Vörösbab

Vörösbab

Leírás

Vörösbab – receptek, leírás, tippek

A bab egy Amerikában őshonos hüvelyes zöldségféle, amelynek számtalan fajtája létezik, ezek egyike a vörösbab. A vörösbab (Phaseolus vulgaris) egy széles körben termesztett hüvelyes, amelyet gyakran főzéshez és salátákhoz használnak. Az egyik legismertebb típusa a vesebab (vagy kidney bean), amely nevét alakjáról kapta. A vörösbab jellemzően élénk vörös színű, és többféle formában is előfordulhat, mint például a kisebb méretű vörösbab, amelyet gyakran mexikói ételekben használnak.

A vörösbab számos jótékony hatással van egészségünkre, gyakran adja egytálételek alapját, illetve köretként és salátaként is megjelenhet a tányéron. Nyersen mérgező, ezért fogyasztása előtt mindenképp meg kell főzni, hacsak nem konzerv vörösbabról van szó, mely már eleve főtt.

Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:

Mi az az vörösbab?

A vörösbab egy hüvelyes zöldségféle, melynek származási helye Amerika. A bab kiváló alternatíva fehérje pótlására, ha húsmentes étkezést követünk, és emellett számos ásványi anyag és vitamin található benne. A vörösbabot általában meg kell főzni fogyasztás előtt, mert nyersen mérgező vegyületeket tartalmazhat, mint például a fitohemagglutinin, amelyet a magas hő semlegesít.

Hogyan vásároljuk?

Piacon, delikátesz üzletekben, csomagolásmentes boltokban, de szuper- és hipermarketekben is fellelhetjük a vörösbabot. Ilyenkor vegyük figyelembe, hogy a babok legyenek simák, fényesek, és ne legyenek repedezettek vagy töredezettek. Színük legyen egyenletes. Ellenőrizzük a csomagolást, sérülésmentes-e, és légmentesen záródik-e. A szárított babot gyakran ömlesztve is árulják, ilyenkor nézzük meg, hogy nincs-e benne szennyeződés, kavics vagy más idegen anyag. A szárított bab évekig eláll, de minél frissebb, annál jobb a minősége és az íze. A régi bab keményebbé válhat, és hosszabb ideig kell főzni.

Mire jó a vörösbab?

A bab kevés zsírt tartalmaz, kitűnő növényi eredetű fehérjeforrás, tele rostokkal és ásványi anyagokkal, keményítőtartalma magas. A vörösbab a többi fajtánál magasabb arányban tartalmaz A-, D- és E-vitaminokat, így fogyasztása nemcsak a sejtek természetes öregedését lassítja, hanem csökkenti a kockázatát számos jellemzően időskori betegség, illetve a rák kialakulásának is. Kitűnően alkalmas leves vagy főzelék készítésére, de emellett használhatjuk pizzafeltétként, számos mexikói eredetű étel alapanyagaként, illetve vörösbabból készül az eredeti hagymásbab is. Főzésekor ügyeljünk arra, hogy vörös levet ereszt. Amennyiben konzerv formában vásároljuk, óvatosan sózzuk a belőle készült ételt, mert a konzervbabok többsége már eleve sós.

Mi készülhet az áfonyából?

Készülhet belőle vörösbabos ragu, vörösbabpüré, sajtszószos hal vörösbabbal, vörösbabos kukoricaleves csípős kolbásszal, tarhonyás pulykamáj vörösbabbal, csípős vörösbabkrém paradicsomkockákkal és vörösbabos marhapörkölt perzsa módra. A haltepertő vörösbabsalátával isteni vacsora lehet, míg a vörösbabos brownie egészséges desszertalternatíva. A Chili Con Carnére meg egyszerűen csak nem lehet nemet mondani.

Még több vörösbabos receptért görgess lejjebb!

Mikor vegyem

Szárazbab formájában vagy konzervként a legtöbb boltban, szuper- és hipermarketben beszerezhező.

hogyan tároljam

Száraz, hűvös helyen.

100g Vörösbab

fehérjetartalom

22.53 g

zsírtartalom

0.822 g

szénhidráttartalom

61.29 g

víztartalom

11.75 g

gramm vörösbab?

Top ásványi anyagok

Foszfor

406 mg

Magnézium

138 mg

Kalcium

83 mg

Nátrium

12 mg

Top vitaminok

B6 vitamin

0.397 g

Kolin

65.9 mg

C vitamin

4.5 mg

Niacin - B3 vitamin

2.11 mg


Tápanyagtartalom / 100 gramm

fehérje

22.53 g

Zsír

telített zsírsav

0.154 g

egyszeresen telített zsírsav

0.082 g

többszörösen telített zsírsav

0.586 g

ásványi anyagok

Kalcium

83 mg

Vas

6.69 mg

Magnézium

138 mg

Foszfor

406 mg

Nátrium

12 mg

Cink

2.79 mg

Réz

0.699 mg

Mangán

1.111 mg

Szelén

3.2 µg

szénhidrát

rost

15.2 g

cukor

2.1 g

víz

11.75 g

vitaminok

Tiamin - B1 vitamin

0.608 mg

Riboflavin - B2 vitamin

0.215 mg

Niacin - B3 vitamin

2.11 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

0.78 mg

Folát

394 µg

Kolin

65.9 mg

E vitamin

0.21 mg

K vitamin

5.6 µg

C vitamin

4.5 mg

B6 vitamin

0.397 g

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...