Darált sertéshús

A darált sertéshús finomra darált disznóhús, amelyet általában sertéslapockából, -combból vagy -karajból készítenek. A hús zsírtartalma attól függ, hogy a sertés melyik részét használják.
A darált sertéshús sokoldalú alapanyag, amelyet számos étel elkészítéséhez használnak a világ különböző konyháiban. Hazánkban is kedvelt alapanyag, amely fehérjében gazdag, és sokféle húsétel alapját adja.
Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:
A darált sertéshús a disznó különböző részeinek (pl.: comb) finomra darált változata. Vásárláskor érdemes a kiválasztott húst helyben ledaráltatni, hiszen így tudjuk, pontosan mi kerül bele, és mikor. Zsírtartalma attól függ, hogy az állat melyik részéből készült. Kiválóan alkalmas húspogácsák, rakott ételek, raguk készítésére.
Friss darált sertéshúsért érdemes piacra menni vagy a hentesüzletet meglátogatni, de szuper- és hipermarketek hűtős pultjában is fellelhetjük. Színe világos rózsaszín vagy halvány vörös, és nincs kellemetlen szaga. Érdemes az étel jellegétől függően választani (zsírosabbat fasírthoz, soványabbat rakott ételekhez). A frissen vásárolt darált sertéshús 1-2 napig tartható a hűtőben, de akár 3-4 hónapig is eláll a mélyhűtőben, ha megfelelően elcsomagoltuk.
A darált sertéshús kiváló forrása a B-vitaminoknak (B12, B6), vasnak, cinknek és foszfornak. Gazdag fehérjében, ami az izomépítéshez és az általános jólléthez is elengedhetetlen. A zsírosabb részekből darált hús akár 20-30% zsírt is tartalmazhat, míg a soványabb változatok kevesebb zsírtartalommal rendelkeznek.
Készíthetünk belőle fasírtot, húsgombócot, töltött zöldségeket, ragukat és mártásokat, de kolbászt és húspogácsát is.
Darált sertéshúsból készülhet lusta asszony „töltött" káposztája, rakott savanyú káposzta szaftosan, csevap ajvárral, egyszerűen de nagyszerűen, sült töltött hagyma, csorbaleves húsgombóccal (vagy nélküle), svéd töltött káposzta, a kåldolmar, az eredeti olasz bolognai ragu - Tagliatelle al ragù, az eredeti erdélyi töltött káposzta, minestra maritata, az olasz esküvői leves, rakott cukkini darált hússal, fullos burger és görög húsgombócok citrommártásban.
Még több darált sertéshúsos receptért görgess lejjebb!
Az év bármely időszakában tudunk venni darált sertéshúst a húspultból vagy a hentesnél.
A frissen vásárolt darált sertéshús 1-2 napig tartható a hűtőben, de 3-4 hónapig is eláll mélyhűtőben, ha megfelelően csomagolták.
fehérjetartalom
20.27 g
zsírtartalom
63010.127 g
szénhidráttartalom
0 g
víztartalom
68.64 g
Foszfor
216 mg
Nátrium
73 mg
Magnézium
20 mg
Kalcium
12 mg
B6 vitamin
0.506 g
Kolin
69.6 mg
Niacin - B3 vitamin
5.623 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
0.63 mg
fehérje
20.27 g
Zsír
telített zsírsav
3.526 g
egyszeresen telített zsírsav
4.445 g
többszörösen telített zsírsav
2.156 g
koleszterin
63 g
ásványi anyagok
Kalcium
12 mg
Vas
0.62 mg
Magnézium
20 mg
Foszfor
216 mg
Nátrium
73 mg
Cink
1.7 mg
Réz
0.079 mg
Mangán
0.009 mg
Szelén
19.7 µg
szénhidrát
víz
68.64 g
vitaminok
Tiamin - B1 vitamin
0.498 mg
Riboflavin - B2 vitamin
0.309 mg
Niacin - B3 vitamin
5.623 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
0.63 mg
Kolin
69.6 mg
Retinol
5 µg
E vitamin
0.2 mg
D vitamin
18 µg
B12 vitamin
0.4 µg
A vitamin
5 µg
B6 vitamin
0.506 g
A böjt hagyománya manapság már csak egy szűkebb társadalmi réteg tagjainak életében van jelen, annak ellenére, hogy sokáig törvény határozta meg annak betartását Magyarországon. A szigorított étrend teljesen átalakította a régi paraszti konyhák amúgy is szegényes recepttárát: nézzük, milyen elfeledett böjti ételek bújnak meg a régi szakácskönyvek mélyén!
Lakos BenedekA leves medvehagymás, a főétel cukkinis-zöldspárgás, így nem lehet panasz a tavaszi alapanyagokra és ízekre. Jó, a desszertünk "csak" csokis, de nagyon-nagyon szaftos.
NosaltyVilágszerte egyre nagyobb tábora van az olajmentes sütésnek és ételkészítésnek, az ehhez szükséges eszközt pedig igen olcsón kínálja most az Aldi.
NosaltyRengeteg pénzt spórolhatsz meg, ha bevásárolsz ebből a jó minőségű téliszalámiból.
Nemrég írtunk meg mi is, hogy a Dunántúl legendás csárdája bezár, és nem is kívánják semmilyen formában átadni az üzemeltetését másnak. Most viszont, úgy néz ki, mégis van remény arra, hogy újranyisson.
Nem aprózzuk el a mai menüt! Gyermekkori mumus, köménymagleves a rajtnál, ezúttal mesteri finoman, roppanós kenyérkockákkal elkészítve, amit egy gazdag, húsos rakott brokkoli követ. A főétel után a pihe-puha tepsis palacsintának is maradjon hely!
Mostanában nincsenek túl jó napjaim. Arra gondoltam, hogy legalább összeállítom a húsvéti menüt, hátha ez feldob egy kicsit. Egyébként is épp itt is az ideje a tervezgetésnek, hisz ...
Sokan félnek a legfinomabb sütemények alapjául szolgáló kelt tészta készítésétől, pedig csak bátran bele kell vágni, aztán jön minden magától! Én tizenévesen már elkezdtem, és ...
Nem is emlékszem honnan a recept, állandóan gyűjtögetek. :) De azt tudom, hogy nagyon finom ez a süti, érdemes elkészíteni. :)
Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!