Paradicsomszósz

A paradicsomszósz nem csak az olasz konyha nélkülözhetetlen eszköze, keleti ételek, magyaros ízek fontos kelléke. Manapság már kapható a kereskedelemben mindenféle adalékanyagtól mentes szósz is, ha biztosra akarunk menni, akkor bioboltban vásároljuk. De otthon is egyszerűen el tudjuk készíteni, hiszen a saját fűszerezésű a legjobb! A paradicsomot forrásban lévő vízbe dobjuk pár percre, hogy utána jeges vízbe dobva héjától könnyen megszabadítsuk a szemeket.. Legtöbbször a magokat el szokták távolítani és utána pürésíteni, de aki nem bánja, az fel is használhatja. Az olasz alaprecept szerint olívaolaj, hagyma, fokhagyma, bazsalikom, só és bors kerül bele, de mindenki készítse a saját azája íze szerint!
Bármikor, de július és október között friss paradicsomból készített szószt is kaphatunk a piacon.
Fénytől védett, száraz, hűvös helyen. Felbontás után hűtőben tárolhatjuk még pár napig.
fehérjetartalom
1.2 g
zsírtartalom
0.207 g
szénhidráttartalom
5.31 g
víztartalom
91.28 g
Nátrium
474 mg
Foszfor
27 mg
Magnézium
15 mg
Kalcium
14 mg
B6 vitamin
0.098 g
Likopin
13895 µg
Kolin
9.9 mg
C vitamin
7 mg
fehérje
1.2 g
Zsír
telített zsírsav
0.041 g
egyszeresen telített zsírsav
0.045 g
többszörösen telített zsírsav
0.121 g
ásványi anyagok
Kalcium
14 mg
Vas
0.96 mg
Magnézium
15 mg
Foszfor
27 mg
Nátrium
474 mg
Cink
0.22 mg
Réz
0.115 mg
Mangán
0.113 mg
Szelén
0.6 µg
szénhidrát
rost
1.5 g
cukor
3.56 g
víz
91.28 g
vitaminok
Tiamin - B1 vitamin
0.024 mg
Riboflavin - B2 vitamin
0.065 mg
Niacin - B3 vitamin
0.991 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
0.309 mg
Folát
9 µg
Kolin
9.9 mg
Béta-karotin
259 µg
Béta-kriptoxantin
3 µg
Likopin
13895 µg
Lutein+zeaxantin
24 µg
E vitamin
1.44 mg
K vitamin
2.8 µg
A vitamin
22 µg
C vitamin
7 mg
B6 vitamin
0.098 g
Nosztalgikus-otthonosra vettük a mai menü formáját, készül emiatt klasszikus almaleves, lecsós szelet vegyes körettel és császármorzsa.
NosaltyHa valaha is elgondolkodtál azon, hogy milyen lehet a Vatikán hivatalos fagylaltja, akkor jó hírünk van: megkóstoltuk a Halleluja névre keresztelt különlegességet, és egyértelműen állíthatjuk, hogy megér minden falatot!
NosaltySokan gondolják, hogy ha késő este esznek, az egyenes út a pluszkilókhoz. Nem is csoda, hiszen ezt halljuk mindenhonnan. De vajon tényleg így van? A szakértők szerint a valóság sokkal bonyolultabb.
NosaltyManapság igen nagy körültekintéssel kell vásárolni, ha szeretnénk a legegészségesebben étkezni. Arra sincs mindig idő, hogy a címkét bogarásszuk, milyen adalékanyagok vannak az adott termékben. Íme, 4 olyan élelmiszer, aminél rá se kell nézni az összetevők listájára ahogy, hogy tudd, jobb, ha nem rakod a kosaradba.
Újabb hét, ezért újabb kvízzel jelentkezünk! Most, hogy már nemcsak a naptár szerint írunk tavaszt, hanem az időjárás is egyre inkább tavaszias arcát mutatja, itt az ideje, hogy felsorakozzanak az évszak zöldségei!
Bár jöhetne a rántott hús-krumpli kombó, most egy kicsit csavarunk a vasárnapunkon.
A TV-ben láttam ezt a receptet. Annyira gyors és egyszerű, szinte elronthatatlan.
Nem ragad, nem szakad, ez a mi palacsinta alapreceptünk!
A frankfurti virsliről elnevezett levest sokféleképpen készítik, nekünk ez az egyik kedvenc verziónk.
Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!