Az eredeti olasz bolognai ragu - Tagliatelle al ragù
- 10% Fehérje
- 21% Szénhidrát
- 4% Zsír
-
63g darált marhahús89 kcal
-
63g darált sertéshús114 kcal
-
43g sárgarépa16 kcal
-
23g vöröshagyma8 kcal
-
1 kcal
-
50g fehérbor41 kcal
-
30 kcal
-
13 kcal
-
6g olívaolaj53 kcal
-
63g marha alaplé0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
125g tagliatelle464 kcal
-
13g parmezán sajt49 kcal
- 10% Fehérje
- 21% Szénhidrát
- 4% Zsír
-
250g darált marhahús355 kcal
-
250g darált sertéshús455 kcal
-
170g sárgarépa62 kcal
-
90g vöröshagyma33 kcal
-
5 kcal
-
200g fehérbor164 kcal
-
120 kcal
-
52 kcal
-
24g olívaolaj212 kcal
-
250g marha alaplé0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
500g tagliatelle1855 kcal
-
50g parmezán sajt196 kcal
- 10% Fehérje
- 21% Szénhidrát
- 4% Zsír
-
10.5g darált marhahús15 kcal
-
10.5g darált sertéshús19 kcal
-
7.1g sárgarépa3 kcal
-
3.8g vöröshagyma1 kcal
-
1.7g halványító zeller0 kcal
-
8.4g fehérbor7 kcal
-
20.9g passzírozott paradicsom5 kcal
-
2.7g sűrített paradicsom2 kcal
-
1g olívaolaj9 kcal
-
10.5g marha alaplé0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
20.9g tagliatelle78 kcal
-
2.1g parmezán sajt8 kcal
- 10% Fehérje
- 21% Szénhidrát
- 4% Zsír
- 65% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Likopin
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 49.8 g
Zsír
-
Összesen 21.7 g
-
Telített zsírsav 7 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 10 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 86 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2048.1 g
-
Cink 6 mg
-
Szelén 116 mg
-
Kálcium 233 mg
-
Vas 8 mg
-
Magnézium 137 mg
-
Foszfor 667 mg
-
Nátrium 877 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 110.5 g
-
Cukor 13 mg
-
Élelmi rost 8 mg
VÍZ
-
Összesen 333.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 386 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 3 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 16 mg
-
D vitamin: 14 micro
-
K vitamin: 17 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 19 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 329 micro
-
Kolin: 145 mg
-
Retinol - A vitamin: 28 micro
-
α-karotin 1320 micro
-
β-karotin 3634 micro
-
β-crypt 4 micro
-
Likopin 21971 micro
-
Lut-zea 175 micro
- 10% Fehérje
- 21% Szénhidrát
- 4% Zsír
- 65% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Likopin
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 199.2 g
Zsír
-
Összesen 86.8 g
-
Telített zsírsav 26 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 40 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 13 g
-
Koleszterin 344 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 8192.4 g
-
Cink 25 mg
-
Szelén 465 mg
-
Kálcium 934 mg
-
Vas 33 mg
-
Magnézium 549 mg
-
Foszfor 2669 mg
-
Nátrium 3509 mg
-
Réz 3 mg
-
Mangán 6 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 442 g
-
Cukor 52 mg
-
Élelmi rost 32 mg
VÍZ
-
Összesen 1334.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1546 micro
-
B6 vitamin: 5 mg
-
B12 Vitamin: 12 micro
-
E vitamin: 16 mg
-
C vitamin: 65 mg
-
D vitamin: 55 micro
-
K vitamin: 69 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 6 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 4 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 75 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 1315 micro
-
Kolin: 579 mg
-
Retinol - A vitamin: 113 micro
-
α-karotin 5279 micro
-
β-karotin 14537 micro
-
β-crypt 15 micro
-
Likopin 87885 micro
-
Lut-zea 701 micro
- 10% Fehérje
- 21% Szénhidrát
- 4% Zsír
- 65% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Likopin
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 8.3 g
Zsír
-
Összesen 3.6 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 14 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 343.1 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 19 mg
-
Kálcium 39 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 23 mg
-
Foszfor 112 mg
-
Nátrium 147 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 18.5 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 55.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 65 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 3 mg
-
D vitamin: 2 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 55 micro
-
Kolin: 24 mg
-
Retinol - A vitamin: 5 micro
-
α-karotin 221 micro
-
β-karotin 609 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 3680 micro
-
Lut-zea 29 micro
Hozzávalók
-
250 g darált marhahús
-
250 g darált sertéshús
-
4 ek sűrített paradicsom
-
3 ek olívaolaj
-
50 dkg tagliatelle
Elkészítés
- Első lépésben készítsünk sofrittót: egy nagy lábosban vagy vasedényben melegítsük fel az olívaolajat közepesen magas hőfokon. Adjuk hozzá a finomra vágott sárgarépát, hagymát, zellert és az oregánót. Pirítsuk enyhén színesre, kb. 5 percig.
- Adjuk hozzá a darált húsokat: kezdjük először a sertéshússal, majd a marhahússal folytassuk, pirítsuk egészen addig, amíg barna nem lesz. Öntsük hozzá a vörösbort, és 2 percig főzzük, hogy sűrűsödjön.
- Állítsuk közepesre a hőforrásunkat, majd keverjük hozzá a nyers paradicsompürét és a paradicsomsűrítményt. Adjunk hozzá marhahúsalaplevet, keverjük össze, fűszerezzük sóval és őrölt fekete borssal. Vegyük vissza a hőt a lehető legalacsonyabbra, fedjük le a ragut, majd időnként megkeverve lassan főzzük - nagyjából 3 órán keresztül. Ha a ragu száraznak tűnik, adjunk hozzá még pár evőkanál marhahúsleves-alapot. Akkor lesz tökéletes a bolognai ragu, ha krémes és dús szószt kapunk.
- Forraljunk fel egy nagy fazék, enyhén sós vizet. Tegyük bele a tagliatellét, és főzzük al dente állagúra.
- Csepegtessük le a tésztát, tegyük bele a raguszószba, óvatosan keverjük össze. Azonnal tálaljuk reszelt parmezánnal.
- Receptkönyvben: 209
- Tegnapi nézettség: 71
- 7 napos nézettség: 421
- Össznézettség: 14005
- Feltöltés dátuma: 2023. október 15.
Ajánló
Némelyik olasz szakács májat is tesz a szószba, amitől vadételes hatása lesz, mások sok folyadékot használnak, és mint az őrült addig sűrítik, amíg el nem érik a kívánt állagot. Mimi Thorisson szerint a bolognai ragu készítésében nincs különösebb trükk, csak a hagyományok tiszteletben tartása, a remek összetevők és az átgondolt kivitelezés.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- mikor:
-
- Speciális étrendek:
A legtöbben bolognai spagettiként emlegetik a világ egyik leghíresebb tésztaételét, pedig valójában ebben a formájában nem is létezik. Mimi Thorisson, az Itália ízei című olasz szakácskönyv szerzője szerint Bolognában sosem létezett, sőt, a város polgármestere nemrégiben annyira belefáradt ebbe a félreértésbe, hogy egyenesen a médiához fordult, és kérte, hogy pihentessék már végre ezt a spagetti-kapcsolatot, mert Bolognában a ragut tagliatellével szolgálják fel, amely a tortellinivel és a lasagnéval együtt Emilia-Romagna legismertebb tésztaféléje.