
Gyerekkorunk meghatározó élménye a csudagusztán babot falatozó Bud Spencer és Terence Hill. És hát nem is tévedtek kedvenceink, mert a paradicsomos-hagymás bab az egyik leggyorsabb és legnagyszerűbb egytálétel, amit egyenesen a serpenyőből, friss fehérkenyérrel tunkolva a legjobb fogyasztani!
Hogy akkor most a hagymás bab pontosan milyen eredetű étel, nehéz lenne megmondani: népszerű étel hazánkban is, ugyanakkor az olasz spagettiwesternek kötelező eleme, ahol ráadásul sokszor mexikói babként hivatkoznak rá. Maga a bab és a paradicsom értelemszerűen amerikai eredetű, ugyanakkor ezt a kiadós egytálételt leggyakrabban szalonnával vagy kolbásszal turbózzák, ami meg mégis inkább európai hozzátoldás a műfajhoz.

Bárhonnan is eredjen, világhódító útjára Bud Spencer és Terence Hill komikus eurowesternjeivel indult, de a páros legtöbb filmjében visszatérő geg, hogy valamiféle babos egytálételt falatoznak, legyen az hagymás bab, chilis bab, paradicsomos bab vagy egy egyszerű konzerves babféle. Az mindenesetre sokunk számára meghatározó filmes gasztromomentum, ahogy Az ördög jobb és bal kezében a farkaséhes Terrence Hill benyom egy nagy serpenyő hagymás babot, amit ráadásul egy vekni kenyérrel tunkol.
A hagymás babot ráadásul otthon bő fél óra alatt simán összedobhatjuk, ha konzerves főtt babbal dolgozunk. Az étel lényege azonban a hagyma, ezért nagyon nem mindegy, hogyan készítjük el: ha ránk hallgattok, édesebb típusú, pl. fehér hagymát használtok, méghozzá jó sokat, és pirítsátok oda alaposan, attól lesz jó íze! Persze nem maradhat el belőle a fokhagyma sem, további fűszerként viszont már érdemes óvatosan bánni - na persze a füstölt fűszerpaprika azért nem maradhat el. A szalonnát tetszés szerint kolbászra is cserélhetitek, de szerintünk a szalonna íze jobban harmonizál a többi összetevővel, nem elnyomja, hanem kiegészíti őket.

Az elkészült hagymás babot tálalhatjuk tányérokba is, de sokkal autentikusabb, ha egyenesen a lábasból falatozunk. A friss fehérkenyeret sem érdemes kispórolni, hiszen tunkolás nélkül nem az igazi a babevés!
Ha hasonlóan izgalmas és laktató fogásokra vágynál, főzd meg ezeket is:
Hozzászólások (0)
A hozzászólás íráshoz belépés szükséges!