Tagliatelle
Leírás
Tagliatelle – receptek, leírás, tippek
A tagliatelle hagyományos olasz tésztaféle, mely Emilia-Romagna és Marche tartományokból ered. Jellemzően hosszú és széles. Szélessége 6,5 mm-től 10 mm-ig terjed. Magyarul szélesmetéltnek is hívhatjuk.
Érdekesség, hogy a tagliatelle tészta autentikusan tojással készül és fehérliszttel. A hagyományos recept alapján 1 tojáshoz mindig 100 g liszt kerül.
Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:
Mi az a tagliatelle?
A tagliatelle tészta neve az olasz tagliare szóból származik, jelentése: vágni, kiejtése kb. „táljátelle”. Egy tradicionális tésztaféleség Olaszországból, Emilia-Romagna és Marche régiókból. Hosszú, lapos, szalagformájúra vágott, hasonlít a fettuccinéhoz, és általában 6,5–10 mm széles. Tulajdonképpen olyan, mint a szélesmetélt. A tagliatellét sokféle szósszal lehet tálalni, bár a klasszikus a Bolognese, azaz a bolognai szósz.
Mivel a tagliatelle friss tésztaként készül, anyaga pórusos és kemény, ideális sűrű szószokhoz, marhához, borjúhoz, disznóhoz, de szárnyashoz is, akárcsak számos más kevésbé gazdag, inkább vegetariánus változathoz.
Hogyan vásároljuk?
A száraztészták között keressük, szinte minden boltban kapható. Igény szerint olvassuk el az összetevőket a csomag hátoldalán, mert vannak fehérlisztes-tojásos és durumbúzás-tojásmentes változatok is. Általában 500 grammos kiszelésben találkozhatunk vele csomagban vagy dobozban: ez a mennyiség hozzávetőlegesen 4 kisebb adagnak felel meg.
Hogyan készül a tagliatelle?
A tagliatelle sok más olasz tésztafélével szemben hagyományosan (!) nem durumbúzából, hanem kenyérbúzából készül, és tojás is kerül bele. (Bár tény, hogy tojásmentes, durumbúzás változatok is elérhetők.) A durumbúzás tészták felszívódása lassabb, nem emelik meg hirtelen a vércukorszintet, így egészségesebbnek mondhatók, és cukorbetegeknek, akár fogyókúrázóknak is ajánlottak.
Az eredeti recept alapján 1 tojáshoz 100 g liszt kerül. A tésztát a tagliatelle esetében is al dentére, azaz fogkeményre illik főzni a tengervízhez hasonlóan sós, lobogó vízben, és frissen illik tálalni, gazdag szószokkal nyakon öntve: ez a leghagyományosabban Bologna város kedvence, a híres bolognai ragu fűszeres paradicsomszósszal, darált hússal.
Mi készülhet tagliatelléből?
A klasszikus bolognai raguval kezdünk, de készülhet tagliatelléből vegán gombás tészta, salsa di noci dióval és tejszínnel, csirkés Alfredo, vajas, lazacos tészta, Pesto alla Genovese vagy Pesto rosso tagliatelle-vel, francia almás-gesztenyés marha, de akár grillezett articsókás-chilis tagliatelle is aiolival.
Még több tagliatelle tésztás receptért görgess lejjebb!
Mikor vegyem
Bármikor beszerezhető a legtöbb élelmiszerboltban. Autentikus olasz fajtáit speciális delikáteszekben keressük.
hogyan tároljam
Mint minden tésztát, ezt is száraz helyen javasolt tárolni, zárható üvegben, dobozban.
100g Tagliatelle
fehérjetartalom
13.04 g
zsírtartalom
1.012 g
szénhidráttartalom
74.67 g
víztartalom
9.9 g
Top ásványi anyagok
Foszfor
189 mg
Magnézium
53 mg
Kalcium
21 mg
Nátrium
6 mg
Top vitaminok
B6 vitamin
0.142 g
Kolin
15.1 mg
Niacin - B3 vitamin
7.177 mg
Tiamin - B1 vitamin
0.891 mg
Tápanyagtartalom / 100 gramm
fehérje
13.04 g
Zsír
telített zsírsav
0.277 g
egyszeresen telített zsírsav
0.171 g
többszörösen telített zsírsav
0.564 g
ásványi anyagok
Kalcium
21 mg
Vas
3.3 mg
Magnézium
53 mg
Foszfor
189 mg
Nátrium
6 mg
Cink
1.41 mg
Réz
0.289 mg
Mangán
0.917 mg
Szelén
63.2 µg
szénhidrát
rost
3.2 g
cukor
2.67 g
víz
9.9 g
vitaminok
Tiamin - B1 vitamin
0.891 mg
Riboflavin - B2 vitamin
0.4 mg
Niacin - B3 vitamin
7.177 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
0.431 mg
Folát
237 µg
Folsav
219 µg
Kolin
15.1 mg
Lutein+zeaxantin
18 µg
E vitamin
0.11 mg
K vitamin
0.1 µg
B6 vitamin
0.142 g