Krémes toszkán lazac
- 16% Fehérje
- 10% Szénhidrát
- 8% Zsír
-
200g lazac254 kcal
-
129 kcal
-
25g bébispenót9 kcal
-
50g főzőtejszín66 kcal
-
25g tej14 kcal
-
19g parmezán sajt74 kcal
-
11g vaj75 kcal
-
2g fokhagyma3 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g chilipehely0 kcal
-
1g petrezselyem0 kcal
- 16% Fehérje
- 10% Szénhidrát
- 8% Zsír
-
800g lazac1016 kcal
-
200g szárított paradicsom516 kcal
-
100g bébispenót37 kcal
-
200g főzőtejszín262 kcal
-
100g tej56 kcal
-
75g parmezán sajt294 kcal
-
42g vaj301 kcal
-
9g fokhagyma12 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g chilipehely0 kcal
-
5g petrezselyem2 kcal
- 16% Fehérje
- 10% Szénhidrát
- 8% Zsír
-
52.3g lazac66 kcal
-
13.1g szárított paradicsom34 kcal
-
6.5g bébispenót2 kcal
-
13.1g főzőtejszín17 kcal
-
6.5g tej4 kcal
-
4.9g parmezán sajt19 kcal
-
2.7g vaj20 kcal
-
0.6g fokhagyma1 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g chilipehely0 kcal
-
0.3g petrezselyem0 kcal
- 16% Fehérje
- 10% Szénhidrát
- 8% Zsír
- 65% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Likopin
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 58 g
Zsír
-
Összesen 30.1 g
-
Telített zsírsav 14 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 9 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 146 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2043.8 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 72 mg
-
Kálcium 403 mg
-
Vas 6 mg
-
Magnézium 179 mg
-
Foszfor 897 mg
-
Nátrium 481 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 33.8 g
-
Cukor 23 mg
-
Élelmi rost 7 mg
VÍZ
-
Összesen 230.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 313 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 9 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 25 mg
-
D vitamin: 875 micro
-
K vitamin: 94 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 21 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 62 micro
-
Kolin: 260 mg
-
Retinol - A vitamin: 231 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 979 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 22951 micro
-
Lut-zea 1906 micro
- 16% Fehérje
- 10% Szénhidrát
- 8% Zsír
- 65% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Likopin
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 231.8 g
Zsír
-
Összesen 120.3 g
-
Telített zsírsav 55 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 34 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 12 g
-
Koleszterin 584 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 8175.3 g
-
Cink 10 mg
-
Szelén 289 mg
-
Kálcium 1613 mg
-
Vas 23 mg
-
Magnézium 717 mg
-
Foszfor 3590 mg
-
Nátrium 1925 mg
-
Réz 3 mg
-
Mangán 4 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 135.3 g
-
Cukor 90 mg
-
Élelmi rost 27 mg
VÍZ
-
Összesen 922.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1253 micro
-
B6 vitamin: 6 mg
-
B12 Vitamin: 35 micro
-
E vitamin: 6 mg
-
C vitamin: 98 mg
-
D vitamin: 3498 micro
-
K vitamin: 375 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 3 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 83 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 249 micro
-
Kolin: 1041 mg
-
Retinol - A vitamin: 926 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 3917 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 91804 micro
-
Lut-zea 7622 micro
- 16% Fehérje
- 10% Szénhidrát
- 8% Zsír
- 65% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Likopin
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 15.1 g
Zsír
-
Összesen 7.9 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 38 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 534 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 19 mg
-
Kálcium 105 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 47 mg
-
Foszfor 234 mg
-
Nátrium 126 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 8.8 g
-
Cukor 6 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 60.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 82 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 6 mg
-
D vitamin: 228 micro
-
K vitamin: 24 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 5 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 16 micro
-
Kolin: 68 mg
-
Retinol - A vitamin: 60 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 256 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 5996 micro
-
Lut-zea 498 micro
Hozzávalók
-
100 g bébispenót
-
1 dl tej
-
75 g parmezán sajt
-
3 ek vaj
-
3 gerezd fokhagyma
-
só ízlés szerint
-
bors ízlés szerint
-
chilipehely ízlés szerint
-
5 szál petrezselyem
Elkészítés
- Vágjuk durvára a friss petrezselymet, tegyük félre a tálaláshoz. Vékonyan szeleteljük fel a 3 gerezd fokhagymát. Csepegtessünk le az üveges, olajba áztatott szárított paradicsomot, töröljük szárazra, és vágjuk durvára. Reszeljük finomra a parmezánt.
- Papírtörlővel törölgessük szárazra a lazacfiléket. Mindkét oldalát fűszerezzük 1 teáskanál sóval és egy csipet fekete borssal.
- Hevítsünk fel 2 evőkanál vajat egy nagy öntöttvas vagy tapadásmentes serpenyőben közepesen magas lángon, amíg enyhén habzódni nem kezd. Bőrös felükkel lefelé helyezd el a serpenyőben a lazacfiléket, és közepes lángon kezd el pirítani. A bőrének szép ropogósra kell sülnie, a hal húsának pedig a közepéig ki kell világosodnia, ez a szeletek vastagságától függően 5-10 perces sütést jelent.
- A serpenyőből kiöntjük a zsiradékot, és egy papírtörlővel töröljük szárazra. Hozzáadjuk a maradék 1 evőkanál vajat, és közepes lángon felmelegítjük. Adjuk hozzá az aszalt paradicsomot, fokhagymát és egy csipet vagy késhegyni chilipelyhet. Pároljuk, amíg a fokhagyma megpuhul és illatos lesz, de nem barnul meg, körülbelül 2 percig.
- Adjunk hozzá néhány maréknyi bébispenótot, folyamatosan keverjük, amíg meg nem fonnyad, körülbelül 2 percig. Adjuk hozzá a parmezánt is és a tejszínt valamint 1dl tejet, ízesítsük sóval és fekete borssal, majd forraljuk össze, amíg krémes mártást nem kapunk.
- Tegyük vissza a lazacot bőrével lefelé a serpenyőbe, helyezzük bele a szószba. Pároljuk 2 percig, hogy az ízek összeérjenek és a lazac felmelegedjen. Néhány kanál mártást nyugodtan kanalazzunk rá a lazacszeletekre is, hogy beszívja a krémes szósz ízeit. Tálalás előtt levesszük a tűzről, és petrezselyemmel szórjuk meg.
- Sütés ideje: 10 perc
- Receptkönyvben: 605
- Tegnapi nézettség: 81
- 7 napos nézettség: 610
- Össznézettség: 48521
- Feltöltés dátuma: 2021. december 09.
Ajánló
Fontos, hogy mindig jó minőségű és friss lazacot vásároljunk. Tüzetesen vizsgáljuk át a húst! Ne legyenek rajta elszíneződések, a friss lazac húsa csakis rózsaszín lehet. Ha piacon vagy halárustól vesszük az árut, figyeljük meg, hogy a lazacnak ne legyen semmilyen szaga, legyen fényes és semmiképpen ne legyen száraz. Ha egész halat veszünk, a bőrnek ezüstösnek és fényesnek, a hal szemeinek pedig tisztának kell lennie.A lazac sütése kapcsán a legfontosabb dolog amire figyelnünk kell, hogy ne szárítsuk ki a halfilét! Mivel nagyon hamar átsül, így minden perc számít. A hal sütését kezdd úgy, hogy a bőrös rész legyen lefelé, és a halszelet vastagságától függően 5-6 percig hagyd, hogy a filé elkezdjen sülni. Ha letelt az idő, fordítsd meg a húst, és a bőrös oldalával lefele süsd még nagyjából három percig.
Receptkategóriák
-
- főkategória:
-
- kategória:
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- mikor:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Ez a krémes serpenyőben sült lazac a legjobb megoldás lehet, ha hétvégi "ebéd- vagy vacsorazavarunk" támad. A filéket ropogós héjúra pirítjuk, megszórjuk friss bébispenóttal, édes szárított paradicsommal, majd sajtos-tejszínes szósszal főzzük ellenállhatatlanul krémessé. A végeredmény egy ízletes és izgalmas fogás lesz, amely tele van olasz ízekkel és illatokkal. Mindez pedig kevesebb, mint 30 perc elkészül. Köretként tálalhatunk hozzá rizst vagy kisebb méretű tésztákat (például orzot), krémes polentát, extra sajtos krumplipürét sütőben sütve, vagy karfiolrizst.