Oregánó

Az oregánó az egyik legkedveltebb fűszerünk, amit használhatunk frissen, szárítva vagy olajként, bevethetjük sültekhez, levesekhez, mártásokhoz, töltelékekhez, salátákhoz, az igazi olasz pizza nélkülözhetetlen fűszere. Hasznos tipp: ha friss oregánót használunk, csak tálalás előtt adjuk az ételhez, ha szárított formájában használjuk fel, akkor a főzési idő vége előtt 15 perccel adjuk hozzá fogásunkhoz, így az intenzív ízhatás garantált!
Az oregánó antioxidánsokban gazdag, segíthet megakadályozni a szabad gyökök által okozott sejtkárosodást, baktériumok ellen is bevethető, bizonyos vírusok ellen is védhet, hatékony gombaölő, jeleskedik az allergia kezelésében, és a gyulladásos betegségek leküzdéséhez is hozzájárulhat.
Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:
Az oregánó, eredeti nevén szurokfű, latinul Origanum vulgare egy aromás, fűszer- és gyógynövényfaj, 30-80 centimétert is elérő, félcserje jellegű, évelő növény, az árvacsalánfélék családjába tartozik, és leginkább a meszes talajokat kedveli. Már az ókorban is ismerték gyógyhatását, az egyiptomiak köhögéscsillapítóként, a kínai orvosok láz, hányás, hasmenés és sárgaság gyógyszereként is használták. Az ókori Görögországban pedig sérüléseket gyógyítottak vele. Kissé kesernyés, gyógynövényes és melengető íze leginkább a majorannára vagy kakukkfűre emlékeztet. Leginkább szárított formában fogyasztják fűszerként.
Frissen, szárított vagy olaj formájában is elérhető a boltokban, de ha van rá lehetőségünk, neveljünk otthon oregánót! Kisigényű fűszernövény, kertben, erkélyen, de akár beltéren is tartható. Ültessük könnyű, vízáteresztő földbe, rakjuk félig vagy teljesen napos helyre, ne locsoljuk túl, és bátran ültethetjük paprika vagy paradicsom mellé is.
Az oregánó a meditárrán konyha egyik alapfűszere, rengeteg ételhez illik, fűszerezzünk vele egyszerű tonhalas tésztát, piri-piri csirkét, sült zellerhasábokat, kolbászos-babos egytálételt, tökéletes milánói makarónit, mediterrán, sült csicseris quinoasalátát vagy olasz rakott tésztát.
Még több oregánóval fűszerezett receptért görgess lejjebb!
Frissen tavasztól őszig, szárított vagy olaj formában bármikor.
Ha friss oregánóval térünk haza, rakjuk nedves papírtörlőbe, majd azt egy műanyag zacskóba, és tegyük be a hűtőbe, így pár napig elállhat. Ha szárított oregánót választunk, tároljuk fűszertartóban, és használjuk fel 6 hónapon belül.
fehérjetartalom
9 g
zsírtartalom
3.636 g
szénhidráttartalom
68.92 g
víztartalom
9.93 g
Kalcium
1597 mg
Magnézium
270 mg
Foszfor
148 mg
Vas
36.8 mg
B6 vitamin
1.044 g
Kolin
32.3 mg
E vitamin
18.26 mg
Niacin - B3 vitamin
4.64 mg
fehérje
9 g
Zsír
telített zsírsav
1.551 g
egyszeresen telített zsírsav
0.716 g
többszörösen telített zsírsav
1.369 g
ásványi anyagok
Kalcium
1597 mg
Vas
36.8 mg
Magnézium
270 mg
Foszfor
148 mg
Nátrium
25 mg
Cink
2.69 mg
Réz
0.633 mg
Mangán
4.99 mg
Szelén
4.5 µg
szénhidrát
rost
42.5 g
cukor
4.09 g
víz
9.93 g
vitaminok
Tiamin - B1 vitamin
0.177 mg
Riboflavin - B2 vitamin
0.528 mg
Niacin - B3 vitamin
4.64 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
0.921 mg
Folát
237 µg
Kolin
32.3 mg
Alfa-karotin
20 µg
Béta-karotin
1007 µg
Béta-kriptoxantin
7 µg
Lutein+zeaxantin
1895 µg
E vitamin
18.26 mg
K vitamin
621.7 µg
A vitamin
85 µg
C vitamin
2.3 mg
B6 vitamin
1.044 g
Nosztalgikus-otthonosra vettük a mai menü formáját, készül emiatt klasszikus almaleves, lecsós szelet vegyes körettel és császármorzsa.
NosaltyHa valaha is elgondolkodtál azon, hogy milyen lehet a Vatikán hivatalos fagylaltja, akkor jó hírünk van: megkóstoltuk a Halleluja névre keresztelt különlegességet, és egyértelműen állíthatjuk, hogy megér minden falatot!
NosaltySokan gondolják, hogy ha késő este esznek, az egyenes út a pluszkilókhoz. Nem is csoda, hiszen ezt halljuk mindenhonnan. De vajon tényleg így van? A szakértők szerint a valóság sokkal bonyolultabb.
NosaltyManapság igen nagy körültekintéssel kell vásárolni, ha szeretnénk a legegészségesebben étkezni. Arra sincs mindig idő, hogy a címkét bogarásszuk, milyen adalékanyagok vannak az adott termékben. Íme, 4 olyan élelmiszer, aminél rá se kell nézni az összetevők listájára ahogy, hogy tudd, jobb, ha nem rakod a kosaradba.
Újabb hét, ezért újabb kvízzel jelentkezünk! Most, hogy már nemcsak a naptár szerint írunk tavaszt, hanem az időjárás is egyre inkább tavaszias arcát mutatja, itt az ideje, hogy felsorakozzanak az évszak zöldségei!
Bár jöhetne a rántott hús-krumpli kombó, most egy kicsit csavarunk a vasárnapunkon.
A TV-ben láttam ezt a receptet. Annyira gyors és egyszerű, szinte elronthatatlan.
Nem ragad, nem szakad, ez a mi palacsinta alapreceptünk!
A frankfurti virsliről elnevezett levest sokféleképpen készítik, nekünk ez az egyik kedvenc verziónk.
Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!