Stefánia vagdalt, ahogy a Nagyi is sütötte
cukormentes
laktózmentes
glutént tartalmaz
tejmentes
tojást tartalmaz
Hering András
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
- 16% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 11% Zsír
-
200g darált sertéshús364 kcal
-
22g zsemle59 kcal
-
18g vöröshagyma7 kcal
-
2g fokhagyma2 kcal
-
88g tojás111 kcal
-
9g petrezselyem3 kcal
-
0 kcal
-
0g majoranna1 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
42 kcal
Összesen
589
kcal
- 16% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 11% Zsír
-
1000g darált sertéshús1820 kcal
-
108g zsemle295 kcal
-
90g vöröshagyma33 kcal
-
9g fokhagyma12 kcal
-
440g tojás554 kcal
-
45g petrezselyem16 kcal
-
0 kcal
-
1g majoranna3 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
24g napraforgó olaj212 kcal
Összesen
2945
kcal
- 16% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 11% Zsír
-
58.2g darált sertéshús106 kcal
-
6.3g zsemle17 kcal
-
5.2g vöröshagyma2 kcal
-
0.5g fokhagyma1 kcal
-
25.6g tojás32 kcal
-
2.6g petrezselyem1 kcal
-
0 kcal
-
0.1g majoranna0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
1.4g napraforgó olaj12 kcal
Összesen
171
kcal
- 16% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 11% Zsír
- 69% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 52.7 g
Zsír
-
Összesen 34.9 g
-
Telített zsírsav 10 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 15 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 8 g
-
Koleszterin 414 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1269 g
-
Cink 5 mg
-
Szelén 71 mg
-
Kálcium 128 mg
-
Vas 4 mg
-
Magnézium 64 mg
-
Foszfor 621 mg
-
Nátrium 375 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 13.2 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 227.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 173 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 14 mg
-
D vitamin: 100 micro
-
K vitamin: 150 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 12 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 67 micro
-
Kolin: 373 mg
-
Retinol - A vitamin: 134 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 465 micro
-
β-crypt 7 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 909 micro
Összesen
589
kcal
- 16% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 11% Zsír
- 69% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 263.5 g
Zsír
-
Összesen 174.5 g
-
Telített zsírsav 52 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 73 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 39 g
-
Koleszterin 2070 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 6345.2 g
-
Cink 24 mg
-
Szelén 353 mg
-
Kálcium 642 mg
-
Vas 21 mg
-
Magnézium 322 mg
-
Foszfor 3104 mg
-
Nátrium 1876 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 66.2 g
-
Cukor 7 mg
-
Élelmi rost 8 mg
VÍZ
-
Összesen 1138.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 863 micro
-
B6 vitamin: 6 mg
-
B12 Vitamin: 7 micro
-
E vitamin: 17 mg
-
C vitamin: 69 mg
-
D vitamin: 498 micro
-
K vitamin: 750 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 6 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 5 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 62 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 334 micro
-
Kolin: 1867 mg
-
Retinol - A vitamin: 670 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 2324 micro
-
β-crypt 36 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 4544 micro
Összesen
2945
kcal
- 16% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 11% Zsír
- 69% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 15.3 g
Zsír
-
Összesen 10.2 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 121 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 369.6 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 21 mg
-
Kálcium 37 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 19 mg
-
Foszfor 181 mg
-
Nátrium 109 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 3.9 g
-
Cukor 0 mg
-
Élelmi rost 0 mg
VÍZ
-
Összesen 66.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 50 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 4 mg
-
D vitamin: 29 micro
-
K vitamin: 44 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 4 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 19 micro
-
Kolin: 109 mg
-
Retinol - A vitamin: 39 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 135 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 265 micro
Összesen
171
kcal
Hozzávalók
-
1 kg darált sertéshús
-
2 db zsemle
-
1 közepes fej vöröshagyma
-
3 gerezd fokhagyma
-
8 db tojás
-
1 csokor petrezselyem
-
2 tk fűszerpaprika
-
1 tk majoranna
-
só ízlés szerint
-
fekete bors ízlés szerint
-
3 ek napraforgó olaj
Elkészítés
- A zsemléket áztassuk langyos vízbe, majd pár perce hagyjuk őket alaposan átázni, hogy megszívják magukat nedvességgel. Nyomkodjuk ki belőlük vizet, majd tegyük egy nagyobb keverőtálba.
- Vágjuk finomra a vöröshagymát, majd két evőkanál olajon dinszteljük üvegesre. Öntsük a keverőtálba, majd adjuk hozzá a darált húst is, a finomra vágott petrezselymet, két darab tojást, a zúzott fokhagymát, sót, fekete borsot, pirospaprikát és a majorannát. Dolgozzuk össze az alapanyagokat egy masszávvá.
- Ha van időnk, a bekevert és begyúrt fasírtot fedjük le, és tegyük hűtőbe 1 órát pihenni: az ízek így érnek össze a legtökéletesebben.
- Amíg pihen a massza, a maradék 6 darab tojást főzzük keményre, nagyjából 10-12 perc alatt. A tojásokat a főzés után hűtsük le, majd pucoljuk meg.
- A vagdaltat süthetjük tepsiben vagy őzgerinc formában (esetleg más kenyér-vagy desszertsütő formában), bár nagyanyáink egészen biztosan csak egy tepsit használtak, amit kibéleltek alufóliával (vagy csak egyszerűen megkenték zsírral).
- Tegyük a húsmasszát a tepsire, majd lapítsuk ki a felét nagyjából 10 cm széles sávban. Sorakoztassuk rá, egymás mögé a főtt tojásokat, majd a húskeverék másik felét egyenletesen halmozzuk rá, szinte betapasztva vele a tojásokat. Nedves kézzel finoman, de alaposan nyomkodjuk össze, hogy a tojások összetapadjanak a masszával és ne essen szét. A tapasztás és formázás után egy henger alakú „húskenyeret" kell hogy kapjunk.
- A tetejét megkenjük olajjal, megszórjuk egy kevés zsemlemorzsával, majd egy hústűvel (esetleg villával) megszúrkodjuk a vagdaltat, hogy sülés közben ne repedjen szét.
- A húsroládot 180 fokos sütő tesszük: 40 percig sütjük, majd 200 fokra emelve a sütő hőfokát még 15-20 percig pirosas barnára sütjük.
- Sütés után hagyjuk teljesen kihűlni, másnap még finomabb lesz, így akár egy éjszakára a hűtőbe is tehetjük.
- Óvatosan vágjuk szeletekre a vagdaltat, szórjuk meg friss petrezselyemmel, tálaljuk vajas krumplipürével és savanyúsággal.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 60 perc
- Receptkönyvben: 232
- Tegnapi nézettség: 45
- 7 napos nézettség: 197
- Össznézettség: 23905
- Feltöltés dátuma: 2022. augusztus 31.
Receptkategóriák
további kategória:
karácsony
kategória:
karácsonyi hidegtálak
további kategória:
húsvét
kategória:
ünnepi főételek és köretek
további kategória:
húsvét
kategória:
receptek tojással
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- maradékból:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Hering András
182 recept
A Stefánia vagdalt (vagy más, ismertebb nevén Stefánia szelet, töltött fasírt) népszerűsége a nyolcvanas években tört be a magyar gasztronómiába és konyhákba, innentől nem volt megállás (a viszonylag egyszerűen elkészíthető) tojással töltött fasírtrolád begyúrásában ha családi ünnepségről, ballagásról, szilveszteri buliról vagy egy ünnepi hidegtál megtervezéséről volt szó. Igazi klasszikus, amit nagymamáink hoztak divatba, hidegen és melegen is nagyszerű fogás. Ha már nagyon régen etted, akkor azért, ha pedig nemrég, akkor újra el kell készítened ezt a retró töltött fasírtot.