Mustár

A mustár az egyik legősibb és legelterjedtebb fűszer, amelyet a világ szinte minden konyhájában megtalálunk. A mustármagból készült paszta pikáns ízt kölcsönöz az ételeknek, és számos változatban elérhető: sima, dijoni, magos, édes vagy fűszeres formában. A mustár alapanyaga a fehér, barna vagy fekete mustármag, amelyet őrölve vagy egészben használnak fel.
Az egyes hozzávalók függvényében változik a mustár aromája, csípőssége. A növény két fajtáját különböztetjük meg: a fehér (vagy angol) mustár és a fekete (más néven) francia mustár. A mustárt fogyaszthatjuk hideg sültekhez, sonkához, sült kolbászhoz, szendvicsekben, de salátaönteteket is ízesíthetünk vele.
Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:
A mustár a mustárnövény(Sinapis alba és brassica juncea) magjából készül, amelyet ecettel, vízzel és egyéb fűszerekkel kevernek pasztává. A mustár világszerte népszerű ízesítő, amelyet húsételek, szendvicsek és salátaöntetek kiegészítésére használnak.
A mustárt üveges vagy tubusos formában vásárolhatjuk meg, különböző ízvilágokban. Érdemes tiszta összetevőjű, adalékanyag-mentes változatokat választani. A magos mustár intenzívebb ízt ad, míg a sima, krémes változat lágyabb. A dijoni mustár az egyik legnépszerűbb verzió.
A mustár nemcsak ízesít, hanem segíti az emésztést, és serkenti az anyagcserét. Alacsony kalóriatartalma miatt diétás étrendben is jól használható, és antioxidánsokat is tartalmaz.
Mártások: Hollandi mártás vagy mézes-mustáros öntet.
Pácok: Húsokhoz készült fűszeres pácok.
Szendvicsek: Klasszikus kiegészítő sonkával, tonhallal vagy sajttal.
Köretek: Burgonyasaláta vagy grillezett zöldségek mustáros öntettel.
Még több mustárral készült receptért görgess lejjebb!
A mustár egész évben bármikor kapható.
A mustárt hűtőszekrényben tároljuk felbontás után, hogy megőrizze frissességét és ízét. Száraz, hűvös helyen bontatlanul hosszú ideig eláll.
fehérjetartalom
3.74 g
zsírtartalom
3.17 g
szénhidráttartalom
5.83 g
víztartalom
83.72 g
Nátrium
1104 mg
Foszfor
108 mg
Kalcium
63 mg
Magnézium
48 mg
B6 vitamin
0.07 g
Kolin
22.4 mg
Niacin - B3 vitamin
0.565 mg
E vitamin
0.36 mg
fehérje
3.74 g
Zsír
telített zsírsav
0.214 g
egyszeresen telített zsírsav
2.182 g
többszörösen telített zsírsav
0.774 g
ásványi anyagok
Kalcium
63 mg
Vas
1.61 mg
Magnézium
48 mg
Foszfor
108 mg
Nátrium
1104 mg
Cink
0.64 mg
Réz
0.074 mg
Mangán
0.422 mg
Szelén
33.5 µg
szénhidrát
rost
4 g
cukor
0.92 g
víz
83.72 g
vitaminok
Tiamin - B1 vitamin
0.177 mg
Riboflavin - B2 vitamin
0.07 mg
Niacin - B3 vitamin
0.565 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
0.254 mg
Folát
7 µg
Kolin
22.4 mg
Alfa-karotin
1 µg
Béta-karotin
51 µg
Béta-kriptoxantin
27 µg
Lutein+zeaxantin
113 µg
E vitamin
0.36 mg
K vitamin
1.4 µg
A vitamin
5 µg
C vitamin
0.3 mg
B6 vitamin
0.07 g
A böjt hagyománya manapság már csak egy szűkebb társadalmi réteg tagjainak életében van jelen, annak ellenére, hogy sokáig törvény határozta meg annak betartását Magyarországon. A szigorított étrend teljesen átalakította a régi paraszti konyhák amúgy is szegényes recepttárát: nézzük, milyen elfeledett böjti ételek bújnak meg a régi szakácskönyvek mélyén!
Lakos BenedekA leves medvehagymás, a főétel cukkinis-zöldspárgás, így nem lehet panasz a tavaszi alapanyagokra és ízekre. Jó, a desszertünk "csak" csokis, de nagyon-nagyon szaftos.
NosaltyVilágszerte egyre nagyobb tábora van az olajmentes sütésnek és ételkészítésnek, az ehhez szükséges eszközt pedig igen olcsón kínálja most az Aldi.
NosaltyRengeteg pénzt spórolhatsz meg, ha bevásárolsz ebből a jó minőségű téliszalámiból.
Nemrég írtunk meg mi is, hogy a Dunántúl legendás csárdája bezár, és nem is kívánják semmilyen formában átadni az üzemeltetését másnak. Most viszont, úgy néz ki, mégis van remény arra, hogy újranyisson.
Újabb hét, ezért újabb kvízzel jelentkezünk! Most, hogy már nemcsak a naptár szerint írunk tavaszt, hanem az időjárás is egyre inkább tavaszias arcát mutatja, itt az ideje, hogy felsorakozzanak az évszak zöldségei!
Mostanában nincsenek túl jó napjaim. Arra gondoltam, hogy legalább összeállítom a húsvéti menüt, hátha ez feldob egy kicsit. Egyébként is épp itt is az ideje a tervezgetésnek, hisz ...
Sokan félnek a legfinomabb sütemények alapjául szolgáló kelt tészta készítésétől, pedig csak bátran bele kell vágni, aztán jön minden magától! Én tizenévesen már elkezdtem, és ...
Nem is emlékszem honnan a recept, állandóan gyűjtögetek. :) De azt tudom, hogy nagyon finom ez a süti, érdemes elkészíteni. :)
Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!