Piros kaliforniai paprika

Leírás
Piros kaliforniai paprika – receptek, leírás, tippek
A piros kaliforniai paprika az egyik legismertebb és legkedveltebb zöldség, amely színes és friss ízével szinte minden ételbe beleillik. Az édes, ropogós és szaftos zöldség, amely a paprika család tagja, a közönséges paprika (Capsicum annuum) egyik fajtája. A piros színét a növényben lévő likopin nevű antioxidánsnak köszönheti, amely nemcsak a színét adja, hanem számos jótékony hatása is van. A kaliforniai paprika számos vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, és kiemelkedő forrása a C-vitaminnak.
Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:
Mi az a piros kaliforniai paprika?
A piros kaliforniai paprika nagy, húsos, édes ízű zöldség, amely hosszúkás, színes formájáról ismert. Származása az amerikai kontinensre vezethető vissza, de ma már világszerte termesztik. Különböző színekben elérhető (zöld, sárga, narancs és piros), és mindegyik változatnak megvan a maga sajátos íze. A piros paprika édesebb, mivel teljesen megérett a növényen, míg a zöld paprika még éretlen állapotú.
Hogyan vásároljuk?
A piros kaliforniai paprika bőségesen kapható a piacokon és boltokban, különösen az ősz folyamán, amikor a szezonja csúcsosodik. A friss paprikák fényesek és kemények legyenek, elkerülve azokat, amelyek megpuhultak, vagy már enyhén ráncosak. A legjobb, ha a paprikát egészben vásároljuk, mivel így hosszabb ideig megőrzi frissességét, mint ha már szeletelve lenne. Különböző színű paprikák is kaphatók, de a piros változat a legédesebb és leggazdagabb tápanyagokban.
Mire jó a piros kaliforniai paprika?
A piros kaliforniai paprika rendkívül gazdag tápanyagokban. A legfontosabb vitaminok közé tartozik a C-vitamin, amely erősíti az immunrendszert, és segít megvédeni a bőrünket a káros szabad gyököktől. Emellett B6-vitamint, A-vitamint és folsavat is tartalmaz, amelyek fontosak az egészséges sejtműködéshez és a bélflóra fenntartásához. Kiváló forrása a karotinoidoknak, amelyek antioxidáns hatásúak és jótékonyak a látásra, különösen a sárga és piros színű paprikák esetében.
A piros paprika kalóriában szegény, mindössze 20-25 kcal/100 g, így ideális választás a diétázóknak. Az antioxidánsok és a vitaminok mellett sok rostot is tartalmaz, amely segít az emésztésben és a bélflóra fenntartásában. A piros kaliforniai paprika fogyasztása hozzájárulhat a szív- és érrendszeri betegségek megelőzéséhez, mivel segíti a koleszterinszint csökkentését, és támogatja a vérkeringést.
Mi készülhet piros kaliforniai paprikából?
A piros kaliforniai paprika rendkívül sokoldalúan felhasználható a konyhában. Salátákban, szendvicsekben, grillezve vagy éppen sütve is remek választás. Egy ínycsiklandó padlizsánkrémet is készíthetünk belőle, vagy hozzátehetjük szószokhoz, levesekhez, pörköltekhez. A piros kaliforniai paprikát gyakran használják töltött zöldségekben, de például a paprikás csirke és a zöldséges pirított rizs alapját is képezheti. Ha szeretnél valami különlegeset készíteni, próbáld ki a piros paprikát egy ázsiai vegán pad thaiban, vagy a mediterrán konyha remek fogásaiban, például egy könnyed ratatouille-ban vagy mexikói csirkés egytálételben.
A piros kaliforniai paprika kiválóan kombinálható más zöldségekkel, például paradicsommal, hagymával, padlizsánnal vagy cukkínivel, de a sajtok és fűszerek is jól illenek hozzá. Ezen kívül a töltött paprikák, amelyek rizst, húst, vagy akár quinoát tartalmaznak, klasszikus választás.
Még több piros kaliforniai paprikás receptért görgess lejjebb!
Mikor vegyem
A piros kaliforniai paprika szezonja a nyár végén és ősszel van, de mivel üvegházakban is termesztik, egész évben elérhető. Az íze és a tápanyag-tartalma a teljes éréshez közelítve éri el a csúcsot, tehát érdemes a piros, teljesen megérett paprikákat választani a boltban.
hogyan tároljam
A piros kaliforniai paprika legjobb, ha hűtőszekrényben, szellős környezetben tároljuk. Az egész paprikákat egy hétig is frissen tarthatjuk a hűtőben, de ha szeletelve tároljuk, akkor érdemes légmentesen záró dobozban tartani, hogy megőrizzék a frissességüket. Ha hosszabb távon szeretnénk megőrizni, fagyasztott formában is elérhető, így egész évben használhatjuk a szezonális paprikát.
100g Piros kaliforniai paprika
fehérjetartalom
0.99 g
zsírtartalom
0.222 g
szénhidráttartalom
6.03 g
víztartalom
92.21 g
Top ásványi anyagok
Foszfor
26 mg
Magnézium
12 mg
Kalcium
7 mg
Nátrium
4 mg
Top vitaminok
B6 vitamin
0.291 g
C vitamin
127.7 mg
Kolin
5.6 mg
Béta-karotin
1624 µg
Tápanyagtartalom / 100 gramm
fehérje
0.99 g
Zsír
telített zsírsav
0.059 g
egyszeresen telített zsírsav
0.007 g
többszörösen telített zsírsav
0.156 g
ásványi anyagok
Kalcium
7 mg
Vas
0.43 mg
Magnézium
12 mg
Foszfor
26 mg
Nátrium
4 mg
Cink
0.25 mg
Réz
0.017 mg
Mangán
0.112 mg
Szelén
0.1 µg
szénhidrát
rost
2.1 g
cukor
4.2 g
víz
92.21 g
vitaminok
Tiamin - B1 vitamin
0.054 mg
Riboflavin - B2 vitamin
0.085 mg
Niacin - B3 vitamin
0.979 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
0.317 mg
Folát
46 µg
Kolin
5.6 mg
Alfa-karotin
20 µg
Béta-karotin
1624 µg
Béta-kriptoxantin
490 µg
Lutein+zeaxantin
51 µg
E vitamin
1.58 mg
K vitamin
4.9 µg
A vitamin
157 µg
C vitamin
127.7 mg
B6 vitamin
0.291 g