Szárított paradicsom

A napon szárított paradicsom Olaszországban született meg (Nápoly közelében), körülbelül a 60-as évek elején. A parasztasszonyok a bő termést akarták tartósítani télre, de befőzés nélkül. Úgy gondolták, ha az aszalás a gyümölcsöknél bevált, akkor miért ne működne a paradicsomnál is. Eredménye a ma már Európa-szerte kedvelt aszalt paradicsom. Kiváló kiegészítő tésztaételekhez, kuszkuszhoz, salátákhoz, szószokhoz, de magában, kovászos kenyérrel is nagyon finom.
Az aszalt paradicsom nálunk leginkább olajban eltéve kapható, de sózott változata is létezik. A sózott verziónál ügyelni kell arra, hogy sótartalma meglepően nagy, ezt az ételek sózásánál mindenképpen figyelembe kell venni.
Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:
A szárított paradicsom (aszalt paradicsom) egy népszerű konyhai alapanyag, amit a friss paradicsom szárításával állítanak elő. Az eljárás során a paradicsomban lévő nedvesség jelentős része távozik, miközben a paradicsom megőrzi intenzív ízét és tápanyagtartalmát.
Szárított paradicsomot piacon, fűszerboltban, szuper- és hipermarketek polcain is találunk. Lehet venni vákuum-csomagolásban, illetve olajban tartósított változatban is. Utóbbihoz gyakran kerülnek extra fűszerek. A szárított paradicsom hűvös, száraz helyen tárolható, légmentesen. Gyakran olívaolajban, fűszerekkel (például fokhagyma, bazsalikom) tartósítják, ami meghosszabbítja az eltarthatóságát, és gazdagítja az ízét.
A szárított paradicsom gazdag likopinban, ami egy erős antioxidáns, valamint tartalmaz C-vitamint, K-vitamint és rostot. Koncentrált alapanyag, így több kalóriát tartalmaz, mint a friss paradicsom. Magnéziumban, káliumban és vasban is gazdag.
Felhasználhatjuk például pesztókhoz vagy tésztaszószokhoz, szendvicsekben és salátákban, levesekben, ragukban és pizzán is.
Készülhet "gyere hozzám feleségül" csirke, mediterrán tészta, olaszos tésztasaláta zöldségekkel, maradékmentő spárgás csavart, házi medvehagymapesztós fusilli, három sajtos grillezett szendvics, garnéla tál koktélmártással, olasz rakott bab és csavart focaccia.
Még több szárított paradicsomos receptért görgess lejjebb!
Az év bármely szakaszában kaphatunk szárított paradicsomot a piacon, szupermarketben vagy fűszerboltban.
A szárított paradicsom hűvös, száraz helyen tárolandó, légmentesen. Gyakran olívaolajban, fűszerekkel (például fokhagyma, bazsalikom) tartósítják, ami meghosszabbítja az eltarthatóságát, és gazdagítja az ízét.
fehérjetartalom
14.11 g
zsírtartalom
2.028 g
szénhidráttartalom
55.76 g
víztartalom
14.56 g
Foszfor
356 mg
Magnézium
194 mg
Kalcium
110 mg
Nátrium
107 mg
B6 vitamin
0.332 g
Kolin
104.6 mg
Likopin
45902 µg
C vitamin
39.2 mg
fehérje
14.11 g
Zsír
telített zsírsav
0.426 g
egyszeresen telített zsírsav
0.487 g
többszörösen telített zsírsav
1.115 g
ásványi anyagok
Kalcium
110 mg
Vas
9.09 mg
Magnézium
194 mg
Foszfor
356 mg
Nátrium
107 mg
Cink
1.99 mg
Réz
1.423 mg
Mangán
1.846 mg
Szelén
5.5 µg
szénhidrát
rost
12.3 g
cukor
37.59 g
víz
14.56 g
vitaminok
Tiamin - B1 vitamin
0.528 mg
Riboflavin - B2 vitamin
0.489 mg
Niacin - B3 vitamin
9.05 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
2.087 mg
Folát
68 µg
Kolin
104.6 mg
Béta-karotin
524 µg
Likopin
45902 µg
Lutein+zeaxantin
1419 µg
E vitamin
0.01 mg
K vitamin
43 µg
A vitamin
44 µg
C vitamin
39.2 mg
B6 vitamin
0.332 g
Ott lapul a kamrában, gyakran használjuk, azonban ha előkerül, mégis majdnem mindig ugyanazt készítjük belőle: mire használhatnánk még a grízt az édességkészítés terén?
Lakos Benedek2024 végén láthattuk az RTL Konyhafőnök című gasztroműsorának utolsó évadát, melynek zsűrijét Rácz Jenő hét éven át erősítette. A jelenlegi jelek szerint viszont a séf nagy eséllyel átigazolhatott a TV2-höz.
NosaltyA mai nap csupa zöldséges, mégis laktató fogások sora, a menü végéről pedig nem maradhat el egy kis édes csábítás.
NosaltyA D-vitamin kapcsán rengeteg kutatás zajlott már korábban is, de a mostani egy új perspektívát nyithat meg az izomépítés és testsúlykontroll terén.
Nézzük, hogy a külföldieknek melyek a kedvenc magyar ételeik!
Közeleg a tavasz, majd eljön a nyár is, szóval a télre behurcolt kinti növények lassan újra kikerülhetnek. Ezúttal a nagy kedvenc, a muskátli kerül górcső alá: következzen pár tipp, ami abban segít, hogy a telet követően sok-sok virágot hozzon.
A vendégségek koronázatlan királynője a hidegtál. Mindenféle húskészítményt, sajtokat és kencéket szervírozhatunk egy tálcán. A sajttekercs egy keveréke ezeknek, hiszen sajt, sonka, ...
A lengyel cukrászat nagy kedvenc süteménye, a karpatka két réteg égetett tésztából és egy nagy adag, lágy vaníliakrémből áll. A torta hullámos felszínét porcukorral behintve kapjuk ...
Mostanában nincsenek túl jó napjaim. Arra gondoltam, hogy legalább összeállítom a húsvéti menüt, hátha ez feldob egy kicsit. Egyébként is épp itt is az ideje a tervezgetésnek, hisz ...
Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!