Csirkés Alfredo (Chicken Alfredo)
- 15% Fehérje
- 17% Szénhidrát
- 14% Zsír
-
125g tagliatelle464 kcal
-
250g csirkemellfilé300 kcal
-
150g habtejszín438 kcal
-
35g parmezán sajt137 kcal
-
4g olívaolaj35 kcal
-
21g vaj151 kcal
-
8g fokhagyma10 kcal
-
0g só0 kcal
-
1g bors3 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
-
0 kcal
-
23g petrezselyem8 kcal
- 15% Fehérje
- 17% Szénhidrát
- 14% Zsír
-
250g tagliatelle928 kcal
-
500g csirkemellfilé600 kcal
-
300g habtejszín876 kcal
-
70g parmezán sajt274 kcal
-
8g olívaolaj71 kcal
-
42g vaj301 kcal
-
15g fokhagyma20 kcal
-
0g só0 kcal
-
2g bors5 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
-
0 kcal
-
45g petrezselyem16 kcal
- 15% Fehérje
- 17% Szénhidrát
- 14% Zsír
-
20.3g tagliatelle75 kcal
-
40.6g csirkemellfilé49 kcal
-
24.4g habtejszín71 kcal
-
5.7g parmezán sajt22 kcal
-
0.6g olívaolaj6 kcal
-
3.4g vaj24 kcal
-
1.2g fokhagyma2 kcal
-
0g só0 kcal
-
0.2g bors0 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
-
0 kcal
-
3.7g petrezselyem1 kcal
- 15% Fehérje
- 17% Szénhidrát
- 14% Zsír
- 54% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 89.7 g
Zsír
-
Összesen 84.8 g
-
Telített zsírsav 47 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 26 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 4 g
-
Koleszterin 418 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2678.4 g
-
Cink 5 mg
-
Szelén 146 mg
-
Kálcium 609 mg
-
Vas 7 mg
-
Magnézium 177 mg
-
Foszfor 1133 mg
-
Nátrium 599 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 103.2 g
-
Cukor 8 mg
-
Élelmi rost 5 mg
VÍZ
-
Összesen 330.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 752 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 33 mg
-
D vitamin: 44 micro
-
K vitamin: 379 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 33 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 362 micro
-
Kolin: 263 mg
-
Retinol - A vitamin: 645 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 1287 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1279 micro
- 15% Fehérje
- 17% Szénhidrát
- 14% Zsír
- 54% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 179.4 g
Zsír
-
Összesen 169.7 g
-
Telített zsírsav 94 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 52 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 9 g
-
Koleszterin 836 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 5356.8 g
-
Cink 10 mg
-
Szelén 292 mg
-
Kálcium 1219 mg
-
Vas 14 mg
-
Magnézium 354 mg
-
Foszfor 2266 mg
-
Nátrium 1197 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 206.4 g
-
Cukor 16 mg
-
Élelmi rost 10 mg
VÍZ
-
Összesen 660.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1504 micro
-
B6 vitamin: 5 mg
-
B12 Vitamin: 3 micro
-
E vitamin: 8 mg
-
C vitamin: 66 mg
-
D vitamin: 87 micro
-
K vitamin: 759 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 3 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 3 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 67 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 725 micro
-
Kolin: 526 mg
-
Retinol - A vitamin: 1290 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 2574 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 2559 micro
- 15% Fehérje
- 17% Szénhidrát
- 14% Zsír
- 54% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 14.6 g
Zsír
-
Összesen 13.8 g
-
Telített zsírsav 8 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 68 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 434.8 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 24 mg
-
Kálcium 99 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 29 mg
-
Foszfor 184 mg
-
Nátrium 97 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 16.8 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 53.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 122 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 5 mg
-
D vitamin: 7 micro
-
K vitamin: 62 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 5 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 59 micro
-
Kolin: 43 mg
-
Retinol - A vitamin: 105 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 209 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 208 micro
Hozzávalók
-
500 g csirkemellfilé
-
70 g parmezán sajt
-
1 ek olívaolaj
-
3 ek vaj
-
5 gerezd fokhagyma
-
só ízlés szerint
-
1 tk bors
-
szerecsendió ízlés szerint
-
0.3 tk füstölt pirospaprika
-
1 csokor petrezselyem
Elkészítés
- Forraljuk fel egy edényben enyhén sós vizet a tészta kifőzéséhez. Ha forrásban van a főzővíz, tegyük bele a tésztát és főzzük al dentére. A megfőtt tésztát tegyük félre egy tálba, adjunk hozzá egy csepp olívaolajat, és keverjük össze, hogy ne ragadjon össze. A tészta kifőzése nagyjából annyi időbe fog telni, mint a csirke megsütése, kezdjük velük! Biztos, ami biztos: tartsunk meg egy csésze főzőlevet a mártás hígításához, ha szükséges.
- Készítsük elő a csirkemell filét! Egy éles késsel vízszintesen vágjuk félbe a csirkemellet, hogy egy egészből, két szeletet kapjunk.
- Egy kis tálban keverje össze a 1,5 teáskanálnyi sót, 1/2 teáskanál borsot és 1/4 teáskanál füstölt fűszerpaprikát. A csirkemellek mindkét oldalát szórjuk meg a fűszerkeverékkel és alaposan dörzsöljük be.
- Melegítsünk elő egy serpenyőt közepes lángon legalább 3 percig. Amikor forró, adjunk hozzá 1 evőkanál olajat és a 2 evőkanál vajat. Ha elegyet képeztek, és apró hőbuborékok jelennek meg a tetején, akkor óvatosan beletehetjük a csirkét a serpenyőbe sütni.
- A csirkemelleket olaj és vaj keverékében arany ropogósra sütjük. A mártás befejezéséig tegyük félre a megsült csirkemellet, tegyünk rá fóliát, hogy melegen tartsuk.
- A tészta kész, a csirke kész, készítsük el a mártást! Az eredeti tejszínes Alfredo szósz elkészítése mindössze néhány percet vesz igénybe, de nagyon fontos, hogy ugyanabban a serpenyőben készítsük, amelyben a csirkét sütöttük! A maradék, lesült zsiradékhoz adjunk hozzá egy evőkanál friss vajat, majd amikor összeértek, mehet hozzá a frissen tört vagy nyomott fokhagyma, közepes lángon 1 percig illatosra pároljuk.
- Keverés közben lassan adjunk hozzá a tejszínt (a legjobb a 30%-os, nem édes habtejszín, amitől még krémesebb szószt kapunk). Nem kell kapkodni, alacsony lángon, lassan kezdjük el összefőzni, hogy emulziót képezzenek. Közben adjuk hozzá a csipet sót, borsot, szerecsendiót (esetleg cayenne -i borsot). Hagyjuk a krémet közepes lángon főni körülbelül 2-3 percig, amíg apró, lágy buborékokat nem látunk a serpenyő oldalán. Ne forraljuk fel teljesen, inkább közepes lángon, lassabban főzzük krémesre!
- Reszeljük le a parmezánt a legfinomabb reszelőnk segítségével. Adjuk hozzá a sajtot a mártáshoz, de egyszerre csak néhány evőkanálnyit szórjunk bele, majd keverjük össze, és hagyjuk, hogy a parmezán is elegyet képezzen a szósszal. Ez elősegíti a sajt alaposabb olvadását, sima mártást kapva. Ezután mehet hozzá a többi parmezán is, alaposan összekeverve és lassan összefőzve.
- Miután hozzáadtuk az összes sajtot, kóstoljuk meg a mártást, és ízlés szerint fűszerezzük, ha még szükséges.
- A kész szószhoz kisebb adagonként adjuk hozzá a főtt tésztánkat. Figyeljünk rá, hogy minden részét alaposan befedjük a mártással, maradjon szaftos, így ha szükséges, akkor a félretett főzőlevünkből önthetünk hozzá egy keveset.
- Adjuk hozzá az apróra vágott vagy tépett friss petrezselyemzöldet is.
- Egy éles, hússzeletelő késsel vágjuk fel a megsült és félretett csirkemell-szeleteket csíkokra. A szószos tésztát szedjük tányérra, majd a csíkokra vágott csirkét a tetejére tálaljuk, de össze is keverhetjük.
- Minden adagot extra parmezánnal és petrezselyemzölddel szórjunk meg, forrón tálaljuk!
- Sütés ideje: 10 perc
- Receptkönyvben: 431
- Tegnapi nézettség: 88
- 7 napos nézettség: 439
- Össznézettség: 30204
- Feltöltés dátuma: 2021. szeptember 29.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- mikor:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
A Chicken Alfredót sokan (tévesen) egy olasz tésztafogásként tartják számon, pedig ez a recept eredetileg Amerikában ütötte fel a fejét. A csirkés verzió elődje a Fettucine Alfredo volt, melyet "a tészták királyának" kiáltottak ki, és fettucine tésztából sok vajból és parmezánból készítettek. A Chicken Alfredo már megengedi a tagliatellét is, de a lényeg itt is egy nagyon krémes serpenyős mártás megalkotása, amelyet vajból, magas zsírtartalmú tejszínből (én 30%-os habtejszínt használtam) és Parmigiano-Reggiano sajtból készítenek, amit azonnal, forrón tálalnak friss petrezselyemmel és aranyszínűre sült, ropogós és fűszeres csirkemellcsíkokkal tesznek még bombázóbbá. A recept eredetije fettuccine tésztát ír, de mivel nálunk nem túl gyakori ez a tésztafajta a boltok polcain, ezért nyugodtan váltsuk ki tagliatelle vagy linguine tésztákkal. A mártást a hagyományos tejszínes tésztáktól az különbözteti meg, hogy sok vaj és parmezán is kerül bele, amik végül együtt alkotnak egy sűrűbb, krémesebb emulziót. Érdekesség, hogy ezt a fogást Alfredo di Lelio séf készítette el elsőként 1914-ben, majd Mary Pickford és Douglas Fairbanks amerikai színészek tették világszerte népszerűvé akkor még a fentebb említett Fettuccine Alfredo néven.