Csemegekukorica

Csemegekukorica

Leírás

Csemegekukorica – receptek, leírás, tippek

Fülledt balatoni nyarakat, egyszerre sós és édes ízkavalkádot idéz a csemegekukorica, sokunk legszebb gyerekkori emlékeit előhívva. A kukorica a magyar mezőgazdaság fontos terménye, csemege változata pedig kimondottan emberi fogyasztásra alkalmas. A legismertebb elkészítési módja a főzés, de grillezve és morzsoltan is rágcsálhatjuk.

Az apró, aranyló szemekből álló csemegekukorica nem véletlenül kapta a csemege előtagot, hiszen az egyik legjobb strandolós harapnivaló. Viszonylag magas kalóriatartalmával hosszan tartó energiát biztosít, és édeskés íze miatt a gyerekek is nagyon szeretik.

Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:

Mi az a csemegekukorica?

A csemegekukorica a kukorica emberi fogyasztásra termesztett változata. A kukoricát 1493-ban Kolumbusz Kristóf hozta be az Óvilágba, de a csemegekukorica egy genetikai mutációnak köszönhetően jött létre, ugyanis a szemekben található keményítő egy része cukorrá alakult. A kukoricanövény körülbelül 3 méter magasra nő, termése pedig 18 cm körüli. A csemegekukoricának több változata is van, a három legismertebb a normál, a fokozottan cukros és a szuperédes.

Hogyan vásároljuk?

A csemegekukorica szezonja a nyár második felére datálható, ezért júliusban és augusztusban már biztosan ízletes csöveket szerezhetünk be a piacon, boltokban. Szezonja átlóghat szeptemberre is, de ez kevésbé jellemző. A csemegekukoricát konzerv, fagyasztott vagy üveges formában egész évben megvásárolhatjuk, hiszen magas cukortartalma is segíti a tartósításban.

Miért jó a csemegekukorica?

A csemegekukorica az urbánus legendákkal szemben egy tápláló zöldségféle. Típusától függően 100 grammja megfőzve 90-110 kcal-t tartalmaz, amiből körülbelül 4 gramm fehérje, 2 gramm zsír és 19 gramm a szénhidrát. C-vitamin-, vas-, foszfor- és karotin-tartalma is segíti a szervezet egészséges működését. Ízét mindig a benne lévő cukormennyiség határozza meg.

Felhasználhatjuk főzve, köretnek, vagy köretek kiegészítésére, más zöldségekkel együtt savanyúságnak, salátáknak is igen kedvelt kiegészítője, de mélyhűtve tartósíthatjuk is. Beérett állapotban őrölve, lisztként, vagy daraként a kukoricás ételek alapanyaga. Természetesen gluténmentes.

Mi készülhet a csemegekukoricából?

A csemegekukoricát a legtöbben főzve készítik el, de hasonlóan finom grillezett formában is. Természetesen ebből is készülhet leves, egy zöldséges kukoricaleves már önmagában laktató, de krémesebb verziójában a Tex-Mexet is elkészíthetjük. Többféle salátát is ajánlunk, például almás-kéksajtos kukoricasalátát, sonkás-tormás kukoricasalátát és klasszikus majonézeset. A baráti összejövetelek legfinomabb mártogatósaként is asztalra kerülhet, de lepénybe sütve is istenien érvényesül. Sós gofriként kiváló uzsonnaként szolgál a gyerekeknek, ha pedig valami édeset kóstolnának, akkor linzertorta is készülhet kukoricalisztből, csakúgy mint egy ízletes cornbreadhez, azaz amerikai kukoricakenyérhez.

Még több csemegekukoricás receptért görgess lejjebb!

Mikor vegyem

Nyáron szezonális, év közben morzsoltan, mirelit, üveges és konzerves formában találkozhatunk vele.

hogyan tároljam

Vásárlás után mihamarabb fogyasszuk el, addig is hűtőben vagy fénytől védett, hűvös kamrában tartsuk.

100g Csemegekukorica

fehérjetartalom

3.27 g

zsírtartalom

1.244 g

szénhidráttartalom

18.7 g

víztartalom

76.05 g

gramm csemegekukorica?

Top ásványi anyagok

Foszfor

89 mg

Magnézium

37 mg

Nátrium

15 mg

Kalcium

2 mg

Top vitaminok

B6 vitamin

0.093 g

Kolin

23 mg

C vitamin

6.8 mg

Niacin - B3 vitamin

1.77 mg


Tápanyagtartalom / 100 gramm

fehérje

3.27 g

Zsír

telített zsírsav

0.325 g

egyszeresen telített zsírsav

0.432 g

többszörösen telített zsírsav

0.487 g

ásványi anyagok

Kalcium

2 mg

Vas

0.52 mg

Magnézium

37 mg

Foszfor

89 mg

Nátrium

15 mg

Cink

0.46 mg

Réz

0.054 mg

Mangán

0.163 mg

Szelén

0.6 µg

szénhidrát

rost

2 g

cukor

6.26 g

víz

76.05 g

vitaminok

Tiamin - B1 vitamin

0.155 mg

Riboflavin - B2 vitamin

0.055 mg

Niacin - B3 vitamin

1.77 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

0.717 mg

Folát

42 µg

Kolin

23 mg

Alfa-karotin

16 µg

Béta-karotin

47 µg

Béta-kriptoxantin

115 µg

Lutein+zeaxantin

644 µg

E vitamin

0.07 mg

K vitamin

0.3 µg

A vitamin

9 µg

C vitamin

6.8 mg

B6 vitamin

0.093 g

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...