Olasz paradicsomos húsgombócok (Polpette al sugo)
- 11% Fehérje
- 7% Szénhidrát
- 8% Zsír
A húsgombóchoz
-
125g darált sertéshús228 kcal
-
27g zsemle74 kcal
-
1g petrezselyem0 kcal
-
25g parmezán sajt98 kcal
-
21g citrom3 kcal
-
28g tojás35 kcal
-
1 kcal
-
0g só0 kcal
-
0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
1g olívaolaj9 kcal
A szószhoz:
-
43g vöröshagyma15 kcal
-
2g fokhagyma2 kcal
-
4g olívaolaj35 kcal
-
0g oregánó0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g chilipehely0 kcal
-
4g vaj25 kcal
-
30 kcal
-
7 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
- 11% Fehérje
- 7% Szénhidrát
- 8% Zsír
A húsgombóchoz
-
500g darált sertéshús910 kcal
-
108g zsemle295 kcal
-
3g petrezselyem1 kcal
-
100g parmezán sajt392 kcal
-
85g citrom13 kcal
-
110g tojás138 kcal
-
10g paradicsomszósz2 kcal
-
0g só0 kcal
-
0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
4g olívaolaj35 kcal
A szószhoz:
-
170g vöröshagyma62 kcal
-
6g fokhagyma8 kcal
-
16g olívaolaj141 kcal
-
0g oregánó0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g chilipehely0 kcal
-
14g vaj100 kcal
-
120 kcal
-
26 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
- 11% Fehérje
- 7% Szénhidrát
- 8% Zsír
A húsgombóchoz
-
30.2g darált sertéshús55 kcal
-
6.5g zsemle18 kcal
-
0.2g petrezselyem0 kcal
-
24 kcal
-
5.1g citrom1 kcal
-
6.6g tojás8 kcal
-
0.6g paradicsomszósz0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
0.2g olívaolaj2 kcal
A szószhoz:
-
10.3g vöröshagyma4 kcal
-
0.4g fokhagyma0 kcal
-
1g olívaolaj9 kcal
-
0g oregánó0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g chilipehely0 kcal
-
0.8g vaj6 kcal
-
30.2g passzírozott paradicsom7 kcal
-
1.9g sűrített paradicsom2 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
- 11% Fehérje
- 7% Szénhidrát
- 8% Zsír
- 74% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Likopin
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 42.2 g
Zsír
-
Összesen 31.9 g
-
Telített zsírsav 12 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 14 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 4 g
-
Koleszterin 193 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2292.4 g
-
Cink 4 mg
-
Szelén 48 mg
-
Kálcium 409 mg
-
Vas 4 mg
-
Magnézium 77 mg
-
Foszfor 577 mg
-
Nátrium 1173 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 26.8 g
-
Cukor 8 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 290.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 158 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 21 mg
-
D vitamin: 47 micro
-
K vitamin: 21 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 10 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 52 micro
-
Kolin: 187 mg
-
Retinol - A vitamin: 119 micro
-
α-karotin 2 micro
-
β-karotin 463 micro
-
β-crypt 8 micro
-
Likopin 20017 micro
-
Lut-zea 215 micro
- 11% Fehérje
- 7% Szénhidrát
- 8% Zsír
- 74% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Likopin
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 168.8 g
Zsír
-
Összesen 127.5 g
-
Telített zsírsav 47 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 55 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 18 g
-
Koleszterin 773 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 9169.7 g
-
Cink 15 mg
-
Szelén 193 mg
-
Kálcium 1636 mg
-
Vas 16 mg
-
Magnézium 307 mg
-
Foszfor 2308 mg
-
Nátrium 4691 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 107.4 g
-
Cukor 32 mg
-
Élelmi rost 17 mg
VÍZ
-
Összesen 1161.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 632 micro
-
B6 vitamin: 4 mg
-
B12 Vitamin: 4 micro
-
E vitamin: 15 mg
-
C vitamin: 84 mg
-
D vitamin: 188 micro
-
K vitamin: 86 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 3 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 3 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 39 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 207 micro
-
Kolin: 747 mg
-
Retinol - A vitamin: 475 micro
-
α-karotin 10 micro
-
β-karotin 1852 micro
-
β-crypt 33 micro
-
Likopin 80069 micro
-
Lut-zea 858 micro
- 11% Fehérje
- 7% Szénhidrát
- 8% Zsír
- 74% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Likopin
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 10.2 g
Zsír
-
Összesen 7.7 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 47 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 553.1 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 12 mg
-
Kálcium 99 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 18 mg
-
Foszfor 139 mg
-
Nátrium 283 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 6.5 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 70.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 38 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 5 mg
-
D vitamin: 11 micro
-
K vitamin: 5 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 12 micro
-
Kolin: 45 mg
-
Retinol - A vitamin: 29 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 112 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 4829 micro
-
Lut-zea 52 micro
Hozzávalók
A húsgombóchoz
-
0.5 db citrom
-
2 db tojás
-
1 ek paradicsomszósz
-
2 csipet só
-
1 teáskanál őrölt fűszerkömény
-
0.5 teáskanál fekete bors
-
1 teáskanál olívaolaj
A szószhoz:
-
1 nagy fej vöröshagyma
-
2 gerezd fokhagyma
-
2 ek olívaolaj
-
2 teáskanál oregánó
-
1 csipet só
-
1 ek vaj
-
2 ek sűrített paradicsom
-
1 db babérlevél
Elkészítés
A húsgombóchoz
- A zsemléket tépjük apró darabokra egy közepes tálban, majd öntsük rá annyi hideg tejet, hogy a zsemledarabok teljesen felszívják azt. Tegyük félre, amíg tejben puhulnak a zsemledarabok.
- Vágjuk fel a hagymát kisebb cikkelyekre, és tegyük egy pengével működő konyhai robotgépbe. Dobjuk hozzá a 4 gerezd fokhagymát, majd aprítsuk durván pépesre a hagymakeveréket, szükség szerint kaparjuk le az edény oldalát.
- Melegítsünk fel 2 evőkanál olívaolajat egy nagyobb serpenyőben közepesen magas lángon, amíg csillogó nem lesz. Adjuk hozzá a hagymakeveréket, 2 teáskanál oregánót, 1 csipet sót és opcionálisan 1 kevés pirospaprikapelyhet. Időnként megkeverve főzzük, amíg a hagymákból származó folyadék nagy része el nem párolog, 10-12 percig.
- Csökkentsük a hőt közepesre, és dinszteljük tovább a hagymás keveréket addig, amíg teljesen megpuhul és fényes lesz (további 4-5 percig). Tegyük át a hagymás alap felét egy nagy tálba, és rakjuk félre, amíg elkészítjük a húsgombócokat.
- A hagymás-fokhagymás keverék másik felét tegyük egy nagyobb keverőtálba, adjuk hozzá a friss, finomra vágott petrezselymet, a reszelt parmezánt (vagy Pecorino Romano sajtot) és a fél citrom reszelt héját.
- Adjunk hozzá 2 nagy tojást, 1 evőkanál paradicsompürét, 2 csipet sót, 1 teáskanál őrölt fűszerköményt és frissen őrölt fekete borsot. Az apró darabokra tépett zsemlékből facsarjunk ki a kezünkkel annyi tejet, amennyit csak tudunk, majd adjuk hozzá a hagymás-fokhagymás keverékhez. A maradék tejre nem lesz szükségünk.
- Adjunk hozzá a darált marha/sertéshúst: miközben a tálba adagoljuk, ujjainkkal törjük kisebb darabokra. Egy fakanállal vagy villával óvatosan keverjük össze a húsgombóc hozzávalóit, amíg teljesen össze nem áll.
- Nedves kézzel formázzunk a keverékből golflabda méretű gombócokat, majd tegyük őket egy sütőlapra vagy egy nagy tálra. Ideális esetben 1 órát hűtőben pihentetjük, ezalatt mehetünk tovább a szósz elkészítésével.
- Melegítsünk fel egy kevés olívaolajat egy serpenyőben (lehetőleg tapadásmentes legyen) közepes lángon, amíg csillogó nem lesz. Tegyünk bele annyi húsgombócot, hogy kényelmesen elférjenek egymás mellett (körülbelül fél hüvelyk távolságra legyenek egymástól). Süssük barnulásig mindkét oldalukat, félidőben fordítsuk meg őket (összesen 5-6 percig). Tegyük át egy papírtörlővel bélelt tányérra. Ha nem fért bele az összes gombóc a serpenyőbe, folytassuk a maradék húsgombóc sütésével.
A szószhoz:
- Az első körben már összefőzött hagymás keverék másik felét tegyük egy serpenyőbe, adjunk hozzá 1 evőkanál vajat, majd alacsony lángon főzzük össze.
- Adjunk hozzá 2 evőkanál sűrített paradicsomot, és keverjük össze. 2-3 percig, sötétedésig és illatosodásig főzzük. Adjuk hozzá a passzírozott paradicsomot is (a doboz vagy üveg kiöblítéséhez adjunk egy pici vizet, és nyugodtan öntsük a szószhoz), keverjük össze. Ha nem elég krémes az állaga, turmixgépben össze is dolgozhatjuk.
- Adjunk hozzá 1 babérlevelet és egy csipet sót. Forraljuk össze a szószt közepesen magas lángon. Akkor lesz jó a szósz állaga, ha kellően sűrű és krémes lesz a paradicsomszósz, tehát semmiképp ne hagyjuk túl vizes és folyékon állagúnak.
- Egy csipesz segítségével adjuk hozzá a húsgombócokat egyenként a szószhoz, és óvatosan nyomkodjuk le őket úgy, hogy nagyrészt elmerüljenek paradicsomszószban. Fedjük le, és további 10-15 percig rotyogtassuk össze őket. Végeredményként a sűrű paradicsomszósznak szépen be kell vonnia a húsgombócokat.
- Tálaljuk olívaolajos pirított kenyérrel, friss parmezánnal és fűszernövényekkel (bazsalikommal vagy kakukkfűvel).
- Receptkönyvben: 108
- Tegnapi nézettség: 5
- 7 napos nézettség: 47
- Össznézettség: 5497
- Feltöltés dátuma: 2023. április 01.
Ajánló
A polpette tökéletes, akár három nappal előre elkészíthető, és finoman felmelegítve újratálalható étel. A polpette al sugót (tehát a húsgombócokat paradicsomszószban összefőző verzióját) általában magában (vagy olívaolajos pirítós kenyérrel) fogyasztják, de vannak olyan konyhák és éttermek, ahol spagettivel tálalják.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- maradékból:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
A polpette olaszul húsgombócot jelent, de ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy ezeket a finom olasz gombócokat kizárólag húsból vagy paradicsomosan, spagettivel tálalják: készülhetnek baromfiból, halból vagy akár zöldségekből is. Legnépszerűbb húsos-paradicsomos verziója, a polpette al sugo, ami a mi paradicsomos húsgombócunkhoz is hasonlítható, azzal a különbséggel, hogy az olaszok sűrűbb szószt készítenek a darált húsok, fűszernövények és tejbe áztatott kenyér vagy zsemle masszájából készült gombócokhoz.