r
Nosalty Logó

Stefánia vagdalt, ahogy a Nagyi is sütötte

cukormentes laktózmentes glutént tartalmaz tejmentes tojást tartalmaz
Hering András
Stefánia vagdalt, ahogy a Nagyi is sütötte
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 16% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 11% Zsír
Összesen 589 kcal
  • 16% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 11% Zsír
Összesen 2945 kcal
  • 16% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 11% Zsír
Összesen 171 kcal
  • 16% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 69% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    52.7 g

Zsír

  • Összesen
    34.9 g
  • Telített zsírsav
    10 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    15 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    8 g
  • Koleszterin
    414 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1269 g
  • Cink
    5 mg
  • Szelén
    71 mg
  • Kálcium
    128 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    64 mg
  • Foszfor
    621 mg
  • Nátrium
    375 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    13.2 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    227.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    173 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    14 mg
  • D vitamin:
    100 micro
  • K vitamin:
    150 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    12 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    67 micro
  • Kolin:
    373 mg
  • Retinol - A vitamin:
    134 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    465 micro
  • β-crypt
    7 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    909 micro
Összesen 589 kcal
  • 16% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 69% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    263.5 g

Zsír

  • Összesen
    174.5 g
  • Telített zsírsav
    52 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    73 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    39 g
  • Koleszterin
    2070 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    6345.2 g
  • Cink
    24 mg
  • Szelén
    353 mg
  • Kálcium
    642 mg
  • Vas
    21 mg
  • Magnézium
    322 mg
  • Foszfor
    3104 mg
  • Nátrium
    1876 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    66.2 g
  • Cukor
    7 mg
  • Élelmi rost
    8 mg

VÍZ

  • Összesen
    1138.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    863 micro
  • B6 vitamin:
    6 mg
  • B12 Vitamin:
    7 micro
  • E vitamin:
    17 mg
  • C vitamin:
    69 mg
  • D vitamin:
    498 micro
  • K vitamin:
    750 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    6 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    5 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    62 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    334 micro
  • Kolin:
    1867 mg
  • Retinol - A vitamin:
    670 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    2324 micro
  • β-crypt
    36 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    4544 micro
Összesen 2945 kcal
  • 16% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 69% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    15.3 g

Zsír

  • Összesen
    10.2 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    121 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    369.6 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    21 mg
  • Kálcium
    37 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    19 mg
  • Foszfor
    181 mg
  • Nátrium
    109 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    3.9 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

VÍZ

  • Összesen
    66.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    50 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    4 mg
  • D vitamin:
    29 micro
  • K vitamin:
    44 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    19 micro
  • Kolin:
    109 mg
  • Retinol - A vitamin:
    39 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    135 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    265 micro
Összesen 171 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A zsemléket áztassuk langyos vízbe, majd pár perce hagyjuk őket alaposan átázni, hogy megszívják magukat nedvességgel. Nyomkodjuk ki belőlük vizet, majd tegyük egy nagyobb keverőtálba.
  2. Vágjuk finomra a vöröshagymát, majd két evőkanál olajon dinszteljük üvegesre. Öntsük a keverőtálba, majd adjuk hozzá a darált húst is, a finomra vágott petrezselymet, két darab tojást, a zúzott fokhagymát, sót, fekete borsot, pirospaprikát és a majorannát. Dolgozzuk össze az alapanyagokat egy masszávvá.
  3. Ha van időnk, a bekevert és begyúrt fasírtot fedjük le, és tegyük hűtőbe 1 órát pihenni: az ízek így érnek össze a legtökéletesebben.
  4. Amíg pihen a massza, a maradék 6 darab tojást főzzük keményre, nagyjából 10-12 perc alatt. A tojásokat a főzés után hűtsük le, majd pucoljuk meg.
  5. A vagdaltat süthetjük tepsiben vagy őzgerinc formában (esetleg más kenyér-vagy desszertsütő formában), bár nagyanyáink egészen biztosan csak egy tepsit használtak, amit kibéleltek alufóliával (vagy csak egyszerűen megkenték zsírral).
  6. Tegyük a húsmasszát a tepsire, majd lapítsuk ki a felét nagyjából 10 cm széles sávban. Sorakoztassuk rá, egymás mögé a főtt tojásokat, majd a húskeverék másik felét egyenletesen halmozzuk rá, szinte betapasztva vele a tojásokat. Nedves kézzel finoman, de alaposan nyomkodjuk össze, hogy a tojások összetapadjanak a masszával és ne essen szét. A tapasztás és formázás után egy henger alakú „húskenyeret" kell hogy kapjunk.
  7. A tetejét megkenjük olajjal, megszórjuk egy kevés zsemlemorzsával, majd egy hústűvel (esetleg villával) megszúrkodjuk a vagdaltat, hogy sülés közben ne repedjen szét.
  8. A húsroládot 180 fokos sütő tesszük: 40 percig sütjük, majd 200 fokra emelve a sütő hőfokát még 15-20 percig pirosas barnára sütjük.
  9. Sütés után hagyjuk teljesen kihűlni, másnap még finomabb lesz, így akár egy éjszakára a hűtőbe is tehetjük.
  10. Óvatosan vágjuk szeletekre a vagdaltat, szórjuk meg friss petrezselyemmel, tálaljuk vajas krumplipürével és savanyúsággal.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Sütés ideje: 60 perc
  • Receptkönyvben: 232
  • Tegnapi nézettség: 45
  • 7 napos nézettség: 197
  • Össznézettség: 23905
  • Feltöltés dátuma: 2022. augusztus 31.

Receptkategóriák

további kategória: karácsony kategória: karácsonyi hidegtálak
további kategória: húsvét kategória: ünnepi főételek és köretek
további kategória: húsvét kategória: receptek tojással

Receptjellemzők

Stefánia vagdalt, ahogy a Nagyi is sütötte
Hering András 182 recept

A Stefánia vagdalt (vagy más, ismertebb nevén Stefánia szelet, töltött fasírt) népszerűsége a nyolcvanas években tört be a magyar gasztronómiába és konyhákba, innentől nem volt megállás (a viszonylag egyszerűen elkészíthető) tojással töltött fasírtrolád begyúrásában ha családi ünnepségről, ballagásról, szilveszteri buliról vagy egy ünnepi hidegtál megtervezéséről volt szó. Igazi klasszikus, amit nagymamáink hoztak divatba, hidegen és melegen is nagyszerű fogás. Ha már nagyon régen etted, akkor azért, ha pedig nemrég, akkor újra el kell készítened ezt a retró töltött fasírtot.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...