r
Nosalty Logó

Chili sin Carne - a vegán chilis bab

cukormentes laktózmentes gluténmentes tejmentes tojásmentes
P.
Chili sin Carne - a vegán chilis bab
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 7% Fehérje
  • 22% Szénhidrát
  • 1% Zsír
Összesen 589 kcal
  • 7% Fehérje
  • 22% Szénhidrát
  • 1% Zsír
Összesen 2358 kcal
  • 7% Fehérje
  • 22% Szénhidrát
  • 1% Zsír
Összesen 108 kcal
  • 7% Fehérje
  • 22% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 71% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Likopin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    36.6 g

Zsír

  • Összesen
    3.6 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2521.5 g
  • Cink
    6 mg
  • Szelén
    19 mg
  • Kálcium
    354 mg
  • Vas
    16 mg
  • Magnézium
    331 mg
  • Foszfor
    568 mg
  • Nátrium
    1223 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    113.8 g
  • Cukor
    20 mg
  • Élelmi rost
    27 mg

VÍZ

  • Összesen
    373 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    68 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    44 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    16 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    5 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    560 micro
  • Kolin:
    135 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    20 micro
  • β-karotin
    738 micro
  • β-crypt
    124 micro
  • Likopin
    34738 micro
  • Lut-zea
    777 micro
Összesen 589 kcal
  • 7% Fehérje
  • 22% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 71% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Likopin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    146.6 g

Zsír

  • Összesen
    14.3 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    10086 g
  • Cink
    24 mg
  • Szelén
    75 mg
  • Kálcium
    1414 mg
  • Vas
    66 mg
  • Magnézium
    1323 mg
  • Foszfor
    2274 mg
  • Nátrium
    4892 mg
  • Réz
    7 mg
  • Mangán
    12 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    455.1 g
  • Cukor
    80 mg
  • Élelmi rost
    107 mg

VÍZ

  • Összesen
    1491.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    271 micro
  • B6 vitamin:
    3 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    16 mg
  • C vitamin:
    176 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    64 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    3 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    20 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    2239 micro
  • Kolin:
    538 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    81 micro
  • β-karotin
    2950 micro
  • β-crypt
    496 micro
  • Likopin
    138950 micro
  • Lut-zea
    3106 micro
Összesen 2358 kcal
  • 7% Fehérje
  • 22% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 71% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Likopin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.7 g

Zsír

  • Összesen
    0.7 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    461.4 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    3 mg
  • Kálcium
    65 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    61 mg
  • Foszfor
    104 mg
  • Nátrium
    224 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    20.8 g
  • Cukor
    4 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

VÍZ

  • Összesen
    68.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    12 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    8 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    102 micro
  • Kolin:
    25 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    4 micro
  • β-karotin
    135 micro
  • β-crypt
    23 micro
  • Likopin
    6356 micro
  • Lut-zea
    142 micro
Összesen 108 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Ha nem konzerv babot használunk, szokásos menetben egy éjszaka áztatás.
  2. Vágjuk a hagymát kockára vagy csíkokra, tök mindegy. Pirítsuk olajon sóval, amíg fonnyadni nem kezd. Mehet rá a fokhagyma és a chili. Öntsük rá a babot, és öntsük fel annyi vízzel, amennyi épp ellepi. Tegyük bele a babért, borsot, és fedő alatt főzzük félpuhára.
  3. Ekkor mehet bele a paradicsom és és a felkockázott paprika. Ha konzerv babbal készítjük, a hagymás pontnál csak öntsük rá a babot a hagymára a paradicsomszósszal. Fűszerezzük, kóstoljuk.
  4. Rotyogtassuk vagy fél órát - vagy ugye amíg a bab megpuhul -, majd az utolsó 10 percben csapjuk hozzá a kukoricát.
  5. Korianderrel meghintve fogyasszuk - ha valaki szereti. Meg friss tortillával - nagyzolás helyett meg mehet a friss kenyér vagy rizs, ha valaki nagyon dugig akar lakni.
  • Receptkönyvben: 733
  • Tegnapi nézettség: 20
  • 7 napos nézettség: 216
  • Össznézettség: 151140
  • Feltöltés dátuma: 2011. június 08.

Ajánló

A fűszerekből (kakaó, fahéj) kóstolás után, ízlés szerint mehet több is.  

Receptkategóriák

A chili con carne egy jó öreg füstös bútordarab. A Knorr és Maggi poralapoknak köszönhetően került először a köztudatba - máris hibásan, de mit számított, megettük, furcsa volt és finom. Az, hogy egy zacskó egy embernek fogtömésre volt elég, akkoriban és most sem volt meglepő. Megeszünk mindent, ami új, mindegy mi az, csak legyen róla reklám. Előbb vagy utóbb megvesszük, hogy kipróbáljuk. A közízlés lassan formálódóban. Lassan. De az egyre-másra szaporodó főzőshow-k még mindig valami hanyagul elegáns képet festve adják elő némely egzotikusabb fogás elkészítését - elég kérdőjelesen. Simán berántanak magyarul egy thai kókusztejes levest, nem érdekes... A chili con carne is egy jobb napokat látott recept. No, mivel egyébként is igyekszem védeni az állatokat - már amennyire sikerül ez, akár a tányéron is. Fellángolásaim rendszerint egy nagy adag rántott húsban vagy csirkepörköltben végződnek, de akkor is megnyugtat a tudat, hogy legalább néhány hónapig mondjuk nem ettem húst. Ebben az időszakban készülnek az egyébként húsos ételek húsmentes változatai - bár a húsmentes rántott húst még nem sikerült kifejlesztenem. Milyen megnyugtató így, hogy a chili con carne létezik húsmentes változatban is. A neve egyszerűen chili sin carne. Vagyis chili hús nélkül. Mert ugye a chili con carne sem azt jelenti, hogy chilis bab. Hanem chili hússal. Elkészítése sokban nem különbözik húsos testvérétől, meglepő módon épp a hús hiányzik csak belőle. És nem, nem tesznek bele konzerv kukoricát. De én tettem. Épp így szeretjük, a néha édesen roppanó szemekkel a fogunk alatt. Most komolyan. Vessetek meg érte. Nem fogtok. Ti is pontosan ugyanígy képzelitek a chilit - kukoricával. Nagy tévedés nem történik, ha belekerül, hiszen akárhányan asszociálnak Mexikóra, biztosan beugrik nekik a kukorica félúton. Legfeljebb a tányér szélén grillezett csőként. Az már megint egy másik dolog, hogy a chili con carne, sem a chili sin carne, sem semmilyen chili izé nem mexikói. (Csak azért van ebben a kategóriában, mert mindenki annak ismeri. Egyébként amerikai étel. Csak átszökött Mexikóba.) Na, az egymást ütő gasztronómiai szökellések után íme a recept. Gyorsítva. A "főzd kb. 5 órát" itt nem működött, aki teheti, tegye. Nem mondom, hogy felesleges, de fél óra után is pont remek lesz. Egyébként kicsit még lúgosít is. És vegák is ehetnek belőle. Sőt még vegánok is.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...