r
Nosalty Logó

Csirkés Alfredo (Chicken Alfredo)

cukormentes laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojásmentes
Hering András
Csirkés Alfredo (Chicken Alfredo)
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
  • 15% Fehérje
  • 17% Szénhidrát
  • 14% Zsír
Összesen 1546 kcal
  • 15% Fehérje
  • 17% Szénhidrát
  • 14% Zsír
Összesen 3091 kcal
  • 15% Fehérje
  • 17% Szénhidrát
  • 14% Zsír
Összesen 250 kcal
  • 15% Fehérje
  • 17% Szénhidrát
  • 14% Zsír
  • 54% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    89.7 g

Zsír

  • Összesen
    84.8 g
  • Telített zsírsav
    47 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    26 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    418 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2678.4 g
  • Cink
    5 mg
  • Szelén
    146 mg
  • Kálcium
    609 mg
  • Vas
    7 mg
  • Magnézium
    177 mg
  • Foszfor
    1133 mg
  • Nátrium
    599 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    103.2 g
  • Cukor
    8 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

VÍZ

  • Összesen
    330.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    752 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    33 mg
  • D vitamin:
    44 micro
  • K vitamin:
    379 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    33 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    362 micro
  • Kolin:
    263 mg
  • Retinol - A vitamin:
    645 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    1287 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1279 micro
Összesen 1546 kcal
  • 15% Fehérje
  • 17% Szénhidrát
  • 14% Zsír
  • 54% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    179.4 g

Zsír

  • Összesen
    169.7 g
  • Telített zsírsav
    94 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    52 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    9 g
  • Koleszterin
    836 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    5356.8 g
  • Cink
    10 mg
  • Szelén
    292 mg
  • Kálcium
    1219 mg
  • Vas
    14 mg
  • Magnézium
    354 mg
  • Foszfor
    2266 mg
  • Nátrium
    1197 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    206.4 g
  • Cukor
    16 mg
  • Élelmi rost
    10 mg

VÍZ

  • Összesen
    660.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1504 micro
  • B6 vitamin:
    5 mg
  • B12 Vitamin:
    3 micro
  • E vitamin:
    8 mg
  • C vitamin:
    66 mg
  • D vitamin:
    87 micro
  • K vitamin:
    759 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    3 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    3 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    67 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    725 micro
  • Kolin:
    526 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1290 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    2574 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    2559 micro
Összesen 3091 kcal
  • 15% Fehérje
  • 17% Szénhidrát
  • 14% Zsír
  • 54% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    14.6 g

Zsír

  • Összesen
    13.8 g
  • Telített zsírsav
    8 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    68 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    434.8 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    24 mg
  • Kálcium
    99 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    29 mg
  • Foszfor
    184 mg
  • Nátrium
    97 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    16.8 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    53.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    122 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    5 mg
  • D vitamin:
    7 micro
  • K vitamin:
    62 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    5 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    59 micro
  • Kolin:
    43 mg
  • Retinol - A vitamin:
    105 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    209 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    208 micro
Összesen 250 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Forraljuk fel egy edényben enyhén sós vizet a tészta kifőzéséhez. Ha forrásban van a főzővíz, tegyük bele a tésztát és főzzük al dentére. A megfőtt tésztát tegyük félre egy tálba, adjunk hozzá egy csepp olívaolajat, és keverjük össze, hogy ne ragadjon össze. A tészta kifőzése nagyjából annyi időbe fog telni, mint a csirke megsütése, kezdjük velük! Biztos, ami biztos: tartsunk meg egy csésze főzőlevet a mártás hígításához, ha szükséges.
  2. Készítsük elő a csirkemell filét! Egy éles késsel vízszintesen vágjuk félbe a csirkemellet, hogy egy egészből, két szeletet kapjunk.
  3. Egy kis tálban keverje össze a 1,5 teáskanálnyi sót, 1/2 teáskanál borsot és 1/4 teáskanál füstölt fűszerpaprikát. A csirkemellek mindkét oldalát szórjuk meg a fűszerkeverékkel és alaposan dörzsöljük be.
  4. Melegítsünk elő egy serpenyőt közepes lángon legalább 3 percig. Amikor forró, adjunk hozzá 1 evőkanál olajat és a 2 evőkanál vajat. Ha elegyet képeztek, és apró hőbuborékok jelennek meg a tetején, akkor óvatosan beletehetjük a csirkét a serpenyőbe sütni.
  5. A csirkemelleket olaj és vaj keverékében arany ropogósra sütjük. A mártás befejezéséig tegyük félre a megsült csirkemellet, tegyünk rá fóliát, hogy melegen tartsuk.
  6. A tészta kész, a csirke kész, készítsük el a mártást! Az eredeti tejszínes Alfredo szósz elkészítése mindössze néhány percet vesz igénybe, de nagyon fontos, hogy ugyanabban a serpenyőben készítsük, amelyben a csirkét sütöttük! A maradék, lesült zsiradékhoz adjunk hozzá egy evőkanál friss vajat, majd amikor összeértek, mehet hozzá a frissen tört vagy nyomott fokhagyma, közepes lángon 1 percig illatosra pároljuk.
  7. Keverés közben lassan adjunk hozzá a tejszínt (a legjobb a 30%-os, nem édes habtejszín, amitől még krémesebb szószt kapunk). Nem kell kapkodni, alacsony lángon, lassan kezdjük el összefőzni, hogy emulziót képezzenek. Közben adjuk hozzá a csipet sót, borsot, szerecsendiót (esetleg cayenne -i borsot). Hagyjuk a krémet közepes lángon főni körülbelül 2-3 percig, amíg apró, lágy buborékokat nem látunk a serpenyő oldalán. Ne forraljuk fel teljesen, inkább közepes lángon, lassabban főzzük krémesre!
  8. Reszeljük le a parmezánt a legfinomabb reszelőnk segítségével. Adjuk hozzá a sajtot a mártáshoz, de egyszerre csak néhány evőkanálnyit szórjunk bele, majd keverjük össze, és hagyjuk, hogy a parmezán is elegyet képezzen a szósszal. Ez elősegíti a sajt alaposabb olvadását, sima mártást kapva. Ezután mehet hozzá a többi parmezán is, alaposan összekeverve és lassan összefőzve.
  9. Miután hozzáadtuk az összes sajtot, kóstoljuk meg a mártást, és ízlés szerint fűszerezzük, ha még szükséges.
  10. A kész szószhoz kisebb adagonként adjuk hozzá a főtt tésztánkat. Figyeljünk rá, hogy minden részét alaposan befedjük a mártással, maradjon szaftos, így ha szükséges, akkor a félretett főzőlevünkből önthetünk hozzá egy keveset.
  11. Adjuk hozzá az apróra vágott vagy tépett friss petrezselyemzöldet is.
  12. Egy éles, hússzeletelő késsel vágjuk fel a megsült és félretett csirkemell-szeleteket csíkokra. A szószos tésztát szedjük tányérra, majd a csíkokra vágott csirkét a tetejére tálaljuk, de össze is keverhetjük.
  13. Minden adagot extra parmezánnal és petrezselyemzölddel szórjunk meg, forrón tálaljuk!
  • Sütés ideje: 10 perc
  • Receptkönyvben: 431
  • Tegnapi nézettség: 88
  • 7 napos nézettség: 439
  • Össznézettség: 30204
  • Feltöltés dátuma: 2021. szeptember 29.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Csirkés Alfredo (Chicken Alfredo)
Hering András 182 recept

A Chicken Alfredót sokan (tévesen) egy olasz tésztafogásként tartják számon, pedig ez a recept eredetileg Amerikában ütötte fel a fejét. A csirkés verzió elődje a Fettucine Alfredo volt, melyet "a tészták királyának" kiáltottak ki, és fettucine tésztából sok vajból és parmezánból készítettek. A Chicken Alfredo már megengedi a tagliatellét is, de a lényeg itt is egy nagyon krémes serpenyős mártás megalkotása, amelyet vajból, magas zsírtartalmú tejszínből (én 30%-os habtejszínt használtam) és Parmigiano-Reggiano sajtból készítenek, amit azonnal, forrón tálalnak friss petrezselyemmel és aranyszínűre sült, ropogós és fűszeres csirkemellcsíkokkal tesznek még bombázóbbá. A recept eredetije fettuccine tésztát ír, de mivel nálunk nem túl gyakori ez a tésztafajta a boltok polcain, ezért nyugodtan váltsuk ki tagliatelle vagy linguine tésztákkal. A mártást a hagyományos tejszínes tésztáktól az különbözteti meg, hogy sok vaj és parmezán is kerül bele, amik végül együtt alkotnak egy sűrűbb, krémesebb emulziót. Érdekesség, hogy ezt a fogást Alfredo di Lelio séf készítette el elsőként 1914-ben, majd Mary Pickford és Douglas Fairbanks amerikai színészek tették világszerte népszerűvé akkor még a fentebb említett Fettuccine Alfredo néven.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...