Csemegekukorica

Fülledt balatoni nyarakat, egyszerre sós és édes ízkavalkádot idéz a csemegekukorica, sokunk legszebb gyerekkori emlékeit előhívva. A kukorica a magyar mezőgazdaság fontos terménye, csemege változata pedig kimondottan emberi fogyasztásra alkalmas. A legismertebb elkészítési módja a főzés, de grillezve és morzsoltan is rágcsálhatjuk.
Az apró, aranyló szemekből álló csemegekukorica nem véletlenül kapta a csemege előtagot, hiszen az egyik legjobb strandolós harapnivaló. Viszonylag magas kalóriatartalmával hosszan tartó energiát biztosít, és édeskés íze miatt a gyerekek is nagyon szeretik.
Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:
A csemegekukorica a kukorica emberi fogyasztásra termesztett változata. A kukoricát 1493-ban Kolumbusz Kristóf hozta be az Óvilágba, de a csemegekukorica egy genetikai mutációnak köszönhetően jött létre, ugyanis a szemekben található keményítő egy része cukorrá alakult. A kukoricanövény körülbelül 3 méter magasra nő, termése pedig 18 cm körüli. A csemegekukoricának több változata is van, a három legismertebb a normál, a fokozottan cukros és a szuperédes.
A csemegekukorica szezonja a nyár második felére datálható, ezért júliusban és augusztusban már biztosan ízletes csöveket szerezhetünk be a piacon, boltokban. Szezonja átlóghat szeptemberre is, de ez kevésbé jellemző. A csemegekukoricát konzerv, fagyasztott vagy üveges formában egész évben megvásárolhatjuk, hiszen magas cukortartalma is segíti a tartósításban.
A csemegekukorica az urbánus legendákkal szemben egy tápláló zöldségféle. Típusától függően 100 grammja megfőzve 90-110 kcal-t tartalmaz, amiből körülbelül 4 gramm fehérje, 2 gramm zsír és 19 gramm a szénhidrát. C-vitamin-, vas-, foszfor- és karotin-tartalma is segíti a szervezet egészséges működését. Ízét mindig a benne lévő cukormennyiség határozza meg.
Felhasználhatjuk főzve, köretnek, vagy köretek kiegészítésére, más zöldségekkel együtt savanyúságnak, salátáknak is igen kedvelt kiegészítője, de mélyhűtve tartósíthatjuk is. Beérett állapotban őrölve, lisztként, vagy daraként a kukoricás ételek alapanyaga. Természetesen gluténmentes.
A csemegekukoricát a legtöbben főzve készítik el, de hasonlóan finom grillezett formában is. Természetesen ebből is készülhet leves, egy zöldséges kukoricaleves már önmagában laktató, de krémesebb verziójában a Tex-Mexet is elkészíthetjük. Többféle salátát is ajánlunk, például almás-kéksajtos kukoricasalátát, sonkás-tormás kukoricasalátát és klasszikus majonézeset. A baráti összejövetelek legfinomabb mártogatósaként is asztalra kerülhet, de lepénybe sütve is istenien érvényesül. Sós gofriként kiváló uzsonnaként szolgál a gyerekeknek, ha pedig valami édeset kóstolnának, akkor linzertorta is készülhet kukoricalisztből, csakúgy mint egy ízletes cornbreadhez, azaz amerikai kukoricakenyérhez.
Még több csemegekukoricás receptért görgess lejjebb!
Nyáron szezonális, év közben morzsoltan, mirelit, üveges és konzerves formában találkozhatunk vele.
Vásárlás után mihamarabb fogyasszuk el, addig is hűtőben vagy fénytől védett, hűvös kamrában tartsuk.
fehérjetartalom
3.27 g
zsírtartalom
1.244 g
szénhidráttartalom
18.7 g
víztartalom
76.05 g
Foszfor
89 mg
Magnézium
37 mg
Nátrium
15 mg
Kalcium
2 mg
B6 vitamin
0.093 g
Kolin
23 mg
C vitamin
6.8 mg
Niacin - B3 vitamin
1.77 mg
fehérje
3.27 g
Zsír
telített zsírsav
0.325 g
egyszeresen telített zsírsav
0.432 g
többszörösen telített zsírsav
0.487 g
ásványi anyagok
Kalcium
2 mg
Vas
0.52 mg
Magnézium
37 mg
Foszfor
89 mg
Nátrium
15 mg
Cink
0.46 mg
Réz
0.054 mg
Mangán
0.163 mg
Szelén
0.6 µg
szénhidrát
rost
2 g
cukor
6.26 g
víz
76.05 g
vitaminok
Tiamin - B1 vitamin
0.155 mg
Riboflavin - B2 vitamin
0.055 mg
Niacin - B3 vitamin
1.77 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
0.717 mg
Folát
42 µg
Kolin
23 mg
Alfa-karotin
16 µg
Béta-karotin
47 µg
Béta-kriptoxantin
115 µg
Lutein+zeaxantin
644 µg
E vitamin
0.07 mg
K vitamin
0.3 µg
A vitamin
9 µg
C vitamin
6.8 mg
B6 vitamin
0.093 g
Nem aprózzuk el a mai menüt! Gyermekkori mumus, köménymagleves a rajtnál, ezúttal mesteri finoman, roppanós kenyérkockákkal elkészítve, amit egy gazdag, húsos rakott brokkoli követ. A főétel után a pihe-puha tepsis palacsintának is maradjon hely!
Nosalty2025-ben viszonylag későn érkezik a húsvét, hiszen április 18-án kezdődik: ekkorra talán már igazi tavaszi időjárásunk lesz, mely még több locsolót csalogat vendégségbe. Mindent egy helyre gyűjtöttünk nektek az idei böjti napokról, a húsvéti ünnepről és receptekről: mikor mit együnk, mit főzzünk és süssünk, illetve mikor vásároljunk?
NosaltyA monília komoly károkat okozhat a kajszi- és meggyfákon, de megfelelő időzítéssel és gondos permetezéssel hatékonyan megelőzhető. Most van itt az ideje a védekezésnek, hogy a nyár elején egészséges, bő termést szüretelhessünk!
NosaltyRengeteg pénzt spórolhatsz meg, ha bevásárolsz ebből a jó minőségű téliszalámiból.
Nemrég írtunk meg mi is, hogy a Dunántúl legendás csárdája bezár, és nem is kívánják semmilyen formában átadni az üzemeltetését másnak. Most viszont, úgy néz ki, mégis van remény arra, hogy újranyisson.
Újabb hét, ezért újabb kvízzel jelentkezünk! Most, hogy már nemcsak a naptár szerint írunk tavaszt, hanem az időjárás is egyre inkább tavaszias arcát mutatja, itt az ideje, hogy felsorakozzanak az évszak zöldségei!
Sokan félnek a legfinomabb sütemények alapjául szolgáló kelt tészta készítésétől, pedig csak bátran bele kell vágni, aztán jön minden magától! Én tizenévesen már elkezdtem, és ...
Valahol az internetem találtam rá a receptre. Mivel nagyon ízlésesen volt fotózva, fölkeltette az érdeklődésemet, és szeretek újdonságokat kipróbálni, ezért megsüttötem ... Pazar ...
Az igazi Hungarikum, amire igazán büszkék lehetünk. Vendéglátós lévén tapasztaltam, hogy a külföldi turisták, amikor betérnek az étterembe, az volt az első kérdésük, hogy "Gulász " ...