Az eredeti finn lazacleves (lohikeitto)
cukormentes
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojásmentes
Hering András
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
- 6% Fehérje
- 10% Szénhidrát
- 6% Zsír
-
75g lazac95 kcal
-
50g póréhagyma13 kcal
-
40g sárgarépa15 kcal
-
100g burgonya58 kcal
-
45g kapor19 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
0g szegfűbors0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
0g só0 kcal
-
500g zöldség alaplé35 kcal
-
2g fokhagyma2 kcal
-
43g citrom7 kcal
-
2g vaj13 kcal
-
50g habtejszín146 kcal
-
8g finomliszt28 kcal
Összesen
431
kcal
- 6% Fehérje
- 10% Szénhidrát
- 6% Zsír
-
300g lazac381 kcal
-
200g póréhagyma54 kcal
-
160g sárgarépa58 kcal
-
400g burgonya231 kcal
-
180g kapor77 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
0g szegfűbors0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
0g só0 kcal
-
2000g zöldség alaplé140 kcal
-
6g fokhagyma8 kcal
-
170g citrom26 kcal
-
7g vaj50 kcal
-
200g habtejszín584 kcal
-
31g finomliszt113 kcal
Összesen
1722
kcal
- 6% Fehérje
- 10% Szénhidrát
- 6% Zsír
-
8.2g lazac10 kcal
-
5.5g póréhagyma1 kcal
-
4.4g sárgarépa2 kcal
-
10.9g burgonya6 kcal
-
4.9g kapor2 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
0g szegfűbors0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
0g só0 kcal
-
54.7g zöldség alaplé4 kcal
-
0.2g fokhagyma0 kcal
-
4.7g citrom1 kcal
-
0.2g vaj1 kcal
-
5.5g habtejszín16 kcal
-
0.8g finomliszt3 kcal
Összesen
46
kcal
- 6% Fehérje
- 10% Szénhidrát
- 6% Zsír
- 77% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 21.4 g
Zsír
-
Összesen 21 g
-
Telített zsírsav 11 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 6 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 94 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2360 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 27 mg
-
Kálcium 177 mg
-
Vas 5 mg
-
Magnézium 80 mg
-
Foszfor 333 mg
-
Nátrium 1735 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 32.7 g
-
Cukor 5 mg
-
Élelmi rost 5 mg
VÍZ
-
Összesen 258.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 667 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 3 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 70 mg
-
D vitamin: 338 micro
-
K vitamin: 18 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 8 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 109 micro
-
Kolin: 96 mg
-
Retinol - A vitamin: 175 micro
-
α-karotin 1238 micro
-
β-karotin 3204 micro
-
β-crypt 5 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 520 micro
Összesen
431
kcal
- 6% Fehérje
- 10% Szénhidrát
- 6% Zsír
- 77% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 85.5 g
Zsír
-
Összesen 84.2 g
-
Telített zsírsav 45 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 25 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 5 g
-
Koleszterin 375 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 9439.8 g
-
Cink 5 mg
-
Szelén 109 mg
-
Kálcium 708 mg
-
Vas 19 mg
-
Magnézium 320 mg
-
Foszfor 1333 mg
-
Nátrium 6941 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 4 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 131 g
-
Cukor 21 mg
-
Élelmi rost 19 mg
VÍZ
-
Összesen 1032.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 2669 micro
-
B6 vitamin: 4 mg
-
B12 Vitamin: 13 micro
-
E vitamin: 5 mg
-
C vitamin: 282 mg
-
D vitamin: 1351 micro
-
K vitamin: 73 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 32 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 437 micro
-
Kolin: 385 mg
-
Retinol - A vitamin: 700 micro
-
α-karotin 4952 micro
-
β-karotin 12815 micro
-
β-crypt 18 micro
-
Likopin 1 micro
-
Lut-zea 2080 micro
Összesen
1722
kcal
- 6% Fehérje
- 10% Szénhidrát
- 6% Zsír
- 77% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 2.3 g
Zsír
-
Összesen 2.3 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 10 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 258.3 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 3 mg
-
Kálcium 19 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 9 mg
-
Foszfor 36 mg
-
Nátrium 190 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 3.6 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 28.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 73 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 8 mg
-
D vitamin: 37 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 12 micro
-
Kolin: 11 mg
-
Retinol - A vitamin: 19 micro
-
α-karotin 136 micro
-
β-karotin 351 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 57 micro
Összesen
46
kcal
Hozzávalók
-
1 csokor kapor
-
2 db babérlevél
-
só ízlés szerint
-
2000 ml zöldség alaplé
-
2 gerezd fokhagyma
-
1 db citrom
-
0.5 ek vaj
Elkészítés
- Olvasszunk fel fél evőkanál vajat egy közepes lábosban. Adjuk hozzá a karikára vágott póréhagymát, és időnként megkeverve addig főzzük, amíg a póréhagyma karamellizálódni kezd, körülbelül 2 percig.
- Adjuk hozzá a karikára vágott sárgarépát és a kisebb kockákra vágott burgonyát, és időnként megkeverve főzzük, amíg a zöldségek el nem kezdenek puhulni, körülbelül 4 percig.
- Ha sűrűbb állagot szeretnénk a levesnek, akkor ezen a ponton szórjuk rá a lisztet a zöldségekre (31 g), és addig keverjük, amíg a zöldségeket egyenletesen bevonja a liszt. Ez opcionális, én ki is hagytam.
- Adjuk hozzá a zöldségalaplevet (helyettesíthető hideg, szűrt vízzel is), a szegfűborsot, a szemes fekete borsot és a babérlevelet. Ízlés szerint sóval ízesítsük.
- Közepes lángon felforraljuk. Ezt követően vegyük vissza a hőt és lassan forralva, lefedve, de időnként megkeverve nagyjából 20 percig főzzük, amíg a burgonya megpuhul.
- Adjuk hozzá a lazacdarabokat, és óvatosan keverjük össze, hogy egyenletesen elosztódjanak az edényben. Fedjük le az edényt, és pároljuk, amíg a hal megpuhul, körülbelül 2-3 percig.
- Hozzákeverjük a tejszínt, majd ízesítjük, ha még szükséges.
- Friss kaporral és citromkarikákkal tálalajuk. A citromot tálalás után nyugodtan csurgassuk bele a levesbe, hogy kellően finom és savanykás lét kapjunk.
- Receptkönyvben: 237
- Tegnapi nézettség: 77
- 7 napos nézettség: 480
- Össznézettség: 50931
- Feltöltés dátuma: 2021. december 13.
Receptkategóriák
további kategória:
karácsony
kategória:
karácsonyi levesek
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- mikor:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Hering András
182 recept
A lohikeitto egy egyszerű lazacos burgonyaleves, amely Finnországban és más skandináv országokban is népszerű. Észak-Európa két legkedveletbb alapanyaga, a lazac és a friss kapor nélkülözhetetlen hozzávalói. A finn lazacleves rendkívül gazdag, krémes és hihetetlenül kiadós. Alig 40 perc alatt elkészül ez a selymes halleves, amely biztosan felmelegít a hideg téli éjszakákon, de tökéletesen bevethető az ünnepi menük izgalmas fogásaként is.