karotin 203 micro
-
β-karotin 512 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 61 micro
Összesen
50
kcal
Hozzávalók
-
60 dkg lazac
-
40 g vaj
-
1 db póréhagyma
-
só ízlés szerint
-
3 db sárgarépa
-
3 db burgonya
-
2 db babérlevél
-
10 szem bors
-
3 gerezd fokhagyma
-
75 ml vodka
-
2 l víz
-
1 dl habtejszín
-
0.5 db citrom
Elkészítés
- A lazacfilé bőrét az ujjunkat alábújtatva ügyesen válasszuk le, majd biztos, ami biztos, nézzük át szálkaügyileg is. Ha kész, kockázzuk 2x2 centis darabokra, és tegyük hűtőbe felhasználásig.
- Egy nagy lábasban olvasszuk meg a vajat, majd pároljuk üvegesre rajta a karikázott póréhagymát. Sózzuk is meg, így gyorsabban puhul. Ha szeretjük karamellizálva, kicsit kapassuk oda, a leves ízének csak jót fog tenni!
- Adjuk hozzá a rusztikusan felkockázott répát és burgonyát, és picit pirítsuk le ezt is.
- Adjuk hozzá a babérlevelet, a bors- és szegfűborsszemeket, a reszelt fokhagymát, az aprított kaprot és a vodkát. Alaposan kavarjuk össze, főzzük pár percet, majd öntsük fel vízzel. Sózzuk meg, majd főzzük alacsony lángon a zöldségek puhulásáig.
- Amikor már minden puha, adjuk hozzá a kockázott lazacot, a tejszínt és egy fél citromlevét. Főznünk ekkor már szinte nem is kell, a lazac gyakorlatilag a forró levestől is átfő.
- Tálaljuk azon melegében.
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 109
- Tegnapi nézettség: 12
- 7 napos nézettség: 48
- Össznézettség: 3015
- Feltöltés dátuma: 2022. január 05.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- maradékból:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Rosanics Petra
360 recept
A lazacleves az egyik legtipikusabb skandináv fogás, amelynek mindegyik északi országban megvan a saját verziója. A finnekét lohikeitto-nak hívják, és tejszínesen-kaprosan, zöldségekkel gazdagon készítik. Nálunk karácsonykor került asztalra ez a csodás halleves, amibe a nagy ünnepi hangulatban egy kevés vodka is került, ami jót tesz az ízeknek, és a lé állagának is.