Chilipehely

A chilipehely a chilipornál nagyobb, durvább szemcséjű chiliőrlemény. A chili Dél-Amerikából származó kultúrnövény, mely mára az egész világot meghódította. A köznyelvben a csípős paprikák összességét nevezik így. A chili fogyasztása jótékony hatással van az emésztésre. Hatóanyaga – ami egyben csípősségéért is felelős – a kapszaicin. A paprikák csípősségének mértékegysége a Scoville-egység; a Droset Naga elnevezésű chilipaprika Scoville-értéke a legmagasabb, tehát ez a világ legerősebb paprikája. (Összehasonlításképp: a Jalapeno paprika Scoville-értéke a Dorset Nagáénak százada.) A chilipehely a finomabbra őrölt chilifűszereknél jobban bírja a magas hőmérsékletet, így wokban készült ételekhez is kiválóan használható, mert nem keseredik meg. Használhatjuk tészta- és húsételekhez, az Ázsiai konyha alapvető fűszere.
Bármikor.
Fűszertartó dobozban, a többi fűszerrel egy helyen.
fehérjetartalom
13.46 g
zsírtartalom
13.679 g
szénhidráttartalom
49.7 g
víztartalom
10.75 g
Nátrium
2867 mg
Kalcium
330 mg
Foszfor
300 mg
Magnézium
149 mg
B6 vitamin
2.094 g
Kolin
66.5 mg
E vitamin
38.14 mg
Béta-karotin
15000 µg
fehérje
13.46 g
Zsír
telített zsírsav
2.462 g
egyszeresen telített zsírsav
3.211 g
többszörösen telített zsírsav
8.006 g
ásványi anyagok
Kalcium
330 mg
Vas
17.3 mg
Magnézium
149 mg
Foszfor
300 mg
Nátrium
2867 mg
Cink
4.3 mg
Réz
1 mg
Mangán
1.7 mg
Szelén
20.4 µg
szénhidrát
rost
34.8 g
cukor
7.19 g
víz
10.75 g
vitaminok
Tiamin - B1 vitamin
0.25 mg
Riboflavin - B2 vitamin
0.94 mg
Niacin - B3 vitamin
11.6 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
0.888 mg
Folát
28 µg
Kolin
66.5 mg
Alfa-karotin
2090 µg
Béta-karotin
15000 µg
Béta-kriptoxantin
3490 µg
Likopin
21 µg
Lutein+zeaxantin
310 µg
E vitamin
38.14 mg
K vitamin
105.7 µg
A vitamin
1483 µg
C vitamin
0.7 mg
B6 vitamin
2.094 g
Itt az idő, hogy megkezdjük a tavaszi kertészkedést, és előkerüljenek a vetőmagvak! A fűszernövények között is bőven akad olyan, amit a tavaszi szezonban kell elvetni, hogy pár hónap múlva már szedhessük a friss fűszert. Te mennyire ismered jól ezeket a növényeket?
NosaltyA kókuszolaj sokak kedvence a konyhában. Igen ám, de ha hideg hozzávalókkal keverjük, az kellemetlen meglepetésekhez vezethet, így jobb felkészülten belevágni a vele történő sütés-főzésbe.
Szabó AnnaVannak, akik szeretnek meginni egy pohár bort főzés közben, különösen, ha valamilyen összejövetelre készülnek – de nem ez az egyetlen módja az alkohol felhasználásának a konyhában.
Szabó AnnaNyílt levélben fogalmazta meg aggályait a népszerű termékkritikus a boltokba épphogy csak visszatért Traubisodával kapcsolatban: szerinte romlott az üdítő minősége.
Apró tökre vagy csilipaprikára emlékeztető, C-vitaminban dús pirosas-barnás gyümölcsök, melyek Brazíliában, de akár nálunk is megteremnek. Íme a brazil cseresznye, alias pitanga, amit alig ismerünk.
Puffadás, gyomorpanaszok, emésztési gondok. Hogy tudod elkerülni a kellemetlen tüneteket? Gasztroenterológusok segítenek, mely ételeket érdemes tiltólistára tenni!
A TV-ben láttam ezt a receptet. Annyira gyors és egyszerű, szinte elronthatatlan.
Nem ragad, nem szakad, ez a mi palacsinta alapreceptünk!
Nagyon egyszerűen és gyorsan elkészíthető ez a finom sajtgolyó, amelyet most tilsiti sajtból készítettem el, de próbáltam már trappista sajtból is, úgy is nagyon fincsi volt! Finom ...
Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!