Igazi chili con carne (Chilis bab 3.)
- 9% Fehérje
- 16% Szénhidrát
- 5% Zsír
-
38g füstölt szalonna246 kcal
-
100g marhalapocka132 kcal
-
25g darált marhahús36 kcal
-
125g vörösbab421 kcal
-
175g paradicsomszósz42 kcal
-
12 kcal
-
16 kcal
-
35g csemegekukorica30 kcal
-
43g vöröshagyma15 kcal
-
50g sör22 kcal
-
25g marha alaplé0 kcal
-
3g fokhagyma4 kcal
-
2g oregánó4 kcal
-
0g római kömény0 kcal
-
0g chili0 kcal
-
8g jalapeño2 kcal
-
0 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
0g só0 kcal
- 9% Fehérje
- 16% Szénhidrát
- 5% Zsír
-
150g füstölt szalonna983 kcal
-
400g marhalapocka528 kcal
-
100g darált marhahús142 kcal
-
500g vörösbab1685 kcal
-
700g paradicsomszósz168 kcal
-
49 kcal
-
62 kcal
-
140g csemegekukorica120 kcal
-
170g vöröshagyma62 kcal
-
200g sör86 kcal
-
100g marha alaplé0 kcal
-
12g fokhagyma16 kcal
-
6g oregánó16 kcal
-
0g római kömény0 kcal
-
0g chili0 kcal
-
30g jalapeño8 kcal
-
0 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
0g só0 kcal
- 9% Fehérje
- 16% Szénhidrát
- 5% Zsír
-
5.1g füstölt szalonna33 kcal
-
13.5g marhalapocka18 kcal
-
3.4g darált marhahús5 kcal
-
16.8g vörösbab57 kcal
-
23.6g paradicsomszósz6 kcal
-
2 kcal
-
2 kcal
-
4.7g csemegekukorica4 kcal
-
5.7g vöröshagyma2 kcal
-
6.7g sör3 kcal
-
3.4g marha alaplé0 kcal
-
0.4g fokhagyma1 kcal
-
0.2g oregánó1 kcal
-
0g római kömény0 kcal
-
0g chili0 kcal
-
1g jalapeño0 kcal
-
0 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
0g só0 kcal
- 9% Fehérje
- 16% Szénhidrát
- 5% Zsír
- 70% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Likopin
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 62.7 g
Zsír
-
Összesen 35.4 g
-
Telített zsírsav 12 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 16 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 5 g
-
Koleszterin 116 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2567.4 g
-
Cink 11 mg
-
Szelén 40 mg
-
Kálcium 196 mg
-
Vas 14 mg
-
Magnézium 268 mg
-
Foszfor 945 mg
-
Nátrium 1090 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 106.6 g
-
Cukor 15 mg
-
Élelmi rost 25 mg
VÍZ
-
Összesen 485.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 132 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 3 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 190 mg
-
D vitamin: 4 micro
-
K vitamin: 26 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 16 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 579 micro
-
Kolin: 204 mg
-
Retinol - A vitamin: 3 micro
-
α-karotin 18 micro
-
β-karotin 1393 micro
-
β-crypt 282 micro
-
Likopin 24316 micro
-
Lut-zea 371 micro
- 9% Fehérje
- 16% Szénhidrát
- 5% Zsír
- 70% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Likopin
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 251 g
Zsír
-
Összesen 141.5 g
-
Telített zsírsav 49 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 64 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 19 g
-
Koleszterin 464 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 10269.6 g
-
Cink 44 mg
-
Szelén 159 mg
-
Kálcium 783 mg
-
Vas 57 mg
-
Magnézium 1072 mg
-
Foszfor 3780 mg
-
Nátrium 4361 mg
-
Réz 5 mg
-
Mangán 8 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 426.4 g
-
Cukor 60 mg
-
Élelmi rost 102 mg
VÍZ
-
Összesen 1941.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 529 micro
-
B6 vitamin: 8 mg
-
B12 Vitamin: 13 micro
-
E vitamin: 17 mg
-
C vitamin: 762 mg
-
D vitamin: 16 micro
-
K vitamin: 105 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 5 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 3 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 64 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 2318 micro
-
Kolin: 818 mg
-
Retinol - A vitamin: 13 micro
-
α-karotin 71 micro
-
β-karotin 5571 micro
-
β-crypt 1128 micro
-
Likopin 97265 micro
-
Lut-zea 1485 micro
- 9% Fehérje
- 16% Szénhidrát
- 5% Zsír
- 70% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Likopin
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 8.5 g
Zsír
-
Összesen 4.8 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 16 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 346 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 5 mg
-
Kálcium 26 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 36 mg
-
Foszfor 127 mg
-
Nátrium 147 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 14.4 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 65.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 18 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 26 mg
-
D vitamin: 1 micro
-
K vitamin: 4 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 78 micro
-
Kolin: 28 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 2 micro
-
β-karotin 188 micro
-
β-crypt 38 micro
-
Likopin 3277 micro
-
Lut-zea 50 micro
Hozzávalók
-
150 g füstölt szalonna
-
500 g vörösbab
-
700 ml paradicsomszósz
-
1 nagy fej vöröshagyma
-
200 ml sör
-
só ízlés szerint
Elkészítés
- A babot előző este beáztatjuk.
- Egy nagy edényben, amit sütőbe is lehet tenni, olajat forrósítunk. Ebben 15-20 perc alatt lesütjük a császárszalonnát és a húsokat.
- Rádobjuk a felaprított hagymát és üvegesre pirítjuk a hússal.
- Jöhet a fokhagyma, az oregánó, a rómaikömény, a chilik ízlés szerint, a fahéj, a kakaó.2-3percig továbbsütjük, folyton kevergetve.
- Hozzáadjuk a felkockázott paprikát. Ismét 2-3 percig sütjük, kevergetjük.
- Ráöntjük a paradicsomszószt és a sört vagy vizet, annyit, hogy épp ellepje, ekkor kerül bele a beáztatott bab is.Sózzuk.
- Jól összekeverjük, majd 220 fokraelőmelegített sütőbe toljuk és ott főzzük kb.egy-másfél órát.Közben néha mozgassuk meg, ellenőrizzük a sóját vagy csípősségét, szükség esetén még adhatunk hozzá vizet.
- Ha a bab és a hús puha, kivesszük a sütőből, és belekeverjük a kukoricát, ha szeretnénk. Egyet még rottyantunk rajta.
- Forrón magában tálaljuk.
- Sütés ideje: 90 perc
- Receptkönyvben: 1860
- Tegnapi nézettség: 58
- 7 napos nézettség: 473
- Össznézettség: 630835
- Feltöltés dátuma: 2009. november 17.
Ajánló
Konzervbabot is használhatunk. Ebben az esetben a babot csak akkor adjuk hozzá, amikor a hús már puha. Vegyük ki a sütőből, keverjük bele a babot és főzzük még kb. 10 percig, majd ezutan adjuk hozzá a kukoricát.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- mikor:
-
- Speciális étrendek:
Amiről mindenki azt hiszi, hogy mexikói, valójában egy olyan étel, ami az Egyesült Àllamok déli államaiból szivárgott át Mexikóba, majd ott tökéletesedett az XIX. század derekán. Sokáig nem jutottam jó recepthez, kissé meg is rémültem, amikor azt láttam, hogy itt-ott a helyi "szokásoknak" megfelelően egyszerűen fittyet hánynak az eredetire és a magyar pirospaprikától kezdve a legkülönfélébb hozzávalókat dobálják össze és nevezik el chilis babnak, miközben a chili con carne jelentése: chilis hús. Egy viszonylag átlagos, mondhatni autentikus recept, amihez itt, frankfurti barátainknál, egy mexikói párnál jutottam hozzá, nem tartalmaz sem kaliforniai paprikát, sem kukoricát, ám ezek a hozzávalók mind megtalálhatóak a különbözö variációknál. Bátrabbak víz helyett sörrel is elkészíthetik. :-) Ráadásul tulajdonképpen úgy készülne, mint a mi babgyulyásunk, paradicsomszósz nélkül. De az idő halad, a korok változnak. Most már megy bele a paradicsomszósz, meg kukorica, meg akármi. Került bele az idők során oregánó, meg római kömény is, ezt azért írtam a receptbe, mert a Knorrnak és Magginak köszönhetően, a zacskós ételek virágkorában a chili con carne tasakos verzióját ebben az ízkombinációban szoktuk meg. Egészen más ízt adnak neki, én mindkét variációt szeretem. Érdemes kísérletezni.