r
Nosalty Logó

Hagymás bab, ahogy a westernekben falatozzák

0,0

0 ÉRTÉKELÉS0 HOZZÁSZÓLÁS

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!
Rosanics Petra
Hagymás bab
adag
Idő
perc
Költség
olcsó
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

482
Kalória
16g
Fehérje
46g
Szénhidrátok
26.9g
Zsír
287.5g
Víz
33.8g
Koleszterin
11.1g
Rost
6.3g
Cukor
  • 4% Fehérje
  • 12% Szénhidrát
  • 7% Zsír
Összesen 482 kcal
  • 4% Fehérje
  • 12% Szénhidrát
  • 7% Zsír
Összesen 1928 kcal
  • 4% Fehérje
  • 12% Szénhidrát
  • 7% Zsír
Összesen 124 kcal
  • 4% Fehérje
  • 12% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 76% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Likopin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    16 g

Zsír

  • Összesen
    26.9 g
  • Telített zsírsav
    10 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    12 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    34 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1091.7 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    5 mg
  • Kálcium
    176 mg
  • Vas
    6 mg
  • Magnézium
    102 mg
  • Foszfor
    224 mg
  • Nátrium
    575 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    46 g
  • Cukor
    6 mg
  • Élelmi rost
    11 mg

Víz

  • Összesen
    287.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    23 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    19 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    8 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    129 micro
  • Kolin:
    12 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    266 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    2745 micro
  • Lut-zea
    89 micro
Összesen 482 kcal
  • 4% Fehérje
  • 12% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 76% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Likopin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    64 g

Zsír

  • Összesen
    107.7 g
  • Telített zsírsav
    39 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    50 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    13 g
  • Koleszterin
    135 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4366.8 g
  • Cink
    10 mg
  • Szelén
    19 mg
  • Kálcium
    703 mg
  • Vas
    23 mg
  • Magnézium
    410 mg
  • Foszfor
    895 mg
  • Nátrium
    2302 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    184.1 g
  • Cukor
    25 mg
  • Élelmi rost
    44 mg

Víz

  • Összesen
    1150 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    93 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    8 mg
  • C vitamin:
    77 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    32 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    4 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    11 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    515 micro
  • Kolin:
    49 mg
  • Retinol - A vitamin:
    5 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    1064 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    10980 micro
  • Lut-zea
    354 micro
Összesen 1928 kcal
  • 4% Fehérje
  • 12% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 76% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Likopin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    4.1 g

Zsír

  • Összesen
    6.9 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    9 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    281.4 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    1 mg
  • Kálcium
    45 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    26 mg
  • Foszfor
    58 mg
  • Nátrium
    148 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    11.9 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

Víz

  • Összesen
    74.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    6 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    5 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    33 micro
  • Kolin:
    3 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    69 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    707 micro
  • Lut-zea
    23 micro
Összesen 124 kcal

Elkészítés

  1. A szalonnát vékony csíkokra vágjuk, majd egy nagyobb serpenyőben alaposan lepirítjuk. Ha elébb kezdene égni, mint pirulni, löttyintsünk alá pár csepp olajat. Süssük ki teljesen a szalonna zsírját, majd a megpirult szalonnadarabokat szedjük ki egy tálkába.
  2. A szalonna hátramaradt zsírjára rádobjuk a vékonyra szeletelt hagymát és a zúzott fokhagymát. Gyakori kevergetés mellett pirítsuk le alaposan.
  3. Adjuk hozzá a babérlevelet és fűszerezzük köménnyel, füstölt pirospaprikával, sóval, borssal. Forgassuk át alaposan a hagymás alapot, majd öntsük rá az aprított paradicsomot és kevés vizet (öblögessük ki a paradicsomkonzervet kb. 2dl vízzel és használjuk azt). Közepes lángon főzzük 10-15 percet.
  4. Ízlés szerint adjunk hozzá chilipelyhet, majd a lecsepegtetett főtt babot. Alaposan forgassuk át az egészet és melegítsük össze pár perc alatt.
  5. A kész hagymás babhoz keverjük hozzá a pirított szalonnát, majd tálaljuk jóféle, friss, vastag karéjra szeletelt kenyérrel.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 5 perc
  • Főzés ideje: 25 perc

Gyerekkorunk meghatározó élménye a csudagusztán babot falatozó Bud Spencer és Terence Hill. És hát nem is tévedtek kedvenceink, mert a paradicsomos-hagymás bab az egyik leggyorsabb és legnagyszerűbb egytálétel, amit egyenesen a serpenyőből, friss fehérkenyérrel tunkolva a legjobb fogyasztani!

Hogy akkor most a hagymás bab pontosan milyen eredetű étel, nehéz lenne megmondani: népszerű étel hazánkban is, ugyanakkor az olasz spagettiwesternek kötelező eleme, ahol ráadásul sokszor mexikói babként hivatkoznak rá. Maga a bab és a paradicsom értelemszerűen amerikai eredetű, ugyanakkor ezt a kiadós egytálételt leggyakrabban szalonnával vagy kolbásszal turbózzák, ami meg mégis inkább európai hozzátoldás a műfajhoz.

Hagymás bab
A szalonnát lecserélhetitek akár kolbászra is, ha azt jobban szeretitek

Bárhonnan is eredjen, világhódító útjára Bud Spencer és Terence Hill komikus eurowesternjeivel indult, de a páros legtöbb filmjében visszatérő geg, hogy valamiféle babos egytálételt falatoznak, legyen az hagymás bab, chilis bab, paradicsomos bab vagy egy egyszerű konzerves babféle. Az mindenesetre sokunk számára meghatározó filmes gasztromomentum, ahogy Az ördög jobb és bal kezében a farkaséhes Terrence Hill benyom egy nagy serpenyő hagymás babot, amit ráadásul egy vekni kenyérrel tunkol.

A hagymás babot ráadásul otthon bő fél óra alatt simán összedobhatjuk, ha konzerves főtt babbal dolgozunk. Az étel lényege azonban a hagyma, ezért nagyon nem mindegy, hogyan készítjük el: ha ránk hallgattok, édesebb típusú, pl. fehér hagymát használtok, méghozzá jó sokat, és pirítsátok oda alaposan, attól lesz jó íze! Persze nem maradhat el belőle a fokhagyma sem, további fűszerként viszont már érdemes óvatosan bánni - na persze a füstölt fűszerpaprika azért nem maradhat el. A szalonnát tetszés szerint kolbászra is cserélhetitek, de szerintünk a szalonna íze jobban harmonizál a többi összetevővel, nem elnyomja, hanem kiegészíti őket.

Hagymás bab
Ha már kanalaznátok a hagymás babot, a fakanál a legjobb kiegészítő ehhez

Az elkészült hagymás babot tálalhatjuk tányérokba is, de sokkal autentikusabb, ha egyenesen a lábasból falatozunk. A friss fehérkenyeret sem érdemes kispórolni, hiszen tunkolás nélkül nem az igazi a babevés!

Ha hasonlóan izgalmas és laktató fogásokra vágynál, főzd meg ezeket is:

Elmentem a receptkönyvembe

Elmentem a receptkönyvembe

Receptkönyvbe mentéshez kérjük lépj be!
Kinyomtatom
Jegyzetet írok

Jegyzet

Jegyzetíráshoz kérjük lépj be!
Elküldöm e-mailben
Megcsináltam

Bevált ez a recept? Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!

Hozzászólások (0)

További receptek

Címlapról ajánljuk

Top Receptek

Tradicionális gulyásleves

Az igazi Hungarikum, amire igazán büszkék lehetünk. Vendéglátós lévén tapasztaltam, hogy a külföldi turisták, amikor betérnek az étterembe, az volt az első kérdésük, hogy "Gulász " ...

Marhahúsos rakott brokkoli

Ez a besameles rakott brokkoli darált hússal egy igazi családi kedvenc, amely tökéletes választás a hétköznapi vacsorákhoz. A roppanós brokkoli, a szaftos darált hús és a krémes ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!