Oregánó
Leírás
Oregánó – receptek, leírás, tippek
Az oregánó az egyik legkedveltebb fűszerünk, amit használhatunk frissen, szárítva vagy olajként, bevethetjük sültekhez, levesekhez, mártásokhoz, töltelékekhez, salátákhoz, az igazi olasz pizza nélkülözhetetlen fűszere. Hasznos tipp: ha friss oregánót használunk, csak tálalás előtt adjuk az ételhez, ha szárított formájában használjuk fel, akkor a főzési idő vége előtt 15 perccel adjuk hozzá fogásunkhoz, így az intenzív ízhatás garantált!
Az oregánó antioxidánsokban gazdag, segíthet megakadályozni a szabad gyökök által okozott sejtkárosodást, baktériumok ellen is bevethető, bizonyos vírusok ellen is védhet, hatékony gombaölő, jeleskedik az allergia kezelésében, és a gyulladásos betegségek leküzdéséhez is hozzájárulhat.
Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:
Mi az az oregánó?
Az oregánó, eredeti nevén szurokfű, latinul Origanum vulgare egy aromás, fűszer- és gyógynövényfaj, 30-80 centimétert is elérő, félcserje jellegű, évelő növény, az árvacsalánfélék családjába tartozik, és leginkább a meszes talajokat kedveli. Már az ókorban is ismerték gyógyhatását, az egyiptomiak köhögéscsillapítóként, a kínai orvosok láz, hányás, hasmenés és sárgaság gyógyszereként is használták. Az ókori Görögországban pedig sérüléseket gyógyítottak vele. Kissé kesernyés, gyógynövényes és melengető íze leginkább a majorannára vagy kakukkfűre emlékeztet. Leginkább szárított formában fogyasztják fűszerként.
Hogyan vásároljuk?
Frissen, szárított vagy olaj formájában is elérhető a boltokban, de ha van rá lehetőségünk, neveljünk otthon oregánót! Kisigényű fűszernövény, kertben, erkélyen, de akár beltéren is tartható. Ültessük könnyű, vízáteresztő földbe, rakjuk félig vagy teljesen napos helyre, ne locsoljuk túl, és bátran ültethetjük paprika vagy paradicsom mellé is.
Milyen ételekhez használhatunk oregánót?
Az oregánó a meditárrán konyha egyik alapfűszere, rengeteg ételhez illik, fűszerezzünk vele egyszerű tonhalas tésztát, piri-piri csirkét, sült zellerhasábokat, kolbászos-babos egytálételt, tökéletes milánói makarónit, mediterrán, sült csicseris quinoasalátát vagy olasz rakott tésztát.
Még több oregánóval fűszerezett receptért görgess lejjebb!
Mikor vegyem
Frissen tavasztól őszig, szárított vagy olaj formában bármikor.
hogyan tároljam
Ha friss oregánóval térünk haza, rakjuk nedves papírtörlőbe, majd azt egy műanyag zacskóba, és tegyük be a hűtőbe, így pár napig elállhat. Ha szárított oregánót választunk, tároljuk fűszertartóban, és használjuk fel 6 hónapon belül.
100g Oregánó
fehérjetartalom
9 g
zsírtartalom
3.636 g
szénhidráttartalom
68.92 g
víztartalom
9.93 g
Top ásványi anyagok
Kalcium
1597 mg
Magnézium
270 mg
Foszfor
148 mg
Vas
36.8 mg
Top vitaminok
B6 vitamin
1.044 g
Kolin
32.3 mg
E vitamin
18.26 mg
Niacin - B3 vitamin
4.64 mg
Tápanyagtartalom / 100 gramm
fehérje
9 g
Zsír
telített zsírsav
1.551 g
egyszeresen telített zsírsav
0.716 g
többszörösen telített zsírsav
1.369 g
ásványi anyagok
Kalcium
1597 mg
Vas
36.8 mg
Magnézium
270 mg
Foszfor
148 mg
Nátrium
25 mg
Cink
2.69 mg
Réz
0.633 mg
Mangán
4.99 mg
Szelén
4.5 µg
szénhidrát
rost
42.5 g
cukor
4.09 g
víz
9.93 g
vitaminok
Tiamin - B1 vitamin
0.177 mg
Riboflavin - B2 vitamin
0.528 mg
Niacin - B3 vitamin
4.64 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
0.921 mg
Folát
237 µg
Kolin
32.3 mg
Alfa-karotin
20 µg
Béta-karotin
1007 µg
Béta-kriptoxantin
7 µg
Lutein+zeaxantin
1895 µg
E vitamin
18.26 mg
K vitamin
621.7 µg
A vitamin
85 µg
C vitamin
2.3 mg
B6 vitamin
1.044 g