Piros kaliforniai paprika

Piros kaliforniai paprika

Leírás

Piros kaliforniai paprika – receptek, leírás, tippek

A piros kaliforniai paprika az egyik legismertebb és legkedveltebb zöldség, amely színes és friss ízével szinte minden ételbe beleillik. Az édes, ropogós és szaftos zöldség, amely a paprika család tagja, a közönséges paprika (Capsicum annuum) egyik fajtája. A piros színét a növényben lévő likopin nevű antioxidánsnak köszönheti, amely nemcsak a színét adja, hanem számos jótékony hatása is van. A kaliforniai paprika számos vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, és kiemelkedő forrása a C-vitaminnak.

Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:

Mi az a piros kaliforniai paprika?

A piros kaliforniai paprika nagy, húsos, édes ízű zöldség, amely hosszúkás, színes formájáról ismert. Származása az amerikai kontinensre vezethető vissza, de ma már világszerte termesztik. Különböző színekben elérhető (zöld, sárga, narancs és piros), és mindegyik változatnak megvan a maga sajátos íze. A piros paprika édesebb, mivel teljesen megérett a növényen, míg a zöld paprika még éretlen állapotú.

Hogyan vásároljuk?

A piros kaliforniai paprika bőségesen kapható a piacokon és boltokban, különösen az ősz folyamán, amikor a szezonja csúcsosodik. A friss paprikák fényesek és kemények legyenek, elkerülve azokat, amelyek megpuhultak, vagy már enyhén ráncosak. A legjobb, ha a paprikát egészben vásároljuk, mivel így hosszabb ideig megőrzi frissességét, mint ha már szeletelve lenne. Különböző színű paprikák is kaphatók, de a piros változat a legédesebb és leggazdagabb tápanyagokban.

Mire jó a piros kaliforniai paprika?

A piros kaliforniai paprika rendkívül gazdag tápanyagokban. A legfontosabb vitaminok közé tartozik a C-vitamin, amely erősíti az immunrendszert, és segít megvédeni a bőrünket a káros szabad gyököktől. Emellett B6-vitamint, A-vitamint és folsavat is tartalmaz, amelyek fontosak az egészséges sejtműködéshez és a bélflóra fenntartásához. Kiváló forrása a karotinoidoknak, amelyek antioxidáns hatásúak és jótékonyak a látásra, különösen a sárga és piros színű paprikák esetében.

A piros paprika kalóriában szegény, mindössze 20-25 kcal/100 g, így ideális választás a diétázóknak. Az antioxidánsok és a vitaminok mellett sok rostot is tartalmaz, amely segít az emésztésben és a bélflóra fenntartásában. A piros kaliforniai paprika fogyasztása hozzájárulhat a szív- és érrendszeri betegségek megelőzéséhez, mivel segíti a koleszterinszint csökkentését, és támogatja a vérkeringést.

Mi készülhet piros kaliforniai paprikából?

A piros kaliforniai paprika rendkívül sokoldalúan felhasználható a konyhában. Salátákban, szendvicsekben, grillezve vagy éppen sütve is remek választás. Egy ínycsiklandó padlizsánkrémet is készíthetünk belőle, vagy hozzátehetjük szószokhoz, levesekhez, pörköltekhez. A piros kaliforniai paprikát gyakran használják töltött zöldségekben, de például a paprikás csirke és a zöldséges pirított rizs alapját is képezheti. Ha szeretnél valami különlegeset készíteni, próbáld ki a piros paprikát egy ázsiai vegán pad thaiban, vagy a mediterrán konyha remek fogásaiban, például egy könnyed ratatouille-ban vagy mexikói csirkés egytálételben.

A piros kaliforniai paprika kiválóan kombinálható más zöldségekkel, például paradicsommal, hagymával, padlizsánnal vagy cukkínivel, de a sajtok és fűszerek is jól illenek hozzá. Ezen kívül a töltött paprikák, amelyek rizst, húst, vagy akár quinoát tartalmaznak, klasszikus választás.

Még több piros kaliforniai paprikás receptért görgess lejjebb!

Mikor vegyem

A piros kaliforniai paprika szezonja a nyár végén és ősszel van, de mivel üvegházakban is termesztik, egész évben elérhető. Az íze és a tápanyag-tartalma a teljes éréshez közelítve éri el a csúcsot, tehát érdemes a piros, teljesen megérett paprikákat választani a boltban.

hogyan tároljam

A piros kaliforniai paprika legjobb, ha hűtőszekrényben, szellős környezetben tároljuk. Az egész paprikákat egy hétig is frissen tarthatjuk a hűtőben, de ha szeletelve tároljuk, akkor érdemes légmentesen záró dobozban tartani, hogy megőrizzék a frissességüket. Ha hosszabb távon szeretnénk megőrizni, fagyasztott formában is elérhető, így egész évben használhatjuk a szezonális paprikát.

100g Piros kaliforniai paprika

fehérjetartalom

0.99 g

zsírtartalom

0.222 g

szénhidráttartalom

6.03 g

víztartalom

92.21 g

gramm piros kaliforniai paprika?

Top ásványi anyagok

Foszfor

26 mg

Magnézium

12 mg

Kalcium

7 mg

Nátrium

4 mg

Top vitaminok

B6 vitamin

0.291 g

C vitamin

127.7 mg

Kolin

5.6 mg

Béta-karotin

1624 µg


Tápanyagtartalom / 100 gramm

fehérje

0.99 g

Zsír

telített zsírsav

0.059 g

egyszeresen telített zsírsav

0.007 g

többszörösen telített zsírsav

0.156 g

ásványi anyagok

Kalcium

7 mg

Vas

0.43 mg

Magnézium

12 mg

Foszfor

26 mg

Nátrium

4 mg

Cink

0.25 mg

Réz

0.017 mg

Mangán

0.112 mg

Szelén

0.1 µg

szénhidrát

rost

2.1 g

cukor

4.2 g

víz

92.21 g

vitaminok

Tiamin - B1 vitamin

0.054 mg

Riboflavin - B2 vitamin

0.085 mg

Niacin - B3 vitamin

0.979 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

0.317 mg

Folát

46 µg

Kolin

5.6 mg

Alfa-karotin

20 µg

Béta-karotin

1624 µg

Béta-kriptoxantin

490 µg

Lutein+zeaxantin

51 µg

E vitamin

1.58 mg

K vitamin

4.9 µg

A vitamin

157 µg

C vitamin

127.7 mg

B6 vitamin

0.291 g

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Az orchidea jobban szereti, mint a vizet: csak 2 evőkanál...

Az orchideák csoportja az egyik legsokszínűbb virágcsoport, több mint 25 000 fajával. Itthon is előszeretettel tartjuk a lakásban, mivel azonban elég kényes növény, muszáj kellő figyelemmel gondoskodni róla. Mutatunk egy szuper trükköt a locsolásához, amivel egész évben virágoztathatod!

Top Receptek

Édes gofri

Nyáron a strandokon nem csak a lángos az abszolút sztár, hanem a gofri is! Hatalmas tejszínhabbal és csokiöntettel a tetején, de most csak az alap gofri receptjét mutatjuk meg Nektek, amit ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!