Szárított paradicsom

A napon szárított paradicsom Olaszországban született meg (Nápoly közelében), körülbelül a 60-as évek elején. A parasztasszonyok a bő termést akarták tartósítani télre, de befőzés nélkül. Úgy gondolták, ha az aszalás a gyümölcsöknél bevált, akkor miért ne működne a paradicsomnál is. Eredménye a ma már Európa-szerte kedvelt aszalt paradicsom. Kiváló kiegészítő tésztaételekhez, kuszkuszhoz, salátákhoz, szószokhoz, de magában, kovászos kenyérrel is nagyon finom.
Az aszalt paradicsom nálunk leginkább olajban eltéve kapható, de sózott változata is létezik. A sózott verziónál ügyelni kell arra, hogy sótartalma meglepően nagy, ezt az ételek sózásánál mindenképpen figyelembe kell venni.
Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:
A szárított paradicsom (aszalt paradicsom) egy népszerű konyhai alapanyag, amit a friss paradicsom szárításával állítanak elő. Az eljárás során a paradicsomban lévő nedvesség jelentős része távozik, miközben a paradicsom megőrzi intenzív ízét és tápanyagtartalmát.
Szárított paradicsomot piacon, fűszerboltban, szuper- és hipermarketek polcain is találunk. Lehet venni vákuum-csomagolásban, illetve olajban tartósított változatban is. Utóbbihoz gyakran kerülnek extra fűszerek. A szárított paradicsom hűvös, száraz helyen tárolható, légmentesen. Gyakran olívaolajban, fűszerekkel (például fokhagyma, bazsalikom) tartósítják, ami meghosszabbítja az eltarthatóságát, és gazdagítja az ízét.
A szárított paradicsom gazdag likopinban, ami egy erős antioxidáns, valamint tartalmaz C-vitamint, K-vitamint és rostot. Koncentrált alapanyag, így több kalóriát tartalmaz, mint a friss paradicsom. Magnéziumban, káliumban és vasban is gazdag.
Felhasználhatjuk például pesztókhoz vagy tésztaszószokhoz, szendvicsekben és salátákban, levesekben, ragukban és pizzán is.
Készülhet "gyere hozzám feleségül" csirke, mediterrán tészta, olaszos tésztasaláta zöldségekkel, maradékmentő spárgás csavart, házi medvehagymapesztós fusilli, három sajtos grillezett szendvics, garnéla tál koktélmártással, olasz rakott bab és csavart focaccia.
Még több szárított paradicsomos receptért görgess lejjebb!
Az év bármely szakaszában kaphatunk szárított paradicsomot a piacon, szupermarketben vagy fűszerboltban.
A szárított paradicsom hűvös, száraz helyen tárolandó, légmentesen. Gyakran olívaolajban, fűszerekkel (például fokhagyma, bazsalikom) tartósítják, ami meghosszabbítja az eltarthatóságát, és gazdagítja az ízét.
fehérjetartalom
14.11 g
zsírtartalom
2.028 g
szénhidráttartalom
55.76 g
víztartalom
14.56 g
Foszfor
356 mg
Magnézium
194 mg
Kalcium
110 mg
Nátrium
107 mg
B6 vitamin
0.332 g
Kolin
104.6 mg
Likopin
45902 µg
C vitamin
39.2 mg
fehérje
14.11 g
Zsír
telített zsírsav
0.426 g
egyszeresen telített zsírsav
0.487 g
többszörösen telített zsírsav
1.115 g
ásványi anyagok
Kalcium
110 mg
Vas
9.09 mg
Magnézium
194 mg
Foszfor
356 mg
Nátrium
107 mg
Cink
1.99 mg
Réz
1.423 mg
Mangán
1.846 mg
Szelén
5.5 µg
szénhidrát
rost
12.3 g
cukor
37.59 g
víz
14.56 g
vitaminok
Tiamin - B1 vitamin
0.528 mg
Riboflavin - B2 vitamin
0.489 mg
Niacin - B3 vitamin
9.05 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
2.087 mg
Folát
68 µg
Kolin
104.6 mg
Béta-karotin
524 µg
Likopin
45902 µg
Lutein+zeaxantin
1419 µg
E vitamin
0.01 mg
K vitamin
43 µg
A vitamin
44 µg
C vitamin
39.2 mg
B6 vitamin
0.332 g
A Semmelweis Egyetem friss kutatásából derült ki, hogy egy bizonyos ételből ajánlott rendszeresen fogyasztani, különösen, ha inzulinrezisztenciával küzdünk.
NosaltyA napokban áfa-visszatérítést ígért a kormány a nyugdíjasoknak, melynek értelmében bizonyos termékek áfájat visszaigényelhetik. Úgy tűnik, mégsem annyira fekete-fehér a döntés, mint sokan hitték.
NosaltyNem újdonság, hogy az egészséges életmód része a megfelelő táplálkozás, ezzel kapcsolatban pedig van néhány ökölszabály, amit egy bizonyos kor felett kifejezetten érdemes megfogadni. A szénhidrátra hajlamosak vagyunk úgy tekinteni, mint mumusra, pedig nem zárhatjuk ki életünkből. 50 felett például egy bizonyos fajtája igenis egészségtámogató hatású.
NosaltyVagyunk egy páran, akik el sem tudják képzelni a napindítást egy csésze, de inkább egy bögre forró kávé nélkül. Azonban van egy dolog, amit semmiképp ne tegyünk meg a kávéval, mert egy kutatás szerint akár rákkeltő hatása is lehet.
Ha egy igazán kényeztető, mégis harmonikus menüvel szeretnéd meglepni magad és a családod, ez a hármas tökéletes választás!
A sült krumpli egyike azoknak az ételeknek, amelyeket alapvetően a legkönnyebben meg lehet sütni forrólevegős sütőben, ám csak akkor lesz aranyszínű, kívül ropogós és belül puha a végeredmény, ha elkerülünk bizonyos hibákat. Nézzük, melyek azok!
A frankfurti virsliről elnevezett levest sokféleképpen készítik, nekünk ez az egyik kedvenc verziónk.
Ízlés szerint csoki- vagy gyümölcsdarabkákat tehetünk a muffintésztába.
Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...
Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!